Asal Seluar James Dean...

Author : Cik Rose Cute | 3:02 PM | 0Total Comments |
Hero pujaan ramai zaman 1950an..
Kauorang tahu tak asal seluar 'james Dean' tu...Aaaaa kalau kauorang semua nak tahu...bacalah tentang segmen yang aku nak tulis ni......nak kongsi gan kauorang semua..aku pun tak tahu jugak pada awalnya...setelah baca baru aku tahu...hehehe...(You all pernah pakai ke seluar 'James Dean' ni????) Aku pernah pakai...cuttingnya pun cantik jugak macam seluar 'Levis'...
PADA awal 1950an, ramai peminat John Wayne dan Marlon Brando terkejut apabila melihat aksi dua aktor pujaan mereka hanya memakai baj yang berleher bulat dan berbentuk huruf T  dalam filem yang di tayangkan di panggung wayang.Itulah kali pertama fesyen seperti itu di tontani.
pengaruh lakonan dua bintang filem HOLLYWOOD yang bertubuh sas itu dilihat amat seksi serta mengujakan muda-mudi sehingga ramai yang terikut-ikut dengan fesyen berkenaan.Lima tahun kemudian, aktor James Dean, pelakon yang paling ranggi pada masa itu memakai baju T yang dipadankan dengan kemeja serta leher terbuka dalam filem Rabel Without cause terbitan tahun 1955.
Gaya kasual james dean dalam filem berkenaan amat memukau penonton.Fesyen ala James Dean itu terus meletup.Seluruh dunia terpengaruh dengan fesyen  terbaru itu.Pada musim panas di Eropah fesyen baju T ala James Dean terus menjadi pilihan ramai.Industri baju T berkembang pesat hasil permintaan ramai sehingga ke seluruh Eropah.Fesyen itu seterusnya merebak ke seluruh pelosok dunia, dari Asia Timur dan Asia Barat sehingga ke Afrika.
Fesyen baju T seterusnya menjadi lebih canggih apabila kumpulan hipi pada tahun-tahun 1960an mencelup baju T dengan teknik ikat.Apabila proses saring sutera menjadi lebih canggih,baju yang di cetak juga semakin laku.Pelbagai fesyen di keluarkan tetapi industri baju T tetap menguntungkan.Di Amerika Syarikat sahaja misalnya, industri baju T bercetak mencatat jualan lebih daripada satu bilion dolar setahun.
Sebenarnya baju T mula di perkanalkan sejak perang Dunia pertama lagi.Askar-askar Amerika di Eropah di benarkan memakai baju berleher bulat dan nipis bagi menghadapi cuaca musim panas.Sehingga meletusnya Perang Dunia Kedua, baju T menjadi suatu kebiasaan  di pakai oleh askar-askar Amerika di medan perang.
Idea memakai baju T hanya merebak ke seluruh dunia melalui filem hasil fenomena James Dean.Lagipun, baju T diterima ramai kerana inilah antara ciptaan paling ringkas pada zaman moden...
Aaaa you all dah tahu ker...tu la..cerita pasal asal-usul seluar jeans jenama James Dean dengan baju T nya...Aku dapat segmen dari Mastika...you all pernah beli Mastika tak...???Beli la..macam-macam story kat dalam tu...Aku pun dah lama tak beli..baru bulan ni laki aku beli...waktu aku keja selalu jugak la aku beli....panjang lebar pulak aku bercoleteh..nanti you all boring pulak...Okey aku Chowww dulu...Layan....
Ni la orangnya..hensem tak?? Sorry gambar kabur...

 Ini story Ada Apa Dengan Cinta????


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

April Fool (Tragedi Berdarah Orang Islam)..

Author : Cik Rose Cute | 9:20 AM | 2Total Comments |
Pada Abad Ke- 8 Msihi,Sepanyl berkembang menjadi sebuah negara Islam yang maju dan makmur apabila di tadbir oleh penguasa Islam.


Keadaan ini tidak di senangi oleh golongan kafir yang berjiran dengan Sepanyol.Mereka mahu lihat Islam hancur tetapi kebanyakan usaha mereka untuk menakluknya gagal.


