27 April 2011

Waspada Menjaga Lidah Kita

************ # Salam Untuk Kawan2 Warga Blogger #*********


Sekarang sudah pukul 11.26pm.....Anak aku yang kedua tak nak tidur lagi..Terpaksalah aku layan blog kejap...Sementara menunggu Si Haziq  tengah layan kartun kegemarannya.Kalau ikutkan mata aku ni dah mengantuk giler tau...,my hubby dah tidur because pukul 2.00 pagi nak bangun tengok bola katanya.Tengah belek buku Hidayah..terbaca artikel 'Waspada Menjaga Lidah '..fikir2 balik..apa salahnya..aku share dengan kauorang semua hehehe...Ada faedahnya...Betul Tak?

"SESUNGGUHNYA kebanyakan dosa anak Adam berada pada lidahnya. " (HR. THAbrani dan Al - Baihaqi ). Bayangkan apabila kita menghadapi masalah lidas di lidah. Serba tak kena di buatnya.Apatah lagi apabila bahagian lidah kita seolah-olah melepuh dan menimbulkan luka.Anda boleh bayangka, betapa menderitanya kita selama beberapa hari.
Makan tidak enak, bahkan lebih banyak di paksakan berbanding di nikmati. Bercakap pun harus di atur sedemikian rupa jangan sampai menimbulkan gesekan pada bahagian-bahagian lidah yang luka.Pada saat-saat lidah kita berkurang fungsinya, bahkan kita rasakan lebih banyak menyumbang rasa sakit, biasanya kita baru menyedari, betapa berharganya sepotong lidah bagi seorang manusia.
Hanya kerana lidah kita melepuh atau lidas, kita sudah merasakan betapa terseksanya seluruh bahagian rongga mulut kita, bahkan tidak nyamannya seluruh aktiviti hidup kita.Apalagi jika Allah S.W.T mencabutnya, kesengsaraan macam apa yang boleh menggambarkan penderitaan kita?
Allah S.W.T. memberikan lidah  kepada kita, sekurang-kurangnya untuk dua fungsi utama.

  1. Mengecap rasa, sehingga kita dapat menikmati aneka makanan yang harus kita makan setiap harinya untuk menunjang keperluan fizik kita.Dengan kemampuan lidah seperti itu, aktiviti makan yang kita lakukan tidak hanya sekadar mengisi perut untuk menyalur tenaga keseluruh tubuh, tetapi juga menikmati gigitan demi gigitan aneka rasa sedap apa yang kita makan. Dengan kemampuan ini manusia dapat menikmati aktiviti makan sebagai aktiviti yang menyenangkan.
  2. Lidah mengatur bunyi yang keluar dari rongga mulut kita sehingga memungkinkan kita mampu mengeluarkan suara dengan bermacam-macam bunyi yang berbeza-beza dalam bentuk kata-kata yang membuat kita bisa berkomunikasi dengan orang lain.Pada sisi ini lidah memiliki fungsi sosial yang penting, iaitu mengkomunikassi gagasan atau pesan antara sesama manusia yang memungkinkan manusia mampu hidup bermasyarakat dengan aturan-aturan yang mampu mereka fahami bersama.
Dengan dua fungsi utamanya itu, lidah menjadi anugerah besar bagi umat manusia.Ia menjadi salah satu dari berjuta nikmat Tuhan yang tidak dapat kita ukur dengan harta yang kita miliki. Akan tetapi, jika kita tidak mampu menjaga lidah kita, anugerah besar itu akan berubah menjadi petaka besar dalam kehidupan kita.
Lidah boleh mempertemukan dua hati yang sebelumnya tidak saling mengenal. Lidah boleh mencairkan hati yang kerassss dan penuh amarah. Tetapi lidah juga menjadi penyebab menusuk hati orang lain., mengobarkan permusuhan dan dendam bahkan menciptakan perang besar. Sepotong lidah boleh menjadi lebih buas dari mulut harimau, lebih tajam dari pisau silet dan lebih panas dari kobaran api.
Persahabatan yang hangat boleh berubah jadi permusuhan abadi kerana lidah yang tidak terjaga. Hubungan harmoni dengan tetangga boleh berubah jadi pertengkaran sengit gara-gara lidah yang bercakap sesuka hati. Bahkan kelembutan hati seorang ibu boleh berubah menjadi sumpah dan kutukan jika lidah tidak di kekang. Maka tidak hairanlah jika Rasulullah s.a.w menyatakan bahawa dosa manusia kebanyakannya bersumber  dari lidahnya...


P/S: Pesanku jagalah lidah anda supaya tidak menyakiti hati orang lain.....Aku pun kena jaga lidahku ini...supaya tidak menyakiti orang lain terutama 'My hubby ' huhuhu..Kauorang tengok tak Bersamamu yang suaminya kena Kanser Lidah Kesiankan....Seram sejuk tengok.

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

25 April 2011

Terharunya....My Follow Dah seratus lebih

Salam untuk teman2ku warga blogger....

Hari ini aku amat terharu sangat2....Dan juga ingin mengucapkan berbanyak2 terima kasih kepada orang yg sudi follow aku huhuhu.Sebenarnya blog aku ni...dah dekat 2 tahun ...tapi aku tak endahkan sangat.Aku teruja buat blog ni pun kerana sepupu aku.....Aku teruja apabila melihat blog sepupu aku di penuhi gambar2 anaknya yang comel.Aku pun terfikir jugak, kalau aku punya blog sendiri bolehlah   masukkan gambar2 anak-anak aku jugak.Sejak hari itu..aku teringin ada blog cam sepupu aku....Mula-mula aku snap gambar2 anak-anak aku dengan famili jer....pastu aku taip sikit2 kisah gembira mana kitaorg pergi bercuti.
Kalau ada waktu yang terluang...aku jenguk jugak blog kauorg semua.Tapi waktu tu aku tak terfikir kenapa Ramai org follow????Aku konfius kenapa ramai orang follow lagi-lagi blog yang fames......aku mana tahu tentang2 hal berblog ni....Aku peliklah kan....Aku punyer  blog tak ada orang follow pulak , mungkin orang tak tahu aku ada blog atau  blog aku tak sebagus blog diaorang semua?? hehehe...Blog orang pertama aku follow blog Mama Adha....pastu  mama adha follow aku....pastu aku terkejut...ehhhhh...Cam tu ke...nak orang follow kita balik....aku fikir sambil nak tercabut otak aku (hehehe tak adalah saja jer..) Tapi kalau blog tu fames orang ramai follow...kalau kita follow dia...susah sikitlah dia nak follow kita balik,betul tak apa yang ku tulis ni? hehehehe jangan terasa blog yang fames.....aku tak ada niat nak menguntuk pun..just taip2 kat sini jer...atau menyedapkan story aku ni...
Panjang lebar pulak aku berceloteh dah jadi macam mulut Si yuyulah pulak..(jangan marah cik yuyu yang manis ) Itulah story yang sebenar-benarnya kenapa aku ada blog dan follow aku just 100 lebih. Walaupun follow aku 100 lebih aku tetap berbangga dengan hasil penulisan blog aku dan kedatangan mereka untuk follow aku....(Ni boleh masuk segmen Ben Ashaaari ni....Betul tak? )hehehe tapi tak perlah....aku tak pandai mengarang....Terima kasih sekali lagi kepada My Followers....

P/S: Ni Blog sepupu aku http://www.nazrieda-anakku.blogsport.com/  (Alamak promote sepupu la pulak...biasanya orang promote kawan hehehe....Ada Aku Kisah )

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

24 April 2011

Cerita seram

ILUSI BUNUH DIRI, DI BILIK BERPUAKA

Kisah ni sebenarnya aku copy dalam Mastika...Aku masukkan dalam blog aku untuk menambahkan koleksi cerita seram aku hehehe...Seram jugak storynya...Nanti kauorg baca ya...

