27 January 2012

Segmen | Promosi Header Dan Nama Blog Saya








FB Page. Silalah like okey

Header blog ini aku  buat sendiri....Aku cepat boring dan  selalu tukar-tukar header dan background.Untuk header nie aku memilih cik doodle dari Apit....Comelkan....Thanks Untuk Apit...

Dibawahnya ada kata pujangga  "A Smile On a Loved One Faces"

Nama blog aku pulak "Smile Be Happy" nama nie di pilih ialah kerana sesiapa yang sudi berkunjung ke blog aku sentiasa senyum dan gembira hehehe...

p/s: Segmen ini dianjurkan oleh Fya.Sesiapa yang berminat, boleh lah join dengan klik SINI. Tarikh tutupnya ialah pada 6 Februari 2012.

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Baiknya Zizan Raja Lawak

Pagi nie aku terbaca satu kisah tentang Zizan RL.....Memang best la gan Zizan nie.....Korang pernah tengokkan video Zizan Gan Ustaz Azhar Idrus dekat dataran  Shah Alam...Yang Zizan jadik pengacara tue...Khabarnya pihak Penganjur nak bayar Zizan Rm 18,000 tapi Zizan menolak tawaran tersebut untuk bersama Ustaz Azhar Idrus...... Zizan tidak mengharapkan bayaran pun...Padahal majlis malam itu berjaya menarik 80,000 hadirin tau hehehe......Berita lanjut baca di bawah ya....Sebelum tue kita tengok video Zizan Dengan Ustaz Azhar Idrus...
 http://i.imgur.com/3h4bf.jpg


 Banyak lagi video Ustaz Azhar Idrus gan Zizan yang lawak2....


Alkisahnya, penampilan Zizan Raja Lawak dalam majlis agama bersama Ustaz Azhar Idrus pada malam ambang tahun baru 2012 lalu masih menjadi perbualan dan ada kisah menarik di’sebaliknya.
Menurut laporan beberapa blog politik tempatan, Zizan Raja Lawak telah menolak tawaran menjadi juruacara sebuah majlis sambutan tahun baru 2012 pada malam yang sama dengan program bersama Ustaz Azhar Idrus. 
Khabar’nya pihak penganjur malam sambutan tahun baru 2012 menawarkan RM18,000 untuk Zizan Raja Lawak tetapi menolak tawaran tersebut untuk bersama Ustaz Azhar Idrus — dan tidak mengharapkan bayaran.
Penganjur Program Soal Jawab UAI di Dataran Kemerdekaan Shah Alam tetap menawarkan Zizan Raja Lawak RM1,000 dek kerana majlis malam itu berjaya menarik lebih 80,000 hadirin dan mahu atau tidak, Zizan Raja Lawak tetap menerima bayaran tersebut.


P/S:Baguskan Zizan nie...tidak mengambil kesempatan...Dia buat kerja dengan Ikhlas....Lagipun Zizan nie memang suka kat Ustaz Azhar Idrus nie.....
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

26 January 2012

Tanda-Tanda Kemunculan Imam Mahdi

Para ulama membagi Tanda-tanda Akhir Zaman menjadi dua. Ada Tanda-tanda Kecil dan ada Tanda-tanda Besar Akhir Zaman. Tanda-tanda Kecil jumlahnya sangat banyak dan datang terlebih dahulu. Sedangkan Tanda-tanda Besar datang kemudian jumlahnya ada sepuluh. Alhamdulillah, Allah sayang sama umat manusia. Sehingga Allah datangkan tanda-tanda kecil dalam jumlah banyak sebelum datangnya tanda-tanda besar. Dengan demikian manusia diberi kesempatan cukup lama untuk merenung dan bertaubat sebelum tanda-tanda besar berdatangan.

Banyak pendapat mengatakan bahwa kondisi dunia dewasa ini berada di ambang datangnya tanda-tanda besar Kiamat. Karena di masa kita hidup dewasa ini sudah sedemikian banyak tanda-tanda kecil yang bermunculan. Praktis hampir seluruh tanda-tanda kecil kiamat yang disebutkan oleh Nabishollallahu ’alaih wa sallamsudah muncul semua di zaman kita. Maka kedatangan tanda-tanda besar tersebut hanya masalah waktu. Tanda besar pertama yang bakal datang ialah keluarnya Dajjal. Namun sebagian ulama berpendapat bahwa sebelum munculnya Dajjal harus datang terlebih dahulu Tanda Penghubung antara tanda-tanda kecil kiamat dengan tanda-tanda besarnya. Tanda Penghubung dimaksud ialah diutusnya Imam Mahdi ke muka bumi.
Dalam sebuah hadits Nabishollallahu ’alaih wa sallammengisyaratkan bahwa Imam Mahdi pasti datang di akhir zaman. Ia akan memimpin ummat Islam keluar dari kegelapan kezaliman dan kesewenang-wenangan menuju cahaya keadilan dan kejujuran yang menerangi dunia seluruhnya. Ia akan menghantarkan kita meninggalkan babak keempat era para penguasa diktator yang memaksakan kehendak dan mengabaikan kehendak Allah dan RasulNya dewasa ini menuju babak kelima yaitu tegaknya kembali kekhalifahan Islam yang mengikuti manhaj, sistem atau metode Kenabian.

لَوْ لَمْ يَبْقَ مِنْ الدُّنْيَا إِلَّا يَوْمٌ لَطَوَّلَ اللَّهُ ذَلِكَ الْيَوْمَ حَتَّى يَبْعَثَ فِيهِ
رجل مِنْ أَهْلِ بَيْتِي يُوَاطِئُ اسْمُهُ اسْمِي وَاسْمُ أَبِيهِ اسْمُ أَبِي
يَمْلَأُ الْأَرْضَ قِسْطًا وَعَدْلًا كَمَا مُلِئَتْ ظُلْمًا وَجَوْرًا

“Andaikan dunia tinggal sehari sungguh Allah akan panjangkan hari tersebut sehingga diutus padanya seorang lelaki dari ahli baitku namanya serupa namaku dan nama ayahnya serupa nama ayahku. Ia akan penuhi bumi dengan kejujuran dan keadilan sebagaimana sebelumnya dipenuhi dengan kezaliman dan penganiayaan.” (HR abu Dawud 9435)
Lelaki keturunan Nabi Muhammadshollallahu ’alaih wa sallamtersebut adalah Imam Mahdi. Ia akan diizinkan Allah untuk merubah keadaan dunia yang penuh kezaliman dan penganiayaan menjadi penuh kejujuran dan keadilan. Subhanallah...! Beliau tentunya tidak akan mengajak ummat Islam berpindah babak melalui perjalanan tenang dan senang laksana melewati taman-taman bunga indah atau melalui meja perundingan dengan penguasa zalim dewasa ini apalagi dengan mengandalkan sekedar ”permainan kotak suara”..! Imam Mahdi akan mengantarkan ummat Islam menuju babak Khilafatun ’ala Minhaj An-Nubuwwah melalui jalan yang telah ditempuh Nabi Muhammadshollallahu ’alaih wa sallamdan para sahabatnya, yaitu melalui al-jihad fi sabilillah.

Imam Mahdi akan berperan sebagai panglima perang ummat Islam di akhir zaman. Beliau akan mengajak ummat Islam untuk memerangi para Mulkan Jabriyyan (Para Penguasa Diktator) yang telah lama bercokol di berbagai negeri-negeri di dunia menjalankan kekuasaan dengan ideologi penghambaan manusia kepada sesama manusia. Bila Allah mengizinkan Imam Mahdi untuk menang dalam berbagai perang yang dipimpinnya, maka pada akhirnya ia akan memimpin dengan pola kepemimpinan berideologi aqidah Tauhid, yaitu penghambaan manusia kepada Allah semata. Banyak ghazawat (perang) akan dipimpin Imam Mahdi. Dan –subhaanallah- Allah akan senantiasa menjanjikan kemenangan baginya.

