22 October 2011

IKEA Cantik-cantik...

Author : Cik Rose Cute | 10:30 AM | 6Total Comments |
Assalamualaikum my dear blogger....Pagi nie aku tak tahu nak story apa hihihi....Aku pergi kat Cik Google cari barangan IKEA aku upload gambar deconya....hihihi...untuk sesiapa yang suka pegi IKEA...Aku tak pernah jejak lagi IKEA....Nantilah aku nak ajak Cik hubby aku.....

Untuk ruang tamu cantikkan....sukanya dapat ruang tamu cam nie.....hihihi


Nie pulak bilik tidur...semua kaler putih.....aku suka cadar dengan almari cantik....

Nie ruang untuk buku atau tempat melepak kot....

gambar nie...aku tak tahu deconya camna hihihi...bawah ruang tamu atas bilik ke....aku tak tahu.....Tapi kalau tengok gambar kat atas tue semuanya cantik2....


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

21 October 2011

Cerita Lawak Hari Jumaat

Author : Cik Rose Cute | 10:17 AM | 23Total Comments |
Assalamualaikum....Untuk Para blogger di hari jumaat ni....Rasanya pagi cerah...pastu bila petang sikit hujankan.....Cuaca sekarang tidak seperti dulukan....Sekarang kalau nak hujan....hujan jer tidak mengikut musim.....Di sini sebenarnya bukan nak cerita pasal hujan....Aku nak kongsi satu cerita....Bagiku cerita nie lawak sikit...cuba korang baca...kalau tak ketawa...senyum pun boleh hihihi...

Kisah ini benar-benar terjadi padaku sewaktu aku kanak-kanak dahulu.
Ayah aku suka memberi amaran padaku dengan menjeling garang jika aku membuat sesuatu yang tidak disukainya. Contohnya, jika ke kedai, kalau aku mengambil gula-gula, dia akan menjeling padaku bermakna aku disuruh letakkan semula gula-gula itu ke tempatnya semula.
Suatu hari, aku mengikut ayah ke surau untuk solat maghrib.Ketika sedang rukuk, aku melihat kain pelikat tok imam tersepit di celah punggungnya.
Aku yang 'konon'nya ingin membantu, terus menarik kain yang tersepit itu.
Ayahku yang sedang solat terus memberi jelingannya padaku. Aku pun faham maksudnya itu, lalu terus memasukkan semula kain pelikat tok imam itu semula ke celah punggung tok imam tadi. Apalagi,melatah lah tok imam tadi.
Habis satu jemaah batal solat mereka kerana turut terkejut dengan latahan tok imam tadi. Ayahku yang bermuka merah padam menahan malu dan marah mengheret aku balik ke rumah. Malam tu, berbirat punggung aku dirotanny


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

20 October 2011

Isu Enot Buat Kek Bentuk Girl

Author : Cik Rose Cute | 2:09 PM | 30Total Comments |
Hai! you all....korang baca tak kat Facebook pasal Enot tue.....Hish! memalukan kaum hawa jer....Cuba korang tengok gambar kat bawah nie.....Apa tanggapan korang? Aku malas nak komen apa-apa.....Korang tengoklah sendiri......


 Dah terang2 kek tue menjolok mata....Apahal si enot  pegi up-load gambar tue dalam facebook diakan....Kan Dah jadik Kontravesi  Tahu la tangan awak berseni....Tapi berpada-padalah....Kita Orang Islam......Mesti masuk dalam Melodi nanti nie.....Korang Caya Tak??


