Syifa Suka Main Laci

Syifa nie.....suka sangat main laci gan pintu tau....Aku risau nanti tersepit tangan menjerit....Kadan-kadang tue...jari dia tersepit sikit mulalah mengelabah panggil orang minta tolong he he he....
tengok...apa yang dia cari kat dalam tue? sekarang nie...kalau aku nak update blog..kena tunggu si syifa nie tido dulu....kalau tak dia datang kacau...
Sedapnya roti....kat tangan mesti ada makanan...
Nie bilik si kakak....Abaikan pintu almari dah tinggal satu....Gara2 budak-budak kat umah nie....hihihi
Ala-ala...ciannya anak ibu.....hihihi ......sebab tangannya dah tersepit bila dia tolak laci masuk ke dalam....


Nota Kaki: Sorry...aku publish pasal syifa lagi....(kejap lagi...aku terjah blog korang ya....)
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Syifa (Penawar Hati)


Hari Ahad lepas aku gan hubby ronda2...singgah rumah abang ipar kejap...balik dari rumah abang ipar singgah pasar malam beli barang dapur untuk masak...ternampak MCD terus singgah...Syifa tengah ronda2 kat dalam MCD...


Seronok betul si syifa nie...almaklumlah baru dapat kaki hihihi...baju syifa yang kaler biru tue cantik...aku suka tengok budak pakai dah puas carik nak beli untuk si kakak ,yang syifa punyer baju aku beli dari LYA....


Dah puas ronda MCD..makan kentang gan bubur pulak..."syifa tengok abah ya..."

Kat mana nak carik baju cam syifa tue?puas carik kat pasar raya...jumpa tapi jenis jeans...aku tak berapa berkenan...kalau boleh nak kain cam syifa lembut jer kain dia....

Nota kaki Cik Rose Cute: "kena carik jugak..si kakak nie dengki dengan adiknya hihihi" apa yg adiknya pakai cantik..dia pun nak pakai jugak...
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Bestlah Pakai Pelembab Malam Safi Rania Gold

Hai! Selamat Pagi...Dah sarapan ke? mesti dah sarapankan...yg kerja...jangan mengular sangat,entah-entah tengah bukak blog bukan buat kertas kerja hahaha....Aku rasa ramai yang pakai pelembab malam safi rania gold niekan....Aku baru jer try bulan nie....tue pun ada offer....terus beli...Aku ada jugak terbaca kat blog  seorang blogger nie Lya  yang mengatakan pelembab malam safi rania gold nie best...membuatkan muka kita lembab sentiasa....Memang betul....
 Yang sebelah kiri untuk bawah mata,yang tengah pelembab malam,yang kanan pencuci muka....kira murah jugak time offer....

Pencuci muka yang nie macam gel...sebelum nie..aku try yg biasa...aku rasa aku lagi suka yg jenis gel kerana banyak buih hihihi bila cuci muka....

Yang bawah mata...jarang2  jer aku sapu hihihi


Nota Kaki: Kalau Pendapat aku  tentang  produk kecantikkan...tengok atas kulit muka seseorang tue sesuai atau tidak...ada orang tak sesuai pakai produk nie....betul tak?Aku pernah jugak pakai olay memang tak sesuai gan kulit muka aku..dua tiga hari aku pakai keluar jerawat hihihi
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

TUTORIAL BUNGGA TISU (Dari Blog Perjalanan Umi & Abah)

Ada sesiapa meminati bunga tak? hihihi aku nak share gan korang buat bunga dari tisu dan jugak untuk aku rujuk balik bila senang nanti...itu sebab aku copy tutorial buat bunga dari blog dia(hihihi) Sebab aku terfikir kalau buat bunga nie..letak kat ruang tamu mesti cantik....Korang rasa camna? Ke...tak cantik? Jom tengok tuto kat bawah....aku rasa cam senang jer (berlagaknya...)Nak kat Blog Umi (Klik Sini )



