Hebat Tak Kita Seorang Wanita???

Jika kita mengkaji kisah-kisah para wanita di zaman Rasulullah s.a.w, kita akan dapati mereka adalah wanita-wanita Islam yang sangat hebat. Zaman Rasulullah s.a.w dikenali sebagai zaman generasi Quran yang unik.



Keunikan ini tidak hanya terbatas kepada kaum lelaki Islam, bahkan di kalangan wanita Islam juga tertonjol keperibadian yang cemerlang yang sukar kita lihat pada kebanyakan wanita Islam pada hari ini. Apa uniknya pada mereka dan tidak pada kita? Mereka ini adalah wanita yang sangat berani menyatakan kebenaran, proaktif, pandai berhias dan melayani suami, sabar dan tenang, kuat tubuh badan, bijaksana, lantang menyatakan pandangan sesuai dengan masa dan ketikanya, mampu mengawal emosi, malu dan sebagainya.

Wanita sering dikaitkan dengan emosi dan perasaan. Bahkan ia adalah fitrah seorang wanita yang mana jika didorong oleh iman dan akal yang waras ia akan menjadi rasional. Sebaliknya jika didorong oleh nafsu, maka binasalah ia. Namun dunia hari ini penuh dengan cabaran dan tekanan hingga menjadikan wanita sukar untuk mengawal emosi. Contohnya tekanan di tempat kerja dan anak meragam menjadikan kita rasa cepat marah dan kurang sabar terutamanya ketika penat dan sibuk. Mari kita lihat contoh seorang sahabiah yang mampu mengawal emosinya dalam berhadapan dengan ujian.

Secara ringkasnya, kisah Ummu Sulaim, seorang wanita yang amat teguh pendiriannya terhadap Islam. Ini dapat dilihat apabila suami pertamanya mengajak beliau kembali kepada agama yang asal dan beliau enggan berbuat demikian sehingga sanggup berpisah dengan suaminya. Setelah suaminya meninggal dunia, beliau telah dilamar oleh Abu Talhah yang mana pada ketika itu Abu Talhah belum memeluk Islam. Abu Talhah telah meminangnya dengan mahar emas dan perak. Lantas wanita hebat ini berkata, “Aku tidak berhajat kepada dua benda ini, akan tetapi maharku adalah Islam. Sekiranya engkau terima, maka aku tidak berhajat kepada perkara yang lain”. Akhirnya Abu Talhah bersetuju dan berkahwin dengan beliau.

Hasil perkahwinannya dengan Abu Talhah, beliau dikurniakan seorang anak bernama Abu Umair. Suatu hari, ketika suaminya keluar bermusafir, anaknya telah ditimpa sakit yang akhirnya membawa kepada ajalnya. Ummu Sulaim telah memandikan dan mengkafankannya. Selepas itu beliau berkata kepada ahli keluarganya, “Biarlah aku yang mengkhabarkan berita tentang kematian anakku ini kepada suamiku”.

Sekembalinya Abu Talhah dari bermusafir, dia bertanyakan khabar anaknya itu. Ummu Sulaim dengan tenang menjawab, “Anak kita berada dalam keadaan aman”. Apabila menjelang malam, berkata Ummu Sulaim, “Wahai suamiku, andaikata seseorang itu diberi pinjam sesuatu barang, kemudian empunya barang itu minta dikembalikan barangnya, patutkah dia tidak mengembalikannya?” Jawabnya: “Tidak”.

Kemudian Ummu Sulaim dengan tenangnya berbicara, “Sesungguhnnya Allah telah mengambil semula apa yang dikurniakan kepada kita, anak kita telah pun diambilnya kembali”. Pilu hati Abu Talhah mendengar kata-kata isterinya itu, namun dia redha dengan takdir Allah.

***

Lihatlah betapa tabahnya hati seorang ibu dalam menghadapi detik-detik kematian anaknya dan betapa bijaknya dalam menyampaikan khabar duka itu dengan menggunakan kaedah yang menarik. Begitu juga dengan kekentalan imannya sehingga sanggup berpisah dengan suami yang dicintainya dan menukarkan emas dan perak dengan Islam sebagai maharnya.

