29 May 2011

Nasi Minyak Terengganu

Author : Cik Rose Cute | 10:47 AM | 8Total Comments |
Hai Semua...Hari ni hari Ahad..Hari minggu....Cik Rose Cute Tak Kemana Pun....Duk Umah Jer....Because Abang Cik Rose Cute Koje.....Hehehe...Biasalah Keja Cutinya Tak menentu....Keja kilang sebagai Juru teknik.....Tapi Cik Rose Cute Tak kisah...ada cuti....Cik Rose Cute keluar jalan2 gan husband.Korang mesti dah prepare nak kemana.....kan...Cik Rose Cute bukan nak cerita benda ni....Cik Rose Cute Nak Share Satu resepi dari Aisya Humaira...Baru jer bukak blog dia and copy resepinya...hehehe..
Resepi Aisya Humaira

Bahan-bahan nak buat nasi minyak Ganu


  1. Beras
  2. 1 biji bawang besar di potong mayang
  3. 3 cm halia di ketuk
  4. 1/2 tin susu cair
  5. Marjerin (bagi klasik sikit )
  6. Minyak Masak
  7. Sirap & Sanquick
  8. Air mengikut sukatan beras
  9. 2 helai daun pandan
Rempah Kasar
  1. 2 biji butir limau
  2. 1 kuntum bunga lawang
  3. 5 biji bunga cengkih
  4. kulit kayu manis

Cara-cara membuatnya
  • Panaskan kuali,masukkan sesudu marjerin bersama minyak masak
  • Masukkan rempah kasar,tumis sampai naik bau atau biji limau jadi kekuningan.
  • Masukkan 1 sudu bawang yang di mesin then bawang besar yg di hiris mayang dan halia yg telah di ketuk
  • Masukkan susu cair dan air mengikut sukatan beras.Pada mulanya masuk 1 cawan air (korang guna cawan sebagai sukatan beras  )
  • Masukkan sedikit sirap untuk buat nasi jadi colour merah sikit.Biarkan ia mendidih sekejap.
  • Masukkan bahan yang telah mendidih tadi ke dalam periuk nasi elektrik.Tambah air sukatan beras.(Tadi Sebanyak mana korang nak masak.Contoh 3 cawan beras tambahkan lagi 2 cawan air ke dalam periuk nasi tadi.Seeloknya, lebihkan sedikit air ) Biarkan Ia mendidih sekejap.
  • Masukkan beras yg siap di cuci ke dalam periuk.
  • Masukkan sedikit garam
  • Selepas nasi kering @ masak, Masukkan sedikit Sanquick dan gaul rata.Biarkan nasi masak dalam periuk.
  • Ok dah siap untuk di makan.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

28 May 2011

Semalam Birthday My Husband...

Author : Cik Rose Cute | 6:45 PM | 2Total Comments |
Untuk Abah I LOVE YOU Muuuuuuah..
Happy Birthday Abah Semoga Panjang Umur Dan Di murahkan Rezeki kita bersama Erk....Ibu tak beri apa2 pun kat abah cuma kiss jer...huhuhu..Almaklumlah Ibu tak keja...duk umah jer...Apa-apa pun...kita sambut Birthday Abah Biasa2 jer...pegi makan KFC....hehehe..nak beli kek takut badan naik.....Yalah....Ibu tengah diet sekrg ni.....


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

25 May 2011

Anai-anai Menyerang Rumah Cik Rose Cute!!!!

Author : Cik Rose Cute | 2:06 PM | 9Total Comments |
Anai-anai

Jenis2 anai

Sebenarnya ni story semalam....aku tulis hari ni...Semalam aku sibuk melayan Contest gan baca blog korang semua.....hehehe...



Ceritanya camni...aku buat susu untuk aku minum pastu letak kat atas kabinet dapur aku.Aku biarkan dulu sekejap sebab nak sejukkan sikit.Lepas beberapa minit aku pegi balik nak minum.......tup-tup ada sekor anai2 yang hampir lemas dalam susu aku.Pada mulanya aku tak tahu binatang apa yang terkial2 dalam  susu.......aku tilik2..rupa-rupanya Anai-anai......,emmm meremang bulu roma aku....Dalam hati aku 'mana datang anai2 ni?'korang nak tahu kat mana anai2 tu datang.....dari kabinet dapur aku la....Tension betul aku...aku dah pengeli no satu!!!...Aku panggil my Husband suruh tengok kabinet atas tu ada ke tak? My husband tengok memang ada kat kabinet atas.....Gengnya dah buat sarang kat situ....eeeiiii.Aku bukan geli kat anai2 tu...aku geli gan sarangnya yang panjang cam 'snake' tu...hehehe...My Husband ketuk2 kabinet kat atas kot2 dah buat dalam kayu kabinet tu..tapi tak ada.Anai2 tu buat sarang tempat aku letak bawang besar,bawang kecik semua ada kat situ.Anai2 tak gigit kabinet aku sebab kayu kabinet tu keras...hehehe..kalau dapat gigit...patahlah gigi anai2 tu.Nasib baik anai2 tu tak dapat gigit...kalau dapat gigit....korang fikirlah ya...aku malas nak cakap hehehe.Kat taman ni....memang banyak anai2 sebabnya tanah sini tanah gambut..tanah subur tu yang dia suka tu.....kebanyakkan rumah kat sini dah kena serang gan anai2....Rumah korang ada tak Anai2???? Sakit Jiwa Dengan Anai2 ni....