 Bahan-bahannya
Kertas Tisu .. Pisau .. Gunting dan Dawai Bungga

 4 Helai Warna BIRU
4 Helai Warna HITAM

 Kita selang-selikan kertas berwarna itu tadi

 Seterusnya kita lipat KIPAS
Bucunya kita potong bentuk BULAT atau MUNCUNG
Ikut citarasa masing-masing (^_^)

 Ditengahnya kita ikat dengan DAWAI BUNGGA

 Kemudian taarik satu demi satu KEATAS
Perlahan2 agar kertas tidak TERKOYAK

Tadaa .. Siap sudah

Yang ni pulak KOMBINASI 3 warna

Tapikan 1 warna lebih MEYERLAH
Kawan2 rasa?

Cantik tak? Serius!!! memang cantik....kalau buat banyak2 letak kat ruang tamu memang berseri ruang tamu...Tapi kena rajin membuatnya...hihihi

Nota Kaki: Bunga nie untuk umi buat persiapan  kawin dia nanti....suka2 jer aku nak buat letak kat ruang tamu.....hihihi.. Sesuai ke?

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Alahai...Safee Sali

Terkejut jugak aku baca kat metro pasal pemain bola sepak Malaysia  kita...Kalau di fikirkan balik Jodoh,pertemuan dan kematian semua di tangan Allah.....So tidak boleh nak di pertikaikan lagi...


image
“ Pemain bola sepak kebangsaan, Safee Sali atau nama sebenarnya, Mohd Safee Mohd Sali, 28, sah bercerai dengan isterinya, Sabarina Yusof, selepas melafazkan talak satu dalam prosiding tertutup di Mahkamah Tinggi Syariah, di sini, semalam. Peguam syarie yang mewakili Sabarina, 30, Ezura Nashuha Abdul Hadi, ketika ditemui selepas prosiding, berkata lafaz cerai itu dibuat selepas kedua-dua pihak mencapai persetujuan bersama untuk bercerai secara baik. “ – Hmetro

Semoga safee sali banyak-banyak bersabar di dalam menempuh ujian Allah...Mungkin ada hikmah di sebalik apa yang berlaku...mana kita tahukan....

Nota Kaki: Hari nie cik hubby cuti....So aku tak boleh sangat2 mengadap blog hihihi nanti dia perli..."kerja office tak siap lagi ke?"

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Sabar Itu Perlu

Korang sabar tak?...Setiap kesabaran ada hadnya....Contoh..anak kita sepah barang...Dialog antara anak dan ibu..

Ibu;"kakak tolong kemas barang2 nie letak dalam kotak balik"
Si anak; "Bukan kakak main adik yang main...kenapa kakak pulak kena kemas.." Dalam hati seorang ibu sabar jerlah...sambil mengutip barang2 masukkan ke dalam kotak...Tak sampai 30 minit sepah balik.

Ibu;"Siapa yg sepahkan barang2 nie?tolong kemas..."
Si anak;"Ala..ibulah kemas....kami dah penat..."sambil duduk atas kerusi goyang kaki.


Kalau dalam sehari  4 @ 5 kali bersepah...tahap kesabaran seorang ibu mesti stree giler!!!! Mulalah tangan gatal nak kasi pengajaran sikit..betul tak? hihihi  kadang2 tue cik hubby balik dari kerja bising.."ayang nie..tak kemas rumah ke?asyik bersepah jer...."Angin tak korang? cik hubby tuduh tak  buat kerja rumah...Memang sakit hati tau hihihi....

Nota Kaki: Memang penat jadik seorang surirumah sepenuh masa nie...huhuhu...tahap kesabaran kena tinggi...Kalau tak nanti di tuduh mendera anak hihihi



♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Aksi Syifa Tatih

Syifa dah boleh jalan sikit-sikit tak la laju sangat...Dia risau takut jatuh...dah banyak kali jatuh tu slow jer jalannya...

Tengok muka dia semimik jer...


Barang apa tah dia pandang...suka kutip barang..