 تَغْزُونَ جَزِيرَةَ الْعَرَبِ فَيَفْتَحُهَا اللَّهُ ثُمَّ فَارِسَ
 فَيَفْتَحُهَا اللَّهُ

ثُمَّ تَغْزُونَ الرُّومَ فَيَفْتَحُهَا اللَّهُ ثُمَّ تَغْزُونَ الدَّجَّالَ فَيَفْتَحُهُ اللَّهُ

“Kalian perangi jazirah Arab dan Allah beri kalian kemenangan. Kemudian Persia (Iran), dan Allah beri kalian kemenangan. Kemudian kalian perangi Rum, dan Allah beri kalian kemenangan. Kemudian kalian perangi Dajjal,dan Allah beri kalian kemenangan.” (HR Muslim 5161)
Lalu apa sajakah indikasi kedatangan Imam Mahdi? Dalam sebuah hadits Nabishollallahu ’alaih wa sallammemberikan gambaran umum indikasi kedatangan Imam Mahdi. Ia akan diutus ke muka bumi bilamana perselisihan antar-manusia telah menggejala hebat dan banyak gempa-gempa terjadi. Dan kedua fenomena sosial dan fenomena alam ini telah menjadi semarak di berbagai negeri dewasa ini.

أُبَشِّرُكُمْ بِالْمَهْدِيِّ يُبْعَثُ فِي أُمَّتِي عَلَى اخْتِلَافٍ مِنْ النَّاسِ
وَزَلَازِلَ فَيَمْلَأُ الْأَرْضَ قِسْطًا وَعَدْلًا كَمَا مُلِئَتْ جَوْرًا وَظُلْمًا

“Aku kabarkan berita gembira mengenai Al-Mahdi yang diutus Allah ke tengah ummatku ketika banyak terjadi perselisihan antar-manusia dan gempa-gempa. Ia akan penuhi bumi dengan keadilan dan kejujuran sebagaimana sebelumnya dipenuhi dengan kesewenang-wenangan dan kezaliman.” (HR Ahmad 10898)
Hadits berikut ini bahkan memberikan kita gambaran bahwa kedatangan Imam Mahdi akan disertai tiga peristiwa penting. Pertama,perselisihan berkepanjangan sesudah kematianseorang pemimpin. Kedua, dibai’atnya seorang lelaki (Imam Mahdi) secara paksa di depan Ka’bah. Ketiga, terbenamnya pasukan yang ditugaskan untuk menangkap Imam Mahdi dan orang-orang yang berbai’at kepadanya. Allah benamkan seluruh pasukan itu kecuali disisakan satu atau dua orang untuk melaporkan kepada penguasa zalim yang memberikan mereka perintah untuk menangkap Imam Mahdi.

يَكُونُ اخْتِلَافٌ عِنْدَ مَوْتِ خَلِيفَةٍ فَيَخْرُجُ رَجُلٌ مِنْ أَهْلِ الْمَدِينَةِ هَارِبًا إِلَى مَكَّةَ فَيَأْتِيهِنَاسٌ مِنْ أَهْلِ مَكَّةَ فَيُخْرِجُونَهُ وَهُوَ كَارِهٌ فَيُبَايِعُونَهُ بَيْنَ الرُّكْنِ وَالْمَقَامِ
وَيُبْعَثُ إِلَيْهِ بَعْثٌ مِنْ أَهْلِ الشَّامِ فَيُخْسَفُ بِهِمْ بِالْبَيْدَاءِ بَيْنَ مَكَّةَ وَالْمَدِينَةِ

“Akan terjadi perselisihan setelah wafatnya seorang pemimpin, maka keluarlah seorang lelaki dari penduduk Madinah mencari perlindungan ke Mekkah, lalu datanglah kepada lelaki ini beberapa orang dari penduduk Mekkah, lalu mereka membai’at Imam Mahdi secara paksa, maka ia dibai’at di antara Rukun dengan Maqam Ibrahim (di depan Ka’bah). Kemudian diutuslah sepasukan manusia dari penduduk Syam, maka mereka dibenamkan di sebuah daerah bernama Al-Baida yang berada di antara Mekkah dan Madinah.” (HR Abu Dawud 3737)



Saudaraku, sebagian pengamat tanda-tanda akhir zaman beranggapan bahwa indikasi yang pertama telah terjadi, yaitu perselisihan dan kekacauan yang timbul sesudah wafatnya seorang pemimpin. Siapakah pemimpin yang telah wafat itu? Sebagian berspekulasi bahwa yang dimaksud adalah Saddam Husein. Karena semenjak kematiannya, negeri Irak berada dalam kekacauan berkepanjangan. Wallahua’lam bish-showwab. Bila analisa ini benar berarti dewasa ini kita sudah harus bersiap-siap untuk berlangsungnya pembai’atan paksa Imam Mahdi di depan Ka’bah.
Saudaraku, bila ketiga peristiwa di atas telah terjadi, berarti Ummat Islam di seluruh penjuru dunia menjadi tahu bahwa Imam Mahdi telah datang diutus ke muka bumi. Panglima ummat Islam di Akhir Zaman telah hadir.. . Dan bila ini telah menjadi jelas kitapun terikat dengan pesan Nabishollallahu ’alaih wa sallamsebagai berikut:

فَإِذَا رَأَيْتُمُوهُ فَبَايِعُوهُ وَلَوْ حَبْوًا عَلَى الثَّلْجِ فَإِنَّهُ خَلِيفَةُ اللَّهِ الْمَهْدِيُّ

“Ketika kalian melihatnya (kehadiran Imam Mahdi), maka berbai’at-lah dengannya walaupun harus merangkak-rangkak di atas salju karena sesungguhnya dia adalah Khalifatullah Al-Mahdi.” (HR Abu Dawud 4074)
Ya Allah, izinkanlah kami bergabung dengan pasukan Imam Mahdi. Ya Allah anugerahkanlah kami rezeki untuk berjihad di jalanMu bersama Imam Mahdi lalu memperoleh salah satu dari dua kebaikan: ’isy kariman (hidup mulia di bawah naungan syariat Allah) atau mut syahidan (mati syahid). Amin...
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Kate Beckinsale Underworld:awakening

Aku minat Kate Beckinsale....Aku suka watak dia dalam Movie "Underworld Awakening tak sabar aku nak tengok aksinya tau.....Movie nie aku follow dari yg pertama lagi.....Jom! cuci mata tengok gambarnya...

 
 Kate bakeinsale dalam cerita UNDERWORLD Awakening
Kate Beckinsale-AES-057248.jpg
Cantiknya...muka licin tak da jeragat pun....


Kate Beckinsale-20120111-3.jpg

Comelnya dengan gaun hitam....

Kate Beckinsale-AES-052379.jpg 

Memang cantik la....


0119_beckinsale_inset

Is Kate Beckinsale's "Selene" the Hottest Vampire Ever?
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

25 January 2012

Kata-Kata Yahudi Untuk Kita Buat Renungan Bersama

kata-kata yahudi laknatullah!! Mari Kita Renungkan Sejenak...

JANGANLAH UMAT ISLAM BERMIMPI UNTUK MENGALAHKAN YAHUDI SEHINGGA BILANGAN MEREKA YANG SOLAT SUBUH BERJEMAAH DI MASJID MENYAMAI BILANGAN YANG DATANG UNTUK SOLAT JUMAAT!!
 