Apa yang anai-anai- suka

  1. Kelembapan yg tinggi dan makanan utama ialah serat kayu hidup @ mati
  2. Anai-anai ada berpuluh species yang putih,yang kuning,yang perang.....Queen anai-anai ada banyak dalam satu koloni,askar anai-anai menjaga anak-anak.Anai-anai yang berkepak mencari-cari tempat baru membina koloni macam kelakatu berterbangan.
  3. Kalau nampak banyak kelkatu berterbangan,pasti berhampiran ada koloni anai-anai.
  4. Anai2 tak tahan matahari,cepat mati.Sebab itulah  mereka membuat lorong bawah tanah,atas kayu,simen,konkrit atau menggali terowong dalam tanah.
  5. Anai2 suap-menyuap makanan kepada rakan masing-masing.
  6. Dalam perut anai2 ada ribuan 'protoza' (kehidupan macam kuman ) yang tolong menghadamkan serat kayu yg anai2 makan setiap hari.
Tu sikit info tentang Anai-anai......


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

23 May 2011

Cinta Seorang Pemuda

Author : Cik Rose Cute | 8:15 PM | 4Total Comments |
Salam Buat warga blogger.Dah lama aku tak tulis n3 aku ni...,pasti korang boring aku asyik duk layan "Contest/Ga jer kan....hehehe...Hari ni aku ada mood sikit...nak tulis n3....Tentang 'cinta seorang pemuda'
  • Saya suka sangat tengok jari jemari teman wanita saya,cantik betul.Sungguh! Sampai saya takut nak pegang.Bukan takut jari jemarinya patah, tapi takut nanti jari jemari kami tidak boleh saling bantu-membantu di satu hari yang amat dahsyat di hadapan Yang Maha Esa
  • Saya suka sangat tengok rambutnya.Cantik betul....Sungguh! Sebab itu saya belikan dia tudung.Bukan sebab cemburu orang lain tengok, bukan! Tapi sebab saya mahu rambutnya sentiasa ditutup  macam iklan dot dot dot itu sampai bila-bila.........takut nanti dibakar dek api neraka, di suatu hari yang amat dahsyat di hadapan Yang Maha Esa.
  • Saya suka sangat tengok body teman wanita saya.....solid betul. Sungguh! Sebab itu saya belikan dia telekung supaya masa 'dating' dengan kekasih dia Yang Utama, dia jaaaaaaaauh lebih cantik dan berseri menghadap-Nya . Saya pun tumpang dapat pahala....syoknya!
  • Saya sedih sangat bila tengok teman wanita saya tidak tidur,tidak makan sebab rindukan saya.Saya pun macam itu juga.Si dia tanya, 'Apa ubatnya, bang?' Saya pun bagi dia Al-quran sebagai penenang jiwa.....semoga dia cintakan-Nya lebih daripada saya.
  • Saya sedih tengok dia selalu pesan macam-macam: "Makan , minum, jaga diri, pandu kereta elok-elok.....nanti awak sakit saya juga yang susah hati.....bla bla bla." Tapi bila tengok wayang sama-sama, terlepas Asar dan Maghrib begitu saja, dia tidak kata satu apa pun. Aduuuuuuh.....berdosanya saya!
  • Saya memang sayang sangat pada dia.Saya mahu jumpa dia, bersama dia, cinta secinta-cintanya. Cinta yang abadi di dunia dan berkasih sayang di akhirat, ber 'dating' di syurga kerana di situlah tempat yang kekal selama-lamanya.
  • Doa kami saling ingat-mengingati, insaf-menginsafi. Ya Allah, ampunkanlah kami.....semoga kami dapat kekal bersama selama-lamanya, di syurga nanti. Amin.......


P/s: Betapa bertuahnya seorang gadis mendapat pakwe sepertinya.....


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