Ayam mentah- mengikut keperluan
Daun Kesum
Air Asam Jawa
Air Putih
Cili Boh
Bawang Merah
Bawang Putih
Kunyit Hidup
lada hitam- Blender
Cara Memasaknya...
Bahan2 yang ditumis
1. Blander bawang merah, bawang putih & kunyit hidup
2. Blander lada hitam
3. Panaskan minyak
4. Tumiskan bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan cili boh sampai naik bau & naik minyak
5. Masukkan lada hitam y di blander + garam+serbuk perasa+sedikit gula & tumis lagi.
6. Masukkan ayam mentah yang siap dipotong & golek-golekkan dalam bahan tumis tadi.
7. Masukkan sedikit air asam jawa + air putih.(kuah kalo pekat2 lagi super)
8. Masukkan sedikit daun kesum (sikit j tau, selebihnya selepas masak). Dan test2 la rasa kuah tu.. kalo x ckp masam, tamah lg sikit air asam jawa smpai rasa tu ok.
9. Last , smpai dah yakin masak... bolehla angkat.
Ini la rupanya.. Fuhhh.. pedas desitttt
Cam Best jer....biasa dengar ikan jer masak asam....baru first time tengok Ayam Masak Pedas...
Nanti nak try cuba la....hihihi....
Thanks Lya...
wahhhh... dugaan pose~.. T^T... hehe...
ReplyDeletehihihi memang dugaan bulan pose...
ReplyDeleteserius sy x reti mkn asam pedas ayam..bg sy asam pedas tu utk masak ikan je..
ReplyDeletetu la pasal...hari nie nak cuba hihihi
ReplyDeletemcm pedas je..sy tak mkn pedas hihiih
ReplyDelete@e.l.i.z.@
ReplyDeleteYa ker eliz....