Segmen: Saya ada blog

Author : Cik Rose Cute | 12:33 PM | 19Total Comments |
Segmen nie aku terbaca kat blog Mia Duniaku....Terus terasa mau join hihihi..Kalau korang terasa tergerak nak join Jom! Klik Banner Di bawah..

Segmen ini di anjurkan oleh Ummi Iman...,Sebagai memenuhi syarat...korang kena cerita...sebab apa blog korang ditubuhkan...,Bagi aku pulak kenapa blog aku di tubuhkan ....Sebelum nie aku suka beli majalah dan share di dalam blog dan aku juga share info-info terkini tentang gosip artis.Blog ini juga ada bercerita tentang famili kecik,resepi dan bermacam-macam lagilah hihihi..

Entry yang terawal aku tulis adalah...Jom! Baca...(Entry awal melalut sikit tau)

Cerita Seram
Asal Usul Hantu
Bowling
Waspada Menjaga Lidah
Sue Tiada Dara


 Harap korang join jugak ya....


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Salah Ke Menjadi Surirumah Sepenuh Masa

Author : Cik Rose Cute | 12:02 PM | 17Total Comments |
Selamat pagi dan Assalamualaikum.....Hari ini aku nak story pasal surirumah....,aku pun seorang surirumah jugak...info ni penting..kalau kauorang semua nak tahu bacalah.....

Aku Surirumah Sejati Okey....
Soalan kepada seorang surirumah,"Jadi, apa yang suri rumah seperti puan buat sehari suntuk?"Mestilah jawapan seorang suri rumah ialah bekeja seharian dengan mengemas rumah, memasak dan menjaga keluarga betul tak?Golongan suri rumah begitu sibuk dan bekerja keras.Ada jugak suri rumah yang menjana pendapatan untuk keluarga dengan bekerja dari rumah.Golongan seperti ini menyeimbangkan kehidupan bekerja dalam kehidupan sehari-hari.
Soalan kepada seorang surirumah,"Puan tak rasa bosan ke tak buat apa-apa sepanjang hari?"Soalan itu lucu tak bagi kauorang....kalau aku nak ketawa pun ada...selalunya kawan2 aku datang soalan cam tu lah diaorang tanya.Tapi sebagai ibu moden yang waras memang wajarlah berbuat demikian...semua benda terjaga..taklah kita penat.Ni..kalau keja...balik rumah buat keja lagi...mana ada masa nak rest.Sebagai seorang ibu @ suri rumah yang fleksibel membolehkan kita muncul di saat anak kita memerlukan kita,jika anak kita berada dalam kesulitan contoh di buli dengan budak-budak lelaki yang nakal di sekolah,pelukan erat ketika anak kita berduka atau sebagai saksi terhadap pencapaiannya di sekolah.
Tapi ada jugak yang mengata kepada seorang surirumah kononnya kitaorang ni yang suka bersantai dan dilabel sebagai seorang yang gagal dalam karier atau lebih mudah di beri istilah 'mengundur ke belakang' kalau para ibu yang ada graduan dari universiti pula sering di persoalkan dengan kata-kata pedas seperti: " Kenapa kalian mensia-siakan ilmu di dada semata-mata menjadi suri rumah sepenuh masa?" dan "Bukankah mencari duit itu lebih penting daripada menjaga keluarga sepanjang masa?" Kenapa agaknya mereka mampu bertanyakan soalan2 seperti itu? Salahkah menjadi karier sebagai suri rumah ? hehehe aku bengang la...aku pun suri rumah jugak...huhuhu Tapi yang penting kita adalah 'wanita terbaik di sisi Nabi Muhammad S.a.w....tinggi darjatnya kita sebagai wanita ni....
P/s: Kalau itulah pilihan seorang wanita untuk menjadi 'suri rumah' itu hak mutlak seorang wanita.Seorang pun tidak boleh mempersoalkannya!


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Wanita Yang Di Rindukan Syurga

Author : Cik Rose Cute | 10:13 AM | 8Total Comments |
Adakah kita di dalam golongan yang di rindukan syurga..."Tepuk dada Tanya Iman kita".

Riwayat Imran bin Hushain ra.:
Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Sesungguhnya penghuni syurga yang paling sedikit adalah kaum wanita. (Shahih Muslim No.4921)

Oleh itu marilah wahai kaum wanita merebut peluang yang sedikit itu.Alangkah indahnya menjadi perempuan yang dirindukan syurga kan ? Ini tidak manusia pun tak rindukan kita . Apatah lgi syurga jauh bebenor la .
1) Wanita Yang Taat Menjalankan Agama.

Siapa yang tak kenal istri Fir'aun, seorang wanita yang taat berpegang teguh dengan agama AllahSWT sekalipun dia hidup di bawah seorang suami yang kafir. AllahSWT memberi gambaran yang indah dalam firmanNya : "Dan Allah membuat istri Fir'aun perumpamaan bagi orang-orang yang beriman, ketika ia berkata, "Ya Rabbku, bangunkanlah untukku sebuah rumah di sisiMu dalam Firdaus, dan selamatkanlah aku dari kaum yang zalim" (QS at-Tahrim (66): 11).


2. Wanita Yang Berhias Dengan Amal Soleh.

"Sesungguhnya laki-laki dan perempuan yang muslim, laki-laki dan perempuan yang mukmin, laki-laki dan perempuan yang tetap dalam ketaatannya, laki-laki dan perempuan yang benar, laki-laki dan perempuan yang sabar, laki-laki dan perempuan yang khusyuk, laki-laki dan perempuan yang berpuasa, laki-laki dan perempuan yang memelihara kehormatannya, laki-laki dan perempuan yang banyak menyebut (nama) Allah, Allah telah menyediakan untuk mereka ampunan dan pahala yang besar (QS al-Ahzab (33): 35).



