GANJARAN memelihara ANAK GADIS

Author : Cik Rose Cute | 1:06 PM | 21Total Comments |
Daripada Anas RA daripada Nabi SAW sabdanya, “Sesiapa yang memelihara dua anak gadis sehingga baligh kedua-duanya nescaya dia datang bersama aku pada hari kiamat seperti ini sambil menunjukkan (merapatkan) dua jarinya”.


GANJARAN memelihara ANAK GADIS
Huraian Hadith:

1) Ibu bapa yang mempunyai anak-anak gadis mestilah memelihara dan mendidik dengan sempurna sehinggalah dia dewasa (bersuami).

2) Balasan syurga adalah merupakan jaminan Allah SWT kepada setiap ibu bapa yang memelihara anak gadisnya dengan sempurna hingga dewasa.

3) Islam mengambil berat tentang penjagaan terhadap anak gadis.

Sumber: Kitab Riyadhus Salihin/jakim (GANJARAN memelihara ANAK GADIS).

Kredit SINI


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

21 comments:

  1. nak jaga anak gadis sorang memang lagi susah dari nak jaga lembu sekandang

    ReplyDelete
  2. Mama punya dua anak perempuan, dugaan juga dalam mendidik mereka dalam era dunia sekarang, fuhh!..

    ReplyDelete
  3. Betul tu...sbb memelihara ank perempuan tak sama dgn ank lelaki... Sbb tu juga ada yg Allah kurniakan ank lelaki saja..xde ank perempuan..sbb Allah tahu kita mmp ke tak...

    ReplyDelete
  4. besar tabgungjawab bapa, kemuadian bila da kawen beralih kepada suami...

    Apatah lagi dizaman sekarang ni kan..ermmm

    ReplyDelete
  5. zamn sekarang ni nak jaga ank perempuna bukan main susah lagi..walaupun takde anak tapi bile tengok2 orang jaga..pening kepala

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah allah pinjamkan sy anak gadis juga..bkn senang nk didik ank2 kan..kena byk bdoa kpd allah agr sgalanya baikk

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum rose....betul tu anak perempuan lain sikit ngan anak lelaki...:)

    ReplyDelete
  8. siapa yg ada ank pompuan lbh dr 3 tu mmg hebat

    ReplyDelete
  9. banyak ganjaran banyak juga risiko.. hehehehe

    ReplyDelete
  10. WPUN ANAK BUI YG POMPUAN TU STILL KECIK LAGI TP DH TERASA KEPAYAHAN NYA..HIHI

    ReplyDelete
  11. blm ada lg anak perempuan... kena usaha lg utk dpt anak perempuan plak...

    ReplyDelete
  12. terima kasih pencerahannya ibu

    ReplyDelete
  13. anak adalah anugerah, untung ada anak perempuan

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah moga mama dan abah di janjikan syurga..ayu sorg ja nak prmpn..inshaallah nk yg trbaik utk mama ngn abah.

    ReplyDelete
  15. memang susah jaga anak gadis kan? lagi susah daripada jaga anak lelaki

    ReplyDelete
  16. betul..memang bayak dugaan nak didik anak perempuan zaman sekarang ni...
    Perkongsian yang baik dan menambahkan semangat aku ....eyahhh

    ReplyDelete
  17. Indah islam ni, mengembirakan anak gadis pun dapat pahala. Mendahulukan anak perempuan dari anak lelaki pun lebih pahalanya. Jengah-jengah.

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