Bubur Biji Nangka By Kak Rose

Author : Cik Rose Cute | 9:57 PM | 18Total Comments |
Bahan-bahan ( 5 orang )
  • Bahan A
  • 200g tepung pulut
  • 140ml air suam
  • pewarna
  • Bahan B
  • 2 mangkuk santan
  • 6 sudu gula
  • secubit garam
  • 5 helai daun pandan
  • bahan C
  • 1 liter air
  • (kak rose tambah 2 sudu makan sagu biji)

Cara-cara

  1. campurkan kesemua bahan A dan diuli sehingga sebati.Kemudian dibahagikan kepada beberapa bahagian dan diwarnakan dengan pelbagai warna yang disukai.
  2. Air didihkan di dalam periuk.Doh yang siap diuli akan digentel@bulatkan kecil seperti biji nangka dan dimasukkan ke dalam air mendidih..biji yang terapung diangkat dan dimasukkan ke dalam bekas berisi air sejuk.
  3. Bahan B dicampurkan ke dalam periuk dan didihkan.Akhirnya masukkan biji Nangka yang siap dimasak tadi...Bubur siap untuk dihidangkan..
P/s: Ambik resepi dari Kak rose punya resepi...Nanti nak try buat...cantik betul warnanya...betul tak?...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

18 comments:

  1. hehe, jenguk sini plak kak. welcome2.. urmm, warna warni buburnye ha, lau bagi budak2 makan ni, mesti cept habeh,hehe

    ReplyDelete
  2. sedapnya kak rose. nyum2. nak cuba la nanti :)

    ReplyDelete
  3. Betul tu..budak2 suka..

    Ni resepi dari My kuali kot...

    ReplyDelete
  4. nampak sedap lah kak rose.. leh cube nieh,,,

    ReplyDelete
  5. Cubalah Minah blurr....hihihi kelakar la...Akak sebut minah blurr..

    ReplyDelete
  6. alamak sedapnye..sy mmg suke bubur jenis cm nie..

    ReplyDelete
  7. warna warni la biji nagka die...dl arwah nenek suke wat bubur nie..sedap..

    ReplyDelete
  8. nak kena cari nangka la pasni...

    ReplyDelete
  9. emak zie suka mkn bubur camgitu taw...sedap katanya. kalo zie...bukan tekak kot mkn bubur gitu..hehehe

    ReplyDelete
  10. Aik!... gambo bubur biji nangka kak rose pun ada kat sini?...

    ReplyDelete
  11. ni ambik dari blog kak rose ler...

    ReplyDelete
  12. ermmm...best nyer.cik rose bubur ni...selera jer tgk..

    oh yer..kalau cik rose dah terima hadiah dari fieda nanti inform balik yer..dh pos dah semalam,guna pos biasa...

    ReplyDelete
  13. mak ai,sedapnya sis!!

    wat sy teringin aje ni..

    ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