3. Wanita Yang Bagus Dalam Mendidik Anak Perempuan.

AisyahRA berkata, "Ada seorang wanita yang datang menemuiku sambil membawa kedua putrinya. Dia datang untuk meminta. Saat itu aku tidak punya apapun selain sebutir kurma. Akhirnya aku tetap memberikannya kepada wanita tersebut. Lantas wanita tadi membelah sebutir kurma menjadi dua untuk diberikan kepada kedua putrinya. Wanita tersebut tidak makan sama sekali, kemudian berdiri dan pergi. Lalu NabiSAW masuk menemuiku, maka aku pun menceritakan perihal wanita tersebut, mendengar hal tersebut lantas NabiSAW bersabda : Barang siapa diuji dengan anak-anak perempuan dengan sesuatu, kemudian dia tetap berbuat baik kepada mereka, maka anak-anak perempuan tersebut boleh menjadi penghalang baginya dari api neraka"


4. Wanita Yang Solat Lima Waktu, Puasa Ramadhan, dan Menjaga Kehormatannya.

Jalan menuju syurga bagi kaum wanita sangat terbuka lebar. Di antara amalan yang dapat mengantarkan seorang wanita ke dalam syurga adalah dengan menjaga solat lima waktu, puasa Ramadhan, menjaga kemaluan dan kesucian dirinya serta taat kepada suami. RasulullahSAW bersabda : Apabila wanita solat lima waktu, puasa bulan Ramadhan, dia menjaga kemaluannya, menaati suaminya, maka akan dikatakan padanya, "Masuklah ke dalam syurga dari pintu mana saja yang engkau kehendaki"


5. Wanita Yang Sabar Menerima Penyakit.

Menurut hadits Atha' bin Abi Rabbah RA berkata : Ibnu Abbas RA pernah bercerita kepadaku, "Maukah aku tunjukkan kepadamu wanita penghuni syurga? Ada seorang wanita yang datang kepada NabiSAW dan berkata, "Wahai Nabi, aku menderita penyakit sejenis ayan, apabila penyakit itu kumat aku tidak sadar sampai membuka auratku, berdo'alah kepada Alla agar menyembuhkanku,'NabiSAW berkata, Apabila kamu mau bersabar maka bagimu syurga, tetapi apabila tidak maka aku boleh mendo'akanmu kepada Allah.' Wanita tadi menjawab.' Baiklah aku bersabar, tetapi do'akan agar aku tak sampai membuka aurat.' NabiSAW pun mendo'akannya."


6. Wanita Yang Tidak Pernah Menyakiti Sesiapapun.

Abu Hurairah ra berkata."Ada yang bertanya kepada RasulullahSAW, ' Wahai Rasulullah, ada seorang wanita yang rajin solat malam dan puasa di siang hari serta bersedekah juga, tetapi dia menyakiti tetangganya dengan lisannya!' Maka RasulullahSAW menjawab,"Tidak ada kebaikan padanya, dia termasuk penghuni neraka!' Mereka bertanya kembali,'Di sana ada seorang wanita yang hanya solat wajib dan bersedekah dengan sepotong keju, tetapi dia tidak pernah menyakiti siapa pun?'RasulullahSAW menjawab.'Dia penghuni syurga'.




7. Wanita Yang Selalu Mencari Keredhaan Suami.

RasulullahSAW bersabda : Maukah kalian aku khabarkan tentang para wanita penghuni syurga? Iaitu wanita yang pengasih, banyak anak, dan berperilaku baik. Jika ia dizalimi (suaminya marah kepadanya), atau ia berbuat zalim (kepada suaminya) ia akan berkata, "Ini tanganku berada di tanganmu. Aku tidak boleh memejamkan mataku hingga engkau redha padaku".



8. Wanita Yang Taat Kepada Suami Dalam Hal Kebaikan.

Hushain bin Muhshin ra berkata: Orang gajiku telah menceritakan kepadaku, "Aku pernah datang menemui RasulullahSAW untuk sebuah keperluan, RasulullahSAW berkata, 'Ada apa ini, apakah engkau punya suami?' Aku menjawab,'Ya', RasulullahSAW kembali bertanya,'Bagaimana ketaatanmu kepadanya?'Aku menjawab.'Aku tidak pernah meremehkan ketaatan dan penganbdian kepadanya, kecuali jika aku tidak mampu.'RasulullahSAW menjawab,'Lihatlah dirimu,sejauh mana kedudukanmu di mata suamimu,dia adalah syurga dan neraka bagimu.'


9. Wanita Yang Menyayangi Binatang.

Alkisah, ada seekor anjing sedang berada di sekitar sumur air. Anjing itu hampir-hampir mati karena kehausan. Tidak jauh dari sumur, ada seorang wanita pezina dari kalangan Bani Israil. Lantas, dengan sigap wanita itu pun melepas sepatunya dan mengambil air dari sumur, kemudian meminumkan air itu kepada anjing tersebut. Akhirnya, wanita tersebut diampuni AllahSWT disebabkan perbuatannya (memberi minum anjing).


10. Wanita Yang Amar Ma'ruf Nahi Mungkar.

AllahSWT berfirman : Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, sebagian mereka (adalah) menjadi penolong bagi sebagian yang lain. Mereka menyuruh (mengerjakan) yang ma'ruf, mencegah dari yang mungkar, mendirikan shalat, menunaikan zakat, dan mereka taat kepada Allah dan Rasul-Nya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaknsana. (QS at-Taubah (9):71)
Syaikh Ibnu Utsaimin ra mengatakan, "Di dalam ayat ini terdapat dalil bahwasanya tugas amar ma'ruf nahi mungkar bukan hanya khusus bagi laki-laki saja, bahkan kaum wanita juga wajib untuk memerintahkan kebaikan dan mencegah dari yang mungkar. Akan tetapi, hal itu dilakukan di medannya kaum wanita, perkumpulan kaum wanita, bukan di perkumpulan kaum lelaki atau di pasar yang banyak kaum lelakinya."




Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Kek Batik

Author : Cik Rose Cute | 8:44 PM | 24Total Comments |

Tadi aku google nak carik resepi kek batik...tup-tup pergi ke blog Hana Memories terus aku copy resepinya...Mana tahu ada masa nanti aku ingin mencuba resepi nie...

Jom! tengok resepi kek batik...Emm memang sedap bila tengok gambar di bawah nie...

RESEPI KEK BATIK LAPIS
resepi asal : wendyy@table2more @ hanamemories
olahan kedua : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 250g@satu peket biskut merie
  • 200g@satu peket milo
  • 397g @ 1 tin susu pekat - hana buh 3/4tin
  • 5 biji telur
  • 1sk esen vanilla
  • 150g butter @ 2/3 cawan
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 1sk nescaffe - optional
  • 2 sudu besar air panas - optional (utk kek yg agak moist)
Cara-cara
  • Sediakan loyang 7 inci yang di alas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan.*boleh rujuk step by step di SINI.
  • Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat dan kasar berbintil-bintil. Matikan api.
  • Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
  • Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais.
  • Keluarkan dan potong. Hidangkan.


Tips Resepi Kek Batik Lapis yang cantik dan tidak melekit-lekit ( untuk resepi yang nih yer):
  • Alas loyang dengan kertas minyak @ plastik wrap supaya senang nak potong dan keluarkan dari loyang.
  • Sebelum matikan api, pastikan tekstur adunan bukan sahaja pekat tapi KASAR berbintil2 seolah menggerutu. Teruskan mengacau adunan sehingga menjadi tekstur yang sebegitu. sesudah itu br boleh matikan api dan angkat.boleh rujuk blog wendy utk teksturnya.
  • Untuk lapisan pertama dan kedua susun biskut berlainan arah.. juga rujuk blog wendy..
  • Selepas siap melapis ratakan permukaan kek dengan plastik wrap atau lebihan kertas minyak supaya licin.. Jangan tekak kuat sangat, nnti lapisan biskut akan pecah dan lari dari kedudukan asal.
  • Seelok2nyer sejukkan dalam peti ais semalaman. (biasa hana buat mlm, so keesokannya dah bleh mkn dan kek nmpk cantik sbb lg padat)
  • Potong menggunakan pisau yang tajam dan di basahkan terlebih dahulu dan lap.. untuk potongan kedua lapkan dulu pisau dengan kain@tisu basah dan ulangi proses memotong seperti tadi.

