RESEPI OREO CHEESE CAKE ALA SARAWAK

Salam untuk kawan-kawan Blogger....

Haaaa Isteri@ibu cute ambik resepi ni kat blog Si kathy....,tapi Isteri @ Ibu cute ubah sikit cara resepinya hehehe jangan marah ya kathy...Just untuk pehaman Akak jer....

Untuk Bahan A

  • 50 gram butter
  • 2 paket biskut Oreo (Tinggalkan 7 @ 8 keping untuk hiasan )
  • 1 sudu gula halus
Untuk Bahan B
  • 250gram cream cheese (guna brand Philadelphia )
  • 80ml fresh milk (Beli jer Dutch Lady kotak kecik ) Kalau tak guna pon tak per...
  • 100ml Whipping Cream
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 sudu besar Gelatine (Halal punya-Brand Nona ) + 40ml air panas untuk sebatikan Gelatine.
  • Krim Oreo ( Krim yg di keluarkan dari Biskut Oreo )
Cara-cara Membuat Untuk Bahan A
  1. Asingkan krim yg di dalam biskut oreo, untuk bahan A kita hanya gunakan biskut oreo sahaja.
  2. Hancurkan biskut oreo sehingga halus dan tinggalkan 7 keping biskut oreo untuk bahan B nanti.
  3. Masukkan butter ke dalam biskut oreo yang hancur tadi, pastikan butter telah lembut untuk senang di gaul.
  4. Masukkan gula halus ke dalam adunan tadi dan gaul sehingga sebati.
  5. Bila semua bahan A sudah sebati, masukkan ke dalam bekas adunan kek.Tekan sikit2 adunan supaya ia mampat dan padat.
  6. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 jam lebih (Tidak boleh kurang )
Cara-cara Membuat Untuk Bahan B
  1. Ambil Cheese dan lenyek cheese sampai kelihatan agak sebati.
  2. Masukkan susu (Dutch Lady) dan Whipping Cream kacau dan terus kacau
  3. Masukkan gula halus serta Gelatine yang sudah di campur dengan air panas dan masukkan ke dalam adunan tersebut pastu kacau.
  4. Masukkan krim oreo yg telah di asingkan tadi dan kacau
  5. Masukkan 3 keping biskut oreo yg telah di hancurkan ke dalam adunan.
  6. Keluarkan adunan bahan A dari peti sejuk (Pastikan Adunan tersebut berada di dalam peti sejuk selama 1 jam lebih okey..)
  7. Tuangkan adunan bahan B ke atas adunan bahan A dan hiaskan atau topping  keke tersebut dengan baki biskut oreo tadi..
  8. Kalau nak cantik taburkan dengan Chocolate Chip @ serbuk manik macam Cik Epal buat tu...

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

2 Doakan Aku Kurus... (◕‿◕):

  1. salam kenal2 jugak :) em takde gambar ke kek yg dh siap :) ratu follow....keep in touch k..

    ReplyDelete
  2. Salam Ratu..

    Hari ni baru copy resepinya hehehe..

    Entahlah..bila nak buat ni...Saya bukan rajin sangat..suka salin resepi jer huhuhu...

    Ada masa nanti nak buat jugak...Tunggu...

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠

 
This Template Was Made & Design With Love By Cik Rose Cute. All Right Reserved To Me.