Tuto Double Posting

Author : Cik Rose Cute | 10:28 AM | 19Total Comments |
Kalau nak buang DOUBLE POST tu , boleh ikot tutorial di bawahh ye! :)Tuto nie...kredit dari adik Lyssa kat blognya....ada macam2 tuto untuk blogger baru ikut....
 
 
1. Log in > Design > Edit HTML

2. Tekan Ctrl F Dengan serentak , cari kod ini :

<b:widget id='Blog2' locked='true' title='Blog Posts' type='Blog'/>

Bila dah cari akan keluar macam ini lah  :


3. Korang highlight yang Lyssa tunjukkan Warna biru di atas ni haa ..(nak tgk lebih jelas klik gambar tue...)

Then , kornag delete lah ... Tapi , pastikan atas Blog2 ada Blog 1 ..

**Nanti , kalau pakai delete kanggg.. tetiba hilang semua entry pulakk kangg. haha... 

4. Ok , dah delete kan ? Sekarang , cuba PREVIEW ! jangan SAVE lagi . nanti , takut tak menjadi lak ..Bila dah PREVIEW , Jadi... apalagi , SAVE cepat !! :) hehe...
 
Psst!!!!...Pasni sambung edit blog....mungkin petang...aku terjah blog korang....


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Tuto Blog Pisahkan header dari body Template Style

Author : Cik Rose Cute | 11:20 PM | 14Total Comments |
Tuto nie...di request oleh adik AIREEN RAHIM kesian pulak....kat dia....Aku tak pernah edit guna template Style...sebab dia punya coding susah sikit dan buat kepala aku pening hihihi....Tadi aku godek2..akhirnya menjadi....

Soalan adik tue....

"Akak nak mintak tolong ajar camna nak pisahkan header dari blog..,boleh tolong tak kak?Aireen dah ikut banyak tuto...tapi tak jadi huhuhu....

Okey dik....adik jangan sedih ya....Akak curi masa untuk buat kejap....

1) Yg paling penting....Adik Transparent dulu body template tersebut...,kat bahagian "CUSTOMIZE" pastu adik klik Advanced,bawah body text tue...ada background-kat bahagian tue klik transparent semua....Save tau...jangan pulak tak save nanti tak jadi...

2)Dah settle....pastu pergi bahagian "edit Html" cari kod di bawah....

/* Content
----------------------------------------------- */

coding yg ada di bawah kod di atas delete....gantikan coding di bawah....


body, .body-fauxcolumn-outer {
font: normal normal 14px Cherry Cream Soda;
color: #000000;
background: #000000 url(http://2.bp.blogspot.com/-ngEnEWK2bFU/UNbQAV34frI/AAAAAAAAARo/dkRFzQ-wqAQ/s0/background_fatin3.gif) repeat fixed top left;
}
html body .content-outer {
min-width: 0;
max-width: 100%;
width: 100%;
}
a:link {
text-decoration: none;
color: #bb00ae;
}
a:visited {
text-decoration: none;
color: #bb00ae;
}
a:hover {
border-top: 2px dashed #ff8fc1;
border-bottom: 2px dashed #ff8fc1;
text-decoration: underline;
color: #effb53;
}
.main-inner {
background-color: #FFFFFF;
border:2px solid #FA58AC;
-moz-box-shadow: 0 0 10px #FA58AC ;-webkit-box-shadow: 0 0 30px #FA58AC;
-moz-border-radius: 15px;
-webkit-border-radius: 15px;
padding-top: 15px;
}

Preview dulu baru save okey...takut ada eror....dah settle bahagian tue....

3) Kod Di bawah....

/* Flexible Background
----------------------------------------------- */

buang codingnya....tak payah letak apa2....biar kosong....preview...pastu save.

4)Itu sahaja....Cara2nya....Nanti try buat ya...Jadi ke tidak....Kalau nak nak tukar kalernya...tengok bahagian

.main-inner {

kat situ boleh tukar kaler kesukaan...


P/S:Hope Adik Aireen Rahim boleh buat....


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Make Over Blog Mia Shop

Author : Cik Rose Cute | 10:22 PM | 10Total Comments |
Tema pun pink....Ramai betul blogger yg minat kaler pinkkan....termasuklah aku hihihi...Nak tgk full  blog Mia klik Sini

Mia nie buat bisnes online...baru lagi aktif berblog....Jom! follow....Promote!!!! hihihi....


Psst!!!...Banyak benda nak story....tapi tak kesempatan huhuhu


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Aku...Dia...Dan Cinta

Author : Cik Rose Cute | 4:01 PM | 29Total Comments |
Wah!!...nama blog yg indah hihihi....Aku baru jer lepas edit blog blogger nie....Blognya memang lama betul aku edit hihihi....yalah...dia nak blognya nampak cun betul tak?....

