Terima kasih Nik Aziz

Author : Cik Rose Cute | 1:51 PM | 23Total Comments |
 http://www.sinarharian.com.my/polopoly_fs/1.148376.1365555533!/image/image.jpg_gen/derivatives/landscape_400/image.jpg

Seperti lagu dan irama, Datuk Nik Aziz Nik Mat, Pas dan Kelantan tidak mungkin dapat dipisahkan.

Beliau timbul dan tenggelam bersama parti yang memperjuangkan Islam itu sejak 46 tahun lalu dan menjadi menteri besar 23 tahun.

Justeru, tidaklah hairan jika ramai mengalirkan air mata apabila beliau berundur.

"Islam bukan kepunyaan saya (sahaja). ALLAH beri pengetahuan bukan (hanya) kepada saya seorang, tapi ramai. Ramai pengganti, saya tak risau tentang perkara itu," katanya selepas melepaskan jawatan kepada Datuk Ahmad Yacob.

Apakah tokoh ulama yang telah lama berjuang tanpa mengenal penat ini akan terus menerajui Pas sebagai Mursyidul Amnya atau melepaskan jawatannya sebagai Pesuruhjaya Pas Kelantan, di masa terdekat ini belum diketahui.

Yang pasti ialah Nik Aziz meletakkan piawaian yang sangat tinggi untuk diteladani dalam dunia politik tanah air.

Untuk tidak mengecewakan pemimpin hebat mereka itu, Ahmad, 63, bersama saf pimpinan negeri, bukan sekadar perlu mengucapkan jazakallahu khairan kepada Nik Abdul Aziz, bahkan wajib melipatgandakan tenaga untuk mencapai tanda aras yang telah diasaskan oleh pemimpin misali mereka itu.

Seorang ulama yang berkelulusan Sarjana Perundangan Islam daripada Universiti al-Azhar di Mesir sebelum menceburi politik Pas pada 1967, Nik Abdul Aziz dikaitkan dengan ciri-ciri seorang zuhud dalam perjalanan hidupnya.

Sejak dilantik menjadi menteri besar pada 20 Oktober 1990, beliau tidak tinggal di kediaman rasminya di JKR 10, Kampung Sirih, Kota Bharu, tetapi memilih untuk menetap di rumah kampungnya di belakang masjid, Pulau Melaka, 5 kilometer dari pusat bandar Kota Bharu.

Di masjid yang hanya kira-kira 20 langkah daripada pintu rumah papannya itu, beliau mengimamkan solat, memimpin doa, memberi kuliah dan melayan ramai orang dari dalam dan luar Kelantan.

Bahawa Nik Aziz, yang sentiasa dilihat dengan jubah dan serbannya, memadam lampu ketika menunaikan solat di pejabat untuk apa yang dikatakan sebagai mengelak daripada membelanjakan wang rakyat, juga sudah menjadi pengetahuan umum.

Pada 2008, Gerakan Rakyat Anti Korupsi (Gerak) menobatkan beliau sebagai menteri besar yang memiliki rekod paling bersih di Malaysia. Anugerah itu diberikan sebagai menghargai usaha beliau menentang gejala rasuah.

Setahun kemudian, beliau dibariskan di antara 50 tokoh Islam berpengaruh di dunia dan disenaraikan dalam buku berjudul “The 500 Most Influential Muslims” (500 orang Islam paling berpengaruh).

Walaupun dianggap ramai sebagai tokoh agama, Nik Abdul Aziz tidak terlepas daripada perselisihan pendapat, pergeseran dan kemelut politik. Beliau kerap dikritik pihak lawan biasanya disebabkan luahan perasaannya melalui kata-kata pedas terhadap mereka yang beliau anggap sebagai musuh kepada kemajuan Islam dan terhadap tindakan-yang baginya, tidak wajar.

Dalam kapasiti apa Tuan Guru Nik Aziz akan terus berdakwah untuk mengembangkan syiar Islam terlalu awal untuk diramalkan.