Dah terpandang camera...terus nak terpa camera hihihi...


Syifa nie sajer buat-buat muka sengih dia...apa yang dia suka sangat tak tahulah...hihihi


Dah makin dekat nak capai camera hihihi

Dah stopppp....nanti marah pulak si syifa nie...nak camera tak dapat...dah dekat...besar pulak gambarnya...
huhuhu baru nak belajar berjalan...memang lambat sikit la..si syifa nie nak berjalan...kalau mulut dia memang bising....Abang gan Kakak  memang cepat jalan...mulut berat sikit...

Nota Kaki: Selamat Bekerja Untuk Yang Bekerja...Yang Surirumah Mesti sibuk mengemas dan memasak hihihi


♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Segmen blogwalking & tambah follower by Lisa


Click banner untuk join?

Tarikh tamat segmen nie 18. Mei.2012 . Jom! Join ramai-ramai...untuk tambahkan followers Anda hihihi...

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Mentor Bahagian B

 


Malam nie layan mentor kumpulan B pulak...Minggu lepas Kumpulan A...aku layan jugak...tengok protege Faizal Tahir buat persembahan...Memang terbaik beb!!!...I LIKE Protege Faizal Tahir hihihi (walaupun rambutnya aku tak berkenan hihihi)
Bagi pendapat aku Anas Ridzuan ni harus diberikan perhatian kerana beliau juga seorang yang berbakat besar dan amat gigih dalam meneruskan minat beliau dalam industri kreatif tanah air.

Beliau bukan sahaja seorang yang pandai berlakon, tetapi bakat nyanyian yang beliau ada amatlah bagus.

Antara teater yang telah dilakonkan oleh Anas Ridzuan ialah Teater Juta-Juta arahan pengarah muda Fasyali Fadzli, dan juga Teater yang mendapat sambutan terhangat di Stor Teater Dewan Bahasa dan Pustaka, iaitu Teater 1 Plastik Hitam arahan Syahrul Fithri Musa.

Aku harap kita ramai-ramai memberikan sokongan padu untuk Anas Ridzuan  untuk Mentor musim ke 6.(Wah!!! Promote kau!!!)


Kumpulan B aku belum tahu lagi siapa yang terbest! hihihi...Kita tengok jerlah nanti...Kumpulan B Mentornya  Ogy,Ella,Adam....

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Korang Kenal Kirana Larasti?

 Kirana Larasati.jpg
Sekarang...pelakon nie ada gosip tentang gambar bogelnya  di internet....Korang kenal tak? alah...yang berlakon dalam sinetron "Jangan Benci Bilang Cinta" bersama Marshanda Dan Baim Wong....





Baru-baru ini gempar dengan satu lagi foto bogel pelakon dari Indonesia yang telah tersebar meluas di laman web, dan foto bogel tersebut didakwa adalah bintang "Purple Love", Kirana Larasati.
Walaubagaimanapun, masih ramai orang yakin bahawa gambar tersebut adalah gambar yang telah di "edit" secara digital.


Dalam foto pertama, memperlihatkan seorang wanita sedang berbaring di atas katil tanpa seurat benang, dan foto kedua pula menampakkan wanita tersebut sedang "pose" dalam keadaan separuh bogel dengan menutup payu-daranya dengan rambut. Satu forum di laman web membincangkan foto yang didakwa milik Kirana itu adalah palsu, dan ramai yang yakin bahawa foto tersebut telah diubah suai.

Salah seorang daripada penulis di forum tersebut juga menyatakan bahawa foto tersebut nampak seperti diubah suai dengan menggunakan 'Photoshop' kerana perincian foto disembunyikan menyebabkan ia susah untuk diperinci.




