Petua Mencuci Hati

Author : Cik Rose Cute | 11:23 AM | 4Total Comments |
Hari ini dah dua hari aku sampai dari kampung...rasa rindu pulak kat entry aku ni...Hari ni aku ingin berkongsi pasal Petua Mencuci Hati dengan korang semua...Mungkin korang dah tahu atau belum..tak kisah la...sebab aku suka info ni....he..he..Aku ambik dari pakar motivasi kita..siapa tak kenal dengan Datuk Dr .Haji Fadzillah Kamsah kan!!!!! semua orang kenal dia....Tu yang aku nak share dengan kauorg semua...
Segala aspek kehidupan ini bermula dari hati...Oleh itu,di bawah ini ada beberapa cara hendak mencuci hati kita....
  1. Dirikan solat dan banyakkan berdoa-Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan...Semasa berdoa turut katakan: "Ya Allah,jadikan hatiku bersih".
     2.Selawat keatas Nabi Muhammad S.A.W paling minima 100 kali sebelum tidur.Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah.Di samping dosa-dosa di ampunkan.Otak tenang,murah rezeki,orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.
3.Solat taubat-Selain daripada memohon keampunan,dapat mencuci hati dan menenangkan minda.
4.Membaca Al-Quran-Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa,penyembuh,penenang terapi.Sekurang-kurangnya bacalah "Qulhuallah" sebanyak 3 kali.
5.Bermaaf-maafan sesama kawan setiap hari-Semasa meminta maaf perlu sebutkan.
6.Bisikan kepada diri perkara yang positif-Jangan sesekali mengkritik,kutuk diri sendiri,merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri.Katakanlah:"Aku sebenarnya....(Perkara yang elok-elok belaka)
7.Program minda/cuci minda-paling baik pada waktu malam sebelum tidur,senyum,pejam mata,katakanlah di dalam hati:"Ya Allah...Cuci otak aku,Cuci hati aku,esok aku nak jadi baik,berjaya,ceria,bersemangat,aktif,positif. Menurut kajian psikologi apa yang di sebut sebelum tidur dapat di rakam sepanjang tidur sehingga keesokan harinya- CUBALAH!!!!!
8.Berpuasa-Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan...
9.Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan kejahatan,tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila-bila masa)
10.Kekal wuduk
11.Bersedekah
12.Belanja orang makan
13.Jaga makanan-Jangan makan makanan yang Subhat (Was-was tidak pasti halal @ tidak)
14.Berkawan dengan ulamak
15.Berkawan dengan orang miskin(menginsafi)
16.Pesan pada orang jadi baik..
17.Menjaga pancaindera (mata,telinga,mulut, dan lain-lain)Jangan dengar orang mengumpat. 



              


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

4 comments:

  1. hye sahabat... wowww nice blog... feeling lucky 'coz i've found ur blog... dah follow anda...
    jangan lupa follow saya iya... thank you...
    http://purplebloggerboyz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Okey..Thanks follow my blog...Saya akan follow anda...

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