Selain itu, kita dapati wanita-wanita Islam di zaman itu, hebat dalam menyuarakan pandangan mereka apabila seorang sahabiah bertanya Rasulullah s.a.w, tentang bagaimana mereka boleh mendapatkan pahala jihad sedangkan mereka tidak dibenarkan untuk keluar berjihad sepertimana kaum lelaki.

Satu lagi kisah menarik adalah seorang sahabiah Khaulah binti Tha’labah bertegas untuk mendapatkan haknya apabila beliau tidak mahu berganjak selagimana Rasulullah s.a.w tidak putuskan sesuatu dalam isu rumahtangganya iaitu zihar. Begitu juga Saidatina A’isyah r.a terkenal dengan kebijaksanaannya terutamanya dalam meriwayatkan hadith dan mengajar kepada kaum muslimin

Begitu juga halnya dalam urusan jihad. Ketangkasan Khaulah Azwar telah menggemparkan angkatan muslimin dalam peperangan menentang bangsa Rom. Sekilas pandang sahaja, tiga musuh menyembah bumi. Khaulah ibarat singa lapar menerkam mangsa. Dalam perang Uhud pula, Nusaibah menjadi perisai Rasulullah s.a.w yang sanggup menjadikan tubuhnya sebagai sasaran musuh-musuh Allah. Kekentalan Sumayyah dalam mempertahankan imannya sehingga beliau memilih kesakitan di dunia berbanding keperitan neraka. Beliau terkenal dalam sejarah umat Islam sebagai wanita pertama yang syahid.

***

Setelah kita melihat beberapa contoh di atas, kehebatan mereka bukanlah disebabkan mereka ini memang semulajadi hebat semata-mata. Tetapi, kehebatan mereka ada faktor dorongan yang menjadikan mereka ini bertambah hebat. Faktor yang utama adalah keimanan yang mantap dalam jiwa mereka serta jati diri yang tinggi terhadap Islam sehingga terserlah kepada keperibadian mereka dalam kehidupan. Kita amat yakin bahawa akhlak seseorang itu samada mulia atau buruk adalah cerminan dan penzahiran kepada iman seseorang. Tujuan Rasulullah s.a.w diutuskan adalah untuk menyempurnakan akhlak manusia. Ini dinyatakan dalam sabda Rasulullah s.a.w

“Hanyalah aku diutus (oleh Allah) untuk menyempurnakan akhlak.” (HR.Ahmad, lihat Ash Shahihah oleh Asy Syaikh al Bani no.45 dan beliau menshahihkannya).

Apabila iman yang mantap sebati dengan fitrah, kemampuan, dan tanggungjawab seorang wanita akan melahirkan wanita yang hebat dan cemerlang. Neraca dan nilaian seseorang itu hebat bukan disebabkan cemerlang dalam kerjayanya mendapat pangkat yang tertinggi, atau mempunyai harta yang banyak atau kata-katanya berjaya mempengaruhi ramai manusia atau cemerlang dalam mengurus rumahtangganya dan sebagainya. Tetapi selagimana ia tidak disulami dengan erti iman dalam apa jua niat, perkataan dan perlaksanaa, hakikatnya ia tidak bernilai dan hanya bersifat sementara walaupun pada pandangan manusia ia hebat.


1. Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang
lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal
tersebut, jawab baginda , " Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang
yang penyayang tidak akan sia-sia."


2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.


3. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang
yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah .Dan orang yang takutkan Allah SWT
akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku
(Rasulullah SAW) di dalam syurga.


5. Barangsiapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah lalu
diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan amalan
bersedekah.Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka
barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak
Nabi Ismail.


6. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.


7. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau
dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam
pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta sikap
bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.


8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan
ibumu terlebih dahulu.


9. Daripada Aisyah r.a." Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada
anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan
menjadi penghalang baginya daripada api neraka.


10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah pintu-pintu
neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pun pintu yang
dia kehendaki dengan tidak dihisab.


11. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di
udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama
mana dia taat kepada suaminya serta menjaga solat dan puasanya.


