Di saat Melahirkan Syifa...

Author : Cik Rose Cute | 5:21 PM | 11Total Comments |
Salam...buat semua...ni nak story sikit..walaupun luka di bawah belum pulih lagi..ibu tetap nak tulis apa yang berlaku di saat melahirkan anak ke tiga ibu..Nur Faqihah Shifa...

Pada pukul 11.00pm ibu dah terasa sakit tapi tak lah kuat sangat..cuma sikit-sikit jer..ingatkan sakit main2 jer..yang sepert selalu ibu rasa.Pukul 3.00am tanggal 04/03/2011 datang lagi sakit tapi kuatnya lebih sedikit dari semalam...,ibu bangun ke dapur buat cam biasa..rebus air untuk buat air masak...takut besok tak ada air lagi..macam mana nak bancuh susu untuk haziq hanif (anak keduaku)semua dah beres ibu duduk kat ruang tamu sorang2..sekejap termenung,sekejap berdiri,sekejap baring semuanya tak kena..Boring duduk kat ruang tamu,Ibu masuk dalam bilik..baring..tapi mata tak mahu lelap..dalam hati Ibu terdetik"aku nak bersalin ke?"..Mulalah Ibu fikir yang macam-macam walaupun ada pengalaman sebelum ni..tapi fobia bersalin tetap ada di dalam diri Ibu.

Ibu tengok jam dah hampir pukul 5.00am.Sakitnya lagi kuat daripada tadi...rasanya...ya Allah! tuhan saja yang tahu..atau ibu-ibu yang pernah bersalin.Ibu tengok seluar dalam Ibu kot-kot keluar tanda..tapi tak ada tanda apa-apa pun....sakitnya bukan main lagi..ibu bangun tengok abah ada kat komputer.."dah bangun laki aku ni.."fikir ibu sejenak..sebab Abah menemani Nur fatin Sahira (anak sulongku) malam tu..dia takut tidur sorang pulak..Ibu tengok jam hampir pukul 5.30am..ibu cakap gan abah sebab tak tahan lagi menahan sakit yang amat sangat..datangnya 5 minit sekali.

Abah kejutkan anak-anak siap barang semua pergi ke hospital klang.Sampai hospital klang stuff nurse check kat bawah tengok dah bukak berapa....bukaknya baru 3 cm...Abah dah register semua ibu kena tahan masuk wad.Sakitnya tak payah cakap lagi bertambah kuat..ibu rasa nak meneran jer walaupun dah bukak 7 cm..semasa tengah check jantung baby sebelum masuk living room...

Doktor ada tanya keluar apa-apa tanda..dalam kesakitan Ibu cakap tak keluar tanda apa-apa pun...,tu yang doktor pecahkan air ketuban walaupun belum bukak 9 cm..pastu dia biarkan ibu kat situ...Tuhan saja yang tahu apa perasaan ibu...betapa azabnya dengan kesakitan nak bersalin..dengan Doktor pelatih yang baru nak belajar jadi doktor..kejap-kejap check kat saluran peranakan ibu..bayangkanlah!!!!rasa nak teranjang pun ada...di saat-saat kepala baby nak keluar diaorang sempat lagi nak check bukak berapa....pastu tak bagi teran..lagi..mereka menyuruh ibu sabar jangan teran lagi...Aduh!!!!!!Cuba bayangkan....apa perasaan ibu-ibu sekelian?

Ibu cakap dengan diaorang tak boleh sabar lagi barulah nurse tolak ke living room..Masuk jer living room..kat situ pun ada pelatih jugak..baju warna purple..di dalam hati ibu.."habislah aku jadi bahan ujikaji mereka..."Tak sampai 1 minit dalam living room ibu dah bersalin..Time jahit kat bawah satu hal lagi...lama betul ibu kat dalam living room menjadi bahan ujikaji pelatih-pelatih tersebut cara-cara untuk jahit anu yang lepas bersalin,dah la tak bius dengan ubat..jahit mati-mati jer...Cuba bayangkan...

Ni lah pengalaman Ibu yang paling mengerikan...Tapi Alhamdullillah Semuanya sudah selamat...kalau diingat balik....emmmm..tak nak pergi hospital klang...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Jika Anak Anda Demam,apa yang patut seorang Ibu Buat??

