Resepi Aisya Humaira |
Bahan-bahan nak buat nasi minyak Ganu
- Beras
- 1 biji bawang besar di potong mayang
- 3 cm halia di ketuk
- 1/2 tin susu cair
- Marjerin (bagi klasik sikit )
- Minyak Masak
- Sirap & Sanquick
- Air mengikut sukatan beras
- 2 helai daun pandan
Rempah Kasar
- 2 biji butir limau
- 1 kuntum bunga lawang
- 5 biji bunga cengkih
- kulit kayu manis
Cara-cara membuatnya
- Panaskan kuali,masukkan sesudu marjerin bersama minyak masak
- Masukkan rempah kasar,tumis sampai naik bau atau biji limau jadi kekuningan.
- Masukkan 1 sudu bawang yang di mesin then bawang besar yg di hiris mayang dan halia yg telah di ketuk
- Masukkan susu cair dan air mengikut sukatan beras.Pada mulanya masuk 1 cawan air (korang guna cawan sebagai sukatan beras )
- Masukkan sedikit sirap untuk buat nasi jadi colour merah sikit.Biarkan ia mendidih sekejap.
- Masukkan bahan yang telah mendidih tadi ke dalam periuk nasi elektrik.Tambah air sukatan beras.(Tadi Sebanyak mana korang nak masak.Contoh 3 cawan beras tambahkan lagi 2 cawan air ke dalam periuk nasi tadi.Seeloknya, lebihkan sedikit air ) Biarkan Ia mendidih sekejap.
- Masukkan beras yg siap di cuci ke dalam periuk.
- Masukkan sedikit garam
- Selepas nasi kering @ masak, Masukkan sedikit Sanquick dan gaul rata.Biarkan nasi masak dalam periuk.
- Ok dah siap untuk di makan.
ratu pun tak kemana sbb cik kitol takde...bwk anak jalan dekat2 je...wah nasi minyak...dh lama tak masak berat2 camni...
ReplyDeleteYa ker...hehehe
ReplyDeletewow..ade resepi..leh cube nnt..:)
ReplyDeleteCubalah Yana..hehehe
ReplyDeleteWahhh...melior tgk..gulps
ReplyDeletebak sikit!!!
ReplyDelete