Tetapi yang jelas ialah, dengan segala kesulitan dalam mentadbir negeri yang sentiasa diserang musuh politik di samping mengatasi masalah dalaman yang kadangkala menggugat keutuhan partinya, kemampuan Nik Aziz merempuh cabaran adalah sesuatu yang bukan mudah ditandingi.

Kredit: Sinar Harian




Nota Hati: Aku kagum dengan Nik Aziz nie....kalaulah perdana menteri kita sebegini alangkah bahagianya....bumi Malaysia....huhuhu..memang susah kalau membentuk sesebuah negara dalam bentuk cara Islam...tak semestinya kalau cara mentadbir sesebuah negara mengikut cara Islam itu mundur....sebagai contoh zaman Nabi kita...betul tak....

psttt!! aku dah jumpa Nik Aziz depan2...memang lembut jer orangnya....aku jumpa Nik Aziz ketika Apek kahwin...aku tulis nie...bukannya aku penyokong tegar pas tau hihihi....cuma untuk kita berfikir dengan seluas-luasnya....sekarang semua harga barang pasti naik dengan tiba2....huhuhu


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Segmen : Pencarian follower yang ke ???

Author : Cik Rose Cute | 4:19 PM | 12Total Comments |
Assalamualaikum :) .

nak join klik banner di atas

TARIKH TAMAT : sehingga Sya dapat 13 orang yang Sya cari . =D


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

mega giveaway : santai banyak banyak

Author : Cik Rose Cute | 6:11 PM | 12Total Comments |
Assalamualaikum....... 
Jom! Join...Klik Banner untuk korang join





Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Followers Bertuah 2500

Author : Cik Rose Cute | 8:51 PM | 23Total Comments |
Assalamualaikum...

Dah lama tak buat followers bertuah untuk blog aku hihihi....hari nie dapatlah sorang adik nie....button follownya adalah "2500" wah!!! lagi 500 orang nak genap 3000 follwers aku kikiki....

korang tengok yg aku tanda dot2 tue...link blognya SINI  aku dah gi tahu kat dia..yg aku akan edit blog dia tanda penghargaan untuk dia....kalau si dia naklah hihihi...Terima kasih kepada yg pernah singgah dan follow sini...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Segmen Blogwalking and Follow

Author : Cik Rose Cute | 3:42 PM | 17Total Comments |
Nak join klik banner

Bilangan follower sekarang =2498
Salam Ukhwah Untuk semua


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

"Segmen: Tingkatkan follower ke-xxxxx by N.A.D.I.A"

Author : Cik Rose Cute | 2:36 PM | 26Total Comments |

Due Date-5 Jun 2013
Jumlah Follower terkini- 2497
Sudi-sudilah join ya...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Segmen Blogger Paling Cool

Author : Cik Rose Cute | 3:16 PM | 8Total Comments |
Assalamualaikum . Alhamdulillah , semalam berlangsung pencarian sponsor , ramai juga , tapi ninaa terpaksa tapis beberapa orang sebab kalau boleh tak nak banyak syarat sangat kan . So . sementara menunggu Simple Giveaway yang akan tamat pada 18 Mei ini , Ninaa nak buat satu segmen , seminggu sahaja ^^
Syarat-Syaratnya ialah :
  1. Follow Blog Sponsor --> CikAkma , FatinSyaheera , Hidayah , Mimi
  2. Like -->
  3. Follow Sini -->
  4. Buat satu entry dengan tajuk "Segmen Blogger Paling Cool"
  5. Copy Coding yang telah diberikan dan paste di HTML
  6. Pastekan URL Segmen anda di ruangan komen .
*Kalau tiada Twitter , its ok ^^


Senang je kan syarat nya :) So Hadiah-hadiahnya ialah :

  1. T-Shirt Running Man untuk seorang *saiz M
  2. Topup RM5 untuk 8 orang
  3. Topup RM10 untuk 2 orang
  4. Long Necklace untuk seorang
Lumayan tak hadiah tu ? InsyaAllah , akan ada pertambahan hadiah . Segmen ini tamat pada 11 Mei 2013 . Pemenang akan dimumkan pada hari esoknya . Klik Banner untuk join ^^


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