Author : Cik Rose Cute | 7:40 AM | 0Total Comments |
Petua ni aku dapat dari blog member...,sajer jer aku snap kat sini jugak..supaya boleh aku tengok di kemudian hari bila anak-anak aku demam @ selesma...,kalau kau org rajin ambiklah dan salin kat blog kauorang untuk buat panduan.Kalau nak ingat susah sikit..kalau aku ingat kejap pastu lupa..

  • Jika anak demam: Pastikan anak itu di mandikan 3 kali sehari supaya panasnya keluar.Memang betul pun..masa belajar dulu pun ada,cikgu sains ada cakap..topiknya kenapa air panas dalam cawan teh akan sejuk dalam beberapa minit?Ini kerana haba panas akan bergerak keluar mencari kawasan sejuk..samalah dengan suhu badan kita.
  • Bila Anak Selsema:Tetap mandikan 3 kali sehari..supaya bila selepas mandi,lendir itu akan mudah keluar.Namun sayangnya ramai ibu-ibu hari ini ingat jika selsema anak sejuk maka jangan mandikan.Apabila ini berlaku...anak mudah berkahak sehingga sesak nafas.Ibu cuba praktikkan setiap kali anak-anak ibu ada selsema.Alhamdullillah...maksimun pun 3 kali.
  • Bila anak batuk:Tetap mandikan 3 kal supaya panasnya keluar dan bila tidur malam,sapukan minyak telon @ minyak burung unta di belakang badan   anak  dalam jam antara 1-3 pagi.Insya Allah kahaknya cepat beransur baik.Jika minyak terlalu panas campurkan sedikit dengan minyak kelapa @ minyak zaitun sebelum di lumur pada badan anak anda.
  • Waktu Mandi yang sesuai untuk anak ialah jam 8 pagi,selepas zohor dan sebelum jam 7 malam.Jika terpaksa mandikan dengan air suam dan sapukan minyak panas selepas mandi supaya chest tidak mudah sejuk dan di serang selsema.
  • Biasakan selepas mandi,sapukan minyak panas pada ubun-ubun anak,belakang telinga,tapak tangan,dada dan belakang dada serta betis dan tapak kaki.Ini membantu melancarkan peredaran darah anak juga selsema tidak langsung.
P/S....Even Doktor turut pesan,jika anak demam...pasangkan air cond di rumah jika ada,supaya suhu sejuk dan rumah tidak berkuap.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Bengang Betul!!!!!

Author : Cik Rose Cute | 12:04 PM | 2Total Comments |
Kau orang nak tahu tak aku bengang apa????
Aku bengang pasal air....dari pagi lagi dah tak ader air...ni pun tak masak lagi..puas aku tunggu..tak ader jugak air...dah la anak aku balik sekolah nak maman...sakit hati betul!!!!kalau kau org sakit + bengang tak?Air dlm tangki tu ader..tapi takkan nak masak guna air tu kan...eeeeiiii entah-entah dalam tangki tu semua ader...bangkai tikus ker..telur nyamuk ker..mesti semua ader...
Kat tempat kau org ader ke problem pasal tak ader air ni?????Tempat aku ader..kalau hari Ahad gan sabtu of course tak ader air..tu memang aku dah tahu..sebab area org kat  taman ni..cuti..tu boleh di maafkan lagi..Hari ini..hari apa? seee hari ni kan hari rabu....semua org koje...tak ader jugak..ikan dlm sinki dah lama tunggu untuk aku siangkan and goreng..sabar ye ikan..tunggu air..ader dulu..
Mesti anak-anak aku dah kebulur...nak melantap...sakit hati betul...ni lah dugaan kalau duk pekan ni kan...aku pun dah gigit jari lapar cam kartun kat depan ni...,dah lah aku mengandung....terpaksalah maman roti hu..hu...
sampai bila air ni...adoi!!!!!! help me..help me...mana jabatan air ni...dah la tak info hari ni tak ader air....help me..help me...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Jaguh Renang