12. Aisyah r.a berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih
besar haknya terhadap wanita?" Jawab Rasulullah SAW "Suaminya." " Siapa pula
berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah SAW, "Ibunya."


13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan,
memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu syurga
mana sahaja yang dikehendaki.


14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT
memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000
tahun).


15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya,maka
beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap
hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.


16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT
mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.


17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa
seperti keadaan ibunya melahirkannya.


18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu
tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.


19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang
sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba
dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.



6 JENIS WANITA MALANG


"Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang Ananah, yang Mananah, dan
yang Hananah, dan jangan engkau kahwini yang Hadaqah, yang Baraqah dan yang
Syadaqah."


Wanita Ananah:banyak mengeluh dan mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit
atau buat-buat sakit.


Wanita Mananah:suka membangkit-bangkit terhadap suami. Wanita ini sering
menyatakan, "Aku membuat itu keranamu".


Wanita Hananah: menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang
dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.


Wanita Hadaqah: melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu
menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk
membelinya.


Wanita Baraqah: ada 2 makna, pertama yang sepanjang hari mengilatkan dan
menghias mukanya, kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali
sendirian dan diasingkannya bahagianya.


Wanita Syadaqah: banyak cakap tidak menentu lagi bising.

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Seksinya Neloofa (lofa)

Gadis kacukan Melayu dan Pakistan Arab yang bernama Noor Neelofa Mohd Noor atau nama artis beliau Lofa kini sedang mencipta nama dipersada seni tanah air.

Artis ini bermula sebagai peserta Dewi Remaja sama dengan pelakon Sacha Al-Yahya dan Rebecca Nur Islam namun diawal kemunculannya sudah menimbulkan gossip panas yang menghantui beliau. Jom layan gambar gambar dia..

Zoomkan








♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Apa Pendapat Korang "Safi Rania Gold"

Aku pakai safi rania gold dah hampir seminggu nak masuk 2 minggu la.....aku baru cuba krimnya saje dulu...nak tengok hasilnya bagus ke tak....Memang hasilnya amat memberangsangkan...memang ada perubahan pada kulit wajahku....Dulu wajahku berminyak kalau memakai bedak tapi sekarang still press macam baru pakai bedak tau hihihi.....sukanya..tak payah nak tempek banyak kali bedak compact  hihihi....betul kata Lya.....Aku rasa Safi Rania Gold nie...memang sesuai untuk wanita timur kot......atau tengok kulit jugak....Ada tak blogger yang pakai Safi Rania Gold....tak okey...cer...cerita..cer..cerita...boleh kita kongsi bersama di sini....


Aku tak beli satu set kat atas tau....aku beli Creamnya sahaja...nanti aku beli satu set....Boleh ke Bang? hihihi



Mungkin Korang Pakai Safi Rania Gold...Boleh Kalahkan Rozita Che Wan.....hihihi Janda Meletop Nie!!!!!

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Mari Memasak Makaroni Goreng


Korang suka tak Macaroni? aku ambik resepi nie dari blog lelaki tau.....dia masak simple jer....tue yang aku copy paste jer ayat2 dia hihihi....senang kalau ada masa aku nak buat rujukan untuk aku pulak......kalau tak caya korang tengok ler...cara2 lelaki ini memasak hihihihi macam pro jer.....blognya pun best jugak untuk di terjah.....