Beritahu pada muslimah itu dirinya ibarat kaca; disentuh terguris, dihantuk serpih, dihempap berkecai. Beritahu pada muslimah itu jaga tutur kata; cakap tinggi nanti dibenci, terlalu rendah dipijak pula, cakap sombong mengundang lawan, hati-hati meluah kata, kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa. Beritahu pada muslimah itu jaga tingkah laku; harga diri letaknya di situ, jangan meluru ikut telunjuk nafsu, sesekali tersilap langkah, akan dihukum selamanya, keturunan dicerca payah, menyesal kemudian bukan faedah. Beritahu pada muslimah itu jaga pakaian; ia cermin peribadi, juga lambang bangsa, di mana dan dalam keadaan macam manapun, biar orang kenal...Dia orang ISLAM. Beritahu pada muslimah itu simpan secebis malu; kerana malu itu, sebahagian daripada iman.
...
❝BeRi haTiMu unTuk ALLAH,paSti ALLAH teMUkan peMiLik TerBaik, hamParkan MasaMU seluAsnya unTuk ALLAH, paSti ALLAH atuRkan seLuruh hiDupMu seBaikNya...❞
...

وَلاَ تُكْثِرُ مِنَ الضَّحْكِ فَإِنَّ كَثْرَةَ الضَّحْكِ تُمِيْتُ الْقَلْبَ


“Janganlah kamu membanyakkan ketawa. Sesungguhnya banyak ketawa itu mematikan hati” [Hadith riwayat Ahmad dan Ibn Majah]

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Ribut Teruk Akan Melanda Bumi

Assalamualaikum... Sapa tengok Buletin Utama malam tadi, ada laporan tentang kejadian ribut magnet yang akan melanda bumi pada bila-bila masa yang terdekat ni. Ia dikatakan yang terburuk dalam tempoh 6 tahun akibat daripada aktiviti matahari. Maklumat lanjut, saya kongsikan artikel dari penulis blog Its All About Journey.


Ribut Magnet atau lebih dikenali sebagai Geomagnetic Storm bakal melanda bumi pada bila-bila masa (sejak entry ini dipublish) Ribut magnet yang akan melanda bumi ni dijangka paling teruk sejak 6 tahun ini. End Of World? Tak tak, ribut magnet walaupun bunyi menakutkan, tapi kesannya takdelah sebegitu besar jika berlaku dalam skala kecil.

Tapi dijangka, yang akan melanda bumi ni berskala 2 hingga 3 ( 1 hingga 5, 5 paling teruk)


Macam mana terjadi?


Pada ahad lepas, (22 Januari 2012) letupan kuat telah berlaku di matahari dan ia membebaskan zarah solar yang berkuasa sungguh besar dan laju – lebih kurang 5juta km per jam (2000 km per saat) yang mana ia adalah 5 kali lebih laju dari yang biasa dan zarah solar ini akan melanda bumi pada hari selasa hingga rabu ini. Ya, hari ini!

Apabila ia melanda bumi, ia akan mengganggu medan magnet bumi. Jika ia cukup besar, ia memang akan memberi banyak masalah kepada kita


Apakah kesannya?


Sistem radio berfrekuensi tinggi memang akan terjejas dengan ribut magnet ni. Kapal terbang terutamanya akan mengalami masalah dalam sistem navigasi. Bagi negara yang mempunyai sistem grid elektrik yang panjang-panjang (sejauh lebih 1km, china terutamanya) sistem ini akan terjejas dan kemungkinan akan menyebabkan kerosakan jika ribut magnet ini terlalu kuat

Sebagai contoh, pada tahun 1921 beratus-ratus transformer dan sistem grid musnah dan menyebabkan lebih 130 juta manusia terpaksa tinggal dalam gelap. Jumlah kerugian mencecah billion us dolar. Memang teruk jika tiada langkah pencegahan


Meminimumkan kesan

Untuk mengelakkan kerugian, ada banyak benda boleh dibuat. Contohnya menutup terus sistem grid ini untuk mengelah induce current berlaku. Mungkin tempat yang dilanda ribut magnet ini akan bergelap untuk seketika. Ia perlu dari bergelap sehingga berbulan-bulan kan?


Kat Malaysia?

Sebab kita menggunakan sistem grid yang pendek, mungkin kesannya tidak dapat dirasa. Tapi jika ribut magnet ini terlampau kuat, tiba-tiba takde api bagai, jangan panik sebab ia hanyalah sementara. Jangan duk komplen kat TNB pulak ye depa tak buat kerja

Berdoalah supaya kita terus selamat. Nak tengok live update, klik sini.


P/S: Semoga Malaysia Selamat....Takut pulak aku membacanya.....Kita Sudah Menghampiri.....aku tak sanggup nak tulis...

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

24 January 2012

Pramugari Koma Di tanah Suci Mekah

Pagi nie aku tertarik satu story untuk di jadikan tauladan untuk kita semua....Semalam aku tak bukak blog sebab line tenet problem....Ada tak sesiapa semalam line tenetnya problem......Aku rasa mungkin area sini kot....Jom kita baca kisah pramugari nie....

Untuk renungan bersama ......

Selama hampir sembilan tahun menetap di Mekah sambil menguruskan jemaah haji dan umrah, saya telah melalui pelbagai pengalaman menarik dan pelik.

Bagaimanapun, dalam banyak-banyak peristiwa itu, ada satu kejadian yang pasti tidak akan saya lupakan sampai bila-bila.

Ianya berlaku kepada seorang wanita yang berusia di pertengahan 30-an. Kejadian itu berlaku semasa saya menguruskan satu rombongan haji.

Ketibaan wanita tersebut dan rombongan haji di Lapangan Terbang Jeddah kami sambut dengan sebuah bas. Semuanya nampak riang sebab itulah kali pertama mereka mengerjakan haji.

Sebaik sampai, saya membawa mereka menaiki bas dan dari situ, kami menuju ke Madinah.

Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar hinggalah kami sampai di Madinah. Tiba di Madinah, semua orang turun dari bas berkenaan. Turunlah mereka seorang demi seorang sehingga tiba kepada giliran wanita terbabit.

Tapi tanpa apa-apa sebab, sebaik sahaja kakinya mencecahkan bumi Madinah, tiba-tiba wanita itu tumbang tidak sedarkan diri.

Sebagai orang yang dipertanggungjawabkan mengurus jemaah itu, saya pun bergegas menuju ke arah wanita berkenaan. "Jemaah ni sakit” kata saya pada jemaah-jemaah yang lain.

Suasana yang tadinya tenang serta merta bertukar menjadi cemas.
Semua jemaah nampak panik dengan apa yang sedang berlaku.

"Badan dia panas dan menggigil. Jemaah ni tak sedarkan diri, cepat tolong saya...kita bawa dia ke hospital," kata saya.

Tanpa membuang masa, kami mengangkat wanita tersebut dan membawanya ke hospital Madinah yang terletak tidak jauh dari situ.

Sementara itu, jemaah yang lain dihantar ke tempat penginapan masing-masing.

Sampai di hospital Madinah, wanita itu masih belum sedarkan diri. Berbagai-bagai usaha dilakukan oleh doktor untuk memulihkannya, namun semuanya gagal.

Sehinggalah ke petang, wanita itu masih lagi koma.

Sementara itu, tugas mengendalikan jemaah perlu saya teruskan. Saya terpaksa meninggalkan wanita tersebut terlantar di hospital berkenaan.

Namun dalam kesibukan menguruskan jemaah, saya menghubungi hospital Madinah untuk mengetahui perkembangan wanita tersebut.

Bagaimanapun, saya diberitahu dia masih tidak sedarkan diri.