P/s: Cantikkan kek batik yg di hasilkan oleh hana nie...nampak cam padat...mesti sedap...Untuk hana Sorry copy resepi nie..


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Segmen Blogwalking dan Follow By Nody Yana

Author : Cik Rose Cute | 8:11 PM | 2Total Comments |
 
Klik banner kalau nak join .

Tag : 
Izan,Ibu aqil dan sesiapa yg singgah sini...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Pernah Tak Kereta Korang Di langgar Dari Belakang?

Author : Cik Rose Cute | 12:29 PM | 34Total Comments |

Pernah kereta yang korang naiki dilanggar dari belakang? Aku tidak pernah,sebab aku bukan pandai bawak kereta .Lagipun selama aku naiki kereta gan hubby aku tidak pernah mengalami situasi begitu.

Tapi bukan semua kes langgar belakang semudah itu. Kita perlu berhati-hati dengan taktik licik sesetengah pihak yang kita tak tau niat sebenarnya. 

Aku ingin berkongsi satu entri dari seorang sahabat blogger yang menceritakan pengalaman keretanya dilanggar dari belakang.Aku tahu cerita nie melalui blog JR..Jom kita baca kisahnya...Mungkin korang akan lebih berhati-hati melalui situasi sebegini.

 Proton Preve
 

Kisah ini terjadi sekitar jam 9 malam tadi setelah diminta oleh isteri yang sedang sarat mengandung untuk membelikan nasi goreng. Terbayang wajah isteri yang sedang kelaparan di rumah, saya memecut laju sedikit. Gambar hiasan.

Setibanya di hadapan Petronas SKVE menghala ke Shah Alam/Banting, sebuah kereta Wira menghentam kereta saya dari belakang. "Bam!" Lantas saya berhenti ke tepi. Keadaan agak gelap walaupun banyak kereta sedang melalui lebuhraya tersebut.

Seorang lelaki berbangsa India turun dari kereta tersebut yang berhenti di belakang. Lagak jalannya macam gengster dengan tubuhnya yang besar. Saya buka tingkap dan tanya "Apa sudah jadi?"

"Brek tada makan la, bang!" katanya sambil memandang pada belakang kereta saya. Saya masih berada di dalam kereta.

"Macam mana ni, bang? teruk ni.. kemek ni.." katanya sambil menggaru-garukan kepalanya.

Saya jadi serba salah juga, nampak muka mamat ni macam betul-betul bersalah. Namun saya juga teringat kisah-kisah 'langgar dan rompak' sebegini. Untuk keselamatan saya masih bertahan di dalam kereta.

"Bang, boleh turun tengok tak kalau boleh setel kat sini ke?" umpan mamat tu.

Saya pun jadi tidak menentu, antara mahu turun dan lihat atau teruskan berada di dalam kereta.

"Mari tengok ni bang, kemek jugak ni. Kena settle ni.." tambah mamat tersebut.

Saya pun matikan enjin kereta. Tarik nafas dalam-dalam dan beristighfar. Kemudian saya buka pintu perlahan-lahan. Lain macam pula rasa di dalam hati ni, seolah-olah ada sesuatu yang tidak kena. Saya terus tutup pintu kereta dan meminta nombor telefon mamat tersebut.

Pada mulanya mamat itu macam gabra semacam untuk berikan no telefonnya kemudian dia minta saya tunggu sekejap dan dia terus ke keretanya di belakang.

Setelah itu dia berikan no telefon kepada saya untuk saya salin. Katanya itu nombor kawannya seorang lagi yang berada di dalam kereta.

"Besok saya call" kata saya.

"Tak nak turun tengok ke ni, bang?" tanya mamat tersebut.

Saya gelengkan kepala dan terus memecut ke hadapan. Saya perasan ada sebuah kereta Proton Perdana berhenti di hadapan sedikit dari tempat saya berhenti tadi.

Setelah sampai di restoran di Taman Equine, saya turun dan terus memeriksa belakang kereta saya.

Apa yang saya dapati ialah LANGSUNG TIADA SEBARANG KEROSAKAN!

Menggeletar lutut setelah mengetahui situasi yang amat menakutkan berlaku sebentar tadi. Alhamdulillah tiada sebarang perkara yang buruk terjadi.

Kepada rakan-rakan, semoga kisah ini menjadi pengajaran kepada kita termasuk saya sendiri. Nyawa lebih penting dari kerosakan kereta yang tidak seberapa.

Memang kita akan berasa geram, marah atau bengang sebab yang dilanggar itu adalah sebuah kenderaan yang kita bayar setiap bulan. Tetapi pertimbangan juga HARUS diberikan kepada keselamatan nyawa sendiri.

Semoga menjadi iktibar kepada kita semua.

Seri Kembangan, 10:15 malam, 1 jam setelah kejadian, 18 Jun 2012 -carigold


(Sumber perkongsian cerita: greenboc.blogspot)

MY Note:  berhati-hati dengan taktik licik sesetengah pihak yang kita tak tau niat sebenarnya. Lagi2 kaum wanita yg bawak kereta...hati2 ya...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Review Mael Lambung

Author : Cik Rose Cute | 8:12 AM | 24Total Comments |
Filem Mael Lambung lakonan Zizan Raja Lawak sebagai Mael Lambung, Johan Raja Lawak sebagai Ah Chai dan Juliana Evans kini sedang giat menjalani pengambaran di sekitar negeri Terengganu. Filem arahan pengarah tersohor Ahmad Idham ini katanya dibuat atas permintaan peminat yang ingin cerita tentang kehebatan Mael Lambung VS Ah Chai dilebarkan di layar perak pula. Begitu hebat sekali penangan Mael Lambung sehingga peminat rasa mahu tonton lanjutan cerita gangster kelakar ini. Mael Lambong bekerja sebagai tukang tarik kereta profesional yang sangat terkenal dengan sikap gedebe nya.
Filem yang menggunakan Raja Mukhriz sebagai pengarah sinematografi ini bakal menemui peminat sekitar bulan Mei 2012 tahun depan. Menampilkan Juliana Evans sebagai penyiasat dan juga kawan baik Zizan dalam filem Hantu Bonceng iaitu Toqq. Dengar-dengarnya, abang Siti Saleha iaitu Sam Bunkface turut berlakon juga dalam filem ini. Betul ke tidak?
Poster Mael Lambung
Seperti filem-filem aksi terdahulu, Ahmad Idham tak lepas untuk mengisi filem ini dengan aksi sukan drift. Dengarnya, beliau menggunakan khidmat drifter untuk melakukan aksi drift dalam filem ini.
Filem ini juga menampilkan beberapa orang pelakon sebagai cameo, antaranya Aziz M. Osman sebagai orang kaya yang keretanya kena tarik oleh Mael Lambung. Turut diperkenalkan seorang bakat muda yang baru berasal dari Singapura iaitu SHENTHY FELIZIANA memegang watak Rozie yang merupakan kekasih lama MAEL LAMBONG.
Mael Lambung
Mael Lambung
Mael Lambung
Mael Lambung
Mael Lambung
Mael Lambung
Mael Lambung 