kisahnya bermula apabila pasangan suami isteri ini bercadang untuk bercuti di Belgium, lalu mereka menginap di sebuah hotel di tengah bandar Brussels.Hotel tiga bintang itu menawarkan penginapan tambahan percuma selama semalaman buat pelanggan yg telah menginap bagi tempoh dua malam berturut-turut.Tawaran hebat ini mendorong Leslie berminat untuk mengambil pakej tersebut,  tambahan pula sewa hotel yang begitu murah berbanding hotel2 lain yang berada di sekitar bandar Brussels.
Sebaik mendaftar masuk  ke dalam hotel, isterinya mengomel kerana kelengkapan di hotel tersebut membuatkan dirinya tidak begitu selesa dan rimas.Joan rasa tidak senang dengan persekitaran dalam bilik tersebut yg berkuap sehingga menyuarakan hasrat untuk keluar menginap di bilik lain.Bagaimanapun, Leslie tidak mengendahkan keluhan dan ketakutan yang di alami isterinya itu dan menganggapnya sebagai karut. Selepas itu Leslie berlalu keluar menuju ke kedai runcit berhampiran untuk mendapatkan sedikit barangan keperluan dan makanan.
Joan yang tinggal sendrian cuba menyurutkan perasaan takutnya dengan berendam air panas dalam tab mandi. Namun begitu, wanita ini masih merasa tidak sedap hati dan berdebar2, seolah-olah ada sesuatu akan berlaku. Joan mandi tergesa-gesa. Selesai mandi Joan berbaring atas katilnya. Beberapa ketika kemudian, tiba-tiba dia mengalami kejadian yang sangat aneh. Sesuatu yang tak terduga berlaku pada pandangan ilusi matanya sendiri!
Joan berasa sangat pening, ruang biliknya yang tadi luas tiba-tiba menjadi semakin sempit. Dia melihat seorang lelaki berbadan kurus, berpakaian kemeja lusuh meluru keluar dari bilik air dan terjun dari tingkap. Joan tersentap lalu menjerit ketakutan! Dia menunggu hingga bunyi jatuh berdebuk jasad lelaki tersebut, malangnya tiada satu pun bunyi jasad ataupun objek yang jatuh kedengaran. Tidak semena-mena ilusi itu berlaku sekali lagi pada pandangan matanya. Kejadian ilusi itu berlaku berkali-kali hingga membuatkan wanita ini tidak tentu arah.
Joan cuba keluar, malangnya ilusinya itu telah mengaburi matanya mencari pintu keluar. Joan begitu tertekan, dia mahu keluar daripada ilusi tersebut. Akibat terlalu takut, Joan hampir mengikut kata hatinya untuk terjun dari tingkap seperti di lakukan jasad lelaki tadi tatkala wanita itu terdesak mencari jalan keluar. Tapi belum sempat Joan hendak terjun dari tingkap , tiba-tiba suaminya muncul dari belakang menahannya. Leslie terus membawa isterinya itu keluar dari bilik puaka tersebut.
Rupa-rupanya, lima hari sebelum Joan dan Leslie menginap telah berlaku kejadian bunuh diri di bilik sama yang di diami pasangan berkenaan. Wajah lelaki berpakaian kemeja lusuh yang di lihat melalui ilusi Joan itulah mangsa yang membunuh diri akibat tekanan jiwa semasa berada di hotel berkenaan.
P/S:Bahaya ni...Kalau pegi Honeymoon dapat pulak sewa hotel murah...tiba-tiba ada something yang berlaku kat bilik hotel tu..Nayalah jawabnya.....Lainkali kalau kauorang pegi bercuti pengurus hotel bagi bilik tu murah ...jangan ambik..mesti ada yang tak kena...Emmm kauorg ingat tak cerita rumah bunglow dekat seksyen berapa aku tak ingatlah..tapi dapat sewa murah..50 ringgit sebulan tak payah bayar deposit...Mesti kauorg tahu kannnnn

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

23 April 2011

Dua2 Kunci Abah Terbawak Ke Tempat Keja..

Salam buat kawan-kawan blogger...

Hari ni Isteri @ ibu cute nak buat entry pasal my hubby....jeng! jeng!..hehehe..(gelak cam Hantu..) Bukan pasal apa pun...Ni pasal my hubby terambik dua2 kunci bawak ke kerja.Aduh!... ister@ ibu cute tak perasan di bawak oleh my hubby...Dia sendiri tel....

Dialog  bersama My Hubby.

My Hubby: Ibu...Abah terambil kunci dua la....

Isteri @ Ibu cute: Ya ker....Camna budak2 nak main kat luar petang nanti? Kalau apa2 jadik camna nak keluar?

My Hubby: Tu la pasal...kalau ada apa2..keluar ikut pintu belakang la....

Isteri@ Ibu cute: (Dalam Hati..amboi senangnya laki aku cakap ikut pintu belakang ) Ibu kesian kat budak2 jer...Camna..diaorg nak keluar..

My Hubby: Tak payah main kat luar...main kat dalam umah jer...

Isteri@ Ibu cute: Emmmm  Okeylah...(Terus letak telefon)

Romantik tak dialog aku dengan hubby aku....,tak romantik pun...biasa 2 jer...Aku ni jenis brutal sikit...my hubby dah faham dah...and dah masak dengan perangai aku yang gila2 ni...tak pernah serius hehehe...Hari ni kami anak beranak terpaksa berkurung di dalam rumah...Tunggulah pukul 7.00pm nanti my hubby baru sampai rumah.Kauorg pernah tak situasi macam gini?....


P/S: Bersabarlah dengan karenah suami...Nescaya Syurgalah tempatmu...
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

22 April 2011

RESEPI OREO CHEESE CAKE ALA SARAWAK

Salam untuk kawan-kawan Blogger....

Haaaa Isteri@ibu cute ambik resepi ni kat blog Si kathy....,tapi Isteri @ Ibu cute ubah sikit cara resepinya hehehe jangan marah ya kathy...Just untuk pehaman Akak jer....

Untuk Bahan A

  • 50 gram butter
  • 2 paket biskut Oreo (Tinggalkan 7 @ 8 keping untuk hiasan )
  • 1 sudu gula halus
Untuk Bahan B
  • 250gram cream cheese (guna brand Philadelphia )
  • 80ml fresh milk (Beli jer Dutch Lady kotak kecik ) Kalau tak guna pon tak per...
  • 100ml Whipping Cream
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 sudu besar Gelatine (Halal punya-Brand Nona ) + 40ml air panas untuk sebatikan Gelatine.
  • Krim Oreo ( Krim yg di keluarkan dari Biskut Oreo )
Cara-cara Membuat Untuk Bahan A
  1. Asingkan krim yg di dalam biskut oreo, untuk bahan A kita hanya gunakan biskut oreo sahaja.
  2. Hancurkan biskut oreo sehingga halus dan tinggalkan 7 keping biskut oreo untuk bahan B nanti.
  3. Masukkan butter ke dalam biskut oreo yang hancur tadi, pastikan butter telah lembut untuk senang di gaul.
  4. Masukkan gula halus ke dalam adunan tadi dan gaul sehingga sebati.
  5. Bila semua bahan A sudah sebati, masukkan ke dalam bekas adunan kek.Tekan sikit2 adunan supaya ia mampat dan padat.
  6. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 jam lebih (Tidak boleh kurang )
Cara-cara Membuat Untuk Bahan B
  1. Ambil Cheese dan lenyek cheese sampai kelihatan agak sebati.
  2. Masukkan susu (Dutch Lady) dan Whipping Cream kacau dan terus kacau
  3. Masukkan gula halus serta Gelatine yang sudah di campur dengan air panas dan masukkan ke dalam adunan tersebut pastu kacau.
  4. Masukkan krim oreo yg telah di asingkan tadi dan kacau
  5. Masukkan 3 keping biskut oreo yg telah di hancurkan ke dalam adunan.
  6. Keluarkan adunan bahan A dari peti sejuk (Pastikan Adunan tersebut berada di dalam peti sejuk selama 1 jam lebih okey..)
  7. Tuangkan adunan bahan B ke atas adunan bahan A dan hiaskan atau topping  keke tersebut dengan baki biskut oreo tadi..
  8. Kalau nak cantik taburkan dengan Chocolate Chip @ serbuk manik macam Cik Epal buat tu...

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

21 April 2011

Awas!!! LEMBAGA HITAM Mengamuk di lebuh Raya

Salam untuk pembaca rakan-rakan blogger......
Hari ini Isteri@ibu cute nak story pasal cerita seram lagi....hehehe jangan marah ya...Kauorang pernah dengar tak cerita seram ni...yg berlaku kat Lebuh raya beberapa tahun lepas...,isteri @ ibu cute pernah jugak mendengarnya..kejadian ni berlaku terhadap sepasang suami isteri di lebuh raya karak.Ceritanya Begini...

Beberapa tahun lepas heboh org bercerita tentang kejadian ngeri yg menimpa sepasang suami isteri di Lebuh Raya Karak. Peristiwa ngeri itu berlaku pada suatu malam ketika pasangan itu dalam perjalanan pulang dari  Kuala Lumpur ke kuantan selepas menghadiri majlis kenduri arwah keluarga mereka di Ampang. Sampai di Karak , bahagian depan kereta itu tiba-tiba berasap. Si suami memberhentikan keretanya di lorong kecemasan dan membuka bonet. Ternyata radiatornya telah kekeringan air.
Si suami memandang sekeliling, tiada sebuah kereta pun yg kelihatan pada pukul 11.55 malam jumaat itu. Suasana sekeliling sunyi sepi, langit gelap. Hanya beberapa butir bintang saja yg kelihatan, itu pun nun di hujung pandangan. Lelaki itu mengeluh, pada siapa hendak meminta pertolongan? Dari mana hendak di cari air pada tengah-tengah malam buta itu? Hendak berjalan kaki ke R&R, entah berapa kilometer jauhnya. Lagipun, takkan hendak di tinggalkan isterinya bersendirian di dalam kereta?
Jarum jam terus berputar. Si suami mundar-mandir mencari sesuatu di pinggir jalan, manalah tahu ada botol atau bekas-bakas kosong yg berisi air. Kalau ada, boleh juga di isinya ke dalam radiator. Kalau keretanya dapat bergerak beberapa kilometer lagipun cukuplah, mungkin cukup untuk sampai ke hentian rehat    yg berikutnya.Sementara menunggu suaminya mencari botol dan tin kosong, si isteri berehat di dalam kereta. Dia menyandarkan badan ke kerusi untuk melegakan keletihan dan mata yg mengantuk, wanita itu memejamkan mata.
Seminit kemudian wanita itu bingkas bangun apabila tiba-tiba keretanya bergegar. Wanita itu terdengar bunyi bising di atas bumbung keretanya, seperti ada dua ekor binatang buas sedang bertarung. Bunyi dengusan serta cakaran bersilih ganti. Kereta terus bergoyang dan bergegar.Dua minit berlalu, tiba-tiba kedengaran buyi ngauman dan jeritan yg amat menakutkan dari bumbung kereta itu. Serentak itu juga cecair pekat meleleh ke cermin   depan kereta, belakang  dan ke empat-empat tingkap.Sebaik jeritan dan ngauman itu berakhir, kereta tersebut bergegar lagi dengan bunyi sesuatu  melompat turun dari kereta berkenaan . Wanita itu memandang keluar , dia melihat suatu lembaga  hitam yang besar dan berbulu lebat berlari ke arah hutan berhampiran.
Suami?? Wanita itu menggigil ketekutan. Di manakah suaminya??? Apa jadi pada dia?? Selepas pasti tiada lagi lembaga menakutkan di kawasan itu, wanita berkenaan memberanikan keluar dari kereta. Dia memandang ke atas bumbung dan.........."ABAAAANGGGG!" Si isteri meraung sebaik melihat suaminya terbaring di atas bumbung kereta dalam keadaan yang amat mengerikan. Isinya perutnya terburai, kesan cakaran penuh di badan bersama darah yg membasahi seluruh tubuhnya. Paling mengerikan , muka suaminya hancur seperti di mamah binatang buas bergigi tajam. Darahnya menyimbah ke serata tempat.
P/S: Kejadian mengerikan ini heboh di perkatakan beberapa tahun lalu tapi aneh, tiada sesiapa pun yang tampil untuk mengesahkan kejadian ini. Lalu tinggallah kisah itu sebagai misteri, hingga kita hampir    lupa mengenainya. Kauorg pernah dengar tak cerita sebegini sewaktu dulu...Haaaa lagi satu siapa yg duk jauh janganlah suka balik malam....Kami sekeluarga tak pernah balik malam banyak akibatnya...kita tak tahu kalau sesuatu yg ingin terjadi...Contoh: kalau kemalangan balik malam...mesti orang tak nampak kita kalau jatuh dalam cerum...jumpanya pagi besok...kan naya! tu...Kami walaupun balik ke Terengganu pun balik waktu pagi...tak adalah sampai sana malam....Ramai yg suka balik malam....kata diaorang sejuk....kalau balik siang panas walaupun bukak Econ....Suka hat kauorglah..jgn terjadi seperti di atas sudahlah.....
 