Selepas dua hari, wanita itu masih juga tidak sedarkan diri. Saya makin cemas, maklumlah, itu adalah pengalaman pertama saya berhadapan dengan situasi seperti itu.

Memandangkan usaha untuk memulihkannya semuanya gagal, maka wanita itu dihantar ke Hospital Abdul Aziz Jeddah untuk mendapatkan rawatan lanjut sebab pada masa itu hospital di Jeddah lebih lengkap kemudahannya berbanding hospital Madinah.

Namun usaha untuk memulihkannya masih tidak berhasil.

Jadual haji mesti diteruskan. Kami bertolak pula ke Mekah untuk mengerjakan ibadat haji. Selesai haji, sekali lagi saya pergi ke Jeddah.

Malangnya, bila sampai di Hospital King Abdul Aziz, saya diberitahu oleh doktor bahawa wanita tersebut masih koma.

Bagaimanapun, kata doktor, keadaannya stabil. Melihat keadaannya itu, saya ambil keputusan untuk menunggunya di hospital.

Selepas dua hari menunggu, akhirnya wanita itu membuka matanya. Dari sudut matanya yang terbuka sedikit itu, dia memandang ke arah saya.

Tapi sebaik saja terpandang wajah saya, wanita tersebut terus memeluk saya dengan erat sambil menangis teresak- esak.

Sudah tentu saya terkejut sebab saya ni bukan mahramnya. Tambahan pula kenapa saja dia tiba-tiba menangis??

Saya bertanya kepada wanita tersebut, "Kenapa Puan menangis?"

“Ustaz….saya taubat dah Ustaz. Saya menyesal, saya takkan buat lagi benda-benda yang tak baik. Saya bertaubat, betul-betul taubat."

"Kenapa pulak ni puan tiba-tiba saja nak bertaubat?" tanya saya masih terpinga-pinga.

Wanita itu terus menangis teresak-esak tanpa menjawab pertanyaan saya itu.

Seketika kemudian dia bersuara, menceritakan kepada saya mengapa dia berkelakuan demikian, cerita yang bagi saya perlu diambil iktibar oleh kita semua.

Katanya, "Ustaz, saya ni sudah berumah tangga, kahwin dengan lelaki orang putih. Tapi saya silap. Saya ini cuma Islam pada nama dan keturunan saja.

Ibadat satu apa pun saya tak buat. Saya tak sembahyang, tak puasa, semua amalan ibadat saya dan suami saya tak buat.

Rumah saya penuh dengan botol arak. Suami saya tu saya sepak terajang, saya pukul-pukul saja," katanya tersedu-sedan.

"Habis yang puan pergi haji ini?"

"Yalah...saya tengok orang lain pergi haji, saya pun teringin juga nak pergi."

"Jadi apa sebab yang puan menangis sampai macam ni sekali. Ada sesuatu ke yang puan alami semasa sakit?" tanya saya lagi.

Dengan suara tersekat-sekat, wanita itu menceritakan,

"Ustaz...Allah itu Maha Besar, Maha Agung, Maha Kaya. Semasa koma tu, saya telah diazab dengan seksaan yang benar-benar pedih atas segala kesilapan yang telah saya buat selama ini.

"Betul ke puan?" tanya saya, terkejut.

"Betul Ustaz. Semasa koma itu saya telah ditunjukkan oleh Allah tentang balasan yang Allah beri kepada saya. Balasan azab Ustaz, bukan balasan syurga.

Saya rasa seperti di azab di neraka. Saya ni seumur hidup tak pernah pakai tudung. Sebagai balasan, rambut saya ditarik dengan bara api.

Sakitnya tak boleh nak saya ceritakan macam mana pedihnya. Menjerit-jerit saya minta ampun minta maaf kepada Allah."

"Bukan itu saja, buah dada saya pula diikat dan disepit dengan penyepit yang dibuat daripada bara api, kemudian ditarik ke sana-sini...putus, jatuh ke dalam api neraka.

Buah dada saya rentung terbakar, panasnya bukan main. Saya menjerit, menangis kesakitan. Saya masukkan tangan ke dalam api itu dan saya ambil buah dada tu balik."

Tanpa mempedulikan pesakit lain dan jururawat memerhatikannya wanita itu terus bercerita.

Menurutnya lagi, setiap hari dia diseksa, tanpa henti, 24 jam sehari.

Dia tidak diberi peluang langsung untuk berehat atau dilepaskan daripada hukuman sepanjang masa koma itu dilaluinya dengan azab yang amat pedih.

Dengan suara tersekat-sekat, dengan air mata yang makin banyak bercucuran, wanita itu meneruskan ceritanya,

"Hari-hari saya diseksa. Bila rambut saya ditarik dengan bara api, sakitnya terasa seperti nak tercabut kulit kepala. Panasnya pula menyebabkan otak saya terasa seperti menggelegak.

Azab itu cukup pedih...pedih yang amat sangat...tak boleh nak diceritakan."

Sambil bercerita, wanita itu terus meraung, menangis teresak-esak. Nyata dia betul-betul menyesal dengan kesilapannya dahulu.

Saya pula terpegun, kaget dan menggigil mendengar ceritanya.

Begitu sekali balasan Allah kepada umatnya yang ingkar.

"Ustaz...saya ni nama saja Islam, tapi saya minum arak, saya main judi dan segala macam dosa besar.

Kerana saya suka makan dan minum apa yang diharamkan Allah, semasa tidak sedarkan diri itu saya telah diberi makan buah-buahan yang berduri tajam.

Tak ada isi pada buah itu melainkan duri-duri saja, tapi saya perlu makan buah-buah itu sebab saya betul-betul lapar.

"Bila ditelan saja buah-buah itu, duri-durinya menikam kerongkong saya dan bila sampai ke perut, ia menikam pula perut saya.

Sedangkan jari yang tercucuk jarum pun terasa sakitnya, inikan pula duri-duri besar menyucuk kerongkong dan perut kita.

Habis saja buah-buah itu saya makan, saya diberi pula makan bara-bara api.

Bila saya masukkan saja bara api itu ke dalam mulut, seluruh badan saya rasa seperti terbakar hangus.

Panasnya cuma Allah saja yang tahu. Api yang ada di dunia ini tidak akan sama dengan kepanasannya.

Selepas habis bara api, saya minta minuman, tapi...saya dihidangkan pula dengan minuman yang dibuat dari nanah.

Baunya cukup busuk. Tapi saya terpaksa minum sebab saya sangat dahaga. Semua terpaksa saya lalui...azabnya tak pernah rasa, tak pernah saya alami sepanjang saya hidup di dunia ini."

Saya terus mendengar cerita wanita itu dengan tekun. Terasa sungguh kebesaran Allah.

"Masa diazab itu, saya merayu mohon kepada Allah supaya berilah saya nyawa sekali lagi, berilah saya peluang untuk hidup sekali lagi.

Tak berhenti-henti saya memohon. Saya kata saya akan buktikan bahawa saya tak akan ulangi lagi kesilapan dahulu.

Saya berjanji tak akan ingkar perintah Allah dan akan jadi umat yg soleh.

Saya berjanji kalau saya dihidupkan semula, saya akan tampung segala kekurangan dan kesilapan saya dahulu, saya akan mengaji, akan sembahyang, akan puasa yang selama ini saya tinggalkan."

Saya termenung mendengar cerita wanita itu. Benarlah, Allah itu Maha Agung dan Maha Berkuasa.

Kita manusia ini tak akan terlepas daripada balasannya. Kalau baik amalan kita maka baiklah balasan yang akan kita terima, kalau buruk amalan kita, maka azablah kita di akhirat kelak.

Alhamdulillah, wanita itu telah menyaksikan sendiri kebenaran Allah.