Author : Cik Rose Cute | 11:30 PM | 1Total Comments |
video
Nilah jaguh renang...tgk la..bukan main seronok lagi..nasib baik air tak dalam.Ibu dah lupa la ni kat mana...mungkin dlm perjalanan ke kuala kangsar..pastu singgah kat air terjun ni..tak stanby pakaian pun..cuma singgah nak tengok air jer..Sahira pantang tgk air..dia mula buat perangai nak mandi..nasib baik dia pakai seluar dalam waktu tu..terpaksalah guna seluar dalam yang tengah dia pakai buat basahan mandi.Kat pekan nanti beli seluar lain untuknya...Sewaktu nak ke pekan dia tak pakai seluar dalam la...dia pakai seluar panjang (jeans) nasib baik tak kencing dalam seluar..he..he..buat lawak la budak ni.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Thomas And Friends

Author : Cik Rose Cute | 8:51 PM | 0Total Comments |
Bukan main suka lagi diaorang ni...bila nampak Thomas..cerita  kartun keretapi tu...dua-dua berebut nak duduk..,siap gaduh lagi.Waktu ni Ibu belum mengandung lagi.Tapi Ibu dah tembam..tengok la..dalam gambar tu..,malunya..semua kawan-kawan cakap ge....Tu yang tak tahan tu...nanti dalam pantang..pantang betul-betul mesti slim sikit kan...waktu remaja berat 45kg jer..sekrg....ambik kau....dah la tak keja...makan pulak banyak..tu yg ge...sakit hati jugak tgk org kurus and slim...hu..hu...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

"Kalau begitu,aku puasa saja..."

Author : Cik Rose Cute | 11:09 AM | 0Total Comments |
ARTIKEL RINGKAS INI DISIAR-KAN UNTUK BACAAN LELAKI,KHUSUSNYA PARA-PARA SUAMI........


SAYIDATINA Aisyah pernah menceritakan,"Kalau Rasulullah berada di rumah,baginda selalu membantu urusan rumah tangga.Jika mendengar azan,baginda cepat-cepat berangkat ke masjid dan cepat-cepat pulang kembali sesudah selesai solat.
"Kalau ada pakaian yang koyak,Rasullullah menampalnya sendiri tanpa perlu menyuruh Aisyah melakunya.Baginda juga memerah susu kambing untuk keperluan keluarga mahupun untuk di jual.Setiap kali pulang ke rumah,bila dilihatnya belum ada makanan yang sudah siap dimasak,sambil tersenyum baginda menyinsing lengan bajunya dan membantu isteri kesayangannya itu di dapur.
"Pernah Rasulullah pulang pada waktu pagi.Ketika itu baginda sangat lapar tetapi sampai di dapur,baginda lihat tiada suatu apa pun yang ada untuk sarapan.Makanan mentah pun tiada kerana Sayidatina Aisyah belum sempat ke pasar lagi.Maka Rasulullah bertanya:"Belum sarapan,y Khumaira?" Khumaira adalah panggilan mesra untuk Sayidatina Aisyah yang bererti kemerahan-merahan.
Aisyah menjawab dengan suara serba salah:"Belum ada apa-apa wahai Rasullullah."
Baginda lantas berkata,"Kalau begitu,aku puasa saja hari ini,"tanpa sedikit pun tergambar perasaan kesal di wajahnya....


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Batu,Pasir,Air

Author : Cik Rose Cute | 10:47 AM | 0Total Comments |
Ada tiga kategori manusia di dunia ini....
  1. Yang sifatnya umpama huruf-huruf dipahat pada batuan keras.Mereka ini mudah marah,suka menghambur kemarahan dan kemudian menyimpan perasaan marah itu berserta dendam kesumat dalam tempoh waktu yang panjang.
  2. Yang sifatnya seperti huruf dilakar pada hamparan pasir.Mereka mudah marah,tapi hanya sebentar saja,kemudian melupakannya.
  3. Yang sifatnya seperti huruf-huruf di tulis pada air yang mengalir.Mereka tidak menyimpan sebarang perasaan buruk dan tidak mengendahkan kata-kata mahupun khabar angin yang negatif.Fikiran manusia kategori ini sentiasa bersih,tulen dan tidak mampu di ganggu-gugat oleh sesiapa dan apa pun jua...
  4. Anda dalam kategori mana????fikir-fikirkanlah sejenak...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