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

19 April 2011

APA ADA DI DALAM PETI AIS RUMAH ANDA???

Salam untuk teman2 blogger....

Apa ada di dalam peti as kat rumah anda?...Mesti macam2 adakan...lagi2 yg suka memasak...Peti ais kat rumah Isteri@ Ibu Cute tak banyak barang...Cuma ada barang untuk memasak sajer...hehehe..kadang2 bukak peti kosong...(buat malu jer )...Sebenarnya Isteri @ ibu cute nak cerita pasal pembunuhan kejam kat Hollywood,Amerika Syarikat....Memang kejam betul! kalau tak caya baca story ni....

Suatu malam pada 1980, seorang perempuan murahan di bunuh dengan kejam di Hollywood Amerika Syarikat. Gadis yg sedang berjalan kaki bersendirian di kota hiburan itu di tikam bertubi-tubi, kemudian tubuhnya dikelar dan di potong-potong."Tengok apa ada dalam peti ais," kata penjenayah tersebut, Douglas Clark sambil tersenyum kepada kekasihnya yg bertandang ke rumah.
Wanita tersebut, Carol Bundy namanya pergi ke dapur. Dia menjerit sebaik melihat anggota badan manusia bertimpa-timpa di sumbat di dalam peti ais berkenaan. Paling mengerikan ialah kepala mangsa yg di penuhi darah dan mata separuh terbuka. Tapi daripada takut, lama kelamaan timbul pula geli hati. Lalu Carol menyolek muka mangsa. Bibirnya di gincu, rambut di sikat dan bulu mata di lentikkan dengan maskara sambil Carol ketawa berdekah-dekah.
Apabila di tangkap, Clark memberi tahu polis dia menyimpan kepala wanita yg telah di solek cantik itu untuk memudahkannya melakukan seks luar tabii!!! Tujuh tahun kemudian iaitu pada Mac 1987, polis Philedephia menyerbu rumah seorang lelaki bernama Gary Heidnik. Di sana mereka  menemukan mayat tiga orang wanita di ikat pada batang paip dlm sebuah bilik gelap bawah tanah. Heidnik mengaku telah menculik enam org gadis. Mangsa-mangsanya itu di kurung, di seksa dan di rogol selama berbulan-bulan sehingga mereka meninggal dunia.
" Beritahu kami, tangan siapa dalam peti ais tu?" tanya polis. "Oooo...tangan tu.Yang itu saya belum sempat makan lagi," jawab Heidnik selamba. Heidnik mengaku dia suka makan daging manusia di campur dengan makanan anjing. Setelah melahapnya, dia akan memaksa mangsa-mangsanya pula memakan makanan yg jijik itu.Bagaimanapun, Jeffry Dahmer mungkin kanibal yg paling menakutkan. Ketika di tangkap di Malwaukee pada julai 1991, peti sejuknya di penuhi daging dan anggota tubuh manusia termasuk kepala, buah pinggang, paru-paru, hati, jantung dan usus!
Semua penjenayah di atas telah mendapat hukuman setimpal kerana mereka sememangnya tidak layak hidup di dunia yang bertamadun ini.

P/S:Eeeee! Menyeramkan....Macammana rasa makan daging manusia ya??? Dahlah seksa orang tu..pastu rogol..pastu makan pulak dagingnya....Manusia jenis apa!!! Memang Kanibal betullah...Apa pendapat kawan-kawan Blogger...Nasib baik tak ada kat Malaysia...Kalau ada jugak entahla....Simpan Malaikat 44...

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Fikir-fikir

BELAJARLAH DARI ALAM.


Assalamualaikum buat teman-temanku....Blogger...hari ini aku nak tulis entry yg amat berguna untuk kita fikirkan bersama dan renungkan.Lihatlah ke dalam diri, pelajari sifat-sifat alam yg di cipta Sang Penguasa Agung. Ya, belajarlah dari alam kerana kita juga sebahagian darinya.

  • Belajarlah dari matahari : Adil menebar cahaya dan memberikan kehangatan kepada semua, baik yg terawang-awang di angkasa mahupun yg bertebaran di atas bumi. Kepada yg miskin mahupun kaya, yg mulia hatinya juga buat si kejam...kepada semua makhluk ciptaan Ilahi..

  • Belajarlah dari bunga:Sentiasa tersenyum menyebarkan harumannya, menghadiahkan kecantikan untuk mengubat hati yg gundah, juga menggembirakan setiap mata yg memandang..

  • Belajarlah dari lebah : Sentiasa berganding bahu, bekerja dengan hati yg riang dan semangat membara....

  • Belajarlah dari pokok: Menghadiahkan buah yg manis dan segar sambil menundukkan dahannya...

  • Belajarlah dari bulan : Tenang memancarkan cahayanya yg kemilau dan indah buat menyuluh malam yang gelap...

  • Belajarlah dari sungai : Tabah bergerak menuju ke destinasi dengan meredah apa saja halangan hinggalah sampai ke muaranya. Airnya lembut dan tenang tapi tiada suatu pun mampu menghalang ke maraannya...

  • Belajarlah dari daun yang gugur: Sabar ketika menghadapi kesukaran, sentiasa tersenyum menunggu hari yg baik dan sesuai untuk tumbuh kembali..

  • Belajarlah dari hujan : Kehadirannya di nanti-nantikan buat menyejuk alam yg hangat, membasahi kekeringan, menghijaukan tanah yg gersang dan memberi 'nyawa' kepada tumbuh-tumbuhan...
P/S : Belajarlah menghargai diri sendiri sebelum menghargai diri orang lain...

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

18 April 2011

SIAPA LEBIH BAGUS???

Kita tidak tahu siapa lebih bagus kalau di mata Allah nanti...Hanya Dia sahaja mengetahui tentang kebagusan kita sebagai manusia.Aku nak story pasal zaman Rasullulah dahulu iaitu mengenai SYEIKH IBNU KHAFIF dengan dua orang anak muridnya....Jom kita baca bersama semoga kisah ini menjadi pengajaran pada kit semua...Insya Allah..
SYEIKH Ibnu Khafif  ialah seorang ahli sufi dari Parsi. Dia mempunyai dua org murid yg mempunyai nama yg sama, iaitu Ahmad. Untuk memudahkannya, dia memanggil Ahmad Tua untuk yg lebih tua umurnya dan Ahmad Muda untuk yg lebih kecil.Antara dua2 kanak-kanak itu, Ibnu Khafif lebih menyayangi Ahmad Muda. Tindakannya ini tidak di senangi murid-murid lain. Mereka beranggapan Ahmad Tua lebih bijak dan berdisplin berbanding Ahmad Muda.
Ibnu Khafif ingin menunjukkan sesuatu pada mereka. Pada suatu hari, dia membawa murid-muridnya ke rmah. Di hadapan rumahnya ter dapat seekor unta yg sedang tidur. "Ahmad Tua, kemari! Angkat unta itu ke atas loteng sekarang," Ibnu Khafif memberi arahan.Ahmad Tua garu kepala. "Mustahil, Tuan Guru. Unta itu kan besar. Mana boleh saya angkat sorang-sorang ke atas loteng."
"Tak apa, cukuplah tu. Ahmad Muda, kemari!" Ibnu Khafif memanggil Ahmad Muda pula," buat sebagaimana yang saya suruh tadi".Tanpa berkata apa-apa, Ahmad Muda terus menyingsing lengan baju dan mengetatkan ikatan pinggangnya. Kemudian dia mencangkung ke arah unta yg sedang tidur. Dia meletakkan ke dua-dua tangannya di bawah tubuh unta itu dan...."EEEErrgghh!!!!" dengan segala kudrat yg ada Ahmad Muda cuba mengangkat unta tersebut. Usahanya sia-sia sahaja. Unta itu sedikit pun tidak bergerak, maklum saja saiz haiwan itu yg besar manakan mampu di angkat oleh seorang kanak-kanak.
"Ahmad Muda. Cukuplah!," Ibnu Khafif menyuruhnya berhenti.Ahli sufi itu memandang anak-anak muridnya dan berkata; "Kamu dah nampak, kan? Walaupun kamu lihat Ahmad Muda macam lurus bendul, itu tidak bermakna dia bodoh. Dia telah menjalankan tanggungjawabnya dengan sedaya upaya walaupun ia kelihatan mustahil. Sedangkan Ahmad Tua hanya memberi alasan dan tidak mahu langsung berusaha. Antara kamu, siapa yang lebih bagus?" tanya Ibnu Khafif kepada mereka.
Pelajar-pelajarnya terdiam.Mulai hari itu mereka mula menghormati Ahmad Muda.
P/S: Kauorang mesti faham sebalik kisah di atas??? Kita jangan pandang org tak ada mata...walaupun seseorang itu muda...tapi ilmunya penuh di dada kita mestilah hormatinya...Sekarang ramai Ustaz Muda...betul tak??lagi-lagi dekat Astro ada..segmen IMAM MUDA MUSIM KE DUA ni...
 
