09 December 2012

Sejarah Ringkas Masjidil Aqsa

“Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hambaNya pada suatu malam dari Al Masjidil Haram ke Al Masjidil Aqsa yang telah Kami berkahi sekelilingnya, agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda Kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.”
(Al Qur’an surat Al Israa’ surat ke 17 ayat 1)
              Menurut hadis Nabi S.A.W. yang mempunyai riwayat yang kukuh  dan bersambung kepada Baginda Rasul S.A.W., Masjidil Aqsa di Baitul Maqdis ataupun boleh dibaca dengan ‘Baitul Muqaddas’ telah dibina sezaman dengan pembinaan Masjidil Haram di Mekah. Masjidil Haram dibina sebelum zaman Nabi Ibrahim Alaihissalam, bahkan asasnya telah wujud sebagaimana yang dinyatakan dalam hadis menceritakan kisah Nabi Ismail Alaihissalam.

         Masjid Al-Aqsa yang dulunya dikenal sebagai Baitul Maqdis, merupakan kiblat solat umat Islam yang pertama sebelum dipindahkan ke Ka’bah di dalam Masjidil Haram. Umat Muslim berkiblat ke Baitul Maqdis selama Nabi Muhammad mengajarkan Islam di Makkah (13 tahun) hingga 17 bulan setelah hijrah ke Madinah. Setelah itu kiblat solat adalah Ka’bah di dalam Masjidil Haram, Makkah hingga sekarang.
      Masjid Al-Aqsa saat ini adalah masjid yang dibangun  oleh Khalifah Abdul Malik bin Marwan dari zaman  Umayyah (Dinasti Bani Umayyah) pada tahun 66 H dan selesai tahun 73 H.
       Walaupun Al Quran tidak menyebut mengenai nama “Yerusalem” atau “Baitulmuqaddis“, tetapi ada hadis yang menyebut mengenainya. Menurut hadis sahih, adalah di Yerusalem Nabi Muhammad s.a.w. naik ke surga semasa peristiwa Isra’ Mi’raj.
             Kota itu kemudian dikuasai oleh angkatan tentara Islam pada tahun 638M. Umar bin Khattab secara pribadi pergi ke Yerusalem untuk menerima penyerahan Yerusalem kepada kerajaan Islam. Beliau kemudian ditawarkan solat di dalam Church of the Holy Sepulcher tetapi menolaknya dan sebaliknya meminta supaya dibawa ke Masjidil Aqsa Al Haram Al Sharif. Beliau mendapati tempat itu terlalu kotor dan memerintahkan agar dibersihkan.Beliau kemudian membangun sebuah masjid kayu di tempat yang sekarang merupakan kompleks bangunan Masjid Al Aqsa.
          Enam tahun kemudian, Qubbat As-Sakhrah dibangun. Struktur ini terdiri dari sebuah batu yang dikatakan tempat Nabi Muhammad s.a.w. berdiri sebelum naik ke surga semasa peristiwa Isra’ Mi’raj. Perlu diingatkan bahwa kubah yang berlapis emas dan berbentuk oktagon ini tidak sama seperti Masjid Al Aqsa di sebelahnya yang dibangun tidak lama kemudian. Semasa pemerintahan awal Islam, terutama semasa pemerintahan kerajaan Ummaiyyah (650-750) dan kerajaan Abbasiyyah (750-969), kota Yerusalem berkembang. Banyak orang berpendapat bahwa Yerusalem pada ketika itu merupakan tanah yang paling subur di Palestina.
Peristiwa Bersejarah pada 21 Ogos 1969 di mana seorang bangsa Yahudi warga Australia, Denis Rohan, telah mengambil tindakan membakar Masjid al-Aqsa.
Kredit SINI

Malam2 rajin pulak aku publish entry....takut besok tak kesempatan hihihi....mana tahu kot2 sibuk....

19 comments:

 1. malam2..line laju..boleh baca entry cr..hihi

  tq berkongsi info..

  ReplyDelete
 2. haa akk ada baca artikel nie dlm salah satu blog .. hurmmm ;)

  ReplyDelete
 3. nice sharing kak
  kdg2 bila dlm blog bleh plak baca sdgkan sblum ni x amik kisah sgt pun.huhu

  ReplyDelete
 4. Masjid al-Aqsa ni dah banyak kali cuba dimusnahkan oleh zionis Israel, nasib baik masih ada org Palestin yg berani mempertaruh nyawa dan darah mereka demi agama Islam....

  ReplyDelete
 5. Good info CR..Tq for sharing ^_^

  ReplyDelete
 6. tq atas infonya.anytime pun boleh up entry asalkan rajin kan..

  ReplyDelete
 7. Menarik n3 nya...sejarah islam..akak suke baca...

  ReplyDelete
 8. salam kak..
  terpegun.subahanallah :)

  tq for sharing :)

  ReplyDelete
 9. suka baca sejarah islam mcm ni...thanks for sharing kak.. :)

  ReplyDelete

●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
terima kasih kerana korang Ikhlas Memberi Komen...Lambat Atau Cepat...Cik Rose Akan terjah blog Korang...
Semoga kita sama - sama ikhlas berkawan di alam maya Bersama mahabbah cintaNYA
●▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬●
"⎝⓿⏝⓿⎠JAZAKUMULLAH"⎝⓿⏝⓿⎠