Panadol Tidak Elok Jika Di Amalkan Selalu

Author : Cik Rose Cute | 12:53 PM | 23Total Comments |
Aku memang dah tahu..jika amalkan panadol memang tidak elok...sebab aku tahu sebab arwah mak aku suka mengamalkan panadol bila sakit kepala...Okey..hari nie aku nak share gan korang kesannya...tadi aku terbaca kat FB terus nak share dengan korang...untuk kesihatan kita semua....

Mengapa tidak boleh ambil Panadol Actifast atau Soluble lagi? Ini adalah satu kisah dan kajian yang dilakukan, ikuti lanjut informasi ini di bawah.

UNTUK PENGETAHUAN,

ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang yang mengalaminya…

“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.
Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita . Ia merosakkan organ hati . Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun . Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

Alternative Treatment ( Tips )

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak .
Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.
Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.
Panadol adalah sejenis “pain killer”, semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.
Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan.

Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang “biasa” ini ke dalam mulut anda. 


Nota Pink: Nasib baik aku jenis tak suka panadol...ada sesiapa yg suka amalkan panadol ke....


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

23 comments:

  1. terima kasih share ni akak.. Ros pun ada juga terbaca.. memang menakutkan kesannya..

    ReplyDelete
  2. thnks sharing akak :)
    sy sendiri pun tak suka makan panadol..dahla pahit uwwekkk
    kalau sy migrain husband sllu rendam kaki sy hehe best mcm d spa haha...

    ReplyDelete
  3. seb baiklah sya mmg di antara bkn penggemas panadol.. sehabis daya ku tahan je sakit kepala.. paling2 pun tido.. bangun tido nnt okla kepala tu

    ReplyDelete
  4. PCM ni memang tak elok galak sangat makan nye kan..
    seboleh²nya elak dari terlalu kerap bergantung kat dia

    ReplyDelete
  5. makan ubat banyak2 x elok..melainkan atas kebenaran doktor :)

    ReplyDelete
  6. hmmm..lepas ni kena kurgkan ambil panadol lah.. dya ni dah lah jenis sakit kepala..

    ReplyDelete
  7. sebab tue dah jarang makan panadol...done digi

    ReplyDelete
  8. ngeri pulak..kathy ni antara peminat tegar panadol..bahaya..

    ReplyDelete
  9. betul tu kak...tingat dulu ms sekolah, bdk2 ni pening sket telan panadol, ada ujian sket telan panadol

    ReplyDelete
  10. dah lama tau psl ni.. sbb tu kalo sakit apepun deqla elakkan mkn panadol.. even senggugut pun.. huhu..

    ReplyDelete
  11. itulah..Ai pun tgk dlm fb kalo merah blkg tu tiruan..kalo biru baru ori tp kat2 kedai byk yg merah kan..haishh nasib la jarang gunakan panadol.huhu

    ReplyDelete
  12. Blh amik tpi dgn pngawasan doktor..

    ReplyDelete
  13. Betul kak. Panadol tak elok diamalkn...

    ReplyDelete
  14. Bukan saja panadol, semua ubat tidak baik jika selalu diamalkan. Malangnya bagi beberapa penyakit seperti kencing manis, darah tinggi dan gout pesakit perlu makan ubat hari2. Kesan jangka panjang ialah kerosakan buah pinggang. Tapi apabila berhadapan dengan pilihan antara diserang stroke atau sakit jantung bulan hadapan dan kemungkinan kegagalan buah pinggang 20 tahun lagi, doktor memilih pilihan nombor dua....

    ReplyDelete
  15. lama dah nur tak mkn panadol...
    sbb tahu mmg tak elok...

    ReplyDelete
  16. Hi dear.. salam perkenalan..
    Jemput join contest kami di http://laishcloset4u.blogspot.com/p/vintage-contest.html ya..
    Boleh dapat hadiah best!! Ajak rakan-rakan lain sekali tau. The more the merrier =)

    ReplyDelete
  17. gud info
    tq for sharing
    salam perkenalan dari ida
    jemput singgah blog ida ye
    umielman.blogspot.com
    dah follow blog ni no2787

    ReplyDelete
  18. saya jarang amik panadol tapi hubby suke juga ambil...

    ReplyDelete
  19. TAKUTNYA..SBB HUBBY BUI SUKA BETUL MAKAN ACTI FAST / PANADOL KALAU SAKIT ATAU DEMAM..NAUZUBILLAHIMINZALIK..HUHU

    ReplyDelete
  20. wani dh xmkn panadol sejak husband xbg lepas kawen dulu

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