Masalah keputihan

Author : Cik Rose Cute | 6:12 PM | 3Total Comments |
Assalamualaikum...



Keputihan adalah masalah yang kerap dialami oleh wanita, lebih-lebih bagi wanita yang sedang hamil dimana secara alaminya akan berlaku perubahan hormon semasa kehamilan  yang akan memicu kepada peningkatan pengeluaran cairan vagina serta penurunan pH. Ketidakstabilan ini juga  adalah antara punca utama yang yang memungkinkan tercetusnya masalah keputihan dikalangan wanita yang hamil.

Keputihan  ketika seseorang wanita itu sedang hamil  boleh dikategorikan sebagai normal jika cairan yang keluar berwarna jernih atau sedikit kekuningan dan kental seperti lendir dengan tidak disertai bau dan kegatalan. Namun jika cairan yang keluar disertai bau, gatal, rasa nyeri  ketika membuang air kecil dan warnanya pula telah bertukar kehijauan atau bercampur sedikit darah maka keputihan tersebut boleh dikatakan sebagai  abnormal dan risiko ianya mengganggu atau membawa kemudaratan kepada kesihatan ibu dan janin tidak terkawal.Maka rawatan yang sesuai semasa kehamilan amat diperlukan segera bagi mengelakkan  perkara –perkara yang tidak diingini.

Mitos dan fakta keputihan ketika hamil

1.   Mitos : Makanan seperti timun atau nenas seringkali dituduh sebagai penyebab keputihan  

Fakta: Keputihan bukan disebabkan oleh makanan tertentu dan tentusekali bukan nenas yang ternyata  kaya dengan vitamin C.Realitinya tiada makanan tertentu yang menjadi punca kepada berlakunya keputihan semasa atau sesudah hamil.

2.   Mitos : Pengunaan intimate wash atau antiseptik yang disangkakan dapat  mencegah keputihan.
  
Fakta: Penggunaan antiseptik sebagai pembersih vagina hanya  akan menyebabkan ‘gangguan’ kepada flora normal yang ada dalam vagina (lactobacillus ). Walhal , flora normal ini amat diperlukan  tubuh untuk mengawal vagina pada pH yg seimbang supaya  flora (kuman) abnormal tidak dapat membiak di kawasan tersebut seterusnya menghindari dari bahaya jangkitan keputihan ketika hamil

Bahaya keputihan ketika hamil

Kulat dan bakteria merupakan antara mikro organisma yang paling dominan dalam masalah keputihan abnormal ketika hamil.Kandidiasis  atau jangkitan kulat kandida  adalah penyebab keputihan terbanyak  yang dialami wanita hamil, diikuti oleh jangkitan bakterial vaginosis,trikomoniasis dan gonorrhoea.

Keputihan abnormal yang dialami wanita hamil boleh membahayakan  kehamilan ibu dan keselamatan  janin jika tidak diberikan perhatian khusus dalam kesegeraan merawatnya. Berikut adalah antara beberapa bahaya dan kemudaratan yang boleh berlaku jika seseoarang wanita mengalami keputihan yang abnormal sewaktu hamil :

1    Chlamydia
Keputihan yang dibawa  oleh   Chlamydia dapat menyebabkan berlakunya kelahiran  pra matang  pada bayi akibat pecahnya selaput ketuban sebelum tiba waktunya. Selain itu  juga boleh mengakibatkan keguguran malahan kematian ibu dan janin jika tidak segera ditangani dengan serius.

2    Kuman Herpes Simpleks
Keputihan yang disebabkan oleh kuman Herpes Simpleks dapat menyebabkan radang pada otak bayi (ensefalitis).

3    Candida Albican
Keputihan yang disebabkan oleh kulat Candida dapat meningkatkan risiko berlakunya (epilepsi) pada bayi.

4    Kuman  HPV
Keputihan yang disebabkan oleh kuman HPV boleh menyebabkan  gangguan penafasan dan gangguan pencernaan bayi sehingga boleh mengakibatkan kematian.

5    Neisserea Gonorrhoea
Keputihan yang disebabkan oleh Neisserea Gonorrhoeae dapat menyebabkan jangkitan pada mata bayi sehingga boleh mengakibatkan buta.

Terdapat banyak tulisan dalam artikel dan nasihat yang telah diberikan oleh pakar kepada wanita-wanita yang hamil supaya tidak memandang ringan masalah keputihan .Amatlah bertepatan sekali jika diamati risiko-risiko yang perlu ditanggung seandainya wanita hamil gagal bertindak dengan bijaksana dalam situasi ini


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Plan Perabot Yg Perlu Di letak Di ruang tamu Dan Ruang Makan

Author : Cik Rose Cute | 5:41 PM | 3Total Comments |

Aku sajer nak listkan gambar perabot yg aku angankan di ruang tamu dan ruang makan....supaya senang aku nak ingatkan di kemudian hari....Sebelum beli plan dulu barang apa yg di perlukan sewaktu aku mendeco rumah aku hihihi....betul tak? taklah pening kepala nak fikir balik...

Berangan meja kecik nie....

nak buat reben dan letakkan dekat bantal nie....cute tak....beli jer kain...pastu jahit sendiri...aku ambik contoh kat Sini

frame bunga cute yg cun melecun...



jam comel nie pun aku nak jugak hihihi



Cermin ada pintu



lampu tinggi


rak nie pun cantik



rak nie...kalau letak dlm bilik mesti cantik



letak surat2 penting


rak nie letak atas tv cantik...



boleh susun kereta kecik hiasan kat dlm rak nie....pasti cute....Sebenarnya banyak rak cantik-cantik...malas aku nak google...semua cantik-cantik...harga pun cantik...



Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Segmen Tingkatkan Trafik Blog by Irsyahealthyhouse

Author : Cik Rose Cute | 5:39 PM | 16Total Comments |
Jom! Join Segmen: Tingkatkan Traffik Blog Anda

Segmen Tingkatkan Trafik Blog By Irsyahealthyhouse.blogspot.com

Jom Join Ramai2..
Nak Join Klik Banner diatas yer..
Due Date-26 Ogos..


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

kemaruk bunga jepun atau bunga pukul 10.00 pagi

Author : Cik Rose Cute | 5:37 PM | 0Total Comments |
Assalamualaikum....Selamat Petang...

Dah petang baru update entry...kebiasaannya waktu pagi...aku dah mengadap bunga...buang2 kudup-kudup yg dah layu hihihi....Jom Layan gambar bunga...
Kat kawasan perumahan aku...memang depannya ada kebun pokok pisang..tue kebun oarng hihihi...
atas divider..penuh denga bunga ros jepun dengan bunga rose..
kat depan aku punya owning pun aku gantung bunga....ros jepun...bila time pukul 10.00,cantiklah bunganya keluar...warna warni...suka tengok..
gambar dari dekat
tepi divider rumah aku....boleh di katakan penuh bunga....aku tak suka tanam banyak jenis bunga...aku just tanam 3 jenis bunga...ros jepun,bunga rose dan pokok bonsai

Itu ajer nak story...Terima Kasih Kerana sudi baca dan komen..


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Design Blog Eat Yummy Be Healthy Stay Pretty

Author : Cik Rose Cute | 11:19 PM | 5Total Comments |
Assalamualaikum...

Blog nie dah lama siap...baru hari nie nak story...aku sekrg memang sibuk....sibuk menanam bunga kikiki...Nantilah story pasal bunga...hari nie nak story blog yang cute nie....memang cute...perasan giler...


Kalau nak tengok full boleh klik header di atas...kalau korang singgah...boleh follow sekali ya....Okey terima kasih


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

TIPS UNTUK SUAMI YANG ISTERI SUKA MEMBEBEL...

Author : Cik Rose Cute | 6:33 PM | 1Total Comments |
Assalamualaikum...

Hari nie terasa ingin share tip-tip untuk suami yang isterinya yg suka membebel....Ha...kepada yang ada isteri sila baca ya...kot-kot isteri you all jenis yg kuat membebel...


Pada zaman pemerintahan Saidina Umar Al-Khattab r.a., terdapat sepasang suami isteri yang selalu bertengkar dan bergaduh. Si isteri tidak henti-henti membebel. Sedang memasak pun dia membebel, sedang membasuh pun dia membebel, sedang tidur pun kalau boleh dia nak juga membebel.

Si suami tidak tahan dengan perangai isterinya yang sangat suka membebel. Dia pun marah balik isterinya kerana membebel. Si isteri pula menjawab. Si suami mula meninggikan suara.

Dari situlah mereka bertengkar dan bergaduh saban hari. Lama kelamaan si suami merasakan yang isterinya sudah melampau. Memandangkan keadaan rumahtangga mereka semakin parah, si suami pun mengambil inisiatif untuk pergi berjumpa dengan Saidina Umar untuk mengadu kelakuan isterinya.

Sebaik sahaja tiba di rumah Saidina Umar, si suami terdengar isteri Saidina Umar sedang membebel di dalam rumah. Tetapi tidak terdengar pula suara Saidina Umar membalas. Mendapati isteri Saidina Umar pun begitu, si suami tidak jadi hendak mengadukan hal isterinya. Katanya dalam hati, kalau isteri Khalifah pun begitu, apatah lagi isteriku.

Ketika dia berpaling hendak pergi, tiba-tiba Saidina Umar memanggilnya dan bertanya, "Apa hajat kamu datang ke mari?"

Si suami tadi menjawab,
"Aku datang hendak mengadu hal isteri aku, tapi aku lihat isterimu pun berkelakuan demikian terhadapmu."

Saidina Umar tersenyum lalu berkata, "Tidak patut kalau aku tidak sabar dengan kerenahnya. Bukankah dia telah memasak makanan untukku, membasuh pakaianku, bersabung nyawa melahirkan zuriat untukku, menjaga anak-anakku dan dia tempat aku mendapat hajatku? Sabarlah, sesungguhnya keadaannya itu tidak lama (nanti akan baik sendiri)."


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Lagu Indonesia Terbaru Solat Malam

Author : Cik Rose Cute | 5:22 PM | 2Total Comments |
Assalamualaikum...


Jika malam kamu tak bisa tidur, Ambil wudhu ayuh tunaikan solat, 
Bersujud sambil kita berdoa, Insha'Allah hidup damai dan sentosa...

Jika fikiran kita sedang bingung, Yakinkan untuk minta pada Allah,
Memohon petunjuk jalan yang benar, In sha'Allah hidup tenang bahagia...

Para pemuda yang susah cari kerja, Ibu bapa yang punya anak lima,
Para gadis yang susah cari jodoh, Ayuh kau lakukan itu...

Mari kita sama-sama berdoa, Mari kita sama-sama memohon
Dekatkan hati kita dengan Tuhan, In sha'Allah masuk syurga...

Best dengar lagu nie....


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