MY NOTE: Korang mesti dah tengokkan...agak2 berapa bintang untuk filem nie? Aku belum tengok lagi....tunggu cik hubby up-load hihihi


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Segmen Bloglist Julai By Raihan

Author : Cik Rose Cute | 8:09 AM | 9Total Comments |
klik banner untk join.. :)

Jun bakal melabuhkan tirai. Julai dah tak sabar nak menjelma. Hari ini pulak..aku terasa ingin join  bloglist . Ada yang berminat nak letak link blog korang dekat blog raihan selama sebulan. Jom join.

Cara2 untuk join :

1. Follower blog raihan. Kalau rajin, like my page too.
2. Tepek kan header kat atas tuh dalam entry korang. Jangan lupa backlink ke entry nie.
3. Komen link entry korang kat bahagian komen entry nie. Di shoutbox tak diterima.

Tamat Segmen : 30 June, jam 10 malam.

Peserta bertuah akan dapat doodle free yang raihan lukis sendiri. Akan dipilih melalui Random.org


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Header Untuk Brother JR

Author : Cik Rose Cute | 9:47 PM | 17Total Comments |
Header nie...dah lama dah aku nak buat untuk Beliau...tapi tidak kesempatan...Brother Jr nie selalu komen blog aku...Dialah jejaka tegar pengomen blog aku...



Aku buat simple jer....Lelaki kebiasannya...suka yg simple....Harap Brother JR suka dengan pemberian Ikhlasa dari aku....Klik SINI untuk ke blog Brother JR...Untuk Ambik header nie... klik 2 kali baru dapat size yang sebenar pastu  save ya Brother JR..


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Kisah Kelahiran Nabi Isa Yang Luar Biasa

Author : Cik Rose Cute | 7:49 PM | 8Total Comments |
Jom! kita baca kisah Nabi Isa....Bila baca kisah sebegini...rasa kesedaran dalam diri aku..betapa berkuasanya Allah terhadap umatnya....


Nabi Isa adalah putera Maryam yang tidak berbapa. Itu adalah kekuasaan Allah. Ketika itu, Maryam sedang beriktikaf di mihrabnya, bersolat, bersujud, bertasbih dan berzikir dengan penuh ketekunan sebelum tiba-tiba dihantui perasaan takut lalu dia berpeluh. Dia ternampak seorang lelaki tidak dikenali berdiri tegak dihadapannya. Maryam tidak mengetahui dari mana dan bagaimana dia masuk ke mihrabnya. Nabi Isa dilahirkan hasil perantaraan ibunya, tidak seperti kelahiran manusia biasa melalui hubungan suami isteri.
baginda dilahirkan pada tahun 622 sebelum Hijrah. Kelahiran tanpa bapa adalah ujian besar buat dirinya. Apakah manusia percaya kekuasaana Allah? Maryam atau Imran Matsan , seorang wanita soleh.

Pada satu hari Malaikat jibrail datang membawa khabar dia akan mendapat bayi lelaki. Jibrail datang kepadanya dalam keadaan menyerupai manusia lalu ditolaknya Maryam dengan berkata :
"Jauhi diri engkau dari sini dan aku berlindung kepada Tuhan atas kejahatan yang akan terjadi dan aku takut kepada Allah. "

Jibrail meniupkan roh yang suci ke dalam kandungannya yang membawa kehamilannya. Hal itu dinyatakan di dalam Al-Quran yang bermaksud : Jibrail  berkata : " Aku ini pesuruh Tuhanmu dan aku memberi khabar gembira bahawa engaku akan melahirkan seorang anak lelaki yang suci." (surah Maryam ayat 19) .
Maryam berkiata :" Bagaimana aku akan mendapat anak sedangkan aku belum bersuami dan aku bukan orang jahat." (surah Maryam ayat 20) .

Maryam disahkan hamil dan kandungannya semakin membesar. Penduduk kampung gempar melihat seorang anak gadis hamil dan menuduh Maryam melakukan maksiat dengan lelaki. Sewaktu kandungannya menjangkau usia tujuh bulan diceritakan Maryam terpaksa melalui segala kepayahan dan duka dengan penuh derita. Dia melalui proses kandungan yang luar biasa. Apabila berada dalam kesakitan ketika tanda tempoh kelahiran , dia ke kawasan sunyi jauh daripada masyarakat.

Maryam kemudian berhenti di bawah satu pohon kurma kerana rasa sakit yang semakin kuat. Berkat keizinan Allah, lahirlah bayi itu tanpa bantuan sesiapa, hanya di bawah pohon kurma yang gersang. Maryam bergelar ibu ketika dia masih anak dara. Dia memandang rauh wajah bayi itu dengan linangan air mata kerana sedih bayi itu ditakdirkan lahir tanpa ikatan perkahwinan.

Maryam amat malu memikirkan keadaan dirinya hamil tanpa suami sehingga menerima cemuhan masyarakat. Maryam ditanyakan soalan bertubi-tubi : "Bagaimana kamu mendapat zuriat berkenaan?" Kami melihat kamu belum pernah bersuami sedangkan orang tuamu orang yang baik. Mengapa sekarang engkau menjadi inssan tercemar?"