"Ini bukan mimpi ustaz. Kalau mimpi azabnya takkan sampai pedih macam tu sekali.

Saya bertaubat Ustaz, saya tak akan ulangi lagi kesilapan saya dahulu. Saya bertaubat... saya taubat Nasuha," katanya sambil menangis-nangis.

Sejak itu wanita berkenaan benar-benar berubah. Bila saya membawanya ke Mekah, dia menjadi jemaah yang paling warak.

Amal ibadahnya tak henti-henti. Contohnya, kalau wanita itu pergi ke masjid pada waktu maghrib, dia cuma akan balik ke biliknya semula selepas sembahyang subuh.

"Puan...yang puan sembahyang teruk-teruk ni kenapa. Puan kena jaga juga kesihatan diri puan. Lepas sembahyang Isyak tu puan baliklah, makan nasi ke, berehat ke..." tegur saya.

"Tak apalah Ustaz. saya ada bawa buah kurma. Bolehlah saya makan semasa saya lapar."

Menurut wanita itu, sepanjang berada di dalam Masjidil Haram, dia mengqadakan semula sembahyang yang ditinggalkannya dahulu.

Selain itu dia berdoa, mohon kepada Allah supaya mengampunkan dosanya. Saya kasihan melihatkan keadaan wanita itu, takut kerana ibadah dan tekanan perasaan yang keterlaluan dia akan jatuh sakit pula.

Jadi saya menasihatkan supaya tidak beribadat keterlaluan hingga mengabaikan kesihatannya.

"Tak boleh Ustaz. Saya takut...saya dah merasai pedihnya azab tuhan. Ustaz tak rasa, Ustaz tak tau. Kalau Ustaz dah merasai azab itu, Ustaz juga akan jadi macam saya. Saya betul- betul bertaubat."

Wanita itu juga berpesan kepada saya, katanya, "Ustaz, kalau ada perempuan Islam yang tak pakai tudung, Ustaz ingatkanlah pada mereka, pakailah tudung.

Cukuplah saya seorang saja yang merasai seksaan itu, saya tak mau wanita lain pula jadi macam saya.

Semasa diazab, saya tengok undang-undang yang Allah beri ialah setiap sehelai rambut wanita Islam yang sengaja diperlihatkan kepada orang lelaki yang bukan mahramnya, maka dia diberikan satu dosa.

Kalau 10 orang lelaki bukan mahram tengok sehelai rambut saya ini, bermakna saya mendapat 10 dosa."

"Tapi Ustaz, rambut saya ini banyak jumlahnya, beribu-ribu. Kalau seorang tengok rambut saya, ini bermakna beribu-ribu dosa yang saya dapat.

Kalau 10 orang tengok, macam mana? Kalau 100 orang tengok? Itu sehari, kalau hari-hari kita tak pakai tudung macam saya ni??? Allah..."

"Saya berazam, balik saja dari haji ini, saya akan minta tolong dari ustaz supaya ajar suami saya sembahyang, puasa, mengaji, buat ibadat.

Saya nak ajak suami pergi haji. Seperti mana saya, suami saya tu Islam pada nama saja. Tapi itu semua kesilapan saya.

Saya sudah bawa dia masuk Islam, tapi saya tak bimbing dia. Bukan itu saja, saya pula yang jadi seperti orang bukan Islam."

Sejak balik dari haji itu, saya tak dengar lagi apa-apa cerita tentang wanita tersebut.

Bagaimanapun, saya percaya dia sudah menjadi wanita yang benar-benar solehah. Adakah dia berbohong kepada saya tentang ceritanya diazab semasa koma?

Tidak. Saya percaya dia bercakap benar. Jika dia berbohong, kenapa dia berubah dan bertaubat Nasuha?

Satu lagi, cubalah bandingkan azab yang diterimanya itu dengan azab yang digambarkan oleh Allah dan Nabi dalam Al-Quran dan hadith. Adakah ia bercanggah?

Benar, apa yang berlaku itu memang kita tidak dapat membuktikannya secara saintifik, tapi bukankah soal dosa dan pahala, syurga dan neraka itu perkara ghaib?

Janganlah bila kita sudah meninggal dunia, bila kita sudah diazab barulah kita mahu percaya bahawa "Oh... memang betul apa yang Allah dan Rasul katakan. Aku menyesal..." Itu dah terlambat.

REBUTLAH 5 PELUANG INI SEBELUM TIBA 5 RINTANGAN

WAKTU KAYA SEBELUM MISKIN, WAKTU SENANG SEBELUM SIBUK, WAKTU SIHAT SEBELUM SAKIT, WAKTU MUDA SEBELUM TUA DAN WAKTU HIDUP SEBELUM MATI

" SAMPAIKANLAH PESANKU BIARPUN SATU AYAT...."


subhanallah..tolong sebarkan..:) dri Ustaz Nasir




P/S : Bila aku baca kisah di atas mengalir airmataku........Betapa Azabnya seksaan Allah...Di akhirat nanti....Kalau kita tinggal Sembahyang,minum arak,tak pakai tudung,melawan cakap suami dan bermacam-macam lagi...

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

23 January 2012

Ustaz Azhar Idrus Dan Zizan Raja Lawak

Sekarang niekan aku suka bukak youtube....tenet kat umah aku nie laju dan tak sangkut-sangkut dah tukar stremix yang mahal sikit...hihihi  Youtube yang selalu aku  tengok ceramah Ustaz Azhar Idrus... Memang Ustaz Azhar Idrus  menjadi satu  fenomena kepada golongan remaja  sekarang... Beliau menjadi rujukan dan idola kepada golongan muda......Baru-baru nie ada satu ceramah  dekat Shah Alam kot  tanggal 31 Disember 2011 kalau tak silap aku....80 ribu penonton mendengar ceramah santai dari Ustaz Azhar Idrus  Kalau korang nak tengok klik  ceramah tahun baru 2012   Memang best....Cakapnya memang pekat bahasa ibunda rakyat Terengganu....

Ustaz Azhar Idrus  pandai jugak petik gitar....


 Dan yang bestnya... ialah Zizan Rajalawak penjadi peminat setia Ustaz Azhar Idrus... jom klik sini 
 
 



Aku suka bila Zizan tiru Ustaz Azhar Idrus dalam satu ceramahnya...Korang mesti ada tengokkan...






Sekali tengok macam ayah dengan anak jer....

Ustaz Azhar Idrus nie memang sempoi orang nya....

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

22 January 2012

Segmen | Hobi Saya: Blogwalking+Follow

Nak Join Klik Banner Di atas...
Tarikh Tutup Pada 23 January 2012 Pukul 11.59 malam...

Aku tengok segmen nie dari  blog Mia....Terus aku nak join...hihihi...Lepas jogging nie..tak der idea nak tulis.... Join jerlah segmen....dapat jugak Followers betul tak....

Teringin pulak aku nak Tag Ibu Aqil,Fieda Harap diaorang join....
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

21 January 2012

Siapa pernah dengar lagu Romantik nie...

Sebelum tido layan perasaan.........kalau dengar lagu hindi memang best giler....Lagi-lagi lagu hindi romantik...aku pun jadik romantik jugak....Korang pernah tengok filem hindi Bodyguard nie? Jom! layan lagu romantik dalam cerita nie....Pelakonnya Salman Khan Gan Karena Kapoor...


 Aku suka video nie....memang romantik giler hihihi...apa lagi tengok body Salman Khan....Emmm Tuf giler....
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Nasi Kerabu Emmm Memang Sedap!!!