 Nota Kaki: Kalau korang nak tengok gambar Klik Sini  Gambar yang lain tue seksi, aku pun tak tahu betul ke tidak gambar kirana nie.....Sekarang gambar dah boleh edit....
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Update Hadiah Pink Ummi

Tengah aku godek2  tab galaxy....tiba-tiba bunyi hon van pos laju sampai....Dalam hati aku terdetik."hadiah pink ummi dah sampai"....bukak2 hadiah memang betul hadiah dari giveaway pink ummi...thanks pink ummi....(lama menunggu hihihi)

 belum bukak lagi...snap gambar sampul terlebih dahulu...


nielah hadiahnya...aku try sembur tadi memang wangi.....tak payah beli minyak wangi dah....save sikit....

Nota Kaki:Untung jugak join benda2 cam nie....kalau kita bertuah dan dapat  hadiah....Tapi sekarang mood nak join contest dah  kurang hihihi....
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Korang Selalu Sedu Tak?

Hahaha...korang pernah tak tengah makan sedu? baby sedu ke? atau lain-lain ke? Kata orang tua-tua kalau sedu nak cepat besar...korang pernah dengar istilah tue... Mesti pernahkan....Jom! kita baca apa puncanya terjadinya sedu

Kenapa boleh Sedu?


Kawan aku kata > nak besar ketepi lah tu..(badan nak melebar. haha) 
ma aku ckp > Makan/minum gelojoh sangat tuee... ( ish.. manede...)
The Scientist theory >  Ia ada kaitan dengan Diaphragm anda~






Masih ingat exhalation dan inhalation kita belajar dalam sains/biologi.Relation antara dome shape dan diaphragm.Apabila menghembuskan nafas,diaphragm akan tolak udara naik.Tetapi, ada ketikanya diafram menjadi terganggu dan apabila ini berlaku, ia membuat pergerakan menarik ke bawah dalam keadaan yang tersentap. Akibatnya, anda menelan udara ke dalam kerongkong secara mengejut. Apabila udara yang berebut-rebut masuk itu melanggar kotak korda suara anda, maka terhasillah bunyi hik, hik.



-saintis lain berkata lagi puncanya."Nenek moyang kita berasal dari laut"



Kesan Sedu?



Tak dikenalpasti.Yang pasti

IA TIDAK MEMBUATKAN ANDA BESARRR ATAU TINGGI

Ia hanya satu fenomena biasa yang mengaktifkan tubuh badan anda bila anda malas ^_^.Sekali sekala jadi hyper.Bila sedu,rasa macam lompat - dada ke hadapan dan LOMPAT!okk..mungkin kesannya jadikan anda *hyperaktif*.he2

Kata saintis,sedu dapat membina diafram menjadi lebih kuat.





Bayi Tersedu?



Panjang sekali ceritanya.Pendekkan.Kita memang pernah sedu dan tahu rekod awal sedu kita bila?Sewaktu dilahirkan?Semasa makan/minum bubur nasi?

Di dalam rahim ibu sebenarnya kita bermula tersedu.



Cara Hentikan Sedu yang TIDAK berkesan..dan berkesan



Takutkan Orang..ABAIKAN.jangan memperbodohkan diri anda dengan menjadi si tukang penakut orang.



Cara yang berkesan-bergantung ke atas orang tu- 

  • Tahan nafas dan kira sampai 10 atau 20 atau selama mana anda boleh
  • minum madu
  • minum air bercampur gula
  • tarik lidah ke hadapan?Not a polite way

Jika kerap berlaku + sedu tidak berhenti.Take a medical Check Up


Kredit dari Adik Tyra Uyura

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Segmen : "Farah Nak Review Belog Korang"

Nak Join Klik Banner Di atas..
 Siapa siapa yang nak blog korang di review oleh farah, dipersilakan untuk join segmen ni (^___^)v

Cara-cara:-
  1. Buat tajuk entri, "Farah Alias Nak Review Belog Saya"
  2. Copy banner segmen dan tepek di entri korang
  3. Kalau boleh follow belog farah untuk mendapatkan update mengenai segmen
  4. Kalau nak tag kawan-kawan pun boleh, tak kesah.
  5. Publish entri dan hantar link entri kat sini. LINK ENTRI, BUKAN LINK LINK BLOG.
Selamat bersegmen! Jom! join...