 
 

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

17 April 2011

Seram

MISTERI SEBUAH LIF

Entry ni aku baca dlm Mastika...dah lama dah...Saje jer aku snapkan kat sini...untuk tambahkan koleksi cerita seram aku..hehehe..Jangan marah ya kawan-kawanku...

SEBUAH HOTEL BESAR DI TEPI PANTAI DI WALES DIJADUAL AKAN DI RUNTUHKAN.TINDAKAN ITU TERPAKSA DI BUAT SEBAB HOTEL BERKENAAN SUDAH TERLALU TUA, BANYAK BAHAGIAN YG ROSAK DAN TIDAK SELAMAT KEPADA PENGGUNA. PERSIAPAN UNTUK MERANAPKANNYA DI ATUR, HANYA BAHAN LETUPAN SAJA YG BELUM DI PASANG.
BAGAIMANAPUN, BEBERAPA MINGGU SEBELUM DIRUNTUHKAN, KEJADIAN-KEJADIAN ANEH MULA BERLAKU.BUNYI-BUNYI PELIK SERING KEDENGARAN.SUARA-SUARA ANEH BERGEMA PADA MALAM HARI SEDANGKAN TIADA SESIAPA DI DALAMNYA. PALING ANEH ADALAH SEBUAH LIFNYA BERGERAK SENDIRI.
PADA WAKTU-WAKTU TERTENTU, LIF ITU AKAN BERGERAK DARI TINGKAT BAWAH KE TINGKAT DUA, KEMUDIAN BERHENTI. SETELAH LAMA DI SITU, IA TURUN SEMULA KE TINGKAT BAWAH. KEJADIAN ITU MENAKUTKAN SEMUA ORANG KERANA BEKALAN ELEKTRIK DI HOTEL TERSEBUT TELAH LAMA DI HENTIKAN.
KABEL PENGANGKUT LIF DI POTONG. TAPI TINDAKAN ITU JUGA GAGAL MENGHENTIKANNYA DARPADA BERGERAK SENDIRI. MISTERI ITU HANYA BERAKHIR SELEPAS ROD BESI LIF ITU DI ROSAKKAN. KEMUDIAN LIF BERKENAAN DI HENTAK-HENTAK HINGGA JATUH KE DASAR LUBANG.
SEHINGGA KINI, PERSOALAN BAGAIMANA LIF TERSEBUT BOLEH BERGERAK SENDIRI TANPA BEKALAN ELEKTRIK MASIH BELUM TERJAWAB.....




p/s: Nasib baik rumah aku tak pakai lif..kalau tak berhantu jugak kot..hehehe...macam2 kan kat dunia ni....


http://www.hairuliza-anakku.blogsport.com/ (Welcome My Blog )
 
 
 
 

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Awas Pakai telefon Canggih!!!

Salam Untuk Semua Kawan-kawanku Blogger.....Hari ni aku nak tulis entry pasal kebimbangan seorang ayah terhadap anaknya yang baru Akhil Baligh.Haaaa kauorg kena baca ni.....

Petang itu Si bapa, Ahmad Nuruddin namanya, berasa resah.Anaknya Faizal kini lain benar perangainya.Nuruddin faham, anaknya itu berusia sudah 14 tahun, sudah baligh dan sedang bergelodak jiwanya tetapi dia bimbang. Manakan tidak, Faizal kini suka berkurung, hidupnya hanya bertemankan telefon bimbit sahaja dan suka melihat gambar-gambar yang.....!!!!
Apa yang terkandung dlm telefon bimbit Faizal itulah yg menakutkan Nuruddin. Lantas, Nuruddin masuk ke bilik Faizal dan mengambil telefon bimbit anak sulongnya itu. Ketika itu Faizal sedang mandi.Nuruddin menekan punat, satu persatu. Di ruangan lagu, tertera nama-nama tertentu. Linkin Park, Simple Plan, Bunkface, Blink 182 dan entah apa-apa lagi. Apabila Nuruddin buka nama-nama tersebut, kedengaranlah lagu2 yg menyakitkan telinganya.
Nuruddin buka pula fail gambar. Fail pertama diberikan tajuk 'Wanita idaman'. Apabila dibuka , terpampanglah wajah artis2 jelita. Ada Jessica Alba, Paris Hilton, Miley Cyrus, Preity Zinta , Kareena Kapoor...semuanya berpakaian seksi. "Dah melampau budak ni!" Darah Nuruddin mula menyirap. Folder kedua, Nuruddin semakin marah. Tajuknya, 'Geram!!!' Sebaik Nuruddin membukanya, terpampanglah pula Pamela Anderson. Kemudian, gambar Britney Spears dan Malika Sherawat, juga tidak senonoh.Nuruddin bertambah hangat apabila dia melihat ada satu lagi folder diberi tajuk, 'Bahaya' Gambar menjolok mata'.
Kali ini Nuruddin tidak dapat lagi menahan marah. Patutlah dia hanya berkawan dengan telefon bimbit, rupa-rupanya anak bujangnnya itu suka melihat gambar2 perempuan.Sebagai bapa , Nuruddin tidak boleh diamkan saja perangai Faizal itu.Menyimpan gambar2 serta video yg tidak senonoh itu hukumnya haram. Berdosa. Salah di sisi undang-undang.Tambahan pula, kini handphone di gunakan untuk melihat dan merakam gambar2 yg tidak senonoh.Kalau dia tidak bertindak sekarg, Nuruddin bimbang Faizal akan terlibat pula dengan perkara yg bukan-bukan, hingga akhirnya melakukan jenayah rogol, cabul , dadah, ragut dan sebagainya.
"Dah melampau ni...dah melampau!!!!" Nuruddin ingin segera membuka folder gambar yg bertajuk 'Bahaya! Gambar menjolok mata' itu dan BERTINDAK!.....Tapi belum sempat Nuruddin membukanya, tiba-tiba pintu bilik mandi di buka. Faizal muncul dengan bertuala." Eh! Apa abah buat dengan handphone saya tu?" tanya Faizal, terkejut.Suaranya panik. Mukanya merah. Nah! Bukti kini di tangannya.Tanpa berlengah Nuruddin yg panas baran itu menengking Faizal. Dia meminta Faizal segera membuka folder tersebut.
" Buka sekrg , abah nak tengok! Oooo...kau dah teruk ya, Faizal!!!!" jerkah Nuruddin sambil membuka tali pinggangnya. Dia sudah bersedia untuk melibas tubuh anak sulungnya itu. " Tapi abah..."kata Faizal terketar-ketar. " Tak ada tapi-tapi!! Buka sekrg! " Jerkah Nuruddin lantas mengangkat tali pinggangnya itu.
Dengan terketar-ketar, muka yg pucat lesi dan jari yg menggigil, Faizal pun membuka folder gambar bertajuk 'Bahaya ! Gambar menjolok mata' itu, lalu terpampanglah gambar......dot..dot... 

P/S: Kalau ada anak lelaki yg sudah baligh...yg selalu berkawan gan phone jer...Itu ada makna tu...Kena Follow -up...,Jgn Asyik follow blog jer hehehe.....Aku pun nanti kena follow-up anak2 aku..tak kira laki ke perempuan....bila diaorang dah Akil baligh...Bahaya!!!!!!


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

16 April 2011

Spaghetti

Ni resepi ni senang jer...,aku ambik dari blog alamak! lupa pulak namanya....huhuhu.Tapi tak perlah..janji dah ambik resepinya...jangan marah ye....
MEATBALL SPAGHETTI
Mee Spaghetti

  • Rebus spaghetti dan masukkan minyak bijan dan garam (goreng pun boleh, rebus pun boleh ) 
Sos spaghetti
  1. Masukkan sedikit minyak masak.
  2. Tumis cili kisar bersama bawang putih
  3. Kalau tak suka kuah pekat, masukkan sedikit air.
  4. Masukkan tomato puri, garam, serta sos spaghetti (kimball Classic )
  5. Masukkan cheese yg di koyak.
  6. Siap untuk di makan.
Simple jer kan...hasil resepi ni dari seorang pemuda yg hidup bujang...Sesiapa yg bujang boleh la..buat..hehehe...