Lepas berjogging aku tibai nasi kerabu...camna nak kurus hihihi...Nasi kerabu nie tak boleh tahan kalau teringin nak makan...Lagipun dah lama tak makan nasi kerabu...Hari nie ada pasar sabtu kat sini...terus call cik hubby pesan nasi kerabu satu....
 Tengok pun memang menyelerakan....Nasi kerabu nie...bukan warna jer cantik...rasa pun sedap...cam rasa kat pantai timur punyer nasi kerabu tau....Kakak yang berniaga nie...orang pantai timur jugak....Kalau pegi lambat confirm habis.....

Aku kalau makan nasi kerabu mesti ada salad lada gan telur masin.....Cik hubby aku pun tahu selera aku....Suami mana tak tahu selera Isteri....kan.....hihihi Kalau ada si suami tak tahu selera Isteri nak kena lempang tue....betul tak? hihihi

P/S:Jom! Chat dari blog....free jer...boleh kita chatting2 hihihi korang tengok sebelah kanan tue "Geng Gomo" best!!!
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

19 January 2012

Jom Tambah Follower



Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Segmen : Jom blogwalking!

Diana's ♥
Assalammulaikum.
Jom! join segmen nie....Nak join klik banner di atas okey...

Due 20 January 2012

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Aku Suka Vanila Coklat

Dah petang dah....Sekarang aku tengah giler tengok cerita Vanilla Coklat tau....Tiap-tiap minggu aku tunggu huhuhu aku suka tengok Si Aiman Mentor berlakon....Walaupun Aiman nie baru first time berlakon..tapi aku nampak dia tak kaku....Lagi2 bila begaduh gan Izara Aisyah....hihihi korang suka jugak ke?...

Sinopsis Vanilla Coklat :
Kisah bermula mengenai seorang pelajar perempuan bernama Zara 19 tahun( lakonan Izara Aishah) dan pelajar lelaki Aamir (lakonan Aiman Mentor) 20 tahun yang belajar di sebuah kolej yang sama, malangnya mereka berdua ni saling benci membenci dan sudah ada kekasih masing -masing.
Aamir selalu mengusik Zara kerana Zara seorang pelajar cemerlang di kolej, Zara membenci Aamir kerana baginya Aamir seorang kaki perempuan.
Liana, rakan sekelas Zara yang gedik dan mengada-ngada menganggap kononnya Aamir adalah hak miliknya. Liana (Nabila Daly) sentiasa berkepit dengan Aamir supaya semua orang melihat mereka benar-benar bercinta. Berbeza dengan Zara, Liana seorang wanita yang lemah lembut namun semua itu dibuat-buat kerana dia sememangnya bercita-cita ingin berkahwin dengan anak orang kaya. Zara mempunyai kekasih hati iaitu Kamal, yang dikenalinya sejak sekolah menengah lagi.
Ibu bapa Zara, Dr. Ungku Musa dan isteri tidak menyukai Kamal, begitu juga ibu bapa Aamir, Datuk Ahmad dan Datin Dalila yang kurang menggemari sikap Liana kerana tidak menghormati orang tua. Suatu hari, Dr. Ungku Musa dan Datuk Ahmad merancang untuk menyatukan anak mereka.
Seperti berbezanya Vanila dan Coklat, begitulah sukarnya untuk menyatukan Zara dan Aamir. Pelbagai usaha dilakukan oleh ibu bapa mereka agar mereka bersetuju untuk berkahwin sehingga Datuk Ahmad terpaksa berpura-pura diserang sakit jantung dan permintaan terakhirnya ialah ingin melihat Zara dan Aamir disatukan. Akhirnya, Aamir akur dan bersetuju.
Walaupun telah berkahwin, Zara dan Aamir tetap hidup berasingan. Zara telah memberi syarat yang harus dipatuhi oleh Aamir. Menyedari situasi ini, Dr. Ungku Musa dan Datuk Ahmad merancang sebuah percutian bulan madu untuk Zara dan Aamir. Mereka berdua tidak membantah namun pelbagai alasan diberikan untuk tidak berbulan madu di luar negara dan hanya memilih Cameron Highlands sebagai destinasi pertama mereka. Masih tiada kemesraan di antara mereka.
Zara dan Aamir meneruskan pengajian mereka seperti biasa, Kamal (Iqram Dinzly) pula tiap-tiap hari menghasut Zara, jika dia masih bersama Aamir, dia tidak akan bahagia kerana perangai Aamir yang teruk. Suatu hari, satu pergaduhan besar berlaku di antara Zara dengan Aamir sehingga Aamir meninggalkan Zara keseorangan di tepi jalan ketika hujan. Zara menghalau Aamir keluar dari rumah kerana dia terpedaya dengan kata-kata Kamal. Apabila Zara membuka pintu, dia melihat Aamir telahpun pengsan. Sebenarnya Aamir tidak makan satu hari kerana dia berjanji untuk makan bersama Zara.
Dari saat itu, Zara dihantui rasa serba salah dan mula menunjukkan naluri seorang isteri. Dia mula menyedari perkahwinan bukanlah perkara main-main. Tiba cuti semester, Zara dan Aamir pergi ke Genting Highlands untuk meluang masa bersama. Masing-masing malu apabila salah seorang cuba bersikap romantik dan manja. Aamir mengakui dia telah jatuh cinta pada Zara sejak dari hari mereka dinikahkan. Buat pertama kali mereka tidur seperti pasangan suami isteri yang lain.
Zara dan Aamir tidak sabar ingin pulang ke Kuala Lumpur untuk memberitahu keluarga mereka bahawa mereka ingin meneruskan perkahwinan ini. Sebuah majlis diatur oleh ibu bapa Zara dan Aamir untuk meraikan berita gembira ini. Kamal dan Liana turut dijemput untuk hadir ke majlis tersebut. Mereka berdua telah merancang sesuatu untuk memisahkan Zara dan Aamir.
Pada hari majlis tersebut dijadualkan berlangsung, pelan jahat Kamal dan Liana untuk mengenakan Aamir berjaya. Dr. Ungku Musa mengamuk. Dia menyangka Aamir membuat onar dengan Liana dan terus memukul Aamir. Datuk Ahmad cuba menenangkan Dr. Ungku Musa daripada terus membelasah anaknya kerana menurutnya, kita tidak tahu perkara sebenar yang terjadi antara Liana dan Aamir. Dr. Ungku Musa menarik tangan Zara dan memutuskan hubungan antara Aamir dan Zara.
Sejak kejadian tersebut, hubungan Dr. Ungku Musa dan Datuk Ahmad renggang. Bagi Zara, dia mempercayai suaminya kerana dia mengenali perangai Liana. Bagaimana Zara dan Aamir ingin memulihkan hubungan keluarga mereka? Apakah rancangan seterusnya Dr. Ungku Musa dan Datuk Ahmad selepas masing-masing bermusuh? Apa pula strategi Kamal dan Liana untuk memenangi hati keluarga kekasih mereka?
Saksikan barisan pelakon, Izara Aishah, Aiman Hakim Ridza (Mentor 5), Iqram Dinzly, Nabila Daly, Arash Mohd, Emma Akma, Zuhairi, Liza Abdullah di dalam Vanila Coklat,
sumber : budiey.com

Gambar gambar Izara Aishah dan Aiman Mentor
Nama Komersial: Izara Aishah
Tarikh Lahir: 28 September 1992
Usia: 20 tahun
Asal: Bakar Batu, Johor Bahru
Pencapaian: Tempat kedua Dewi Remaja 2009/2010
Drama: Keranamu Laila, Kasih Najihah dan Jejaka J
Telefilem: Hantu Gigi


Nama Penuh : Aiman Hakin Bin Ridza Abdoh
Nama Panggilan : Aiman
Bangsa / Agama : Islam
Asal : Shah Alam, Selangor
Umur : 23 Jantina : Lelaki
Pekerjaan : Pelajar
P/S: Dalam cerita nie...aku suka Izara gan Aiman nie berlakon...Macam serasi jer...Aiman nie hensemkan....Izara cantik sangat2...dalam cerita nie Izara mukanya tak make-up sangat tapi still cantik...

