Resepi Bakso

Author : Cik Rose Cute | 3:01 PM | 0Total Comments |
Ni memang aku suka...,setiap kali my hubby pegi pasar malam..mesti aku kirim bakso.Memang la..sedap tapi bihumnya sikit jer...biasa la orang berniaga mesti nak untung jer..Aku tengok resepi ni dalam blog member...aku ambik je la...mana tahu nanti boleh cuba buat...he..he...


Bahan-bahan:

  • Mee hoon /bihum 1 bungkus (4oogm)
  • Kalau suka mee kuning pun boleh.
  • Taugeh @ carrot (Di hiris)
  • Kobis di hiris halus.
Untuk Bahan Bebola:
  • 400gm daging cincang
  • 2 biji bawang merah- di racik
  • 2 biji bawang putih- di racik
  • 2 biji telur -1/2 biji
  • 1 sudu kecil tepung ubi @ tepung jagung
  • Sedikit serbuk lada sulah dan garam
Untuk Bahan Kuah:
  • 3 biji bawang merah- di hiris
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1 sudu kecil lada sulah (biji)
  • 1 batang serai di ketuk
  • 1 sudu besar pati daging @ pati ayam.
  • Sedikit serbuk lada sulah
  • Garam dan perasa.
Cara Membuat Kuahnya:
  1. Tumbuk bahan seperti 3 ulas bawang putih,1/2 inci halia,1 sudu kecil lada sulah.
  2. Tumis bawang merah yang di hiris hingga kekuningan,masukkan bahan yang telah di tumbuk tadi,tumis sehingga garing dan naik bau.Masukkan serai sekali.
  3. Masukkan air,pati daging @ pati ayam,serbuk lada sulah,garam dan perasa.
Cara Membuat Bebola:
  1. Sementara menunggu kuah mendidih,gaul semua bahan untuk membuat bebola daging.
  2. Bentukkan bulat mengikut saiz yang  kita suka.Siap membentukkan masukkan ke dalam kuah tadi biar mendidih.Kuah siap apabila bebola tadi timbul
  3. Siap kuah dan bebola.
Untuk Bihum:
  1. Rendam bihum dan celur,kemudian tapis.
  2. Hidangkan bihum dengan taugeh dan kubis.Tuang kuah dengan bebola.Boleh juga guna mee lain @ maggie.
  3. Biasanya di indonesia,bakso di hidangkan dengan cilipadi yang di tumbuk berasingan dengan kicap,kicap yang sering di gunakan kicap ABC.
  4. Tak tahulah kat tempat lain ada ke tidak,tapi kalau kat batu pahat boleh jumpa.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Kuih Seri Muka

Author : Cik Rose Cute | 2:35 PM | 0Total Comments |
Kuih seri ni..memang aku suka...ari tu dah buat tapi tak jadi...,dah la tak jadi tak cantik..tak tengok resepi main buat jer..sekarang dah ada resepinya...insya Allah..kali ni buat mesti jadi...

Untuk Bahan Lapisan Bawah:

Bahan2:

  • Saiz Loyang 22cm/3
  • 500gm beras pulut
  • 400ml santan cair
  • 1 sudu garam
  • 2sm minyak
Untuk Bahan Lapisan Atas:

Bahan2:
  • 120gm tepung gandum
  • 3 sm tepung jagung
  • 140 gm gula
  • 3 biji telur
  • 450 ml santan pekat
  • 1/2 garam
  • 300 ml air tambah 10 helai daun pandan di kisar untuk di jadikan air pandan (bagi yang tak mudah nak dapatkan daun pandan boleh di gantikan dengan 1 st pandan peste)
Cara-cara untuk lapisan Bawah:
  1. Sediakan kukusan terlebih dahulu.Biarkan air mendidih.
  2. Bersihkan beras pulut dan di rendam selama 10-20 minit.
  3. Toskan beras pulut(tak perlu lama2 rendam beras pulut sekejap pun boleh)
  4. Satukan semua bahan-bahan di dalam loyang dan di kacau sedikit agar minyak dapat di ratakan.
  5. Kukus di atas kukusan yang telah sedia mendidih selama 20-30 minit.
  6. Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi.Siap untuk di lapis dengan lapisan atas.
Cara-cara untuk Lapisan Atas:
  1. Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit pun boleh.
  2. Masukkan santan yang telah di larutkan dengan garam.Di ikuti dengan air pandan dan di pukul / di kacau lagi.
  3. Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dalam adunan tadi.Di pukul atau di kacau lagi agar tidak berbiji-biji.Hendaklah di tapis adunan ini dan siap untuk di kukus.
  4. Sekali lagi dengan kukus yang sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...,Letakkan loyang yang berisi pulut tadi tu...ke dalam kukusan dan dengan perlahan-lahan tuangkan lapisan atas.
  5. Kukus ia selama 45 min atau 1 jam.
PERINGATAN:Kuih ini hendaklah ia betul-betul sejuk baru ia mudah di potong dan cantik di hidangkan jadi selamat mencuba.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Roti Goreng Ranggup

