Apa Pendapat Korang "Safi Rania Gold"

Author : Cik Rose Cute | 10:58 AM | 14Total Comments |
Aku pakai safi rania gold dah hampir seminggu nak masuk 2 minggu la.....aku baru cuba krimnya saje dulu...nak tengok hasilnya bagus ke tak....Memang hasilnya amat memberangsangkan...memang ada perubahan pada kulit wajahku....Dulu wajahku berminyak kalau memakai bedak tapi sekarang still press macam baru pakai bedak tau hihihi.....sukanya..tak payah nak tempek banyak kali bedak compact  hihihi....betul kata Lya.....Aku rasa Safi Rania Gold nie...memang sesuai untuk wanita timur kot......atau tengok kulit jugak....Ada tak blogger yang pakai Safi Rania Gold....tak okey...cer...cerita..cer..cerita...boleh kita kongsi bersama di sini....


Aku tak beli satu set kat atas tau....aku beli Creamnya sahaja...nanti aku beli satu set....Boleh ke Bang? hihihi



Mungkin Korang Pakai Safi Rania Gold...Boleh Kalahkan Rozita Che Wan.....hihihi Janda Meletop Nie!!!!!


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Mari Memasak Makaroni Goreng

Author : Cik Rose Cute | 10:34 AM | 0Total Comments |

Korang suka tak Macaroni? aku ambik resepi nie dari blog lelaki tau.....dia masak simple jer....tue yang aku copy paste jer ayat2 dia hihihi....senang kalau ada masa aku nak buat rujukan untuk aku pulak......kalau tak caya korang tengok ler...cara2 lelaki ini memasak hihihihi macam pro jer.....blognya pun best jugak untuk di terjah.....


Kali ni aku nak ajar cara-cara memasak makaroni goreng. Ini adalah 100% resepi ciptaan aku :D Tak refer mana-mana punya buku atau blog resepi. Bila dah cuti macam ni, takde orang kat dapur senang sikit nak buat apa-apa. Dapur pun bersih, orang tak ramai. Nak memasak pun jiwa tenang. Jadi kalau aku bawak kamera besar besar masuk dapur, tangkap gambar bahan-bahan memasak ni semua takdelah orang nak menjakunkan diri. Kalau nak tolong takpe, ni karang kalau sibuk-sibuk pot pet pot pet kacau gak, betul tak?
Bahan-bahannya ialah:
  • Makaroni, standard la kan. Kalau nak masak ikut cara aku ni, elok makaroni jenis yang spiral tapi disebabkan aku ada yang bentuk macam.. macam yang dalam gambar tu, guna yang tu pun boleh la. Makaroni macam tu elok buat makan dengan sup, terutamanya campbell sup. Sedap~ Feveret aku. Ish. Nak buat lah lepas ni :D
  • Sos tomato, boleh ganti dengan cili kering yang dah dikisar atau cili boh. Aku malas nak blend cili, so guna sos tomato Heinz aje.
  • Kicap, diimport dari Malaysia – kicap manis cap kipas udang =)
  • Sos tiram, ni beli kat sini. Mahal giler. Satu botol kecik camtu pun dekat RM10. Bodoh punya Russia.
  • Tobasco, ni option je. Sebab aku guna sos tomato konon nak buat pedas lagi la letak tobasco. Tak pedas pun. Hampeh!
  • Tandoori paste, ni pun option je. Takde pun takpe.
  • Garam
  • Bawang besar dihiris untuk ditumis
  • Daging dihiris nipis
  • Sayur. Sayur ni aku tak tahu sangat, tapi aku guna Mexican mixed veggie
Bahan Masak MakaroniSecukup rasa..
Mexican mixed veggie
Cara-caranya ialah ( boleh baca sambil bayangkan cara chef Wan explain~ )
  1. Rebus makaroni. Tambah garam sikit semasa merebus, supaya.. supaya tak tawar kot. Lepas tu toskan air dia dan biarkan sejuk. Kalau panas-panas nanti masa masak jadi lembik. Kat sini letak tepi tingkap je kalau nak sejukkan makaroni tu.
  2. Tumis bawang yang dah dihiris.
  3. Masukkan sos tomato dan tobasco tambah air.
  4. Tambahkan kicap dan sos tiram. Tak perlu banyak, satu sudu each cukup sebab nanti rasa pelik kalau banyak.
  5. Masukkan daging dan masak daging sehingga empuk di atas api yang slow and steady. Itulah sebabnya daging kena hiris nipis-nipis. Aku paling pantang budak-budak ni masak daging tapi potong besar-besar. Pemalas sungguh! Padahal sendiri yang nak makan jugak, susah hidup dengan orang bujang nih.. tengok aku dah start membebel time masak
  6. Bila agak-agak daging dah empuk tu, boleh masukkan mixed veggie tadi. Mak aku cakap kalau nak masak sayur tak payah masak lama-lama. Nanti tak best.. So dalam 2-3 minit masak oklah.
    Lebih kurang camni la rupa dia
  7. Lepas tu masukkan makaroni.
  8. Kacau, kacau dan kacau.
  9. Tambah garam secukup rasa.
  10. Siap!
Makaroni yang sedap
Kalau nak pedas dan nampak cantik lagi boleh hiris cili merah sikit. Masalahnya aku takde cili merah, tiba tiba je datang mood nak blog pasal memasak. Tak prepare langsung.
Tanya aku sedap ke tak? Hm.. kalau aku cakap sedap nanti orang kata aku ni masuk bakul angkat sendiri pulak kan? Jadi macam nilah, takkan aku nak kasi resepi yang gagal dan tak sedap, betul tak? Kalau aku berani blog kat sini, mesti benda tu dah jadi dan sukses. Tak gitu? Tapi kalau korang try dan jadi tak sedap, itu masalah korang la. Wahahaha~