Maryam tidak menjawab . Namun, berkat kekuasaan Allah, bayi itu berbicara seperti diceritakan dalam Al-Quran, bermaksud: "Ia berkata: " Sesungguhnya aku ini hamba Allah, Dia berikan kepadaku Kitab Injil dan Dia menjadikan aku Nabi. Dan Dia menjadi aku orang yang berbakti di mana saja aku berada dan Dia menjadikan aku berbakti kepada ibuku dan tidak pula Dia menjadikan aku orang yang sombong celaka. Dan keselamatan (bercucuran ) atasku pada hari aku dilahirkan dan pada hari aku mati dan pada hari aku dibangkitkan dalam keadaan hidup. Dia itu Isa anak Maryam . Allah berfirman perkataan benar yang ditentangnya mereka berselisihan." (surah Maryam ayat 30-34)

Maryam berpindah ke Mesir untuk menyelamatkan anaknya daripada dibunuh . Dia menetap di Mesir kira-kira 11 tahun. Kemudian mereka berpindah ke Syam apabila tiba waktunya Isa dilantik menjadi rasul seperti diceritakan dalam Al-Quran yang bermaksud ; " Dan diajarkan kepadanya ilmu Kitab dan ilmu pengetahuan yang lain, mengetahui isi Kitab Taurat dab Injil dan ia diutuskan untuk kaumnya iaitu bani Israel . "(Surah Ali Imran ayat 48-49) sebagai bukti kerasulannya , Nabi Isa dikurniakan mukzijat , antaranya boleh mencipta burung daripada tanah, menyembuhkan orang buta, penyakit kusta dan menghidupkan orang yang mati dengan izin Allah, memberitahu apa yang dimakan dan yang disimpan di rumah orang dan turun dari langit ketika diminta oleh kaumnya. 

Nabi Isa menghadapi pelbagai rintangan dalam menjalankan tugasnya . Baginda sentiasa ditentang kaum kafir . Golongan munafik merancang menangkap dan membunuh Nabi Isa. bagaimanapun, Allah menyelamatkan pesuruh-Nya dan orang yang mereka tangkap dan disangka Nabi Isa ialah seorang lelaki munafik.

Allah mengangkat Nabi Isa ke alam ghaib (mikraj) Allah menerangkan di dalam Al-Quran yang bermaksud : "Adapun orang yang derhaka itu tiadalah mereka membunuh dan menyalib Nabi Isa hanyalah orang yang menyerupai dengan Nabi Isa yang tersalib."

Pandangan Islam terhadap Nabi Isa dinyatakan dalam surah al-Maidah ayat 72 yang bermaksud:" Maka sesungguhnya kafirlah orang yang mengatakan bahawa Tuhan itu ialah Isa anak Maryam dan Isa berkata kepada bani Israel: "Sembahlah Allah. Itulah Tuhanku dan Tuhanmu !. Ingatlah bahawa barang sesiapa yang mempersekutukan-Nya , maka Allah haramkan ia masuk syurga dan tempatnya dalam neraka. Tidak ada penolong bagi yang zalim."

Isa hanyalah seorang Nabi utusan Allah. Kelebihan yang ada padanya tidak melebihi pemberian Allah sebagai mukjizat dan bukti kerasulannya. Justeru, tidak benar jika ada berpendapat Bani Isa itu ada sifat ketuhanan. Allah berfirman yang bermaksud : "Tidaklah Isa itu anak Maryam melainkan seorang rasul Allah ( sebagaimana) rasul-rasul yang terdahulu daripadanya, dari ibunya seorang perempuan yang sangat taat; adalah kedua-duanya memakan makanan.Lihatlah bagaimana Kami terangkan kepada mereka tand-tanda, kemudian lihatlah bagaimana mereka dipalingkan." (surah Maryam ayat 75) .

My Note: Aku suka baca sejarah Rasul...Korang suka tak?


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Tembamnya Muka Lisa Surihani

Author : Cik Rose Cute | 9:16 AM | 36Total Comments |
Terkejut jugak aku tengok gambar lisa sekarang.....Tembam betul muka dia sekarang...Mesti Lisa bahagiakan....Kalau tak takkan muka lisa tembam....


"Aku Bahagia Bersama Abang Yusry..."



 Beza gambar di atas dengan yang nie....

MY Note:Walaupun Lisa dah berisi...Aku tetap minat dia....hehehe...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Usia Kandungan Fasha Dan Memey Sama

Author : Cik Rose Cute | 8:28 AM | 22Total Comments |
Tadi aku terbaca tentang usia kandungan Fasha dan memey sama 6 minggu...Tahniah kepada mereka berdua.Memey dan Fasha dijangka akan melahirkan anak pada Februari tahun depan.So  anak Memey dan Norman Hakim akan sebaya lah dengan anak Fashsa Sandha dan Jejai.

 

Memey menangis gembira dan hampir tak percaya apabila mendapat tahu yang dia mengandung.
Dipetik dari mediahiburan.karangkraf, Memey membuat ujian kehamilan semalam dan mendapati ujian positif,  dia tidak mengalami sebarang alahan setakat ini.



“Semalam, saya ada buat ujian kehamilan sendiri di rumah selepas balik dari lokasi penggambaran. Apabila melihat keputusan yang positif, saya masih tidak percaya, berdebar dan terus menangis.

“Selepas itu, abang Norman membawa saya ke klinik dan Alhamdulillah, doktor sahkan saya hamil enam minggu. Setakat ini saya tiada sebarang alahan, tapi sejak dua hari kebelakangan ini saya rasa mual dan suka makan asam dalam kuantiti yang banyak,”

“Sejujurnya, bila keputusannya positif, Memey tak percaya dan bagi mendapatkan kepastian, kami pergi ke klinik dan doktor memang mengesahkan Memey hamil.

“abang Norman, dia gembira sangat dengan berita ini. Anak-anak pun seronok sebab mereka nak dapat adik,”

Norman risau kesihatan Memey

“Sejak kebelakangan ini Memey sangat sibuk dengan penggambaran drama. Memey dah tandatangani kontrak dan mempunyai komitmen sehingga hujung Julai depan. Abang Norman risau juga dengan keadaan Memey dan dia selalu ingatkan Memey supaya makan ubat. Dia juga pesan kepada kru produksi supaya tolong jaga dan tengokkan Memey di set,”


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Aku Bukan Bidadari

Author : Cik Rose Cute | 9:12 AM | 35Total Comments |
Sekarang nie aku duk sibuk melayan Slot Drama yg terbaru kat tv 3....Yang ganti Cerita 3 Janji tue...Cerita 3 Janji telah pun berakhirkan....tak bestlah endingnya (Siapa sokong angkat kening ya..)...hihihi suka2 jer aku cakap tak best, dan kini diganti dengan drama bersiri baru berjudul BUKAN BIDADARI di TV3 bermula 19 Jun 2012 jam 9malam.Maknanya dah 2 episod dah di tayang kat tv 3.