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Syifa Dah Pandai Bukak Peti Ais

Hai! Story pasal syifa...Jangan marah ya..."Smile Be Happy"

 Sekarang nie dah pandai bukak peti ais...kalau kita tutup dia bukak balik....kalau kita sebut perkataan jangan...Dia pun sebut perkataan 'jangan' dengan jelas tak ada pelat langsung tau hihihi...(orang kata kalau lambat berjalan mulut cepat...entah betul ke tidak aku pun tak pasti..kata orang tue cam gitu)

 Syifa....dia pandang camera terus snap...sekali terpampang dengan matanya yang bulat hihihi (korang jangan terkejut melihat peti ais aku yang tak ada barang tue,aku tak berapa suka simpan barang dalam peti ais hihihi

Nielah ragam syifa...kalau kita tengah masak kat dapur mulalah menyibuk kat dapur...Walaupun syifa nie belum betul lagi jalannya...tetap jugak berusaha ke dapur...(kalau ikutkan rasa hati...memang geram hihihi...tengok ragamnya...sabar jer la...budak nie bukan tahu apa-apa pun)....
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Sarapan Pagi Dengan Yogurt

Dalam minggu nie...aku sarapan dengan yogurt jer tau...Memang sedap!!! masam2 sikit...Aku lagi suka yogurt perisa buah-buahan....yang perisa original best jugak, tak sesedap yogurt perisa buah hihihi
Yang perisa nie...sedap!!! anak aku yang sulong memang suka perisa buah-buahan...Macam aiskrim katanya....Syifa suka jugak...bila tengok kakaknya makan dia menjerit minta di suap ke mulutnya...


 Yang bekas hitam tue kurang sikit sedapnya....Aku target ada jugak orang yang tidak meminati yogurt nie betul tak?...Kalau untuk sesiapa yang ingin berdiet...elok melantap benda nie...memang elok...

 KHASIAT YOGURT UNTUK KITA BERSAMA


khasiat dan manfaat yogurt
Berikut adalah manfaat dan khasiat yogurt dari segi kesihatan..

1. Beberapa strain probiotik meningkatkan kadar imun tubuh

Probiotik bacteria yang terkandung di dalam yogurt dikatakan dapat membantu mencegah penyakit radang usus melalui mengubah mikrofora pencernaan.  Menurut kajian di Taiwan, probiotik dapat meningkatkan pemulihan serta ketahanan tubuh terhadap jangkitan (infeksi) di mana yogurt yang mengandung dua jenis probiotik, iaitu lactobacillus dan bifidobacterium, terbukti memberi kesan positif terhadap pesakit yang mengidap H. pylori infeksi.

2. Bagus untuk wanita lepas bersalin

Bagi wanita dalam pantang yang ingin kembali ke bentuk asal yakni betuk badan sebelum hamil (bertujuan menambat hati suami), khasiat yogurt adalah yang terbaik kerana ia makanan berserat tinggi selain mengandungi pelbagai khasiat diperlukan untuk membekalkan susu kepada bayi.
3. Membantu sistem penghadaman
Bakteria yang terkandung di dalam yogurt berfungsi membantu menghadamkan laktosa (gula semulajadi dalam susu). Bakteria itu bertindak dengan merangsang sebahagian daripada sistem pelalian di dalam salur usus dan menghasilkan keadaan sekitaran yang lebih sihat di dalam usus, menjadikan keadaan itu tidak sesuai untuk organisma tidak baik hidup, di samping memastikan sistem penghadaman dalam tubuh badan berjalan dengan lancar.
4. Mencegah jangkitan pada vagina

Infeksi atau jangkitan Candida pada vagina merupakan masalah yang banyak dialami wanita pengidap diabetes. Menurut kajian, wanita diabetes yang mengambil  yogurt dalam menu seharian mereka didapati mengalami penurunan (pH) serta pegurangan infeksi candida.
5. Meningkatkan kekuatan tulang dan mencegah osteoporosis