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Fikir-fikir

Selamat Petang Untuk Kawan-kawan Blogger...

Hari ni aku nak tulis pasal Ukuran Lilit Bumi....,Kauorang tahu tak berapa ukurannya..aku pun tak tahu..hehehe...Bumi kita kan bulat...Saintis yg berjaya ukur lilit bumi ialah Eratosthenes (276-195 Sebelum Masihi ).Beliau ialah seorang ahli matematik Yunani dan cendekiawan yang menguruskan Perpustakaan Agung di Iskandariah.
Begini cara pengiraan beliau yang menakjubkan itu: Mulanya Eratosthenes meneliti sebuah perigi yang dalam di Cyrene (sekrg di panggil Aswan ) , selatan Mesir. Dalam setahun, cuma sekali saja perigi itu di terangi sepenuhnya oleh cahaya matahari pada waktu tengah hari.
Eratosthenes tahu, Perkara ini hanya berlaku apabila matahari betul-betul berada di atas perigi tersebut.Beliau juga tahu, pada hari ia berlaku di Cyrene, matahari tidak berada betul-betul di atas bandar Iskandariah kerana pada waktu yg sama di Iskandariah, objek-objek bergaris tegak menunjukkan bayang-bayangnya.
Jadi, pada masa perigi di Cyrene itu di terangi sepenuhnya oleh cahaya matahari, Eratosthenes mengukur bayang-bayang tiang di Iskandariah. Dengan menggunakan pengetahuan beliau dalam bidang geografi dan pengetahuan tentang jarak antara Iskandariah dan Cyrene, beliau menganggarkan bahawa lilit bumi ialah 250,000 stadion. Satu stadion ialah ukuran panjang yang biasa di gunakan pada zaman kuno.
Bagi mengetahui adakah anggaran Eratosthenes itu tepat, pengukur profesional di upah untuk berjalan dari satu tempat ke tempat yang lain sambil mengira langkah mereka. Apabila di tukar kepada pengiraan moden, anggaran kiraan Eratosthenes itu (stadion ) menjadi lebih kurang 40,000 kilometer- satu angka yang sangat hampir dengan ukur lilit bumi sebenar di Khatulistiwa; yg kita tahu sekrg ialah 39,842 kilometer. 
 

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

15 April 2011

Cerita Seram

Cerita ini adalah benar. Ianya terjadi ke atas seorang pelajar yang menuntut dalam jurusan Sains Sosial di sebuah Universiti tempatan pada pertengahan 1990-an lalu....
Pada semester pertama tahun dua, salah satu tugasan saya ialah membuat assignment  mengenai nisan Aceh, iaitu nisan zaman kerajaan Melayu lama. Dalam masa yang sama, saya juga sibuk menyiapkan assignment sejarah kuasa-kuasa besar dalam perang Dunia Pertama. Kedua-dua tugasan itu perlu di bentangkan dalam kelas tutorial yang cuma selang sehari saja. Bayangkan betapa sibuknya saya ketika itu.
Selepas Maghrib, saya mengepit fail dan menuju ke bilik sahabat saya, saliza.Malangnya hari itu dia di serang migrain pula. Hendak di ajak kawan lain, mereka baru saja keluar ke bandar.Mahu tak mahu, malam itu saya ke perpustakaan seorang diri.Mungkin di sebabkan malam itu hujan renyai, tambahan pula hujung minggu.Suasana sunyi sepi. Saya terus mencari buku-buku yang di sarankan pensyarah.Saya ambil buku-buku yang berkaitan hingga bertimbun di atas meja. Bab-bab yang ada bersangkutan dengan tugasan, saya fotostat, kemudian bawa balik ke meja dan menelaah. Sedang khusyuk menyelak helaian-helaian buku, tiba-tiba......
Alamaaaaaakk! Tidak sedar, sudah pukul 10.45 malam rupanya! Tinggal 15 minit saja lagi perpustakaan akan di tutup sedangkan masih banyak lagi buku yang hendak di rujuk.Saya selak helaian-helaian buku dan mencatat muka suratnya secepat mungkin.Dalam masa yang sama, saya menjeling ke depan,kiri, kanan dan belakang.Apabila menyedari tinggal saya seorang saja, saya terus mengemas dan bangun.Saya cuba mengejar dua orang pelajar di depan, tetapi terlambat. Lif terbuka sebaik saja mereka sampai dan tertutup sebelum saya sempat masuk.
Bila tinggal seorang tempat sunyi sepi, timbul rasa takut.Mulalah cerita-cerita menakutkan datang menyerbu fikiran.Siapa tidak tahu dengan cerita-cerita di perpustakaan itu. Ada orang bercerita, jika bersendirian pada waktu malam, akan kedengaran bunyi orang berjalan dari rak ke rak seperti mencari buku rujukan.Pernah juga di ceritakan oleh kawan saya, seorang pengawal keselamatan demam 3 hari selepas terserempak dengan tentera jepun sedang berkawad.Tangga perpustakaan pun ada juga ceritanya.Menurut senior, beberapa orang pelajar pernah di pegang dari belakang ketika menaiki tangga. Bila di toleh, mereka melihat lembaga putih yang berwajah hodoh dan di penuhi darah.
Waktu menggelisah seorang diri itulah pintu lif terbuka. Saya terus masuk.Namun sebaik saya masuk, seorang gadis saya lihat berjalan menghala ke lif.Wajahnya tunduk memandang lantai. Ah, alangkah leganya kerana saya mempunyai kawan. Lalu saya tekan butang lif terus terbuka sehinggalah pelajar perempuan itu masuk. Tiada sepatah perkataan pun keluar dari mulut kami. Dalam hati saya berkata, Wanginya perfume budak ni. Baunya lembut, selembut longgokan bunga.Saya menjeling ke arahnya, tetapi gadis itu masih tunduk memandang lantai. Wajahnya tidak berapa jelas kerana di tutupi kain tudungnya yang di tarik ke depan. Hmm budak tahun 1 agaknya, malu-malu lagi.Tapi baru sampai di aras tiga, pintu lif terbuka dan gadis berkenaan keluar. Saya tertanya-tanya kerana untuk apa dia turun di situ, sedangkan pintu keluar adalah di aras satu.
Pintu lif terkatup, ia bergerak turun dan berhenti pula di aras dua. Pintu terbuka dan saya terkejut, pelajar tadi berdiri di hadapan pintu! perlahan-lahan mengangkat muka dan memandang saya sambil tersenyum. Saya tergamam. Hendak menjerit, tapi suara tersekat di kerongkong.Dalam hati saya meraung, jika dia masuk, memang saya akan pengsan di situ juga. Namun pelajar itu cuma berdiri di depan pintu lif, tersenyum dan memandang saya dengan renungaan yang sukar untuk saya gambarkan: tajam,sinis dan menakutkan.Dia terus berdiri di situ hingga pintu lif tertutup.
Saya tahu, ketika itu muka saya pucat lesi. Mana mungkin dia boleh berdiri di aras lain dalam masa beberapa saat sahaja! Sebaik lif mencecah ke aras satu, pintunya terbuka. Tapi belum pun sempat melangkah keluar, saya lihat gadis itu sedang berdiri tercegat di hadapan pintu lif. Kali ini wajahnya tidak lagi seperti tadi, sebaliknya di penuhi bintil-bintil hitam. Dia merenumg saya dengan tajam. Saya seperti hendak terkencing. Hendak menjerit dan meraung sekuat hati, tapi tiada suara yang keluar. Lutut saya lembik. Saya tidak tahu apa yang patut di buat.Dan setapak demi setapak gadis itu melangkah masuk ke dalam lif sambil matanya tidak lepas memandang saya. Bau yang teramat busuk memenuhi lif. Selangkah demi selangkah dia menghampiri saya......
Nyaris saja saya pengsan tapi nasib baiklah, ketika pintu lif hampir tertutup semula,saya sempat berlari keluar. Tambah menakutkan, ketika itu saya cuma seorang saja yang tinggal." Esok-esok bawak bantal, tidur kat sini ya dik..." seorang pengawal menyindir sambil tersenyum di pintu keluar.Saya tidak mahu menjawab sindirannya itu kerana perasaan takut sudah tidak dapat di kawal lagi. Kerana peristiwa itu , saya demam 4 hari. Apabila saya menceritakan kejadian itu kepada kawan-kawan , mereka semua ketakutan. Tetapi ada juga yang ketawa. Rupa-rupanya ada di antara kawan-kawan saya itu yang pernah mendengar kejadian yang hampir serupa berlaku sebelum ini.Sejak kejadian itu saya tidak berani lagi pergi ke perpustakaan sorang2 dan keluar ketika jam hampir 11.00 malam. Siapa gadis berbintil hitam itu? Kami tidak tahu...
p/s:Sorry...storynya memang panjang...tapi..Ada aku kisah!!!!hehehe..Anda ada pengalaman sewaktu tinggal di hostel??? Mesti ada...pengalaman duduk asrama....serammmmm
 
 

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

14 April 2011

Resepi Puding

Puding Roti Chocalate

Bahan-bahan yang Di perlukan:
  • 5 keping roti
  • 2 biji telur ( Gred A)
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 200ml susu cair
  • 10 gram serbuk agar-agar
  • 1/2 cawan gula- boleh kurangkan jika anda mau
  • 2 sudu besar butter/ marjerin ( Cairkan)
  • 4 cawan air
  • 2 sudu besar serbuk koko (boleh juga guna choc emulco )
Cara-caranya:
  1. Didihkan 3 cawan air, serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti, telur ,susu pekat , susu cair dan baki air tadi.Kemudian masukkan ke dalam periuk agar2 yang sudah didih tadi.
  3. Masukkan butter/ marjerin dan kacau rata sampai mendidih.Matikan api.
  4. Bahagikan kepada 2. Satu adunan biarkan warna asal dan satu adunan masukkan serbuk koko @ choc emulco. Kacau cepat2!
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang-seli.Sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat.Ulang hingga habis! Ketika melapis @ me' marble' kan hendaklah 'cepat' sebab puding @ agar2 ini mudah sejuk @ membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurangnya se jam.
  7. Enak di makan ketika sejuk.