Author : Cik Rose Cute | 2:09 PM | 0Total Comments |
Bahan-bahan:

  • 8 keping roti
  • serikaya-secukupnya
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 cawan air
  • 2 sm marjerin
  • 1 sudu kecil garam dan gula (gula bukan nak bagi perasa tapi nak bagi kuih sedikit berkilat jer..)
  • Sedikit pewarna kuning.
Cara-cara:
  1. Di dalam bekas,satukan tepung bersama marjerin,garam dan gula.Bancuh dengan air (guna Whisk lagi senang)warnakan kuning ketepikan.
  2. Ambil 2 keping rati dan intikan dengan serikaya dan potong ikut citarasa anda,nak cantik buang kerak tepi pun boleh.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali untuk menggoreng.
  4. Celupkan roti tadi ke dalam adunan tepung dan goreng segera sehingga ke perangan.
  5. Tips: Roti yang di potong pada saiz kecil lebih menarik perhatian si manja anda.
Roti ni..ranggup di luar tapi lembut lagi kat dalam...sedap di makan ketika panas suam-suam...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Rendang Ayam Bersama Pulut Kuning

Author : Cik Rose Cute | 1:57 PM | 0Total Comments |
Bestnya pulut kuning....last makan pulut kuning masa aku kahwin  5 tahun lepas...dah lama tak merasa...sedihnya...Ni jumpa resepi dalam blog kak hanieliza..terus ambik.

Bahan-bahan:

  • 1 Ekor ayam
  • 2 cawan kerisik
  • 2 helai daun kunyit (Mayang halus atau koyakkan)
  • Garam
Bahan Untuk Di blender:
  • 3 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 batang serai
  • 3 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 15 cili kering
  • 25 biji cili padi.
Cara-cara:
  1. Ayam di buangkan kulit dan di potong kecil.Basuh dan toskan.
  2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam kuali besar dan kacau hingga sebati.
  3. Masak dengan api sederhana sehingga ayam lembut dan kuahnya pekat dan naik minyak.
  4. Rasakan garam dan bila telah pekat boleh angkat dan di hidangkan.
Pulut Kuning
Bahan-bahan:
  • 1 kg beras pulut(basuh)
  • 3 keping asam keping
  • 3 sudu besar serbuk kunyit (bancuh dan tapiskan )
  • Air secukupnya untuk merendam pulut
  • 1 biji kelapa (3 cawan santan pekat)
  • 1 sudu kecil gula
  • Garam secukupnya.
Cara-cara:
  1. Rendamkan beras pulut dengan asam keping dan larutan kunyit selama beberapa jam untuk mendapatkan warna kuning.(sekali- sekala gaulkan bahan ini supaya beras pulut ini rata warna  kuningnya.
  2. Toskan beras pulut dalam tapisan.
  3. Panaskan kukusan.Masukkan pulut dalam kukusan yang telah di didihkan airnya.
  4. Kukus sehingga naik wap airnya.
  5. Angkat keluarkan pulut dan masukkan dalam mangkuk besar.
  6. Tuangkan santan yang telah di gaulkan dengan garam dan gula.
  7. Gaul dan kacau rata santan dan pulut.Masukkan semula dalam periuk kukusan.
  8. Kukuskan semula sehingga naik wap lagi (20-25 minit)
  9. Bila telah naik wap tutup api dapur dan tekan pulut dalam acuan (jika mahukan pulut berbentuk cantik)
  10. Hidangkan pulut dengan rendang atau gulai ayam atau daging.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Nasi Minyak