Kali ni aku nak ajar cara-cara memasak makaroni goreng. Ini adalah 100% resepi ciptaan aku :D Tak refer mana-mana punya buku atau blog resepi. Bila dah cuti macam ni, takde orang kat dapur senang sikit nak buat apa-apa. Dapur pun bersih, orang tak ramai. Nak memasak pun jiwa tenang. Jadi kalau aku bawak kamera besar besar masuk dapur, tangkap gambar bahan-bahan memasak ni semua takdelah orang nak menjakunkan diri. Kalau nak tolong takpe, ni karang kalau sibuk-sibuk pot pet pot pet kacau gak, betul tak?
Bahan-bahannya ialah:
  • Makaroni, standard la kan. Kalau nak masak ikut cara aku ni, elok makaroni jenis yang spiral tapi disebabkan aku ada yang bentuk macam.. macam yang dalam gambar tu, guna yang tu pun boleh la. Makaroni macam tu elok buat makan dengan sup, terutamanya campbell sup. Sedap~ Feveret aku. Ish. Nak buat lah lepas ni :D
  • Sos tomato, boleh ganti dengan cili kering yang dah dikisar atau cili boh. Aku malas nak blend cili, so guna sos tomato Heinz aje.
  • Kicap, diimport dari Malaysia – kicap manis cap kipas udang =)
  • Sos tiram, ni beli kat sini. Mahal giler. Satu botol kecik camtu pun dekat RM10. Bodoh punya Russia.
  • Tobasco, ni option je. Sebab aku guna sos tomato konon nak buat pedas lagi la letak tobasco. Tak pedas pun. Hampeh!
  • Tandoori paste, ni pun option je. Takde pun takpe.
  • Garam
  • Bawang besar dihiris untuk ditumis
  • Daging dihiris nipis
  • Sayur. Sayur ni aku tak tahu sangat, tapi aku guna Mexican mixed veggie
Bahan Masak MakaroniSecukup rasa..
Mexican mixed veggie
Cara-caranya ialah ( boleh baca sambil bayangkan cara chef Wan explain~ )
  1. Rebus makaroni. Tambah garam sikit semasa merebus, supaya.. supaya tak tawar kot. Lepas tu toskan air dia dan biarkan sejuk. Kalau panas-panas nanti masa masak jadi lembik. Kat sini letak tepi tingkap je kalau nak sejukkan makaroni tu.
  2. Tumis bawang yang dah dihiris.
  3. Masukkan sos tomato dan tobasco tambah air.
  4. Tambahkan kicap dan sos tiram. Tak perlu banyak, satu sudu each cukup sebab nanti rasa pelik kalau banyak.
  5. Masukkan daging dan masak daging sehingga empuk di atas api yang slow and steady. Itulah sebabnya daging kena hiris nipis-nipis. Aku paling pantang budak-budak ni masak daging tapi potong besar-besar. Pemalas sungguh! Padahal sendiri yang nak makan jugak, susah hidup dengan orang bujang nih.. tengok aku dah start membebel time masak
  6. Bila agak-agak daging dah empuk tu, boleh masukkan mixed veggie tadi. Mak aku cakap kalau nak masak sayur tak payah masak lama-lama. Nanti tak best.. So dalam 2-3 minit masak oklah.
    Lebih kurang camni la rupa dia
  7. Lepas tu masukkan makaroni.
  8. Kacau, kacau dan kacau.
  9. Tambah garam secukup rasa.
  10. Siap!
Makaroni yang sedap
Kalau nak pedas dan nampak cantik lagi boleh hiris cili merah sikit. Masalahnya aku takde cili merah, tiba tiba je datang mood nak blog pasal memasak. Tak prepare langsung.
Tanya aku sedap ke tak? Hm.. kalau aku cakap sedap nanti orang kata aku ni masuk bakul angkat sendiri pulak kan? Jadi macam nilah, takkan aku nak kasi resepi yang gagal dan tak sedap, betul tak? Kalau aku berani blog kat sini, mesti benda tu dah jadi dan sukses. Tak gitu? Tapi kalau korang try dan jadi tak sedap, itu masalah korang la. Wahahaha~


Aku ambik kat  SINI
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Lepak Kat Taman Bukit Tinggi

Assalamualaikum

Lepas makan MCD kami lepak pulak kat taman kecik kat dalam Jusco nie....tak ada orang tue....kami lepak kejap untuk tengok ikan.....Si haziq memang suka binatang...tak kira la...ikan ke? kucing ke?..janji benda tue comel dia suka....Tapi......kalau cik   lipas dia takut hihihi....dari jauh pun dah takut kau.....Eeeeiii ibunya pun geli jugak huhuhu...
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

MCD Bukit Tinggi

Cuti Ahad hari tue...bawak anak jalan2 makan MCD dekat Bukit Tinggi...seronok la budak2 nie...kalau singgah MCD....Apalagi budak2 nie tak sabar nak tunggu Abahnya tengah pesan order MCD kat kaunter.....aku gan syifa tunggu kat meja sambil snap gambar untuk aku masukkan kat dalam blog aku...cam korang jugakkan....
Kami pegi malam.....malas nak pegi siang....takut budak2 nie meragam pulak dengan cuaca panas.....cuaca sekarang memang panas gilerkan.......yalah...bumi dah semakin tua......huhuhu korang rasa Bumi kita nie...umurnya dah berapa Erk?.....