PUDING ROTI ( STAIL KHAZAINI )

Bahan-bahannya:
  • 1 bungkus agar2 tali ( 20 gram )
  • 2 cawan t 2 sudu besar gula.
  • 1.75 liter air
  • 1 tin susu cair
  • 3/4 tin susu pekat
  • Esen vanilla
  • 2 biji kuning telur
  • 5-6 keping roti.
Cara-caranya:
  1. Bahan2 untuk di blender ialah 1 tin susu cair, 3/4 tin susu pekat, esen vanilla, 2 biji kuning telur, 5-6 keping roti ( Tak kisah roti apa-apa )
  2. Masukkan air ke dalam periuk bersama agar2.Masak sampai agar2 hancur.Kemudian masukkan gula (kacau hingga sebati )
  3. Bila gula sudah sebati, masukkan kesemua bahan yang di blender tadi.Kacau- tunggu sehingga mendidih.
  4. Angkat bahagikan kepada 2 bahagian. Satu warna asal dan satu lagi warna kesukaan  selera anda.
  5. Masukkan agar2 yg berwarna dahulu, bila agak2 dah hampir keras baru masukkan pula lebihan agar2 tadi.
  6. Tunggu sejuk dahulu, barulah di masukkan ke dalam peti.

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Resepi Sup

Sup Bayam Dan Cendawan.

Bahan-bahan:
  • 1 ikat bayam hijau, siang berasingan daun dan batangnya, cuci dan toskan.
  • 6 kuntum cendawan tiram- potong kecil.
  • 1/2 camca besar udang kering, rendam dan tumbuk kasar.
  • 1 biji bawang besar- hiris
  • 4 ulas bawang putih- di titik
  • Air secukupnya
  • Garam dan secubit gula.
Cara Membuatnya:
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih dan udang kering hingga harum, tuangkan air secukupnya.(kacau dan biar mendidih )
  2. Letak batang bayam dan masak hingga lembut, tambah daunnya dan juga cendawan tadi.Perasakan dengan garam secukup rasa dan secubit gula.
  3. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api, hidangkan segera.
  4. Sedap di makan begitu sahaja.

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Minum Petang

Bubur Som-som Pandan

Bahan-bahan

  • 1 cawan tepung beras
  • 4 cawan santan
  • 1 sudu teh pandan emulco-boleh di ganti dengan kisar daun pandan bersama santan dan tapiskan.
  • Secubit garam
Cara-caranya
  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk kacau sebati.
  2. Masak dengan api sederhana besar hingga mendidih dan pekat.
  3. Tuangkan ke dlm acuan yang kecil-kecil, sejukkan sebentar sebelum di masukkaan ke dalam peti sejuk.
Sirap gula

Bahan-bahan
  • 250 gram gula melaka
  • 500ml  air
  • 2 helai daun pandan.
Cara-cara
  1. Masak semua bahan hingga gula cair.
  2. Tapiskan dan sejukkan.

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

13 April 2011

Payu Dara " Di giling " Elak Di rogol

Entry ni adalah benar berlaku di negara negro mengikut budaya Cameroon.Ibu bapa diaorang takut anaknya kena di rogol oleh kaum lelaki di sana.Eeeee! takutnya...storynya begini...

Kisah 1
DEIONDRE    terbaring di atas lantai di dapur rumahnya.Nafasnya turun naik.Tangannya menggeletar menahan rasa takut melihat ibunya sedang memanaskan batu giling di atas tungku dapur.
Setelah 15 minit, batu itu pijar.Beralaskan sedikit kain, ibunya memegang hujung kedua-dua batu itu lalu di bawa menghampiri Dieondre.Tanpa belas kasihan, si ibu terus menekapkan batu panas itu pada buah dada anak gadisnya yang telanjang bulat.
Deiondre meronta-ronta, melolong kesakitan. Panas, pedih, ngilu! Bagaikan mahu cair dadanya itu.  Namun, jeritan dan tangisan gadis kecil berusia 10 tahun itu tidak di hiraukan. Si ibu terus menenyeh batu panas itu pada kedua-dua buah dada anak gadisnya.Pekikan dan tangisan si gadis tidak di hiraukan. Batu panas itu di lekap, di tekan-tekan pada dada anaknya, tak ubah bagai menseterika baju. Setelah 15 minit berlalu, barulah si ibu menghentikan 'seksaan' itu.

Kisah 2

NAKEISHA baru berusia sembilan tahun. Suatu hari ibunya memanggil si anak kecil itu lalu menyuruhnya berbaring. Pakaian atas dadanya di tanggalkan. Si ibu kemudian menuang air panas ke dalam besen. Berkepul-kepul asapnya naik.Lalu sehelai tuala kecil di celup ke dalam air panas itu. Si ibu melilit tangannya dengan sehelai kain tebal agar mudah dia memegang tuala panas itu. Di ambilnya tuala yang di rendam tadi, di lurutnya agar berkurangan airnya.
Kemudian, tuala yang masih panas itu terus dilekapkan pada dada Nakeisha.Apa lagi, terjerit-jeritlah si gadis kecil itu.Menggelupur menahan kesakitan.Si ibu tidak peduli. Dia terus menekan tuala panas itu. Selepas beberapa saat, si ibu berhenti menekan. Tuala itu di celur semula dan kemudian di lekapkan lagi pada dada Nakeisha. selepas 15 minit, barulah ibunya berhenti.
Nakeisha menyangka 'deraan' itu sudah berakhir. Tapi, ibunya melilitkan sehelai kain panjang pada dada Nakeisha. Lilitan itu sangat kuat dan menyakitkan tubuh si kecil. Ia tidak boleh di buka.Lilitan itu hanya di buka dua kali sehari, iaitu ketika sampai waktu untuk dada Nakeisha ' dirawat' dengan lekapan kain panas. Dan rutin ini berlarutan sehingga enam bulan lamanya.
Kauorang sanggup baca tak dua kisah di atas??? Hish!  Hish!! Ngeri, bukan! Apa yang di alami gadis-gadis kecil itu adalah sebahagian daripada cebisan kisah yang berlaku di Wilayah Cameroon di Afrika. Dera? Oh, Tidak! Tidak!...diaorang bukan di dera tapi memang dah tradisi  yang di amalkan turun-temurun di Cameroon. Kauorang nak tahu tak apa fungsinya???? jeng! jeng! jenggggg!  Fungsinya untuk 'menghancurkan'  dan 'mematikan' buah dada anak perempuan yang baru akil baligh.....Kesiankan....
Diaorang buat camtu ada sebab...diaorang takut anak diaorang kena rogol kemudian mengandung di awal usia 12 tahun..bayangkan.......Bagaimana dengan anak-anak gadis kita di sini? Apa langkah kita untuk mencegah mereka daripada terlibat seks bebas.....
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

12 April 2011

Siapa Kata Orang gemuk tidak cantik???

Ha....lelaki mesti tak suka kalau teman wanitanya gemukkannnnnn!!!!Alah.....jangan tak mengaku la..wahai semua lelaki...Kesian wanita yang gemuk....mesti terasakan....Contohnya kalau nak shopping mesti jurujual tak layan atau pandang sinis jer...Meskipun tubuhnya besar hatinya mestilah terusik sikit....Kalau Tuhan tu memberinya pilihan sudah pasti dia akan memilih untuk memiliki batang tubuh yang menarik dan ramping bagaikan seorang model.
Aku nak story sikit....Dulu belum kawin aku tak la gemuk...body ramping ma...kalau tak...takkan laki aku suka kat aku...kalau aku gemuk mesti dia tak suka...huhuhu...Betul ke orang gemuk tak ada yang nak kawan? Kawan aku pun gemuk jugak....Salah satu perangai orang gemuk ni...nak tahu kecantikannya apa??????????Hatinya baik,penyayang orangnya,ambil berat tentang kita....itulah sebenar-benarnya kecantikan....Kalau ramping cam model kalau hatinya tak baik...tak cantik jugak..betul tak???
Jangan pandang serong pada orang gemuk ya...Ramai orang seperti mereka yang berjaya..Contohnya macam Adibah Nor, Sharifah Aini, Aflin Shauki ( Artis pujaanku) dan ramai lagi...Hah!!! kepada orang-orang kurus janganlah hendak menghina orang berbadan besar! Tak baik mengata orang dan melabelkan orang dengan berbagai-bagai perkataan yang boleh menggores perasaan beliau...Terutama lelaki....hehehe..
Kecantikan adalah kurniaan Allah.Bila-bila masa sahaja Dia bolh tarik balik.Seperkara lagi orang yang berbadan besar ini seorang yang suka berfikir dan memiliki banyak idea yang bernas.Bukan itu sahaja,selain memiliki kualiti kepimpinan orang berbadan besar juga di katakan lebih caring  dan loving berbanding dengan orang yang bertubuh kurus.Apa pendapat anda??? Ada sesiapa hendak komen???