Tema blognya nak ada kucing gan rama2....Nama blogger nie adalah Mas...adik nie baru lagi berblog....Warna pilihan pink...Kucingnya pulak namanya cik tam...Mau Berkunjung Ke blognya Klik SINI  Jom! Follow...tak rugi tau...dapat kenalan baru hihihi...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

HAPPY BIRTHDAY BUAT MAZNI

Author : Cik Rose Cute | 2:10 PM | 13Total Comments |
Sorry!! sangat2 sebab lambat wish untuk mai.....nie pun terkejar2 nak buat entry hihihi....Layan jerlah....

Happy Birthday Buat Mai....Semoga Sucess selalu...dan bahagia di samping suami tersayang....Teringin jugak nak jumpa Mai...entahlah tak tahu bila....kena pergi Langkawi dulu...baru boleh jumpa kot kikiki...Terfikir jugak nak beri header untuk mai...tapi mama rina dah buat....Okeylah tue hihihi...

Pssstt...Good Luck Untuk Ahli GSF...Nanti buat Ghatering lagi....Inshaa Allah...Cik Rose Join...Pasni sambung edit blog....huhuhu

P/S:aku dah tukar nama Mai ke Mazni....kelakarlah pulok....rupa-rupanya nama Mazni huhuhu


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Sambung cerita Balik Kampung...

Author : Cik Rose Cute | 9:52 AM | 41Total Comments |
Hari tue...aku balik kampung...sebab ayah aku ajak tgk Fahmi kawin....5/1/2013.Aku pun teruja nak tgk fahmi secara dekat2 hihihi....Ayah aku pelawa....apa lagi...exitedlah nak tgkkan...Aku tanya ayah aku?kita dapat jemputan ke?..ayah aku cakap memang di jemput....lagipun majlis hari tue..untuk keluarga jer....Tapi ramai jugak orang datang....Orang yg datang nak bergambar beratur kat luar....Aku tak adalah beratur....aku bukannya peminat fahmi hihihi.....Jom! layan gambar di bawah...

Sebelum pergi....sempat lagi snap gambar dalam kereta....waktu nie tgh tunggu adik aku....Jam tangan dari Jepun....Baby G (jangan jeles hihihi)

Kenapa mulut Fahmi cam tue erk? Tudung hitam adik aku....

Hubby aku pun bergambar....waktu nie...terketar2 tangan aku nak snap gambar kikiki...


Eh! mana gambar bini dia kikiki...


 Kenapa dengan aku tue?cam tak ready jer....tgk mulut fahmi....nie salah cameraman okey....kikiki....kitaorang tak ready dah snap...Berkilat muka aku...aku letak minyak masak sebelum pergi...tue yg nampak berkilat kikiki...Korang caya ke? taklah...jenis muka aku memang berminyak kalau berpeluh huhuhu ada petua tak?

Psssttt!!! banyak lagi gambar.....aku malas nak up-load kikiki.....pasni... nak edit blog orang huhuhu belum siap lagi....



Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Make Over Blog Ukhti Azza

Author : Cik Rose Cute | 10:23 AM | 31Total Comments |
Blog nie dah lama siap....tak sempat aku nak publish....hari tue sibuk kemas2 nak balik kampung.....

Temanya pink lembut gan hijau lembut....Pastu dia beri contoh blog nak design camna....Kalau ada contoh blog lagi cepat aku design....tak payah nak fikir2 hihihi....Kalau korang nak keblog Ukhti Azza..Klik Sini

Psst!! sesiapa nak tempah boleh rojer aku kat email atau Facebook ya....


P/S:Pasni nak sambung edit blog....kesian pulak dorang menunggu....Inshaa Allah...nanti aku terjah blog korang...terutama  group GSF..


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Story Balik Kampung

Author : Cik Rose Cute | 10:04 AM | 24Total Comments |
Lama betul aku tak publish entry.....huhuhuhu kepenatan balik kampung belum hilang....lama jugak aku bercuti dari berblog nie....ada tak yg rindu kat aku? hihihi.....Menyinggah blog korang pun belum sempat lagi.....Banyak benda nak story....tak reti nak mula dari mana dulu...korang layan jerlah gambar2 di bawah hihihi...


Nie Bapak Mertua adik aku Siti....Tue Burung Kakak tua tau....mulutnya bising betul....

First time tengok burung kakak tua dekat2.....memang cantik...

Burung nie tgh makan buah rambutan.....jangan kacau nanti gigit jari...

Gambar dari dekat....

Hubby aku nak bergambar tapi takut2....hihihi....

Ready bergambar pun jauh2....takut burung tue gigit nanti....

Nie gambar dari tepi....cantik bulunyakan....Bapak mertua adik aku...memang suka burung....Hari itu dia cerita dia tangkap burung nie dalam hutan....aku dah tak ingat hutan mana....

Psstt!!! banyak lagi story aku nak tulis...sampai di sini dululah....nanti korang boring pulak baca...sebab panjang sangat hihihi


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