Kesan Negatif Tidur Siang Berlebihan

Author : Cik Rose Cute | 10:44 AM | 12Total Comments |
Assalamualaikum...

Nak share dengan korang kesan negatif tidur siang berlebihan...hihihi...mungkin ada sesiapa yang belum tahu...



1. Masalah Metabolisma
Tidur siang berlebihan menyebabkan tubuh badan tidak berfungsi berdasarkan jadual semulajadinya. Anda akan merasa selalu lapar dan meningkatkan kadar metabolisma badan. Berat badan juga meningkat.

2. Lesu
Tidur berlebihan menyebabkan badan kurang cergas dan minda kurang cerdas. Hal ini menyebabkan badan terasa letih dan lesu. Selain itu, sistem tubuh badan kita juga lambat untuk memulakan operasi secara normal pada waktu siang.

3. Kehilangan Masa Produktif
Waktu awal pagi adalah masa otak kita dalam keadaan segar dan merupakan masa yang sesuai untuk memulakan sesuatu kerja. Apabila kehilangan masa berharga, kita terpaksa menyelesaikan sesuatu tugas sehingga lewat malam dalam keadaan terburu-buru.

4. Disorentasi
Tidur berlebihan menyebabkan otak kita sukar untuk fokus dalam masa yang lama. Metabolisma dalam otak juga sentiasa dalam kadar yg tinggi seterusnya menyebabkan seseorang mudah merasa lapar. Walaubagaimanapun, masalah ini dapat dikurangkan jika kita selalu bersukan.

5. Pening Kepala

Cairan serebrospinal bergerak kearah otak semasa kita tidur. Hal ini menyebabkan sakit kepala yg teruk dan menyebabkan masalah penglihatan sehingga buta.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

12 comments:

  1. salam..betol tu akak..kalo saya makin kuat tido makin terasa letih..

    ReplyDelete
  2. perkongsian yang berguna kak ^_^ terima kasih.. Alhamdulillah

    ReplyDelete
  3. perkongsian yang berguna kak ^_^ terima kasih.. Alhamdulillah

    ReplyDelete
  4. Akk mmg x leh tido siang lama lama. Blur kpla itak jdnya. Klw hr cuti pun paling lambat kena bgn pkl 8. Kalay x weng kepala jadinya

    ReplyDelete
  5. pening kepala memang pasti
    kekadang dah rasa ketih sangat
    tu yang tido juga :)

    ReplyDelete
  6. Nice sharing sis. Sekarang, jarang dah saya tido siang. Kalau time ada ambik minor PJ, hampir setiap hari tido siang. Selalunya dari pukul 1 sampai pukul 6.

    ReplyDelete
  7. dulu ina pun slalu tdo siang mmg kesan dia rasa lesu sgt...tp ina skg dh x lg tdo siang..

    ReplyDelete
  8. pening kepala paling ketara dpt dirasai kalau tidur lama sangat...

    ReplyDelete
  9. kurang tidur bahaya..lebih tido pun bahayakan..
    thanks sharing kak....

    ReplyDelete
  10. Sejak minum ephyra nih dh x tido siang..huhuhu

    ReplyDelete
  11. fakta. zara pena tlebih tdo.. wat badan rasa lebih malass.. huhu

    ReplyDelete
  12. kdg2 termengantok gak kan waktu ptg2 nih..hihi..

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