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

11 April 2011

Su Tiada dara

Pengakuan seorang gadis yang bernama su....Tanpa malu dan kesal dia menceritakkan kisah hidupnya.Berzina dan membunuh janin tak berdosa seolah-olah dunia ini tidak bertuhan....Ckit pn tidak mrse gerun dengan hukum Allah s.w.t.Katanya kalau bercinta tanpa check in, ibarat tin kosong...pe dia ingat bile wt cm2 die bleh jd tin yang berisi ke???Ibarat tin sardin yang padat ngn ikan sardin,mmmm memang padat,pdat berisi dosa....tobat la wei sebelum terlambat.Kite sume ni pun bukan hidup menongkat langit.Setiap perbuatan,samaada baik atau jahat ade ganjaran...Takut la akan balasa Allah.Azab Allah s.w.t amatlah dahsyat.....Takutttttttnya....Dunia Nak Akhir Zaman...
Kauorang kalau nak dapat menantu perempuan @ lelaki...bwk bkl menantu pompuan check dara di klinik  and lelaki kena wat sumpah laknat msh teruna atau tak...sebelum nikah hehehe...
Semasa bercinta memang la indah......
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
 P/s:Nantikan story Siapa kata Orang Gemuk Tidak Cantik????
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

09 April 2011

Gadis Mahu Buang Hantu Di perkosa Bomoh.

Ni aku nak story sikit gan kauorang semua pasal entry ni.Tu la..bomoh2 sekarang tak boleh caya....Ada sesiapa suka pegi jumpa bomoh ker?

Niat seorang gadis berusia 17 tahun untuk mendapatkan rawatan dari seorang bomoh yang kononnya boleh menghalau makhluk halus yang di dakwa menumpang dalam badannya membawa padah apabila dia di rogol di rumah bomoh tersebut.
Lebih malang lagi kejadian rogol itu berlaku ketika kedua-dua ibu bapa pelajar tingkatan lima tersebut menunggu anak gadis  mereka di rawat di dalam bilik di rumah bomoh itu.Kejadian itu berlaku apabila gadis bersama ibu bapanya pergi ke rumah bomoh berusia 36 tahun itu bertujuan  untuk membuang hantu yang di dakwanya menumpang di dalam badan.
Menurut gadis tersebut sampai di rumah bomoh itu,beliau di suruh masuk ke dalam sebuah bilik untuk tujuan rawatan.Ibu bapa mangsa pula di suruh pula menunggu di ruang tamu manakala isteri bomoh itu berada di dapur.Selepas setengah jam menjalani rawatan dalam bilik,mangsa keluar dari bilik itu dan terus pulang.
Gadis tersebut menceritakan kepada ibu bapanya setelah pulang kerumah bahawa dia telah di rogol oleh bomoh tersebut.Ibu bapanya terkejut dan terus membuat laporan polis.

Aku baca story ni,dalam newspaper hari ni....Kauorang ada baca tak???

P/s: Jangan mudah percaya pada bomoh....Apa salahnya pegi jumpa Ustaz..kalau betul ada hantu menumpang  di dalam badan...
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

07 April 2011

Kawan Abah

Hari ni....pagi2 aku dah bangun untuk kemaskan rumah...kawan my hubby nak datang..katanya dalam 20 orang.Diaorang datang nak tengok baby syifa yang comel tu...(Ibu Perasan).My hubby koje malam..pukul 7.30am my hubby dah sampai umah sebab nak tolong wifenya berkemas jugak.Nasib baik dia nak tolong..kalau aku sorang2 naya aku...,dah la tak habis pantang lagi...Orang dulu2 kalau dalam pantang mana boleh pegang penyapu..betul ke????Aku pun konfius!!! kauorang pernah dengar tak???nak masuk anak 3 baru aku terdengar...entah la....Tapi orang dulu2 pantang larangnya memang kuat...Bertungku pun sebelum subuh...aku dengar pun terkejut!!!mak mertua aku yang cakap...patut la orang dulu2...ada yang sakit meroyan...tension!!! bangun awal...kalau baby tak tidur malam...haaaa kan naya...dengan mengantuknya....nak tungku camna? ada sesiapa yang boleh jawab???hehehe pantang sendiri ada best..ada yang tak bestnya...Aku cakap yang tak best dulu....Kena masak sendiri,mandikan baby sendiri,kemas rumah sendiri..boleh di katakan semua buat sendiri..tak ada sapa2 yang tolong....Kalau ada orang jaga...semua orang buat la...Tapi kena tahan telinga la...kalau kena tegur dengan kena bebel...(contoh pantang dengan mak mertua) kalau dengan mak sendiri okey lagi....hehehe betul tak????Ehhhhh...aku melalut pasal pantang pulak...aku nak story lain...dah terlebih telan ubat la ni...Kawan my hubby sampai dalam pukul 3.00pm...aku cuma masak bihum sup gan puding roti...sorry la aku tak ambik gambar...segan....Takkan la orang dalam pantang nak ambik gambar...Ok la kauorang baca lah story aku yang tak best ni...my jari aku dah sakit...(siapa suruh kau taip banyak2...hehehe) ok chow dulu..layan...
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

06 April 2011

Photo Syifa 3 hari dalam pantang

Senyumanmu Pengubat Rindu...
Engkaulah Permata Hatiku...

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Tak ada mood


Salam untuk semua.....
Hari ini aku dok tahu nok cerita menda.......,(Kan keluar bahasa ganu aku ) Laki aku koje mlm...boring la...bukak facebook pun boring jugak...Emmmmmm....nak tulis entry pun malas...aku paksa jugak tulis ni...baby aku tengah sleep....aku story pasal pantang aku la...pantang aku dah masuk 33 hari dah...(lambatnya habis pantang...)Boring dah..asyik duk umah jer...nasib baik badan tak naik...Mintak2..timbang nanti..berat turun la...hehehe..kalau turun bestnya...Ya la..sejak dalam pantang ni...waktu malam mana ada aku makan...ubat pantang pun aku tak makan...Beli jugak product HPA...ada tu tersimpan...aku kesian kat baby aku....takut dia meragam...Aku try makan sekali jer..pastu stop...Cerita apa malam ni ya..kat TV 3???Aku rasa 999...aku jarang layan 999...Kalau cerita ASMARA 1 @ 2 aku layan...hahaha...jalan ceritanya best...kauorang ada tengok tak???Aku tak pernah miss...dari ASMARA 1 sampai ASMARA 2 yang tengah main sekarang kat tv 3...Aku dah melalut dah....Ok la...aku nak minum...kalau bagi baby minum susu badan...mesti si ibu haus...Betul Tak????(Para2 Ibu jer tahu..) Layan...

P/s: Bagilah Susu badan untuk anak2 anda..Banyak khasiatnya...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

01 April 2011

Asal Seluar James Dean...

Hero pujaan ramai zaman 1950an..
Kauorang tahu tak asal seluar 'james Dean' tu...Aaaaa kalau kauorang semua nak tahu...bacalah tentang segmen yang aku nak tulis ni......nak kongsi gan kauorang semua..aku pun tak tahu jugak pada awalnya...setelah baca baru aku tahu...hehehe...(You all pernah pakai ke seluar 'James Dean' ni????) Aku pernah pakai...cuttingnya pun cantik jugak macam seluar 'Levis'...
PADA awal 1950an, ramai peminat John Wayne dan Marlon Brando terkejut apabila melihat aksi dua aktor pujaan mereka hanya memakai baj yang berleher bulat dan berbentuk huruf T  dalam filem yang di tayangkan di panggung wayang.Itulah kali pertama fesyen seperti itu di tontani.
pengaruh lakonan dua bintang filem HOLLYWOOD yang bertubuh sas itu dilihat amat seksi serta mengujakan muda-mudi sehingga ramai yang terikut-ikut dengan fesyen berkenaan.Lima tahun kemudian, aktor James Dean, pelakon yang paling ranggi pada masa itu memakai baju T yang dipadankan dengan kemeja serta leher terbuka dalam filem Rabel Without cause terbitan tahun 1955.
Gaya kasual james dean dalam filem berkenaan amat memukau penonton.Fesyen ala James Dean itu terus meletup.Seluruh dunia terpengaruh dengan fesyen  terbaru itu.Pada musim panas di Eropah fesyen baju T ala James Dean terus menjadi pilihan ramai.Industri baju T berkembang pesat hasil permintaan ramai sehingga ke seluruh Eropah.Fesyen itu seterusnya merebak ke seluruh pelosok dunia, dari Asia Timur dan Asia Barat sehingga ke Afrika.
Fesyen baju T seterusnya menjadi lebih canggih apabila kumpulan hipi pada tahun-tahun 1960an mencelup baju T dengan teknik ikat.Apabila proses saring sutera menjadi lebih canggih,baju yang di cetak juga semakin laku.Pelbagai fesyen di keluarkan tetapi industri baju T tetap menguntungkan.Di Amerika Syarikat sahaja misalnya, industri baju T bercetak mencatat jualan lebih daripada satu bilion dolar setahun.
Sebenarnya baju T mula di perkanalkan sejak perang Dunia pertama lagi.Askar-askar Amerika di Eropah di benarkan memakai baju berleher bulat dan nipis bagi menghadapi cuaca musim panas.Sehingga meletusnya Perang Dunia Kedua, baju T menjadi suatu kebiasaan  di pakai oleh askar-askar Amerika di medan perang.
Idea memakai baju T hanya merebak ke seluruh dunia melalui filem hasil fenomena James Dean.Lagipun, baju T diterima ramai kerana inilah antara ciptaan paling ringkas pada zaman moden...
Aaaa you all dah tahu ker...tu la..cerita pasal asal-usul seluar jeans jenama James Dean dengan baju T nya...Aku dapat segmen dari Mastika...you all pernah beli Mastika tak...???Beli la..macam-macam story kat dalam tu...Aku pun dah lama tak beli..baru bulan ni laki aku beli...waktu aku keja selalu jugak la aku beli....panjang lebar pulak aku bercoleteh..nanti you all boring pulak...Okey aku Chowww dulu...Layan....
Ni la orangnya..hensem tak?? Sorry gambar kabur...

