- Bahan A
- 200g tepung pulut
- 140ml air suam
- pewarna
- Bahan B
- 2 mangkuk santan
- 6 sudu gula
- secubit garam
- 5 helai daun pandan
- bahan C
- 1 liter air
- (kak rose tambah 2 sudu makan sagu biji)
Cara-cara
- campurkan kesemua bahan A dan diuli sehingga sebati.Kemudian dibahagikan kepada beberapa bahagian dan diwarnakan dengan pelbagai warna yang disukai.
- Air didihkan di dalam periuk.Doh yang siap diuli akan digentel@bulatkan kecil seperti biji nangka dan dimasukkan ke dalam air mendidih..biji yang terapung diangkat dan dimasukkan ke dalam bekas berisi air sejuk.
- Bahan B dicampurkan ke dalam periuk dan didihkan.Akhirnya masukkan biji Nangka yang siap dimasak tadi...Bubur siap untuk dihidangkan..
P/s: Ambik resepi dari Kak rose punya resepi...Nanti nak try buat...cantik betul warnanya...betul tak?...
hehe, jenguk sini plak kak. welcome2.. urmm, warna warni buburnye ha, lau bagi budak2 makan ni, mesti cept habeh,hehe
ReplyDeletesedapnya kak rose. nyum2. nak cuba la nanti :)
ReplyDeleteBetul tu..budak2 suka..
ReplyDeleteNi resepi dari My kuali kot...
Cuba la..Fatin hihihi
ReplyDeletenampak sedap lah kak rose.. leh cube nieh,,,
ReplyDeleteCubalah Minah blurr....hihihi kelakar la...Akak sebut minah blurr..
ReplyDeletealamak sedapnye..sy mmg suke bubur jenis cm nie..
ReplyDeletewarna warni la biji nagka die...dl arwah nenek suke wat bubur nie..sedap..
ReplyDeletesedap nyer hai...
ReplyDeleteBuat ler AINI...hihihi
ReplyDeletenak kena cari nangka la pasni...
ReplyDeleteemak zie suka mkn bubur camgitu taw...sedap katanya. kalo zie...bukan tekak kot mkn bubur gitu..hehehe
ReplyDeleteAik!... gambo bubur biji nangka kak rose pun ada kat sini?...
ReplyDeleteni ambik dari blog kak rose ler...
ReplyDeleteermmm...best nyer.cik rose bubur ni...selera jer tgk..
ReplyDeleteoh yer..kalau cik rose dah terima hadiah dari fieda nanti inform balik yer..dh pos dah semalam,guna pos biasa...
Thanks Fieda...
ReplyDeletemak ai,sedapnya sis!!
ReplyDeletewat sy teringin aje ni..
canteknya kaler dia..
ReplyDelete