Tips hilangkan bintik-bintik chicken pox tanpa menyebabkan parut di Muka

Author : Cik Rose Cute | 11:26 AM | 2Total Comments |
Assalamualaikum....

Sekarang niekan musim chicken pox...So di sini aku ingin kongsikan tip yang menarik hilangkan bintik-bintik chicken pox tanpa menyebabkan parut di muka...kalau ada parut kat muka...kan susah....aku ada satu parut chicken pox kat muka...betul2 kat tengah dahi tau...dah susah dah nak hilang parut kat muka aku....aku kena chicken pox waktu aku darjah 6...tak mau dah nak hilangkan sekrg....aku syorkan petua nie untuk chicken pox yg masih baru lagi...

Pemuda 1. 
(Kenapa pemuda? sebabnye orang muda yang kate bukan orang tua. kihkih.)

Cara ni sebelum ade parut maksudnya untuk elakkan parut. First skali, biarkan bintik-bintik tu semua kering sepenuhnya. Dia akan turns colour to dark choco tak pun kehitaman. Tu maksudnya dah kering la. Kalau belum jangan buat lagi sebab mungkin akan berdarah and confirm akan jadi parut.

Second, amik vaseline. Murah je RM 5 untuk botol kecik boleh beli dekat farmasi. Colet dan letakkan kat atas bintik-bintik yang dah kering tu. Letak banyak sikit pun taper. Ingat tau letak banyak sikit. Tunggu lebih kurang 10 minit and try remove bintik tu. Youolls akan rasa senang je nak remove, tak sakit, tak berdarah and takkan tinggal parut compared kalau kopek begitu saja. Sakit wooo.


Petua 1. 
(Yang ni baru orang tua yang kata.)

Cara ni pulak kalau memang dah ade parut. Contohnya kalau kudis yang belum kering lepas tu korang kopek pulak kan mesti ade parut nanti so bleh cuba petua ni. Tumbuk kan sikit kulit kayu manis yang buat masak tu. Tumbuk biar hancur sikit lah. Lepastu campurkan dengan bedak sejuk dan lumurkan pada tempat yang berparut. Cara ni lambat sikit memerlukan masa. Takpe nak cantik kan? kene sabar ye. heee.

Sebenarnya aku baru jer terbaca kat blog LabyRinth  terus aku share kat sini....mudah untuk aku....manalah tahu anak aku pulak yg terkena penyakit nie...boleh guna tip nie....hihihi


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Dekorasi Bilik Tidur Anak

Author : Cik Rose Cute | 8:46 PM | 3Total Comments |

dekorasi bilik tidur
Assalamualaikum... Sebenarnya entri ini aku sajer publish kat sini senang nanti aku rujuk balik bila ada masa akan ku deko bilik anak dara aku hihihi....  banyak gambar yang menarik untuk tatapan korang  sebagai idea dan inspirasi.. Dekorasi kreatif bilik tidur ini sesuai untuk anak-anak kecil mahupun anak remaja korang okey...

Pentingnya susunan perabot didalam bilik kerana ianya dapat memberi ruang yang selesa jika pandai menyusunnya. Rekabentuk dan saiz katil dan almari juga memainkan peranan penting untuk mendapatkan ruang yang diingini.

Jumlah penghuni bilik tidur juga penting untuk memilih katil dan almari yang sesuai untuk digunakan serta susunan yang sesuai. Peralatan tambahan seperti kerusi, meja dan rak juga perlu diambil kira agar bilik tidak kelihatan sempit dan sesak.

Untuk kelihatan menarik, permainan warna dan hiasan bilik perlulah berpadanan agar suasana bilik menjadi menarik, segar, selesa dan tenang. Apa yang anda akan saksikan hanyalah sekadar idea untuk ilham serta inspirasi buat anda dalam mendekorasikan kreativiti untuk bilik tidur anak anda.

dekorasi bilik tidur

Untuk dekorasi bilik tidur agar ruang bilik kelihatan luas, Pilihan terbaik adalah semua perabot dan peralatan di letakkan rapat kedinding. Ini akan memberi lebih ruang kosong kepada bilik. 

Sebaiknya juga pemilihan almari tidaklah terlalu besar. Jika tidak mencukupi, dapatkan almari yang rekaannya meninggi. Jika mahukan lebih ruang simpanan, dapatkan katil yang mempunyai ruang simpanan dibawahnya. Rak pula dapatkan jenis yang melekat di dinding.

dekorasi bilik tidur dekorasi bilik tidur

Untuk jenis perabot pula, dapatkan perabot yang kreatif rekabentuknya yang memberi kepelbagaian kegunaan. Ianya amat praktikal untuk meluaskan ruang bilik anda. Anda biasa menggunakan keluasan lantai untuk mengukur dan menyusun tapi ketinggian juga penting. Ruang kosong diatas pun jangan pula dibazirkan. Inilah pentingnya pengetahuan dalam dekorasi dan perlu kreatif.

dekorasi bilik tidur 
dekorasi bilik tidur

Untuk sebuah bilik tidur yang di huni lebih dari seorang...Susunan dan rekabentuk perabot amat memainkan peranan penting dalam memberi keselesaan. Katil yang berfungsi 2 atau 3 dalam satu amat praktikal.  Rekaan kreatif seperti ini memang amat membantu dalam mengurangkan kepenggunaan ruang bilik.