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Deodorent Lady Speed Stick

Hai! pagi semua...kat Telok nie..pagi2 dah hujan tau....kawasan you all hujan tak?Aku nak share gan korang....Emmm you all pakai deodorent apa?  tue pun nak tanya ke.....hihihi aku nak share gan you all...aku pakai deodorent jenama "Lady Speed Stick" ada tak sesiapa pakai deodorent cam jenama aku....Sebelum nie dah banyak dah deodorent aku pakai semuanya melekit kat ketiak aku...hihihi you all faham2 jerlah....kalau dah berpeluh melekit dan berbau....Aku sendiri pun tak suka bau masam hihihi....Last2 aku pakai jenama nie...okey tak melekit dan kering sepanjang masa....Kadang2 tue...kalau terlupa pakai pun still okey....tak la bau masam ketiak aku hihihi
 Dah jatuh cinta gan Lady Speed Stick....
Baru bulan nie aku start  pakai...memang best...Kalau berjogging badan still tak bau....

Dari belakang....apa yg tertulis tue....
Bekas dia pun cantik....Aku rasa Lady Speed Stick nie...ada tiga warna kot...Tapi aku suka yg nie....sebab baunya cam limau sikit.....


P/S:Sajer-sajer share gan korang...Sebelum nie pakai Rexona,Nivea dan bermacam-macam lagi tetap ketiak aku melekit dan masam hihihi
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

18 January 2012

Eyka Farhana Atau Elfira Loy

Dah nak petang nie...Sempat lagi aku nak bergosip hihihi bukan gosip apa...cuma nak tanya pendapat you all...mana korang suka Eyka Farhana Atau Elfira Loy?Dulu aku suka Elfira Loy...aku tengok dia dalam Tom-tom Bak...Sekarang nie...aku lebih suka Eyka Farhana.....Sebabnya....kalau berlakon budak degil..memang nampak sangat-sangat...Kalau berlakon jadik budak baik..apatah lagi...Memang best la Eyka Farhana nie berlakon....hihihi..Kalau tengok wajah mereka berdua memang seiras sikit...

Gambar Eyka Farhana 1 PELAKON EYKA FARHANA TAKUT KAMERA RUPANYA

http://www.enciknakal.com/wp-content/uploads/2012/01/Gambar-Eyka-Farhana-3.jpg
Bawah Nie Gambar Elfira Loy
http://2.bp.blogspot.com/-eHKqfwNf9Q0/TvKyUxgCo1I/AAAAAAAAWOI/xGAyFkh5peM/s1600/nurul%2Belfira%2Bloy5.jpg


http://limauais.com/wp-content/uploads/2011/08/Elfira-Loy_LimauAis.jpg

P/S: Sama tak bagi you all...Bagi aku adalah sikit hihihi
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Aksi Syifa Bawah Meja

Sekarang nie...syifa suka masuk bawah meja dan kerusi kalau letak dia kat bawah....kadang2 tue..pantang ada benda depan mata terus kutip masuk mulut....hihihi...umur cam gini memang suka mengutip barang masuk kat dalam mulutkan....Ada tak anak you all yg sebaya syifa mengutip...

 Baru nak keluar bawah kerusi....ya....

Tengok matanya...tengah usha ada tak benda yang aku nak kutip nie hihihi...

P/S: Memang kena hati2..takut nanti tertelan benda yang bukan2...Bising Pulak Abah dia hihihi
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

17 January 2012

Bowling Di Summit

Hari tue pergi Summit tengok kawan-kawan lama main bowling.....Seronok betul bila kita jumpa kawan lamakan.....Ya la...dulu kitaorang satu tempat kerja.....dari bujang hingga masing2 dah anak pinak...baru jumpa balik....Yang paling tak sedap di dengar...semua cakap aku "gemuk" sejak jadi surirumah sepenuh masa nie...hihihi....Adalah beberapa keping gambar aku snap kat sini...dan juga mengimbau memory lama....waktu main bowling seketika dulu.....Ceeewah!!!...

 Seronok tengok diaorang main...

Nie semua kawan-kawan satu tempat kerja dulu..
Nie kak watie....Lepas nie pun kak watie dah tak kerja jugak.....


Nie kak ieda....

Tengok syifa....bukan main lagi sengih hihihi....Semua orang nak dukung Syifa....

Nie Famili kecik aku.....


Nie gambar aku gan kak ieda dan intan...Waktu nie belm kawin lagi tau...kitaorang ada perlawanan bowling...Waktu nie jugak...aku gan cik hubby aku belum couple lagi...Cik hubby aku masuk jugak dalam pertandingan bowling...dia dapat no 3...aku dapat no 1...

Nie aku dapat hamper juara bowling kategori perempuan....


Nie Cik hubby aku dapat no 3 kategori lelaki...yang juara perempuan kena kasi hadiah untuk kategori lelaki no 3....Kalau ingat balik memory nie.....memang tak di sangka dan di duga...dialah jodohku hihihihi.....Time main nie...tak payah cakap la...guna perkataan aku kau.....Hensem tak? hihihihi....Just kidding...

P/S: Sekarang nie tengah usaha nak kuruskan badan...Seminggu 2 kali jogging pusing taman.....
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

16 January 2012

SEGMEN : SAYA FOLLOWER PUTWAA


Tarikh Tutup Tepat Pada Jam 12 Malam Ni ! Jom! cepat Join..

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

"SEGMEN : AMAZING ADVENTURES BY CIK ATIERA"

Nak Join? Klik SINI

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua....


Jom! join segmen adventures ni.Tujuan tuan rumah menganjurkan contest nie untuk merapatkan silaturrahim antara blogger-blogger yang ada. Kalau korang rasa best...Apa tunggu lagi...


Kena jawab 10 soalan yang memeningkan kepala.(sebenarnya tak suka jawab soalan yg bukan-bukan nie....hihihi


1. Adam nak beli baju raya yang berharga RM20, die pinjam kat ayah =rm 10 dan die pinjam kat ibu = rm10. hari ini ada promosi raya dan harga baju raya tersebut turun menjadi RM15. Adam beli baju raya tersebut, sekarang Adam mempunyai RM5. Adam membayar hutang RM1 kepada ayah dan RM1 kepada ibu. so Adam masih hutang ibu RM9 dan ayah RM9 dan di tangan Adam ada RM3.So, jumlah keseluruhan duit RM9+RM9+RM3 =RM21Huh.. camne boleh lebih RM1???


Jawapannya :


Salah pengiraan Adam tu.
RM9 (Hutang Ibu) + RM9 (Hutang Ayah) = RM18
RM18 (Adam pinjam) - RM15 (Harga Baju) = RM3 (Duit dalam tangan Adam sekarang)


2. Soalan kira-kira bermuslihat! Perhatian: Ini mesti dilakukan dengan mengunakan congakan sahaja . Jangan guna kertas dan pensil atau mesen kira-kira. Cuba lah... Ambil 1000 dan campur 40. Sekarang campur lagi 1000. Campur lagi 30.... Campur lagi 1000. Campur lagi 20 ... Campur lagi 1000. Campur lagi 10 ... Berapa kah jumlah semua?


Jawapannya :


4100


3. 10 ekor burung sedang terbang, tiba-tiba guruh berdentum dengan kuat. 6 ekor burung terus terbang tanpa masalah tetapi 4 ekor burung telah jatuh ke bumi. Persoalannya kenapa 4 ekor burung itu jatuh ke bumi?