Barisan Pelakon 'Bukan Bidadari' Nad Zainal, Sharnaaz Ahmad, Azlee Khairi dan Sara Ali
Sinopsis drama Bukan Bidadari - Sumber SINI

Inas, seorang gadis kaya yang mempunyai sikap manja dan sombong mendapati hidupnya menjadi tunggang langgang setelah kematian bapanya. Inas dan ibunya, Suraya resah apabila mengetahui arwah ayahnya mempunyai banyak hutang dan mereka tidak ditinggalkan sebarang harta untuk meneruskan kehidupan.
Tanpa arah tujuan, mereka pulang ke kampung Suraya dan tinggal bersama kakak Suraya, Hawa. Inas begitu benci akan kehidupannya di kampung dan menyalahkan ibu dan arwah bapanya atas tragedi yang telah menimpa dirinya. Namun, ada seorang pemuda di kampung yang bernama Kamal telah jatuh hati dengan Inas dan sanggup buat apa sahaja agar Inas bahagia hidup di kampung.
Nasib Inas tidak habis di situ apabila dia diperkosa oleh bekas teman lelakinya, Shidi yang datang mencarinya di kampung. Tidak lama kemudian, Inas mendapati dirinya mengandung. Kamal cuba untuk membantu Inas tetapi Inas terlalu degil demi mencapai cita-citanya untuk keluar daripada kampung itu dan mencari kebahagiaannya sendiri sehingga dia sanggup meninggalkan anak yang dilahirkan.
Sementara itu, semasa di Kuala Lumpur Inas telah bertemu dengan Arif, anak usahawan yang kacak dan berbudi pekerti. Akhirnya Inas berkahwin dengan Arif tanpa mendapatkan restu daripada ibunya. Malangnya, selepas berkahwin dengan putera hatinya, barulah dia sedar yang Arif seorang yang baran dan sering mendera emosi dan fizikal Inas.
Beberapa kali Inas cuba melarikan diri tetapi tidak berjaya. Disebabkan tidak sanggup menerima seksaan oleh Arif, Inas telah mempelajari seni mempertahankan diri secara senyap-senyap. Akhirnya Inas berjaya melepaskan dirinya dengan membunuh Arif. Inas pulang ke kampung mencari ibunya dan Kamal. Namun hampa hatinya apabila mendapati Kamal sudah menjadi tunangan orang. Apakah nasib Inas seterusnya? Masih adakah peluang ke dua buatnya untuk bertakhta di dalam hati Kamal? Adakah benar Arif telah meninggal dunia seperti sangkaan Inas?
 
My Note: Aku suka Nad Zainal...dalam waktu betul2 menonjol dia berlakon...Sebelum nie aku kurang minat dia berlakon...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Istimewa Kucing

Author : Cik Rose Cute | 8:00 AM | 23Total Comments |

Alhamdulillah. Hari ini cuaca mendung dan sejuk. Hari ini aku  ingin berkongsi cerita tentang seekor makhluk yang bernama kucing. Untuk makluman, perkongsian ini bersumberkan dari beberapa laman sesawang yang bercerita tentang haiwan yang comel ini. 


Pasti korang ramai yang menyukai kucing terutamanya kucing yang comel dan bulu yang cantik bukan?. Tetapi korang tahu tak terdapat beberapa fakta/perkara yang ramai dikalangan kita tidak ketahui tentang kucing. Antaranya:

1. Kalender Usia Kucing.


Tahukah anda, terdapat kalendar usia kucing yang memberi perbandingan usia manusia dengan usia kucing. Lihat kalender di bawah:


Untuk lebih detail:
1-Bulan Usia Kucing = 6-bulan usia bayi
3-Bulan Usia Kucing = 4-tahun usia bayi
6-Bulan Usia Kucing = 10 tahun usia manusia

Malah, dibawah ini terdapat sebuah kalkulator dicipta khas yang mampu mengira usia manusia berbanding usia kucing peliharaan anda: 

Cat Years Calculator

  old
Your cat is ___ human years old.


Sekiranya kucing anda berusia 1.5 tahun  pada perkiraan usia kucing, umur kucing anda bersamaan 20 tahun usia manusia!!. Jadi kalau kucing anda telah berusia 1.5 tahun bermakna kucing anda sudah boleh dikahwinkan kerana kucing tidak perlu melanjutkan pelajaran ke Universiti seperti anda. :-)

2. Rasulullah &Sahabat bersama Kucing.

i) Terdapat sebuah periwayatan hadith yang menceritakan pada suatu hari, sewaktu baginda Rasulullah hendak mengambil jubah baginda, baginda mendapati terdapat seekor kucing sedang tidur di atas lengan jubah baginda. Lalu baginda memotong lengan jubah yang ditindih oleh kucing tersebut dengan tujuan supaya kucing tersebut tidak terjaga dari tidurnya.

ii) Abu Hurairah merupakan perawi hadith yang banyak meriwayatkan hadith-hadith Rasulullah SAW. Nama sebenar beliau sewaktu zaman Jahiliah ialah Abdul Ayams (Hamba Matahari). Lalu baginda memberi nama kepada Abu Hurairah dengan nama Abdul Rahman (Hamba kepada Yang Maha Pemurah). Namun begitu, nama yang lebih popular dikalangan teman-teman beliau ialah Abu Hurairah. Beliau mendapat nama Abu Hurairah kerana dikatakan sewaktu kecil beliau memiliki seekor kucing betina dan sering bermain dengan haiwan tersebut. Setelah Baginda mengetahui gelaran itu, baginda sendiri memanggilkannya Abu Hirr (Kucing Jantan) sebagai gelaran akrab. Dikatakan juga Abu Hurairah sendiri lebih menyukai gelaran Abu Hirr (kucing Jantan) berbanding Abu Hurairah yang bermaksud kucing betina.

3. Bila kucing berbaring.


Sekiranya anda melihat seekor kucing berbaring (seperti gambar di atas), itu bermaksud kucing tersebut berasa yakin dan selesa dengan anda. Ini kerana kucing yang takut dengan manusia tidak akan berbaring terutamanya apabila anda berdiri berhampiran kucing tersebut. Jadi, sekiranya seseekor kucing selesa dengan anda, ia akan berbaring dengan selamba walaupun anda menyentuhnya!

4. Jantina pada bulu kucing.

Tahukah anda, sekiranya seekor kucing mempunyai bulu yang terdiri dari 3 warna atau lebih, 99.97 % pasti kucing tersebut adalah kucing betina!. Dan sekiranya kucing tersebut jantan iaitu 0.03% maka pasti kucing jantan tersebut mandul! Untuk penjelasan secara detail dan saintifik klik sini.


Gambar diatas menunjukkan kucing yang memiliki 3 warna iaitu putih, hitam dan perang. Jadi secara saintifiknya kucing tersebut merupakan kucing betina!