P?S: korang layan jer la...gambar-gambar kat atas tue...
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Hadiah Syifa

Baju gan seluar Panjang...
Blues gan Seluar kecik
Botol nie....Syifa tak guna bagi kat abangnya Haziq....hihihihi
Ibu paling suka kasut nie....ada dot-dot...
Beg...dari depan
Beg dari belakang...boleh pakai gi Shopping...
Topi nie pun dapat hadiah jugak sekali gan barang2 kat atas tue...
Syifa bergaya gan topi barunya...
Barang hadiah di atas kawan satu kerja abah yang bagi untuk Syifa.....Dua baju tue..besar sikit,syifa tak boleh pakai lagi...tunggu dulu ya syifa nanti besar sikit boleh pakai....
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Berita Mengejutkan Di hari Raya....

Puas aku fikirkan....aku nak share tak dengan korang.....kalau aku tulis kat sini  mesti korang tak cayakan.....Nanti orang kata aku nak glamour pulak....huhuhuhu.......Cik hubby aku tak bagi aku story kat sini...nanti heboh katanya.Lagipun adikku yang sorang tue pun tak tahu yang aku nie kakaknya......Korang mesti tertanya-tanya....siapa gerangan orangnya....Aku nak story sikit sejarah keluargaku.Nama Ayahku Che Mat Bin Hussin....Aku dengan ayahku terpisah waktu kecil kerana makku gan ayahku  berpisah (bercerai)...........Waktu aku nak kawin  gan Cik hubby...aku tak dapat mencari ayahku.....kerana asal ayahku sempadan Thailand.Nasib baik Cik hubby aku seorang yang penyabar....Banyak kali jugak la....kami berdua naik turun Mahkamah kerana nak kawin.Last-last...kami kawin berwalikan hakim.
Nak di jadikan cerita waktu umur anakku yang sulong (Nur Fatin Sahira) baru berusia 3 bulan....Masa tue....aku beraya kat Terengganu.....Menjelmalah ayahku dengan adik perempuanku....dengan suaminya dan menpunyai anak sorang.Aku begitu exited betul....ingin menemui ayahku....kerana setiap kali lepas sembahyang aku tidak jemu berdoa pada Allah perkenankan doaku untuk menemui ayahku.... Cuba korang bayangkan dari umurku 4 tahun hingga 27 tahun baru kutemui ayahku.....dan masa tu jugaklah cik hubby aku mengenali ayah mertuanya.Aku jugak dapat mengenali adikku Nooraini namanya.....sejak pertemuaan itu kami menjadi rapat....Nor begitu menyayangiku....yalah aku kakak kandungnya.....(kalau sebelah ayah adik beradik kuat.....) kata orang ganu....
Panjang pulak story aku hari nie......Nie aku nak cerita berita mengejutkan tue.....Tahun nie....turn raya kat Terengganu.....Adik aku Nor...sekarang kat  Terengganu....tapi aku tak tidur rumahnya...aku tidur rumah abang tiriku kat manir.....Abang tiriku adik beradik sebelah mak...bapak lain tau huhuhu....Hari tue aku beraya kat rumah Nor mak ayah angkatnya...Nor adikku di besarkan dengan mak ayah angkatnya tau huhuhu.....Dia yang cakap yang hamba Allah tue adik kitaorang....dia yang no 7...Kalau di ikutkan adik beradik sebapak dalam 8 orang.....Aku yang no 3.....atas padaku ada kakak gan abang....Kakak gan Abang nie...aku tak pernah jumpa pun...sekarang diaorang berada kat Kelantan.....Selalu jugak pergi Ke kelantan tapi tak pernah tak fikir untuk mencari Kakak gan Abang aku tue.....
Sekarang anakku dah masuk 3....Udah lama aku tak menemui ayahku...cuma tanya khabar melalui telefon jer.....last jumpa yang aku story kat atas tue....Korang cari sendiri siapa orangnya....Aku malas nak sebut......Namaku Sebenar Che Rosliza Binti Che Mat....Nama adikku yang bawah padaku Che Ghazali Che Mat.....Nooraini Binti Che Mat.....Kakak gan abang aku...aku tak tahu pun namanya.....dan juga yang lain....yang hamba Allah tue...mesti aku tahu....sebabnya dah fames.....Korang Fikir sendirilah ya......