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Menjaga Lidah Ketika Berbicara Dengan Suami

Author : Cik Rose Cute | 9:51 AM | 11Total Comments |


SUAMIKU..KUPOHON REDHAMU.. Entri kali ini lebih kepada memberi peringatan kepada diriku dan juga kaum wanita yang lain agar sentiasa menjaga lidah ketika berkata-kata terutama ucapan kepada suami yang menjadi penyebab kaum wanita yang paling ramai menghuni neraka...Cuba pejamkan mata anda membayangkan selama ini betapa banyak dosa-dosa atas perkataan yang telah dikeluarkan hanya kerana satu anggota yang tak bertulang iaitu: 

LIDAH dan kesannya yang sangat mengerikan..AZAB NERAKA yang dijanjikan oleh Allah untuk para Kaum Wanita yang berdosa dan yang akan kekal menghuni di dalamnya untuk selamanya... "Sebagai peringatan untuk para wanita di paparkan suatu peristiwa di mana seorang wakil telah dilantik dari kaum wanita untuk bertemu dengan Rasulullah SAW untuk meminta baginda SAW memberi ucapan khusus untuk kaum wanita. Baginda bersetuju dan menyuruh mereka berkumpul di Baabun Nisaa'. 

Setelah kaum wanita berkumpul, Bilal pergi memanggil Rasulullah SAW. Baginda pun pergi ke sana , dan memberi salam dan memberi tazkirah seperti berikut:

"Assalamu'alaikum, wahai kumpulan/kaum wanita. Wahai kaum wanita, aku lihat kamu ini lebih banyak di neraka". Seorang wanita lalu bangun bertanya, "Apakah yang menyebabkan yang demikian? Adakah sebab kami ini kufur?' Rasulullah SAW menjawab, "Tidak. Bukan begitu. Tetapi ada 2 tabiat kamu yang tidak elok yang boleh menjerumuskan kamu ke dalam neraka: 

1. Kamu banyak mengutuk/menyumpah; dan keduanya  "Kamu kufurkan kebaikan suami." Kemudian baginda SAW mengingatkan supaya : 

1. Banyak beristighfar  dan  kedua   Banyak bersedekah. Berkaitan dengan hal ini, Rasulullah pernah ditanya oleh seorang suami yang kurang faham apa yang dimaksudkan dengan 'kufurkan kebaikan suami'. Rasulullah SAW berkata,"Tidakkah pernah engkau jumpa, seorang isteri, jika seumur hidup engkau, engkau berbuat baik kepadanya, tetapi di suatu ketika, disebabkan dia tidak mendapat sesuatu yang dia kehendaki, maka dia akan berkata ,"Awak ini, saya tak nampak satu pun kebaikan awak" (Terjemahan langsung dari Arab).

[Dalam masyarakat kita kata-kata di atas mungkin boleh dikaitkan dengan perkataan seperti berikut: "Selama hidup dengan awak, apa yang saya dapat?".][Tak guna sesen pun'] Rasulullah SAW menyambung lagi ,'Mana-mana isteri yang berkata, "Awak ini, saya tak nampak satu pun kebaikan awak", maka akan gugur pahala-pahala amalannya.' Saranan Rasulullah SAW yang seterusnya ialah menyuruh kaum wanita banyak beristighfar dan bersedekah, kerana ia dapat menyelamatkan kita dari 2 perkara yang boleh menjerumuskan kita ke dalam api neraka seperti yang disebutkan tadi. Fadhilat beristighfar: a. Sabda Rasulullah SAW : "Siapa yang melazimkan amalan istighfar 70 X sehari, dia tidak akan ditulis sebagai orang yang lupa (nyanyuk)."

Sebelum nyanyuk di hari tua, amalkan sejak muda-muda lagi. Rasulullah SAW menganjurkan kita beristighfar 70 atau 100 kali sehari. Baginda sendiri melakukannya lebih dari 100 X sehari. Adalah diingatkan untuk mencapai target ini, eloklah kita menjadualkan amalan zikir ini dalam amalan-amalan harian kita. b .Sabda Rasulullah SAW : "Siapa yang melazimkan amalan istighfar, akan dikeluarkan Allah dari sifat ham dan hazan. Sifat ham bererti gelisah yang tidak menentu yang sering melanda kaum wanita. Sifat hazan bererti berdukacita" c. Istighfar juga memurahkan rezeki. Jangan dianggap rezeki itu hanya dalam bentuk wang ringgit atau harta benda. Tetapi ia juga termasuk kesihatan, umur, kasih sayang dan anak-anak. Sedekah tidak semestinya dalam bentuk wang ringgit Atau sedekah Juga Termasuk:

 1. Tuturkata  dan  percakapan  yang baik. Yang paling utama ialah terhadap keluarga sendiri. Ertinya tidak menyakitkan hati. Inilah rahsianya bagaimana hendak menambat hati suami. Diriwayatkan, Saidatina Khadijah ra, isteri Rasulullah SAW yang pertama, tidak pernah menyinggung hati Rasulullah walau sedikit pun. Sepanjang hayat baginda SAW, hati baginda dipenuhi dengan Khadijah, sehingga sering menyebut nama beliau. Kadangkala hingga menimbulkan perasaan cemburu dikalangan isteri-isteri baginda. Diriwayatkan juga, Jibril as setiap kali selepas memberi wahyu kepada Rasulullah sebelum meminta diri, selalu mengirim salam kepada Khadijah. Suatu hari Rasulullah SAW telah bertanya beliau, dan jawab Jibril, "Khadijahlah satu-satunya perempuan yang Allah SWT berkenan tuturkatanya" .

2. Memberi salam. 

3. Memaniskan wajah. Juga terutamanya kepada ahli keluarga. Rasulullah SAW pernah bersabda, "Kamu senyum sahaja pun sudah menjadi sedekah." Terdapat juga suatu syair Arab yang berbunyi : "Nak buat baik, sangatlah mudah, Maniskan wajah, lembutkan lidah." Maka setelah diberi peringatan oleh Rasulullah SAW marilah kita bertafakkur dan bermuhasabah diri-diri kita. Sekiranya terdapat sifat-sifat buruk yang boleh menjerumuskan kita ke dalam api neraka itu, maka eloklah kita mengubah sikap kita dari sekarang. " SAMPAIKANLAH WALAU SEPOTONG AYAT -Sabda Rasulullah SAW" *Sekadar peringatan ya sahabat2ku :) ~ Dari Cik Rose Cute....


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

19 October 2011

Segmen Genk: Segmen I Jom! Kenal

Author : Cik Rose Cute | 10:36 PM | 11Total Comments |
Nak Join? Klik SINI
 
Sajer join segmen Genk nie....Untuk menambah kenalan dan Followers.....Pastu korang kena ceritakan sedikit asal korang dan blog korang okey.....
Okey Genk Akak nak cerita sikit tentang diri akak okey.....
1)Nama Penuh Akak : Che Rosliza Binti Che Mat (Cik Rose Cute)
2)Asal : Setiu Terengganu...Sekarang Menetap Di selangor
3)Dah kawin you all dan menpunyai anak seramai 3 orang....
4)Perangai Akak...brutal sikit ......and suka ketawa walaupun benda tak kelakar.....hihihi..suka melaram dan suka bergambar......
Dan last sekali Akak sayang famili akak muahhhhh.....Tak boleh cerita lebih2....itulah serba sedikit....tentangku....

Jom! Korang Join Segmen nie...
Tarikh Tutup: 22hb Oktober 2011 (11.59 pm)


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Efek Contact Lenses

Author : Cik Rose Cute | 8:45 AM | 11Total Comments |
Sesiapa yang suka pakai kanta sentuh...baca nie ya...untuk di kongsi bersama......


Pesanan kepada yang memakai kanta sentuh (Contact Lenses)...

Anda dilarang berada di tempat haba yang terlalu panas.. Contohnya.. memakai kanta sentuh (Contact Lenses) semasa sedang membakar BBQ.. dan sebagainya.. Jika anda berdegil.. Anda mungkin akan BUTA buat selama-lamanya... Ini kerana kanta sentuh diperbuat daripada plastik.. Jika anda merasakan maklumat ini berguna untuk orang lain......boleh berkongsi bersama ya.....





Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

18 October 2011

Betul ke...Fizo Omar Dengan Nur Fathia??