Jangan berlebih-lebih dalam dekorasi bilik tidur, biarlah sederhana tapi yang penting dapat memberi keselesaan buat penghuninya. 

dekorasi bilik tidur 
dekorasi bilik tidur 
dekorasi bilik tidur

Hiasan di dalam bilik tidur pula terpulang kepada minat dan kesukaan anak anda. Jangan pula anda terlalu mengikut citarasa sendiri. 

Minta pandangan mereka dan beri sedikit kebebasan kepada mereka untuk menghias bilik tidur mereka. Tunjukkan contoh-contoh dekorasi bilik tidur kepada mereka sebagai panduan. Mungkin idea mereka lebih kreatif dari anda.

dekorasi bilik tidur 
dekorasi bilik tidur 
dekorasi bilik tidur

Begitu juga dalam pemilihan warna untuk dinding dan perabot. Berikan tunjuk ajar kepada anak anda dalam memilih warna yang sesuai. Jika anak anda berminat dengan satu warna, dapat tona warna yang sesuai. Terang dan gelap warna yang sama juga memberi variasi yang berbeza-beza.


dekorasi bilik tidur 
dekorasi bilik tidur 
dekorasi bilik tidur

Tidak salah juga jika kepelbagaian warna digunakan. Namun anda harus pandai menyusun kedudukan warna dan kesesuaiannya agar dekorasi bilik tidur tidak nampak berserabut dan janggal. Jika anda bijak bermain warna...suasana ruang akan menjadi menarik, yang sempit tampak luas dan yang suram menjadi ceria.

dekorasi bilik tidur 
dekorasi bilik tidur

Semoga anda mendapat sedikit idea dan inspirasi dalam dekorasi bilik tidur anak anda. Anda perlu kreatif, dapatkan pelbagai rujukan agar anda tidak tersilap langkah. Penting juga idea dan pandangan anak anda dalam memilih dan menghias. 

Bilik tidur adalah tempat peribadi...pastikan ianya kemas, selesa dan tidak membosankan untuk ketenangan dan kerehatan jasmani dan minda.

Artikel ini ditulis diatas idea sendiri...Penulis bukanlah pakar dalam dekorasi tetapi sekadar berkongsi apa yang dipelajari dari pengalaman, pemerhatian dan bacaan. Terima kasih kerana bersama Relaks Minda

Rujuk Deko


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Tempahan header dari Momshealth & Beauty

Author : Cik Rose Cute | 5:52 PM | 4Total Comments |
Akhirnya selesai sudah...kerja mengedit...kalau tak sakit kepala...memikirkan tempahan yg belum di siapkan....hope you all puas hati ya...


header nie yang terakhir...yg last aku siapkan....Pasni boleh relek sikit...hihihi...yang jadi lambat puncanya komputer aku asyik padam jer....tak tahu kenapa...huhuhu...Kalau nak tgk full boleh singgah Momshealth & Beauty  okey terima kasih

Kepada yang berminat untuk membuat tempahan, boleh tempah melalui:
Facebook : FB Cherosliza Che Mat

Whatsapp: 017-6302950


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Hias Bilik

Author : Cik Rose Cute | 3:27 PM | 9Total Comments |

Assalamualaikum....Dah lama teringin nak deko bilik tidur utama....tapi belum kesampaian lagi...wallpaper korea dah beli...hari dan waktu tue tak tahu bila nak deko....huhuhu...kat bawah nie...sajer google nak tengok contoh deko bilik...cantik tak....jom..layan mata...

Photo

cantik lampu kat atas kepala tidur tue....


Nie pun cantik jugak...untuk bilik kecik...



bersih jer....aku kurang berminat kaler putih....cepat kotor...


aku suka dengan lampu tidur tepi katil tue...cantik...

Photo: Komen anda?  :)

Nampak mewah dan elegentkan...tak mampu nak bilik cam di atas..

Photo: Wow.. Kemewahan terserlah.. Kan?  :)

Kemewahan terserlah...

Photo: Nyaman kan kalau bilik warna ni... :)

suka kalernya....sejuk mata memandang...

Photo: Cantik tak?

Seronoknya kalau bilik tidur besar dan lapang cam gini...selesa...

Photo: Sape minat kaler purple boleh try hias macam dalam gambar ni.. :)

cantikkkk I like...plan nak cat kaler cam nielah....

Photo: Pinky Girl... <3 <3

pinknya.....mata pun jadi pink kikiki
Photo: Sejuk mata memandang kan??  <3 <3

Wow!! cantik...

Photo

lembut jer kaler..

Photo

Tema bilik hello kitty

Photo

cantik kalernya....untuk bilik kakak boleh kot...

Photo

nie pun cantik....



cantik kaler biru nak hijau nie...



cantik pokok tue....kreatif betul...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Tempahan Blog By : Ummi Azzlina

Author : Cik Rose Cute | 3:28 PM | 4Total Comments |
Blog: By Ummi Azlina




Kepada yang berminat untuk membuat tempahan, boleh tempah melalui:
Facebook : FB Cherosliza Che Mat

Whatsapp: 017-6302950

Terima Kasih


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Cara Pakai Shawls

Author : Cik Rose Cute | 3:24 PM | 3Total Comments |
Assalamualaikum....

Saya kongsikan cara pakai shawls untuk you all kelihatan cantik dan anggun berseri-seri...Jom tengok..










Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Tempahan Design Blog: By Narz Beauty Care

Author : Cik Rose Cute | 3:24 PM | 0Total Comments |
Assalamualaikum....


Blog: By Narz Beauty Care



Kepada yang berminat untuk membuat tempahan, boleh tempah melalui:
Facebook : FB Cherosliza Che Mat

Whatsapp: 017-6302950

Terima Kasih


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