5. Isyarat ekor kucing:

i) Terdapat pendapat mengatakan sekiranya seekor kucing menghampiri anda dan menggetarkan ekornya, itu tandanya kucing tersebut amat menyayangi anda dan sedang berada dalam emosi positif. Pada waktu ini, anda bolehlah membelai dan bermanja dengan kucing anda. !

ii) Namun sekiranya kucing anda dalam keadaan menggoyang-goyangkan ekornya tidak tentu arah, itu bermakna kucing anda sedang dalam emosi tidak stabil atau terganggu. Jadi, lebih baik biarkan kucing anda bersendirian!

iii) Selain itu, sekiranya kucing anda mengibas-ngibas ekornya, dikatakan kucing tersebut sedang mengalami konflik dalaman ataupun "Internal Konflik". Biasanya keadaan ini berlaku kerana kucing anda sedang berada dalam tahap membuat pilihan dalam kehidupannya. Sebagai contoh, kucing anda ingin keluar rumah, tetapi keadaan di luar sedang hujan lebat. Jadi kucing anda akan mengibas-ngibaskan ekornya dalam tempoh membuat keputusan tersebut. Apabila hujan reda atau kucing anda membuat keputusan tidak keluar dari rumah, maka anda akan dapati ekor kucing anda tidak lagi dikibas-kibaskan. Jadi, konflik dalaman kucing anda telahpun selesai. :-)


MY Note: Aku story pasal kucing hari nie kerana jiran sebelah aku nie ada pelihara kucing siam...cantik beb...Harganya rm 1000 lebih....Aku teringin jugak nak beli kucing siam...belum mampu nak beli lagi kih kih... (emmm geram tengok kucing yang cute2 contoh kucing garfield hehehe)


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Traffic Aku Untuk hari Ini...

Author : Cik Rose Cute | 11:03 PM | 15Total Comments |
Aku jarang bukak bahagian keywords nie...Malas nak buat hihihi...Nanti orang mengata aku nak menunjuk pulak hihihi...Hari nie...aku sajer nak kongsi keywords aku....Tak ramai...



Keywords aku untuk hari ini...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Akhirnya Zizan Mengaku

Author : Cik Rose Cute | 10:28 AM | 28Total Comments |
Akhirnya zizan mengaku isu pasal cincin di jarinya....Siapa yang kasi ya....Jom! kita baca gosip tersebut...




Akhirnya pelawak terkenal Zizan Razak mengaku yang cincin dipakainya sama dengan Juliana adalah pemberian artis jelita itu yang kini digosipkan bercinta dengan Zizan.

Romantis jugak ye Jue bagi cincin kat Zizan :) Cincin tanda persahabatan mereka yang semakin mekar dan mesra gitu.


Zizan masih lagi enggan mengulas lanjut mengenai cincin itu dan hanya menyatakan mereka berdua memang berkawan rapat dan ‘sekepala’.

Sebelum itu Zizan cuba nak  menyorok cincin itu apabila sedar wartawan memerhatikannya di tayangan perdana Mael Lambong,  dia dengan cepat menyerahkan cincin itu kepada pengurusnya, manakala Juliana pula menyatakan yang cincin mereka ada perbezaan sikit, tapi akhirnya ‘terkantoi’ jugak :)
akhirnya Zizan mengaku cincin itu pemberian Juliana Evans.

“Benar cincin itu adalah pemberian Jue sendiri kepada saya,” kata Zizan kepada wartawan mynewshub.my/


My Note:Aku suka  Juliana Evans suka tengok raut wajahnya cantik.....cam sesuai jer jue gan Zizan...Muka ada iras dan hidung dua2 mancung...hihihi.. Elok jugak Zizan Gan Jue cover line....betul tak?


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Blogger Hebat Story Pasal Anak

Author : Cik Rose Cute | 11:33 AM | 41Total Comments |
Sekarang niekan...Blogger lelaki Hebat sibuk story pasal anak mereka.Siapakah blogger hebat itu? hihihi kalau di lihat entrynya sekarang mesti di selit tentang story anak mereka...Siapa lagi kalau bukan Cik Ben Dan Cik Ujang....Walaupun aku jarang komen di blog blogger hebat nie....tapi aku tetap baca tentang apa yang di tulis.Lagi-lagi sekarang nie....





 Comelnya anak ujang nie....geram nak gigit pipi bulat tue....(Papa jangan marah ya hihihi)nak ke blog Klik Papa Ujang



Gambar atas nie pulak anak Benashaari cute sangat-sangat...(tak sangka cik ben pun tulis story pasal anak...memang papa mithali)

Korang pernah tak tengok blogger lelaki yang dah kawin tulis story tentang anak mereka? jarangkan...kebanyakkannya blogger perempuan jer hihihi....

P/S:Pasnie...aku nak layan syifa pulak...kecian dia...tue syifa duk tengah layan upin-ipin....nasib baik dia suka...mungkin petang nie aku ke blog korang...baru separuh aku terjah...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Punca Susu Tersumbat...

Author : Cik Rose Cute | 9:36 AM | 20Total Comments |
korang pernah tak alami kes seperti nie? Masa anak pertama dulu pernahlah....Almaklumlah...anak pertama...tiada pengalaman hihihi..Aku nak share gan korang kenapa susu badan boleh tersumbat...




 Apa itu duktus tersumbat?

Terdapat dua jenis duktus tersumbat. Jika anda mengalami benjolan bengkak di buah dada anda yang berasa sakit, lazimya disertai radang kemerahan yang bertompok pada kulit berdekatan benjol itu, ini dikatakan “duktus susu tersumbat". Malah, duktus ini sebenarnya tidak tersumbat tetapi tisu di sekitar duktus susu itu radang dan menekan duktus tersebut. Duktus tersumbat sebenarnya adalah mastitis di peringkat awal.

Duktus yang betul-betul tersumbat jarang berlaku dan selalunya berlaku dalam beberapa minggu atau bulan selepas ibu mula menyusukan. Biasanya benjolan itu sakit dan kadang-kala terdapat juga tompok merah.

Sesetengah wanita akan mengesan satu tompok putih kecil pada hujung puting mereka, iaitu tanda saluran tersumbat dan sel kulit tumbuh di atasnya. Ini sebenarnya ialah lecur yang mudah dirawat. Jika anda menghidapinya, anda boleh merawatnya dengan mencucuk hujungnya dengan jarum yang steril. Lakukan ini selepas bayi anda telah menyusu iaitu apabila kulit anda lebih lembut.

Apa punca duktus tersumbat?

"Duktus tersumbat" (deskripsi yang lebih tepat ialah radang duktus) selalunya disebabkan oleh buah dada yang tidak "diperah" dengan efektif oleh bayi semasa dia menyusu. Jika buah dada tidak disalirkan dengan betul, susu akan terus “mengundur" disebabkan penhasilan lebih cepat daripada saliran. Susu ini akan dipaksa mengalir ke tisu sekitar yang akan menyebabkan keradangan, tisu jadi merah, panas dan sakit.

Perasaan seakan-akan selesema mungkin mengiringi mastitis dan ianya bukanlah tanda jangkitan (walaupun mastitis boleh menjadi jangkitan, selalunya ia adalah keradangan). Perasaan seakan-akan selesema ini adalah tanda bahawa badan anda menyangkakan susu itu sebagai protin asing dan sistem imuniti anda bertindak melawannya.

