- Sushi yang sebelum nie dikatakan sebagai makanan sihat kerana ia mengandungi rendah kalori tetapi kaya dengan Omega 3.Namun menurut satu kajian,ikan mentah berpotensi membahayakan kesihatan kerana tinggi kandungan 'MERKURI' atau 'RAKSA'.
- MERKURI amat merbahaya kerana ia boleh merosakkan sistem saraf jika di ambil jumlah yang banyak.
- Antara ikan yg mempunyai kandungan 'MERKURI' yang tinggi adalah seperti tuna gergasi,yu atau sardin.(lepas nie...tak boleh makan sardin selalu)
Menurut info yang aku baca,kajian ini telah di lakukan oleh sekumpulan penyelidik Majlis Pertahanan Sumber Alam Semula Jadi (NRDC) di New York,Amerika Syarikat (AS) mendapati pengambilan ikan di cemari merkuri boleh memberi menyebabkan kemandulan dan tekanan darah.
Dalam kajian tersebut turut mendapati kandungan merkuri dalam sushi cukup tinggi dan membahayakan kesihatan kerana di kaitkan dengan penyakit jantung melalui aktiviti enzim pada dinding pembuluh darah.Oleh itu, bagi penggemar makanan sushi anda disarankan untuk mengambil hanya dua sajian ikan yang mengandungi Omega-3 pada setiap minggu.
korang jangan makan banyak tau hihihi
nasib sya bkn penggemar sushi.. x pnh makan pun & x terasa pun nak makan.. huhuhu
ReplyDeletesya mmg tak minat mkn sushi..pernah mkn sekali je pastu tknk dah..
ReplyDeletetp tgk kt jepun ramai je yg sihat walafiat mkn makanan mentah tuh... agaknyer bg sesetengah tempat je kot
ReplyDeleteerrr...akakpun suka sushi..tapi suka yang tuna atau telur je..termasuk califonia roll tu...hmmm. Takut jgak dgr info ni. Mungkin jangan makan berlebihan kut?
ReplyDeletealamak...saya minat sushi pulak tu...thanks for sharing...makan kena beringat la ni yer
ReplyDeletenasib baik tak suka sushi..hahahaaa
ReplyDeleteSy xmkn sushi
ReplyDeletepernah cuba mkn sushi ni..tp xboleh telan hehehe...
ReplyDeletekira bahaya jugaklahkan mkn mentahh
serius tekak deqla xleh terima sushi nih... dulu penah beli tp sudahnya ida yg perabiskan.. x suka la.. hoho
ReplyDeleteSaya tak berapa suka makan sushi.
ReplyDelete