Akhirnya pihak kafir menemui jalan untuk menghancurkan penduduk Islam Sepanyol.Caranya Mudah.Dengan melemahkan iman mereka melalui serangan pemikiran dan budaya untuk memecahkan perpaduan umat Islam.Strategi ini berjaya dan akhirnya sedikit demi sedikit Sepanyol jatuh ke tangan tentera salib.


Tentera salib amat kejam.Masyarakat awam termasuk wanita dan kanak-kanak di bunuh tanpa perikemanusiaan.Satu demi satu daerah di Sepanyol berjaya di takluki sehinggalah tentera ini tiba di wilayah terakhir iaitu Granada.Penduduk Islam di wilayah ini terpaksa bersembunyi di dalam rumah untuk menyelamatkan diri.Lalu tentera Salib membuat satu taktik penipuan.


Mereka mengumumkan penduduk Granada di benarkan untuk keluar dari penempatan mereka dengan selamat dan di benarkan menaiki kapal yang telah di sediakan untuk keluar daripada Sepanyol.Percaya apa yang mereka janjikan tentera Salib,maka ribuan penduduk Islam di wilayah itu keluar rumah lalu berkumpul di pelabuhan.


Tentera Salib yang bersembunyi lantas membakar keseluruhan penempatan di situ termasuk golongan Islam yang masih terus bersembunyi di dalam rumah.Ribuan umat Islam yang sudah berkumpul di pelabuhan hanya tergamam tanpa dapat berbuat apa-apa bila melihat tentera Salib bukan saja membakar rumah-rumah mereka,malah turut membakar kapal yang di janjikan untuk membawa mereka keluar dari wilayah itu.


Mereka semua terkepung.Lalu tentera Salib dengan kejam menyerang dan membunuh kesemua umat Islam di pelabuhan itu termasuklah wanita dan kanak-kanak tanpa belas kasihan.Yang kedengaran hanyalah gema takbir diiringi jeritan dan tangisan.Tiada seorang pun penduduk Islam yang terselamat.Granada bermandi darah!!!Mayat bergelimpangan,laut yang biru bertukar menjadi merah.Dan tragedi berdarah ini berlaku pada 1 April tahun 1847 Masihi dan di kenali sebagai "APRIL FOOL DAY oleh golongan Kristian.


Kawan-kawanku sekelian,jika orang kafir merayakan 'April Fool' sebagai hari untuk mengenang kemenangan mereka membunuh dan 'memperbodohkan' orang Islam berdasarkan tragedi Granada di Sepanyol,apa motif kita sebagai  orang Islam untuk turut sama 'berlawak' mengenakan orang lain pada 1 April?????fikir2kanlah....Aku tak pernah sambut pun April fool tu...kauorang pernah ke? Aku tengok kawan aku mengenakan orang adalah....pada hari tu....


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Tengah Masak Gas......

Author : Cik Rose Cute | 9:45 AM | 2Total Comments |
Aku bengang betul hari ni....Dah la pagi2 dah bangun...basuh kain semua..settle....Tapi yang aku bengang tgh masak gas pulak habis...Si yob nak balik makan dalam pukul 10.30am.Dia keja pagi hari ni..biasanya kalau keja pagi si yob balik makan kat rumah.Puas telefon kedai gas tapi tak dapat...tu yang bengangnya....line tel dah kena potong ke...aku tak tahu la...sebelum ni tel kedai gas tu senang jer...terus dapat..kauorang pernah tak kena cam aku kena ni......
Tadi mintak gan jiran no tel gas yang lain..tel pun tak dapat jugak..Aduh!!!! kenapa hari ni nasib tak baik pulak...Aku dah tel dengan si yob..bilang dengan dia gas kat umah habis...dia cakap tunggu dia balik...baru dia pegi kedai gas lagi senang cerita..Asyik tel tak dapat jer........
                                                                  *
                                                                  *
                                                                  *
                                                                  *
                                                                  *
                                                                  *
                                                                  *
                                                                  *
                                                                 *
                                                                 *
                                                                *
                                                                *
Terpaksalh.....tunggu si yob balik dalam pukul 10.30am lebih...Bengang betul aku....Gara-gara gas punya pasal......Bengang aku bengang...tak dapat masak untuk laki aku...Huhuhu... 


