Anai-anai Menyerang Rumah Cik Rose Cute!!!!

Author : Cik Rose Cute | 2:06 PM | 9Total Comments |
Anai-anai

Jenis2 anai

Sebenarnya ni story semalam....aku tulis hari ni...Semalam aku sibuk melayan Contest gan baca blog korang semua.....hehehe...



Ceritanya camni...aku buat susu untuk aku minum pastu letak kat atas kabinet dapur aku.Aku biarkan dulu sekejap sebab nak sejukkan sikit.Lepas beberapa minit aku pegi balik nak minum.......tup-tup ada sekor anai2 yang hampir lemas dalam susu aku.Pada mulanya aku tak tahu binatang apa yang terkial2 dalam  susu.......aku tilik2..rupa-rupanya Anai-anai......,emmm meremang bulu roma aku....Dalam hati aku 'mana datang anai2 ni?'korang nak tahu kat mana anai2 tu datang.....dari kabinet dapur aku la....Tension betul aku...aku dah pengeli no satu!!!...Aku panggil my Husband suruh tengok kabinet atas tu ada ke tak? My husband tengok memang ada kat kabinet atas.....Gengnya dah buat sarang kat situ....eeeiiii.Aku bukan geli kat anai2 tu...aku geli gan sarangnya yang panjang cam 'snake' tu...hehehe...My Husband ketuk2 kabinet kat atas kot2 dah buat dalam kayu kabinet tu..tapi tak ada.Anai2 tu buat sarang tempat aku letak bawang besar,bawang kecik semua ada kat situ.Anai2 tak gigit kabinet aku sebab kayu kabinet tu keras...hehehe..kalau dapat gigit...patahlah gigi anai2 tu.Nasib baik anai2 tu tak dapat gigit...kalau dapat gigit....korang fikirlah ya...aku malas nak cakap hehehe.Kat taman ni....memang banyak anai2 sebabnya tanah sini tanah gambut..tanah subur tu yang dia suka tu.....kebanyakkan rumah kat sini dah kena serang gan anai2....Rumah korang ada tak Anai2???? Sakit Jiwa Dengan Anai2 ni....

Apa yang anai-anai- suka

  1. Kelembapan yg tinggi dan makanan utama ialah serat kayu hidup @ mati
  2. Anai-anai ada berpuluh species yang putih,yang kuning,yang perang.....Queen anai-anai ada banyak dalam satu koloni,askar anai-anai menjaga anak-anak.Anai-anai yang berkepak mencari-cari tempat baru membina koloni macam kelakatu berterbangan.
  3. Kalau nampak banyak kelkatu berterbangan,pasti berhampiran ada koloni anai-anai.
  4. Anai2 tak tahan matahari,cepat mati.Sebab itulah  mereka membuat lorong bawah tanah,atas kayu,simen,konkrit atau menggali terowong dalam tanah.
  5. Anai2 suap-menyuap makanan kepada rakan masing-masing.
  6. Dalam perut anai2 ada ribuan 'protoza' (kehidupan macam kuman ) yang tolong menghadamkan serat kayu yg anai2 makan setiap hari.
Tu sikit info tentang Anai-anai......


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

9 comments:

  1. sy pun geli dgn anai-anai..dgr namanya je dah meremang bulu roma..rumah sewa yg dulu ada juga anai-anai..habis kabinet dapur di mknnya...

    Alhamdulillah rumah sekarang ni xde serangan anai-anai tapi serangan semut pula....=)

    ReplyDelete
  2. Alamak!....takutnya...takut anai2 serang kabinet dapur Cik rose Cute..huhuhu

    ReplyDelete
  3. anai2 nie kadang bl dah di buang,die dtg jgk blik..akan berulang..

    ReplyDelete
  4. Leceh kan bila anai² dtg menyerang. habis perabot umah..huhu

    ReplyDelete
  5. anai-anai nih bahayakan boleh roboh rumah dikerjakannya..kalau musim hujan bnyk gak kelkatu kat depan umah..maknanya ada anai-anai lah ek?

    ReplyDelete
  6. kak, terjah link nie segera yer..

    http://genkcorner.blogspot.com/2011/05/pengumuman-pemenang-contest-best-candid.html

    ReplyDelete
  7. dulu kat umah tok banyak anai2. dengar bunyi, geli.. euww..wuu sampai la bilik tu dirobohkan, tu pun dah rapuh sgt dah dimakan anai2. hehe

    wah akak ek yang menang contest candid picture tu?? hehe tahniah!!

    ReplyDelete
  8. ishh tak suka...

    merbahaya leh runtuh rumah...

    cari laa apa2x utk hapuskan anai2x nie..

    deqlis tag
    http://deqlis-contest.blogspot.com/2011/05/giveaway-whos-winner.html

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