Antara khasiat yogurt yang amat tinggi nilainya ialah yogurt mengandungi lebih banyak kalsium, vitamin A, tiamina, niasin dan riboflavin daripada susu.  Di samping itu, yogurt juga kaya dengan zat besi, fosforus dan kalium.
6. Menurunkan kadar kolesterol

Yogurt, susu asidophilus (dari bakteria L. acidophilus) dan susu bifidus (dari bakteri a Bifidobakterium bifidum) mampu menurunkan kolesterol darah. Ini adalah kerana zat faktor antikolesterol yang mencegah kerja enzim pembentuk kolesterol. Pengurangan kolesterol juga terjadi kerana pertumbuhan bakteria akan menyerap sejumlah zat kolesterol ke dalam selnya. Penyerapan ini berlaku di usus kecil dan membantu mengurangi kolesterol dalam darah.
7. Membantu mengurangkan berat badan

Menurut kajian terbaru yang telah diterbitkan di dalam International Journal of Obesity, 2005, hasil kajian mendapati responden yang mengambil yogurt rendah lemak di dalam hidangan mereka didapati dapat mengurangkan berat badan kerana kandungan kalsium di dalam yogurt.
Inilah 7 manfaat dan khasiat yogurt yang dibawakannya kepada kita. Memang elok menjadikannya sebahagian daripada makanan tambahan dalam diet mingguan kita.



P/S: Memang banyak khasiat yogurtkan...Marilah kita pakat-pakat mengamalkannya...
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

BattleShip Akan Di tayang May 2012

 Suspen betul aku tengok review filem BattleShip...Dalam filem nie Angkatan tentera laut berperang dengan makhluk apa..aku pun tak tahu...itu yang membuatkan aku teruja ingin menontonnya...Korang tengok review filem nie suspen tak? hihihi


Synopsis: Peter Berg (Hancock) produces and directs Battleship, an epic-scaled action-adventure that unfolds across the seas, in the skies and over land as our planet fights for survival against a superior force. Inspired by Hasbro’s classic naval combat game, Battleship stars Taylor Kitsch as Lt. Alex Hopper, a Naval officer assigned to the USS John Paul Jones; Brooklyn Decker as Sam Shane, a physical therapist and Hopper’s fiancée; Alexander Skarsgård as Hopper’s older brother, Stone, Commanding Officer of the USS Sampson; Rihanna as Petty Officer Raikes, Hopper’s crewmate and a weapons specialist on the USS John Paul Jones; and international superstar Liam Neeson as Hopper and Stone’s superior (and Sam’s father), Admiral Shane.

In the Hawaiian Islands, an international naval fleet at Pearl Harbour engage in a dynamic and intense battle against an alien species known as “The Regents”. The aliens come to planet Earth on a mission to build a power source in the ocean. Upon their visit, they come in contact with the naval fleet. 
 
The film is also purported to show both sides of the story, from the aliens’ perspective, as well as the humans’ so the audience knows exactly where the opponent’s ships are.

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Gosip Panas Tentang Datuk Siti...

Kesian siti....isu pasal datuk k ada scandal gan Rozita Che Wan makin menjadi-jadi...Macam mana isu cam gitu boleh keluar? Aku pun pelik...Itulah dugaan menjadi seorang artis yang glamour....

Kisah penuh Kenapa Siti Nurhaliza dingin dengan Rozita Che Wan

Rozita Che Wan nafi dilamar oleh Datuk K
Rozita Che Wan pernah mempunyai hubungan dengan 'S' jejaka dari Singapura
Siti Nurhaliza tidak bertegur dengan Rozita Che Wan
Kebiasaannya...Orang kita suka mereka-reka cerita untuk mencari publisiti...hihihi tak pun melariskan majalah diaorang...




♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

 
This Template Was Made & Design With Love By Cik Rose Cute. All Right Reserved To Me.