Author : Cik Rose Cute | 5:38 PM | 9Total Comments |

fizo, fizo omar, gambar fizo omar
Fizo Omar, nama sebenar Wan Hafizol Wan Omar

Fizo Omar memang salah seorang pelakon yang popular dan sudah tidak perlu diperkenalkan. Fizo Omar tercalon beberapa kali dalam Anugerah Bintang Popular dan yang terbaru Fizo Omar tercalon ABP 2009 untuk kategori Pelakon TV Lelaki Popular. Drama terbaru Fizo Omar ialah ‘Bila Musang Berjanggut’ yang ditayangkan di TV3. Dalam drama bersiri ‘Bila Musang Berjanggut’ Fizo Omar digandingkan dengan pelakon cantik yang sedang meningkat popularitinya, Nur Fathia

Siapa Nur Fathia

nur fathia, nurfathia, nur fathiah
Nur Fathia, pelakon yang sedang meningkat popularitinya

Mungkin ramai yang terlepas pandang atau tak sedar Nur Fathia pernah muncul dalam iklan dan drama popular TV3. Nur Fathia pernah memegang watak Nabila dalam drama Nur Kasih dan menjadi kawan kepada Nur Amina lakonan Tiz Zaqyah. Masih ingatkah anda? Selain itu, Nur Fathia juga berlakon untuk iklan Sunsilk.

Profil Nur Fathia
Nama sebenar: Nur Fathia Abd Latiff
Tarikh lahir: 1 September 1987
Tempat lahir: Ayer Hitam, Pulau Pinang
Keluarga: Anak sulung daripada empat beradik
Cita-cita: Seniwati yang dihormati dan peguam
Pendidikan: Ijazah Sarjana Undang-Undang di UiTM Shah Alam, Selangor.
Drama dan telefilem: Joe & Faridah, Nur Kasih, Dunia Batinku, Di Bawah Ketiak Isteri, Bila Musang Berjanggut
Iklan komersial: Sunsilk, Nespray, Brylcream, Hotlink, Perodua, Panasonic

Aku suka jugak kalau dua artis nie bercouple....Tapi Nur Fathia..masalah Displin sikit...betul tak??...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Doa & zikir utk mudah bersalin

Author : Cik Rose Cute | 4:39 PM | 5Total Comments |
Antara doa dan zikir untuk mudah bersalin masa ibu pregnant ada antaranya ibu amalkan siap tampal kat dinding..tapi bila dah selalu baca dah ingat kat mulut...Kalau yg tengah mengandung & nak tunggu kelahiran bolehlah amalkan ye..

1. Surah Al- Fatihah (7x)


2. Ya Khafid (1000 x)

Al-Khafid (Yang Maha Menjatuhkan). Jika diamalkan sebanyak 500 x setiap hari, dalam keadaan suci, khusyuk & tawaduk, InsyaAllah segala maksud akan ditunaikan Allah. Juga apabila mempunyai musuh, musuh itu akan jatuh martabatnya

3. Al Abasa: Ayat 20
Maksudnya: "Kemudian Jalannya dipermudahkan"

4. Surah Al-Anbiya' : AYAT 87-89

LA ILA HA ILLA ANTA, SUBHANAKA INNI KUNTU MINAZZOLIMIN

"Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri"
''Maka Kami kabulkan permohonan doanya, dan Kami selamatkan dia dari kesusahan yang menyelubunginya dan sebagaimana Kami menyelamatkannya Kami akan selamatkan orang-orang yang beriman (ketika mereka merayu kepada Kami)''
Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakariya, ketika ia merayu kepada Tuhannya dengan berkata: "Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat) dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi"

5. Allahumma bihaqqi maryam, wa bihaqqi man unzilat 'alaihi suuratu maryam, khaffif 'anni aalaamil makhaadth, birahmatika ya arhamarraahimiin.
Maksudnya: "Ya Allah, dengan berkat Siti Maryam, dan dengan berkat Nabi Muhammad yang diturunkan Surah Maryam kepadanya, ringankanlah kesakitanku dengan rahmatMu Ya Allah Yang Maha Penyayang"