 Ini story Ada Apa Dengan Cinta????

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

31 March 2011

April Fool (Tragedi Berdarah Orang Islam)..

Pada Abad Ke- 8 Msihi,Sepanyl berkembang menjadi sebuah negara Islam yang maju dan makmur apabila di tadbir oleh penguasa Islam.


Keadaan ini tidak di senangi oleh golongan kafir yang berjiran dengan Sepanyol.Mereka mahu lihat Islam hancur tetapi kebanyakan usaha mereka untuk menakluknya gagal.


Akhirnya pihak kafir menemui jalan untuk menghancurkan penduduk Islam Sepanyol.Caranya Mudah.Dengan melemahkan iman mereka melalui serangan pemikiran dan budaya untuk memecahkan perpaduan umat Islam.Strategi ini berjaya dan akhirnya sedikit demi sedikit Sepanyol jatuh ke tangan tentera salib.


Tentera salib amat kejam.Masyarakat awam termasuk wanita dan kanak-kanak di bunuh tanpa perikemanusiaan.Satu demi satu daerah di Sepanyol berjaya di takluki sehinggalah tentera ini tiba di wilayah terakhir iaitu Granada.Penduduk Islam di wilayah ini terpaksa bersembunyi di dalam rumah untuk menyelamatkan diri.Lalu tentera Salib membuat satu taktik penipuan.


Mereka mengumumkan penduduk Granada di benarkan untuk keluar dari penempatan mereka dengan selamat dan di benarkan menaiki kapal yang telah di sediakan untuk keluar daripada Sepanyol.Percaya apa yang mereka janjikan tentera Salib,maka ribuan penduduk Islam di wilayah itu keluar rumah lalu berkumpul di pelabuhan.


Tentera Salib yang bersembunyi lantas membakar keseluruhan penempatan di situ termasuk golongan Islam yang masih terus bersembunyi di dalam rumah.Ribuan umat Islam yang sudah berkumpul di pelabuhan hanya tergamam tanpa dapat berbuat apa-apa bila melihat tentera Salib bukan saja membakar rumah-rumah mereka,malah turut membakar kapal yang di janjikan untuk membawa mereka keluar dari wilayah itu.


Mereka semua terkepung.Lalu tentera Salib dengan kejam menyerang dan membunuh kesemua umat Islam di pelabuhan itu termasuklah wanita dan kanak-kanak tanpa belas kasihan.Yang kedengaran hanyalah gema takbir diiringi jeritan dan tangisan.Tiada seorang pun penduduk Islam yang terselamat.Granada bermandi darah!!!Mayat bergelimpangan,laut yang biru bertukar menjadi merah.Dan tragedi berdarah ini berlaku pada 1 April tahun 1847 Masihi dan di kenali sebagai "APRIL FOOL DAY oleh golongan Kristian.


Kawan-kawanku sekelian,jika orang kafir merayakan 'April Fool' sebagai hari untuk mengenang kemenangan mereka membunuh dan 'memperbodohkan' orang Islam berdasarkan tragedi Granada di Sepanyol,apa motif kita sebagai  orang Islam untuk turut sama 'berlawak' mengenakan orang lain pada 1 April?????fikir2kanlah....Aku tak pernah sambut pun April fool tu...kauorang pernah ke? Aku tengok kawan aku mengenakan orang adalah....pada hari tu....
Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

30 March 2011

Tengah Masak Gas......

Aku bengang betul hari ni....Dah la pagi2 dah bangun...basuh kain semua..settle....Tapi yang aku bengang tgh masak gas pulak habis...Si yob nak balik makan dalam pukul 10.30am.Dia keja pagi hari ni..biasanya kalau keja pagi si yob balik makan kat rumah.Puas telefon kedai gas tapi tak dapat...tu yang bengangnya....line tel dah kena potong ke...aku tak tahu la...sebelum ni tel kedai gas tu senang jer...terus dapat..kauorang pernah tak kena cam aku kena ni......
Tadi mintak gan jiran no tel gas yang lain..tel pun tak dapat jugak..Aduh!!!! kenapa hari ni nasib tak baik pulak...Aku dah tel dengan si yob..bilang dengan dia gas kat umah habis...dia cakap tunggu dia balik...baru dia pegi kedai gas lagi senang cerita..Asyik tel tak dapat jer........
                                                                  *
                                                                  *
                                                                  *
                                                                  *
                                                                  *
                                                                  *
                                                                  *
                                                                  *
                                                                 *
                                                                 *
                                                                *
                                                                *
Terpaksalh.....tunggu si yob balik dalam pukul 10.30am lebih...Bengang betul aku....Gara-gara gas punya pasal......Bengang aku bengang...tak dapat masak untuk laki aku...Huhuhu... 


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

29 March 2011

Suspek Kahak Dalam Paru2 Syifa

Salam buat teman-temanku......
Hari ini aku nak story pasal anak aku yang comel tu Syifa.....,Malam tadi kitorg bawak dia pegi check kat klinik Swasta sebab kesian tengok dia asyik batuk jer...pastu batuk muntah...Ibu mana sampai hati tengok keadaan anak cam tukan....kesian tengok keadaan dia dan campur gan risau..aku ajak si yob (laki aku) pegi ke klinik jap check..Sampai di klinik tengok ramai punyer la ramai..terpaksa la menunggu.....
Si yob (laki Aku) perutnya dah mula keroncong....,aku suruh dia bawak budak org tu pegi makan dulu..sementara aku menunggu turn nak masuk jumpa dokter kat dalam.Tunggu punya tunggu sampai la turn aku..."Nur Faqihah Syifa" nurse kat dalam tu panggil..aku masuk la...laki aku belum siap lagi makannnya...Tengah dokter check syifa baru dengar suara laki aku kat luar...
Dokter check syifa...dokter cakap kahak dalam dadanya sebelah kiri banyak...nak bagi ubat batuk tak boleh because baby lagi...dokter cakap bawak la si syifa ni ke hospital Klang..Mungkin kat sana nanti Si syifa kena sedut kahaknya.Aku dengar jer ngeri bunyinya.....Dalam kepala aku...macam2 aku fikir...dalam kepala si yob entah la...tengok mukanya lain jer...(takut jugak kot...tak tahu dokter sedut pakai apa???)
Pukul 8.30am kitaorg berangkat la ke hospital klang.Hospital dari rumah kami tak la jauh...dalam 20 min dah sampai kot kalau jalan clear.....tu jalan clear...Bila dah sampai kitaorg tanya dekat kaunter pertanyaan...diaorg cakap pegi kat area emergency...aku dengar perkataan "emergency" pun dah takut....terpaksalah jalan..parking kereta jauh...sampai kat bahagian tersebut kami register dan duduk tunggu no giliran "1022".
Tidak lama kemudian no di panggil...kitaorg masuk dan jumpa dokter.Dokter check dada syifa...dokter tanya Demam ke tak...memang syifa tak demam cuma batuk jer...jawabku...Bila siap check dokter cakap tak ada apa2 cuma nafasnya saja berbunyi...sikit.Kalau demam gan batuk itu yang bahaya kata dokter.Aku lega kejap...(tak la kena sedut anak aku...selamat...bisik aku) kata dokter lagi kalau demam datang hospital balik...nanti ambik ubat dekat kaunter...Selamat!!!! Aku tengok muka si yob lega sikit...mau pulak dia senyum..waktu datang tadi diam dan masam mukanya....(risau kot)...Yalah...aku gan syifa dalam pantang lagi...tu klinik yang kitaorg pegi pada awalnya takut bagi ubat...takut..tanggung risiko kalau terjadi apa2 kat syifa...sebab syifa belum sebulan lagi baru 27 hari...Apa yang penting tak la..kena sedut apa yang dokter kat swasta tu cakap....Gara2 Kakak syifa la...(anak aku yang sulong) berjangkit kat syifa...kakaknya batuk gan selesema datang pulak kat adiknya..tu yg berjangkit...Budak2 mana tahu....Banyak kali larang dia datang jugak nak main gan adiknya...Emmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm 

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

28 March 2011

Mutiara Kata...

***********************************************************************
                                                   WANITA
Nafsu mengatakan wanita itu cantik kerana rupa parasnya.Akal mengatakan wanita itu cantik kerana ilmu dan kepandaiannya.Hati mengatakan wanita itu cantik kerana akhlak dan imamnya.
***********************************************************************
                                                 SAHABAT
Sahabat yang beriman ibarat matahari yang menyinari semesta alam.Sahabat yang setia ibarat wangian yang mengharumkan si pemakai.Sahabat sejati ibarat pendorong impian untuk mencapai kejayaan.Sahabat berhati mulia ibarat penyuluh membawa ke jalan Allah.
                                                       *
                                                       *
                                                       *
                                                       *
                                                       *
                                                       *
                                                       *
                                                       *
                                                      *
Ada apa Dengan Cinta??
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