Apa yang boleh saya lakukan mengenainya?


Masalah duktus tersumbat boleh diselesaikan dengan memastikan bayi anda menyusu dengan efektif. Untuk melakukannya, dia mesti melekap pada dada anda dengan rapat. Panduan langkah-demi-langkah menunjukkan bagaimana ini dilakukan.

Adalah penting untuk bertindak dengan segera supaya anda dapat menghapuskan simptom awal sebelum ia mengembang menjadi mastitis sebenar.

Jika boleh, hubungilah pakar runding penyusuan dengan segera. Beliau dapat memastikan cara pelekapan bayi yang betul dan membantu bayi anda menyusu dengan efektif. Ini akan membolehkan susu terus disalirkan terus melalui buah dada anda. Berbincang dengan pakar pediatrik, pakar obstetrik atau doktor keluarga anda yang boleh mencadangkan seorang pakar runding.

Buat masa ini, ingatlah bahawa:

• Penting untuk terus menyusukan bayi anda walaupun ianya menyakitkan. Menyusulah sekerap mungkin dan elakkan masa yang panjang di antara penyusuan.
 
• Mempelbagaikan posisi penyusuan boleh membantu bayi anda melekap dengan lebih baik.
• Mengambil tab. paracetamol (panadol)  boleh membantu melegakan keradangan dan kesakitan.

• Menggunakan pam buah dada selepas setiap penyusuan boleh membantu mengeluarkan susu.
• Mengurut buah dada anda sebelum dan selepas penyusuan adalah sangat efektif.
• Meletakkan kain flanel yang hangat (atau sejuk) di buah dada, bermandikan air panas dan urutan lembut juga boleh membantu.

Jika simptom anda tidak menyusut (selalunya selepas 24 jam) atau jika anda mula berasa sakit dan seakan-akan mendapat selesema, hubungilah doktor anda. Anda mungkin menghidapi mastitis dan anda memerlukan antibiotik jika anda mendapat jangkitan.

Adakah ini akan menjejaskan bayi saya?

Kadang-kala, aliran susu anda pada buah dada yang terjejas itu lebih perlahan daripada biasa dan ini mungkin menyebabkan bayi anda menjadi "cerewet" apabila menyusu pada buah dada tersebut. Selain itu, ia tidak akan menjejaskan bayi anda.

Bolehkah saya terus menyusu?

Adalah penting untuk terus menyusu supaya bayi anda dapat menyalirkan buah dada dan mengeluarkan semua susu, dan anda boleh mengelakkan daripada menghidapi mastitis. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai suhu yang tinggi selepas 24 jam, dan terus berasa sakit selepas mengikuti nasihat yang terdapat di atas, anda perlu berjumpa dengan doktor anda. 
 
P/S: sakit kalau susu tersumbat atau bengkak susukan...hanya orang yang pernah mengalami jer tahu...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Masak Tauchu Ikan Merah

Author : Cik Rose Cute | 8:11 AM | 23Total Comments |
Setiap surirumah pasti ada menu untuk memasakkan......,yang korang selalu masak apa?aku lebih suka memasak lauk yg simple2.....bukannya aku seorang yg pemalas tau..... famili kecik aku  lebih suka lauk yg simple...contoh lauk kat bawah...

Nielah bahan-bahan yg di perlukan hihihi

Ikan merah dua ekor yg telah di goreng siap oleh aku

Cili hijau besar....Emmm aku paling suka cili...

Gambar yang sudah siap di masak...aku fokus dekat2...Nanti nampak pulak dapur aku yg comot hihii

Ikan kembung goreng nie...goreng garing-garing memang sedap...

P/S:Menu nie...entah bila punyer aku dah lupa hihihi...sibuk memanjang....Korang pernah tak masak tauchu...Tauchu korang ada tak sama gan tauchu aku hihihi


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Up-date Peserta

Author : Cik Rose Cute | 8:01 PM | 17Total Comments |
Sorry lambat up-date ya....Dan aku nak ucapkan berbanyak terima kasih untuk korang yang sudi join....Segmen aku....Ramai jugak yang join....Kat Bawah adalah list peserta yang join...

  1. http://misszberceloteh.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  2. http://afiman81.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  3. http://bwerking.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  4. http://ain-fazlin.blogspot.com/
  5. http://mimialya.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  6. http://ainaloraine.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  7. http://winkwinkwinky.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  8. http://chocolate-vochelle.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  9. http://cokeandsundae-sg.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  10. http://ummi-iman.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  11. http://aquarestsadrenalin.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  12. http://sweetylikecandycan.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  13. http://jurnalichafidelis.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  14. http://dairykuinspirasiku.blogspot.com/2012/06/jomnjoin-bloglist-cik-rose-cute.html
  15. http://yummycoklet.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  16. http://mohdnoorshawal.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  17. http://chocolateholic4eva.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  18. http://sharfynarzmiss.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  19. http://simplenia.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  20. http://opahandkerchief.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  21. http://sikechekmessy.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  22. http://citrananizam.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  23. http://beautyshinju.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  24. http://ariffda.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  25. http://opzzpinky.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  26. http://hazirahramli.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  27. http://www.dieyaworld.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  28. http://umikasum.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  29. http://adiiitroublesome.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  30. http://ohgadisitu.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  31. http://opieneon.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  32. http://cikyayastory.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  33. http://solehahshamsuddin.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  34. http://andisakinah.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  35. http://nazayiena76.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  36. http://iedaimmi.blogspot.com/2012/06/joint-bloglist-cik-rose-cute.html
  37. http://mydreamzworlds.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  38. http://supermiza.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  39. http://nyueyien.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  40. http://pinkylady687.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  41. http://nurfarahudahud.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  42. http://syazuani89sss.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  43. http://saifulnida.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  44. http://jemarisuri1001.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  45. http://atienstory0809.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  46. http://haisayaarol.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  47. http://ainpunyeceritalah.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  48. http://bibie-mumui.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  49. http://inilahcoretankehidupankami.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  50. http://mimi-aida.blogspot.com/2012/06/bloglist-cik-rose-cute.html
  51. http://neeyaali.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  52. http://katahatiku-zana.blogspot.com/2012/06/join-bloglist-cik-rose-cute.html
  53. http://gulahatichabi.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  54. http://hafiz369.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  55. http://ibuberbicara.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html
  56. http://khairunnisa3020.blogspot.com/2012/06/jom-join-bloglist-cik-rose-cute.html 
Okey dah settle up-date list blog korang...Segmen nie Di tutup ya....Terima Kepada yang beri link untuk cik rose letak kat Sidebar cik rose....Blog korang akan Cik Rose terjah ya....Selamat berkenalan yang baru follow  sini...dan juga jadi Geng Friends Smile Hot!!!...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