6. Rabbi yassir, wala tu assir, ya kariim, wa atmim bil khair.
Maksudnya: "Ya Allah, berilah segala kemudahan kepadaku, janganlah Engkau beri kesusahan, wahai Allah Yang Maha Pemurah, dan sempurnakanlah semua hajatku dengan sebaik-baiknya"

-TAMAT-
Nampak banyak kan, kalau xnak amalkan semua xper just amalkan yg bertanda merah tu pun cukup.mudah-mudahan mana-mana ibu yg nak bersalin akan deliver dgn selamatnya..
-AMIN-


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

'Shiema Sufian ajak menjelajah'

Author : Cik Rose Cute | 3:57 PM | 2Total Comments |
Klik banner untuk join

jom! join segmen Shima Sufian.....semoga perhubungan kita di alam maya menjadik semakin akrab dan mesra...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

17 October 2011

Di sebalik Yang Berlaku Ada Hikmahnya...

Author : Cik Rose Cute | 12:53 PM | 24Total Comments |
biasa dengar orang kata bila kita ditimpa apa2 kesusahan "pasti ada hikmahnya"...dan ibu sangat2 percaya dengan janji Allah setiap apa yang berlaku dalam hidup kita pasti ada hikmahnya...ibu sangat2 percaya..

semalam layan melodi kat TV 3...tengok kisah Azean Irdawati....dulu kan dia kena cancer dan dengarnya dah baik dan sekarang dia sakit lagi...kali ni dia macam lumpuh...tak boleh nak berjalan terpaksa pakai kerusi roda...apa yang ibu nak sentuh kat sini bukan pasal dia sakit tu semua tetapi pasal ungkapan dia......"memang semua yang berlaku ada hikmahnya..........tetapi setakat ni Kak Yan tak nampak apa hikmah dia.....kak yan tak pernah jahat atau busuk hati dengan orang.....bla....bla..."

hikmah Allah nih...bukan kita dapat rasa atau terima sekelip mata...bukan pagi ko sakit petang ko terus dapat hikmahnya.......jangan dipertikaikan dugaan dan ujian yang Allah timpakan kepada kita.........tapi tanya diri kita apa kesalahan dan dosa yang telah kita lakukan pada Dia..........hikmah Allah tu kita tak terjangka....kadang2 tu berbulan2 atau bertahun baru kita terima hikmah Allah tu......tetiba mesti hati kita akan tahu...inilah hikmahnya.......
ada juga yang hikmah yang kita nampak atau terima terus........contohnya nak pergi kerja pastu kereta pancit atau tayar pecah terus...tersadai kejap tepi jalan..punyalah dalam hati nak marah kan...time2 nak pergi kerja ni lah nak pancit semua kan.....tetiba bila kereta dah elok ita lalu tengok ada pokok tumbang betul2 time kereta kita pancit tadi.........baru kita terfikir oooooo ada hikmah jugak kereta aku pancit tadi.......hah macam tu lah....
Dalam kes kak yan tuh.....mungkin sakit yang Allah beri tu boleh buatkan anak2 dia makin rapat sebab sama2 nak jaga kak yan...mungkin kasih sayang kak yan dengan suami makin akrab.....sebab Allah adalah perancang yang terbaik.............dia tahu apa yang baik dan apa yang buruk buat hambanya.....jangan sekali buruk sangka dengan Allah..........
percayalah bila kita ditimpa apa2 ujian atau dugaan bila kita terima dengan redha insyaAllah kita akan lebih kuat.......selalu fikir Allah tidak akan duga hambanya jika kita tidak mampu untuk memikulnya.....dan percayalah pasti ada hikmahnya............PASTI


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

16 October 2011

Botak @ Johan Ariff Asari

Author : Cik Rose Cute | 12:35 PM | 11Total Comments |

Botak sekarang namanya semakin naik....Korang layan jerlah apa yang di cerita dekat Kosmo hari nie......



