Kek kuali korang pernah rasa tak hehehe....first time dengar....terasa pulak nak buat...Sebelum aku cuba resepi nie...aku share gan korang dulu ya...
Gambar nie yg sudah siap untuk di mkn..
Jom Tengok resepi kat bawah....nampak macam senang jer....macam buat lempeng...cuma acuannya lain...
- 5 biji telur
- 1 cawan minyak sapi tulen
- Setengah cawan gula halus
- 1cawan tepung
- 6 sudu susu pekat
- Setengah sudu baking powder
Cara-cara uli tepung
Pukul telur,gula hingga sebati sebiji-sebiji telur.
Pukul tak payah kembang asal sebati gula hancur jer....susu juga.
Pastu ayak tepung,baking...gaul mesra dan agihkan pelbagai warna dan perasa...merah rasa ros ke,hijau rasa pandan...dan seterusnya...tak kisah nak letak perisa apa ya...ikut selera korang.
Panaskan kuali dengan api perlahan..guna kuali seperti yang terdapat gambar di atas..jangan guna kuali rata..asal lengkung dan kalis minyak tak lekat...oleskan kuali dengan minyak sapi.
ambil 1 sudu besar adunan tadi diatas kuali yg kita oleskan minyak sapi....macam nak buat lempeng hihihi....gelekan separuh masak lipat 2 okey tekan 2 sekejap untuk lekat dan angkat.
Ambil pula adunan 1 sudu besar setengah lagi gelekan separuh masak...ambil yang no 1 tu letakkan di atasnya dan lipat menutupi. Masak jap sambil tekan2...okey dah masak angkat...
Ambil lagi 2 sudu besar adunan leperkan lagi separuh masak ambil lagi kek yg sudah berlipat tadi..letakkan dan tutup lagi.
Begitulah seterusnya...hingga 7 sampai ke berapa yg korang mau lipat ya...Jangan pening ya...cuba dulu resepi nie....memang sedap....Sekali cuba akan tahu hasilnya...
Aku copy kat FB kawan Kak Noriah Ina
patut pun nama dia kek kuali
ReplyDeletemcm kek apam balik.. mcm lempeng berlayer2..hehe..senang ja buat..cantik la warna warni
ReplyDeletenampak menarik
ReplyDeleteJom Sertai Segmen MananQayyim : Segmen - 4 Power Bank Original untuk dimenangi
thanks share recipe
ReplyDeletememang nampak sedap pun CR :)
kena lapis-lapiskan masa masak tu ye cik Ros ye..
ReplyDeletenampak sedap la.. cantik lagi..
kene tunggu cik RAJIN datang ni, baru boleh cuba
as salam cik rose..kite rindu sama cik rose tu dtg mai sni jenguk cik rose ni..
ReplyDeletewarna warni kek nye...
ReplyDeletekreatif...
ReplyDeletefirst time dgr kek kuali :)
ingatkan karipap berinti kek tadi.. haha. ohsem!
ReplyDeleteCantik kek tu. Dah mcm kek lapis
ReplyDeletesedapnyee, fest time dengar nama nie =D
ReplyDeletereview rasa dia please.. sedap macam ala ala apam balik pun hader..
ReplyDeleteBoleh try buat cam senang jer...
salam perkenalan saya Aula penulis di aulawrites.blogspot.com, semoga Cik Rose dapat la take back dari perkongsian saya.
mcm apam balik pun ada, mcm lempeng pun ada jgk... tp sbb warna warna ni ada bahan yg lain msti rasa pun sedap manis2 gtu kan... boleh cube nih... bt sapan ke minum ptg nih
ReplyDeletexpenah cuba lagi...mcm senang tpi pening jap haha
ReplyDelete1st time dgr kek kuali ni
ReplyDeletelamer x dtg cni tp best ader lagu korea, hikhik....
ReplyDeleteSinggah sini..
ReplyDeleteEh,macam senang je nak buat..boleh try ni...
yer lah macam lempeng... pancake lah ni kan?
ReplyDeletecomel la....
ReplyDeleteJom join segmen yana...http://almiraalwani.blogspot.com/2015/02/bloglist-almira-alwani-2015.html?m=1
ReplyDeleterajinnya...colourful plak tu. salam ziarah lg...lama x ke mari.
ReplyDeletehttp://thebeautyofsplendid.blogspot.co.uk/