Jawapannya:


Sebab 4 ekor burung tu tutup telinga dorang dengan sayap dorang. Sebab tu 4 ekor burung tu jatuh ke bumi.


4. Kalau seorang, sendiri tahu. Kalau berdua, dua-dua sama tahu. Kalau bertiga pulak, tiada siapa yang tahu kecuali orang yang buat. Kalau berempat, lagi lah tak tahu. Apakah dia?


Jawapannya :


Kentut.


5. andai anda seorang perdana menteri, apa yg bakal anda lakukan demi negara?


Jawapannya :


Saya akan mentadbir negara dengan bijak sana dan seksama..


6. Pak Ali ada sebuah ladang, tetapi dia nak tanam 2 jenis pokok iaitu getah dengan koko. Untuk memenuhi cita-citanya dia pun tanamlah pokok getah separuh dan pokok koko separuh, Soalannya pokok apa tumbuh dulu?


Jawapannya :

Dua-dua tak tumbuh sebab Pak Ali cuma tanam separuh je dari pokok koko dan pokok getah tu.



7. Ada seorang wanita yang sarat mengandung dan nak bersalin, lalu suami dia bawa isteri tu ke hospital. Dia melalui ladang kopi dan lombong bijih timah. Lepas anak dia lahir, dinamakan Fatimah. Kenapa ?


Jawapannya :

Sebab anak dia adalah anak perempuan.



8. da seorang imam,tengah sembahyang ada seekor anjing lalu di hadapan dia,pastu anjing menjilat kakinya sah tak solat imam itu?


Jawapannya :


Sah sebab anjing tu menjilat kakinya sendiri.


9. apa yg akan korang buat sekiranya ada pemuda yg lalu didepan anda, dan mencuri pandang beg duit anda seolah2 dia nak rompak beg duit anda?


Jawapannya:


Saya akan pura-pura buka beg duit saya untuk tunjukkan kepada dia betapa kosongnya beg duit saya tu. Mesti dia tak jadi nak rompak beg duit saya.


10. anda ada seorang abang, dan seorang kekasih, juga seorang sahabat.. siapa yg anda akan utamakan dan mengapa?


Jawapannya :

Saya akan utamakan ketiga-tiganya sebab setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing...

Selesai sudah menjawab soalan-soalan yang dipersembahkan untuk join segmen ni. Dah lama tak perah otak. So, ini kira senaman untuk menggerakkan otak saya yang dah karat ni. Hehehe.

Tuan rumah letakkan syarat untuk saya tag 2 orang. So, saya tag :

Cik Puan Kutu
Cik Purple

Segmen ni berlangsung dari 12.01.2012 hingga 24.01.2012. Jom join reramai....
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Segmen : Mr. E'raz Fadli [Tingkatkan Follower dan Traffik ]



Ramai betul yang join segmen ni. Kalau ada yang berminat, dijemput join sama ya... Tarikh tutup segmen ini ialah pada 17 Januari 2012.
 
Cik Rose Tag
Fieda,Puan Kutu,Cik Purple


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Patut la...Hattan Cerai Wife Dia...

Dunia...sekarang makin menjadi-jadi....takut rasanya....Aku nak kongsi pasal wife Hattan nie ha....Aku malas nak komen apa-apa pasal nie.....Korang baca la sendiri gosip panas aku copy kat ROTIKAYA nie...

 Oh ada gossip baru berlegar di sebalik penceraian Hattan dan ini bukan calang calang gossip.
Semua orang tertanya tanya akan punca sebenar penceraian Hattan & Farah Asyikin yang perkahwinan mereka hanya mampu bertahan selama 2 bulan.
Hattan sehingga ke hari ini masih tidak mengeluarkan apa apa kenyataan kepada media namun peminat sendiri nampaknya jumpa beberapa gossip menarik.
Seorang penggiat forum hiburan terkenal, Cari kongsikan sebuah blog yang di’dakwa milik Farah Asyikin namun kini sudah di’godam oleh mereka yang tidak berpuas hati terhadap beliau & suami, Hattan. Dan, individu yang tidak dapat di’pastikan identiti ini telah mendedahkan beberapa masalah pasangan suami isteri yang bernikah pada November 2011 lalu. 
Farah Asyikin di’dakwa berhutang dalam jumlah yang banyak kepada seseorang dan penggodam itu meminta beliau untuk menggunakan suami, Hattan untuk membayar segala hutang piutang beliau.

Bukan itu sahaja, Farah Asyikin juga di’dakwa pernah mengandung hasil hubungan bersama seorang kekasih berbangsa asing ketika berada di Jakarta, Indonesia dan menggugurkan kandungan tersebut.
Jika benar apa yang di’dakwa oleh penggodam blog Farah Asyikin ini, bermakna wanita ini memang mempunyai masalah peribadi yang agak dahsyat sebelum berkahwin dengan Hattan. Hmm.

P/S: Kesian Abang Hattan kita....Orang sekarang tak takut dosa....huhuhu
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

15 January 2012

Siapa Budak Comel tue?


Budak comel yang pandai berlakon tue adalah  Balqis Azizi.Kadang-kadang  Aku layan jugak drama Melayu tapi tengok jalan cerita dan pelakonnya hihihi...korang cam aku jugak ke? setiap minggu kadang-kadang aku terlepas jugak  tengok Cerekarama kat tv3.Tapi  2 Minggu lepas korang tengok tak  cerita "Aduh sayang"  lakonan Tiz Zaqyah dan Remy Ishak romantik betul  Tiz Zaqyah gan Remy Ishak jeles aku....Cerita tue  menarik dan mengiburkan tapi aku bukan nak cerita pasal dua orang artis hot ni, aku nak kongsikan tentang watak Fateha masa kecil yang di lakonkan oleh adik Balqis Azizi. Dan semalam sekali lagi  Baqis Azizi  berjaya membawa   watak Mimi dalam cerita Mr. Labuci.Aku terlepas tengok cerita nie....keluar makan dengan famili kecik aku...huhuhu...


Mimi dalam Mr. Labuci
Tengok muka Balqis dalam  Mr. Labuci sebagai mimi



Balqis azizi aduh sayang, fateha
Kat atas Tiz Zaqyah Dengan Remy Ishak Bergambar Dalam Cerekarama Aduh Sayang  Balqis azizi, fateha ( duduk di pangku Tiz Zaqyah) Ada sesiapa tengok tak cerita nie...


berlakon sebagai Fatehah dalam Aduh Sayang
Balqis Azizi berlakon sebagai Fatehah dalam Aduh Sayang selamba jer...

Mengada-ngada nak mainan
Mengada-ngada nak mainan

gaya comel dengan Tiz Zaqyah
Mesra betul Balqis Azizi gaya comel dengan Tiz Zaqyah dalam cerita Aduh Sayang....Tiz Zaqyah nie....wajahnya keibuan sikitkan...Siapa sokong....hihihi
Berlakon sakit perut tak nak balik kampung
Buat-buat sakit perut...taknak balik kampung jumpa nenek gan datuk...
bergayut kat kaki
Ni paling aku suka tengok....Balqis Azizi berlakon dalam cerita Aduh Sayang  boleh plak paut kat kaki Tiz Zaqyah...


Balqis Azizi nie pandai berlakon....nampak cam cerdik jer... dia berlakon bukan buat-buat....dan ada  masa depan yang cerah sebab lakonannya lebih kurang cam Mia Sara. Pendapat aku  Mia lagi comel  sesuai jadi model berbanding pelakon hihihi..... Suka-suka jer......Korang rasa...Smile Be Happy..
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