PERJALANAN seni Johan Ariff Asari bagai calitan warna nipis atas lembaran kain putih. Masih hijau pucuk pisang bak kata orang lama. Belum tercuit yang kelam.
Membuka hijab pandangan khalayak kepada peribadi dan penghayatannya dalam drama bersiri Juvana menjadi sudut pandang paling tepat untuk dia memulakan permainan. Bola emosinya dilantun ke sana ke mari dalam jiwa khalayak hingga melekat dengan nama karakter antagonis yang dibawanya, Botak. Masih lagi dia digelar dengan nama karakter itu hingga kini.
Tangga populariti Johan
Johan mengawali mimpi kecilnya dengan cuma menjadi pelakon tempelan dalam siri Penunggu Raya. Kini dalam sekelip mata, Johan sudah membuahkan kagum dengan dua drama bersiri popular termasuk Cinta Elysa yang kini ditayangkan di saluran TV3.
Dia juga menjadi pilihan sutradara untuk drama Kesuma Jiwa, telefilem Janjiku Pada Walid dan drama Ramadan. Juga menjadi pengikat mata khalayak untuk naskhah telefilem Janji Songsang dan Insaf.
"Saya tidak menyangka impak Juvana dan Botak sangat besar. Tidak pernah membayangkan hasilnya sebegini. Ini membuatkan saya terus mahu menjadi pelakon yang baik," katanya tersenyum memula bual bicara.
Diletak harapan menggunung dan terlekat watak ikonik Botak, Johan ternyata mengambil waktu untuk keluar daripada karakter yang digarap daripada keangkuhan Adolf Hitler itu.
"Saya cuba keluar daripada roh Botak. Saya sangat baharu, ilmu kurang dan pengalaman masih cetek. Pokoknya untuk naskhah seterusnya, saya mahu lari daripada bayang Botak. Kalau khalayak masih nampak Botak dalam Aril dalam Cinta Elysa, itu kerana saya masih baharu tetapi saya tetap berusaha keluar," luahnya yang berulang kali diberi warna hitam dalam karakternya.
"Saya mahu watak protagonis. Mahu tukar angin," pelakon berusia 25 tahun ini bersuara.
Namun, dia berterima kasih kerana ditemukan dengan Botak. Johan menanam azam serius bergelar pelakon selepas perkenalan perdana tersebut.
"Saya mahu jadi yang terbaik. Malah yang bagus. Saya mula letak matlamat itu dalam diri," ujarnya.
Penulis bertanyakan empunya diri, kalau-kalau dia sedar satu fenomena cepat naik, tidak mustahil cepat juga jatuhnya. Bukan tidak menyokong anak tempatan sebagus Johan, cuma mahu menyelusuri persediaannya.
"Saya sedar dan andainya saya jatuh, saya redha. Alhamdulillah untuk masa sekarang, saya sedang melalui pengalaman yang menyeronokkan. Ilmu yang saya dapat, saya akan guna untuk meneruskan kerjaya lakonan. Kuasa Tuhan, semuanya di luar bidang kuasa saya," senyumnya yang nekad berusaha.
"Saya takut lupa diri, takut tak perasan. Itu paling bahaya," luahnya.
Naif makan diri
Satu kriteria jitu diberikan kepada Johan saat mengenali dirinya di luar kaca televisyen ialah terlalu naif. Lurus bendul anak muda sampai terfikir kalau-kalau sikap baiknya itu memakan diri dalam pancaroba dunia sekarang.

MENGIDOLAKAN serta memberi kelas hormat yang tinggi terhadap Fasha Sandha, Johan kagum dengan disiplin yang ada pada diri aktres tersebut.