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Suspek Kahak Dalam Paru2 Syifa

Author : Cik Rose Cute | 1:04 PM | 2Total Comments |
Salam buat teman-temanku......
Hari ini aku nak story pasal anak aku yang comel tu Syifa.....,Malam tadi kitorg bawak dia pegi check kat klinik Swasta sebab kesian tengok dia asyik batuk jer...pastu batuk muntah...Ibu mana sampai hati tengok keadaan anak cam tukan....kesian tengok keadaan dia dan campur gan risau..aku ajak si yob (laki aku) pegi ke klinik jap check..Sampai di klinik tengok ramai punyer la ramai..terpaksa la menunggu.....
Si yob (laki Aku) perutnya dah mula keroncong....,aku suruh dia bawak budak org tu pegi makan dulu..sementara aku menunggu turn nak masuk jumpa dokter kat dalam.Tunggu punya tunggu sampai la turn aku..."Nur Faqihah Syifa" nurse kat dalam tu panggil..aku masuk la...laki aku belum siap lagi makannnya...Tengah dokter check syifa baru dengar suara laki aku kat luar...
Dokter check syifa...dokter cakap kahak dalam dadanya sebelah kiri banyak...nak bagi ubat batuk tak boleh because baby lagi...dokter cakap bawak la si syifa ni ke hospital Klang..Mungkin kat sana nanti Si syifa kena sedut kahaknya.Aku dengar jer ngeri bunyinya.....Dalam kepala aku...macam2 aku fikir...dalam kepala si yob entah la...tengok mukanya lain jer...(takut jugak kot...tak tahu dokter sedut pakai apa???)
Pukul 8.30am kitaorg berangkat la ke hospital klang.Hospital dari rumah kami tak la jauh...dalam 20 min dah sampai kot kalau jalan clear.....tu jalan clear...Bila dah sampai kitaorg tanya dekat kaunter pertanyaan...diaorg cakap pegi kat area emergency...aku dengar perkataan "emergency" pun dah takut....terpaksalah jalan..parking kereta jauh...sampai kat bahagian tersebut kami register dan duduk tunggu no giliran "1022".
Tidak lama kemudian no di panggil...kitaorg masuk dan jumpa dokter.Dokter check dada syifa...dokter tanya Demam ke tak...memang syifa tak demam cuma batuk jer...jawabku...Bila siap check dokter cakap tak ada apa2 cuma nafasnya saja berbunyi...sikit.Kalau demam gan batuk itu yang bahaya kata dokter.Aku lega kejap...(tak la kena sedut anak aku...selamat...bisik aku) kata dokter lagi kalau demam datang hospital balik...nanti ambik ubat dekat kaunter...Selamat!!!! Aku tengok muka si yob lega sikit...mau pulak dia senyum..waktu datang tadi diam dan masam mukanya....(risau kot)...Yalah...aku gan syifa dalam pantang lagi...tu klinik yang kitaorg pegi pada awalnya takut bagi ubat...takut..tanggung risiko kalau terjadi apa2 kat syifa...sebab syifa belum sebulan lagi baru 27 hari...Apa yang penting tak la..kena sedut apa yang dokter kat swasta tu cakap....Gara2 Kakak syifa la...(anak aku yang sulong) berjangkit kat syifa...kakaknya batuk gan selesema datang pulak kat adiknya..tu yg berjangkit...Budak2 mana tahu....Banyak kali larang dia datang jugak nak main gan adiknya...Emmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm 


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Mutiara Kata...

Author : Cik Rose Cute | 1:46 PM | 1Total Comments |
***********************************************************************
                                                   WANITA
Nafsu mengatakan wanita itu cantik kerana rupa parasnya.Akal mengatakan wanita itu cantik kerana ilmu dan kepandaiannya.Hati mengatakan wanita itu cantik kerana akhlak dan imamnya.
***********************************************************************
                                                 SAHABAT
Sahabat yang beriman ibarat matahari yang menyinari semesta alam.Sahabat yang setia ibarat wangian yang mengharumkan si pemakai.Sahabat sejati ibarat pendorong impian untuk mencapai kejayaan.Sahabat berhati mulia ibarat penyuluh membawa ke jalan Allah.
                                                       *
                                                       *
                                                       *
                                                       *
                                                       *
                                                       *
                                                       *
                                                       *
                                                      *
Ada apa Dengan Cinta??
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