Aku ambik kat  SINI


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Lepak Kat Taman Bukit Tinggi

Author : Cik Rose Cute | 2:36 PM | 2Total Comments |
Assalamualaikum

Lepas makan MCD kami lepak pulak kat taman kecik kat dalam Jusco nie....tak ada orang tue....kami lepak kejap untuk tengok ikan.....Si haziq memang suka binatang...tak kira la...ikan ke? kucing ke?..janji benda tue comel dia suka....Tapi......kalau cik   lipas dia takut hihihi....dari jauh pun dah takut kau.....Eeeeiii ibunya pun geli jugak huhuhu...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

MCD Bukit Tinggi

Author : Cik Rose Cute | 2:06 PM | 1Total Comments |
Cuti Ahad hari tue...bawak anak jalan2 makan MCD dekat Bukit Tinggi...seronok la budak2 nie...kalau singgah MCD....Apalagi budak2 nie tak sabar nak tunggu Abahnya tengah pesan order MCD kat kaunter.....aku gan syifa tunggu kat meja sambil snap gambar untuk aku masukkan kat dalam blog aku...cam korang jugakkan....
Kami pegi malam.....malas nak pegi siang....takut budak2 nie meragam pulak dengan cuaca panas.....cuaca sekarang memang panas gilerkan.......yalah...bumi dah semakin tua......huhuhu korang rasa Bumi kita nie...umurnya dah berapa Erk?.....

P?S: korang layan jer la...gambar-gambar kat atas tue...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Hadiah Syifa

Author : Cik Rose Cute | 8:46 AM | 7Total Comments |
Baju gan seluar Panjang...
Blues gan Seluar kecik
Botol nie....Syifa tak guna bagi kat abangnya Haziq....hihihihi
Ibu paling suka kasut nie....ada dot-dot...
Beg...dari depan
Beg dari belakang...boleh pakai gi Shopping...
Topi nie pun dapat hadiah jugak sekali gan barang2 kat atas tue...
Syifa bergaya gan topi barunya...
Barang hadiah di atas kawan satu kerja abah yang bagi untuk Syifa.....Dua baju tue..besar sikit,syifa tak boleh pakai lagi...tunggu dulu ya syifa nanti besar sikit boleh pakai....


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