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Korang Suka Tak Artis nie???

Rossa, penyanyi Indonesia yang sangat-sangat comel dan tidaklah terlalu seksi sememangya sentiasa kelihatan cantik dan berseri. Masih terbayang-bayang lagi betapa cutenya Rossa semasa menari dalam video klip lagu hitnya, Pudar.
Untuk peminat-peminat Rossa, aku telah kumpulkan beberapa keping gambar Rossa yang terbaru dan tercomel(di mataku) untuk tatapan anda.....aku ambik dari  sini
Jom layan lagi gambar-gambar si comel Rossa dengan membaca artikel ini sepenuhnya.Korang suka tak ? kalau suka layan jer la...gambar Rossa nie....


gambar seksi dan comel rossa
gambar seksi dan comel rossa
gambar seksi dan comel rossa
gambar seksi dan comel rossa
gambar seksi dan comel rossa
gambar seksi dan comel rossa

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

MUDAHNYA SEORANG WANITA ITU MASUK KE SYURGA

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Apabila seseorang wanita melakukan solat lima waktu, puasa Ramadan, memelihara maruahnya, dan taat suami, maka masuklah mana-mana pintu syurga yang kamu kehendaki.” (Riwayat )
Seroang wanita memang mudah masuk ke syurga berbanding lelaki. Ini kerana, jika seorang wanita itu betul-betul follow apa yang telah ditetapkan dalam agama islam. Syurga adalah tempatnya.
Berbanding dengan lelaki, banyak yang perlu ditanya sebelum masuk ke syurga, Allah akan tanya anak-anaknya, isteri-isterinya, berkenaan apa yang dibuat semasa hayatnya, jihadnya kemana dan semualah. Macam-macam lagi pertanyaan Allah.
 Tetapi, wanita juga yang paling ramai di dalam neraka kerana solat yang dilakukan oleh seorang wanita itu kadangkala tidak mencegah dirinya daripada perkara keji dan mungkar, wanita juga antara yang suka berpuasa, tetapi puasanya hanya dapat lapar dan dahaga sahaja, tapi masih melakukan dosa-dosa, samaada dosa kecil atau besar.
Wanita antara yang susah menjaga maruahnya, masih membuka aurat, walaupun bertudung, tetapi tidak sangat mengikut tuntutan syarak dan wanita juga juga sering gagal memberi ketaatan kepada suaminya.
Bagaimana dengan menjaga maruah dan taatkan suami? Dua perkara ini lebih ramai yang gagal. Maruah diri tidak dijaga sewaktu keluar kerja. Pakaian yang mendedahkan aurat boleh membawa banyak dosa lain selepasnya. Pergaulan bebas juga boleh membawa kepada dosa mulut, mata dan telinga.
Mengenai mentaati suami, realitinya isteri paling ramai gagal memberi ketaatan kepada suaminya. Perintah suami mudah disanggah isteri dan kehendaknya saja yang dipakai. Layakkah mereka itu masuk syurga dalam keadaan itu?
Insaflah wahai wanita yang bergelar isteri. Jangan jadikan diri anda sebagai orang yang pertama masuk ke dalam neraka.
Semoga segala amalan yang kita lakukan diterima oleh Allah.

credit: http://www.islamituindah.my/mudahnya-seorang-wanita-itu-masuk-ke-syurga


♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

 
This Template Was Made & Design With Love By Cik Rose Cute. All Right Reserved To Me.