05 August 2011

:: A C A R :: B U A H ::

1 ibu jari halia
2 ulas bwg putih
1 biji bwg besar yg sedang ~ blender semua ni..

1 biji bawang besar dihiris
1 sudu rempah tumis ikan
3 sudu rempah
Sedikit serbuk cili
Setangkai daun kari
Sedikit cili padi
Sedikit cuka
Sedikit garam
Buah2an utk acar ~ buah prune, kismis, buah pala, buah kurma dll.


CARANYA :-

Bawang besar ditumis dgn 1 sudu mkn rempah tumis ikan
dan sedikit daun kari sampai wangi.

Kemudian masukkan rempah halia yg telah d blender tadi, masukkan
3 sudu mkn rempah kari ikan dan sedikit cli serbuk jika suka.

Gaul rata masukkan cuka dan gula secukupnya dan masukkan
buah2 campur anggaran 2 kilo. Terserah apa jenis buah, yg utama
buah prune, kurma dan kismis.

Kacau hingga kesemua menyatu dgn bahan tumisan. Rasa baru
bubuh garam & perasa jika suka...

Masukkan cili padi bulat2 terserah sapa yg suka. Kalau dpt cili padi
kampung yg pendek2 lagi bagus.

Kalau terlalu pekat tambah sedikt air dan jika terlalu berkuah
taburkan sedikit tepung gandum.

Masak dgn api sederhana sampai kesemua menyatu.
Angkat bila sudah masak...


No comments:

Post a Comment

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