Naif Johan itu bukan yang dibuat-buat. Kadangkala dia seperti mengambil masa seketika untuk bersuara. Jawabnya halus jujur ketika ditanya. Matanya bergerak sama dan ucapan syukur tidak lepas daripada bibirnya.
Rupa-rupanya saat dikorek cerita halus memakan diri, sudah ada titik-titik itu sampai kepada dirinya yang masih meneroka indahnya dunia hiburan.
Ditikam belakang dengan khabar angin, lebih pedih, berita itu dibawa oleh orang yang dekat dengan dirinya. Jadi bahan manipulasi yang kini sedikit memakan diri.
"Saya tahu ada orang yang ambil kesempatan. Menghasut orang lain untuk tidak mengambil saya berlakon. Kononnya saya datang lambat, bermasalah. Realitinya saya selalu datang dengan van kru, kalau lambat pasti bersebab. Saya sangat takut kalau dikatakan punya sikap keras kepala, bermasalah dan tidak berdisiplin," adunya yang berasa sedih dengan khabar tidak benar tentang dirinya.
"Namun ini bukan mematahkan semangat. Saya ambil perkara ini secara baik dan tukar ke arah positif. Bila ada orang tunjukkan kekurangan saya, saya perlu lebih fokus, ambil berat dan tingkatkan disiplin. Saya kena terus berusaha," senyumnya berbunga kembali dalam sedih yang ditutup mimik muka.
Jujurnya juga buat dia sebagai aktor yang baru melangkah sedepa dua kaki ke dalam bidang ini, Johan tidak berasa padang yang dijejaki ini kotor. Walaupun sedang diuji dengan dugaan kecil, dia tahu ini bukan sandiwara yang dicipta oleh aktor bergelar pelakon.
"Saya tidak rasa dunia seni itu kotor. Malah manusia yang benar-benar bernama pelakon itu juga tidak akan mengotorkan dunia seni. Manusia yang melakukan kekotoran itu tidak benar-benar menggalas tugas sebagai pelakon," ujarnya dalam nafas naif seorang anak muda yang sentiasa bersangka baik.
Sentiasa menjaga niat bergelar pelakon, Johan menjadikan tanda aras status aktor sebagai salah satu cabang menyampaikan dakwah.
"Maksud tabligh itukan menyampaikan. Jadi saya mahu menjadi penyampai mesej kepada khalayak dalam bidang lakonan dan penceritaan. Ini niat saya yang saya pegang," ujarnya yang belajar jurusan Kaunseling di Kolej Universiti Islam Melaka.
Cuba atasi Fasha Sandha
Bukan hanya jadi rebutan pengkarya seni untuk sebuah terjemahan watak, Johan di luar panggung juga panas sebagai aktor baharu yang kononnya direbut dua hati wanita.

TERMIMPI watak protagonis agar kelak khalayak dapat melihatnya dalam pelbagai warna.


Persahabatan bersama aktres cantik, Fasha Sandha menjadi bahan bual khalayak. 'Percintaan' lalu dengan pelakon berbakat, Izreen Azminda juga tinggal tanda tanya.
Izreen dalam satu temu bual sebelum ini menyatakan dengan jelas kekesalannya terhadap Johan kerana perubahan sikap yang tiba-tiba dingin. Nah daripada situ, persoalan lagi muncul akan keakraban Johan dan Fasha yang sedang mengulit cinta Aril dan Elysa di lokasi.
"Sejujur-jujurnya saya anggap Fasha sebagai pelakon senior yang mempunyai sikap kerja yang baik dan tip top. Saya ambil segala contoh yang baik daripadanya. Cara kerja Fasha, saya jadikan panduan. Tentang rasa cinta itu memang tidak ada dan tidak hadir. Saya hormat kerana dia sangat membimbing saya dan salah satu tanda hormat saya terhadapnya adalah dengan tweet saya di laman sosial Twitter yang mungkin menjadi perbualan umum," jujur si anak naif ini bersuara dengan matanya seolah-olah berkata jua.
"Saya cuba menandingi Fasha. Maksudnya di sini disiplin kerjanya. Bayangkan dalam 45 hari di set Cinta Elysa terbitan Suhan Movies itu, cuma dua kali saya datang lebih awal daripada Fasha. Selebihnya dia menang dan dia memang datang awal ke lokasi daripada waktu yang dijadualkan," katanya dengan buah hormat terhadap aktres yang dianggap sahabat itu.
Johan baru memulakan jalan di padang permainan baharunya. Sedang ditatap indah bunga-bunga lalang yang mewarnai matanya. Semoga sahaja duri-duri nakal tidak mengenakan bisa pada kakinya kelak.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