Author : Cik Rose Cute | 1:30 PM | 0Total Comments |
Ni pun dari blog kak hanieliza,tgk cam best jer...nanti habis pantang boleh la buat...My hubby suka nasi minyak.Jangan marah ya kak...saya curi resepi...he.3

Bahan A;

  • 1 kg beras bathmati
  • 3 sudu besar minyak sapi
  • 1 liter air
  • 1/2 cawan susu cair (bancuh 1/2 cawan air )
  • 50 gm daun ketumber(Potong Pendek)
  • 50gm daun pudina
  • 1 cawan kismis kuning
  • 1 sudu besar pewarna kuning di bancuh dengan 1/2 cawan air.
  • Garam secukupnya.
Bahan B;
  • 3 ulas bawang merah(Di hiris)
  • 3cm halia ( Di hiris)
  • 5 cm kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 kuntum buah pelaga.
Cara-cara:
  1. Beras di basuh dan di rendamkan selama 30 minit.Tapiskan..
  2. Masukkan bahan B di dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
  3. Masukkan beras,kismis daun ketumbar dan daun pudina.
  4. Biarkan nasi masak seperti biasa.
  5. Bila telah masak siramkan bancuhan susu cair
  6. Curahkan bancuhan pewarna kuning ke atas nasi pada 3 tompok yang berasingan.
  7. Masakkan lagi sehingga nampak nasi cantik.
  8. Gemburkan nasi perlahan dan hidangkan.



Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Nasi Ayam

Author : Cik Rose Cute | 1:15 PM | 0Total Comments |
Ni resepi dari blog kak hanieliza,aku suka makan Nasi Ayam tu yang aku ambik resepi kat blog kak hanieliza.Bila nak buat entah la...,ni tengah sarat mengandung...lain kali boleh la cuba.


Bahan-bahan;

  • 1 Ekor ayam (potong 4 )
  • 4 tin susu beras AAA
  • 5 ulas bawang putih (di ketuk)
  • 1 inci halia (di ketuk )
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 2 helai daun pandan (di simpul)
  • Garam secukupnya.
Untuk Sayuran;
  • Daun salad.
  • Bawang goreng
  • Timun 
  • Tomato
  • Daun sup& daun bawang ( di racik )
Untuk Sos Cili:
  • 10 biji cili merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar cuka atau jus limau nipis
  • Gula dan garam secukupnya.
Cara-cara Membuatnya:
  1. Rebuskan ayam,halia,bawang putih,garam,kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih dan buah pelaga.
  2. Bila sudah mendidih angkat dan toskan ayam.
  3. Lumurkan kicap cair pada ayam dan gorengkan dalam minyak yang banyak sehingga masak.
  4. Ambil 5 tin susu air rebusan ayam dan masukkan ke dalam Rice Cooker.Masukkan beras dan daun pandan (masukkan beras seperti masak nasi biasa ).
  5. Air rebusan yang lebih tadi masukkan garam dan carrot dan biarkan mendidih.(Sekiranya nampak sikit bolehlah tambahkan air supaya dapat seimbangkan dengan hidangan nasi.
  6. Sediakan bahan cili sos dan kisar.Rasakan masin dan masam dan manisnya.
  7. Sayur dan ayam di potong kecil.
  8. Hidangkan dalam pinggan bersama nasi dan sup yang telah di masukkan daun sup dan daun bawang goreng.
TIPS;Ayam boleh juga di bakar pada suhu 180 darjah selama 30 minit.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Bubur Jagung (Minum Petang )

Author : Cik Rose Cute | 12:55 PM | 3Total Comments |
Bahan-bahan;

  • 500gm jagung frozen
  • 3 cawan santan pekat (1 biji kelapa)
  • 1 cawan air
  • 1 cawan gula perang
  • 2 sudu besar gula (sekiranya kurang manis)
  • 2 sudu besar sagu mata ikan (basuh dan toskan)
  • Garam
  • Daun pandan
Cara-cara:
  1. Masukkansemua bahan kecuali santan pekat ke dalam periuk.
  2. Masakkan sehingga mendidih dan nampak sgu jernih.
  3. Masukkan santan pekat dan kacau perlahan2 sehingga mendidih sekali lagi.
  4. Hidangkan.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Kuah Kacang (Terengganu)

Author : Cik Rose Cute | 9:36 PM | 1Total Comments |
Bahan-bahan:

  • 1/2 kilo kacang tanah (blender jangan hancur sangat)
  • 1 inci halia
  • 3/4 sudu cili boh tambah air sedikit
  • 3 hingga 4 batang serai
  • santan
  • asam keping (1 keping)
  • Gula melaka
  • Garam
  • 5 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
Cara-cara:
  1. Tumis bawang merah,bawang putih,halia yang telah di tumbuk hingga naik bau.
  2. Masukkan ciliboh biarkan hingga masak dan sebati.
  3. Masukkan santan dan kacang yang telah di blender serta serai yang telah di ketuk,asam keping,gula melaka dan garam.
  4. Kacau sehingga menjadi warna koko.
  5. Agak-agak masak,rasa terlebih dahulu takut manis dan tambah bahan perasa.
  6. Biarkan naik minyak dan mendidih,siap untuk di hidang bersama ketupat nasi.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Kandunganku baru 9 bulan....

Author : Cik Rose Cute | 1:06 PM | 1Total Comments |
Wah....perutku makin hari..makin membesar,kakiku dah mula bengkak..hidung dah mulai kembang...,aku merasakan perutku ini makin berat.Itulah dugaan seorang Ibu mengandung.Sesiapa yang sedang mengandung sekarang mesti tak sabar sepertiku...ingin melihat wajah baby yang baru...,almaklumlah...aku sudah mempunyai dua cahayamata,seorang boy...seorang lagi girl.Mungkin yang ketiga ni...girl (Insya Allah).
Selang bunga katakan...(kata2 orang tua dulu2).Kadang-kadang aku merasakan babyku mengeras...tapi itu perkara biasa..bukannya nak bersalin lagi.Due 10/03/2011...lambat lagikan...manalah tahu..babyku ini ingin cepat keluar...sebab tak sabar nak jumpa kakak dan abangnnya..
Anakku yang pertama asyik bertanya jer...bila baby nak keluar...sebab persiapan baby semuanya sudah siap.Katil baby dah pasang...kelabu,tilam,bantal dan lain-lain kegunaan untuk baby.Tu yang sibuk bertanya tu...,ustazah yang mengajar kakak gaji dah ada baby...katanya baby boy...baby kita nanti baby girl....(kelakar betul budak ni...)tak sabar dia sebab dia tahu nak dapat adik perempuan macam dia...adik lelaki dah ada....
Nama pun belum tentu lagi...dah cari Abah tak berkenan..susah nak sebut katanya.Terpaksa la cari nama lain.Abah ni satu kalau bab nama mesti dia suruh ibu yang uruskan...pening jugak memikirkan nama ni...nama yang sedap dan enak untuk di dengar orang..maksud nama mesti lah elokkan...
Kaki pun dah kebas..punggung apatah lagi...lagi kebas...ibu stop dulu...apa-apahal nanti kalau dah bersalin boleh kita kongsi bersama...


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Persediaan Penting (Menjengah Alam Persekolahan(Petikan Majalah Keluarga)

Author : Cik Rose Cute | 11:15 PM | 0Total Comments |
Rasanya tak terlambat lagi untuk ibu coretkan di sini pasal persediaan penting Menjengah alam persekolahan kot.....(entah le....budak2 dah sekolah dekat 2 bulan..)



  1. Bijak mengatur kewangan-menghampiri January,tidak dapat tidak pasti ramai kanak-kanak yang kepingin hendak menggayakan kelengkapan serba baru apabila tiba sesi persekolahan.Jadi,adalah menjadi tugas dan tanggungjawab anda untuk mengatur belajawan keluarga secara bijak.Sebagai langkah awal,sediakan senarai ringkas perbelanjaan untuk persekolahan anak anda.Antaranya termasuklah yuran,tambang pengangkutan,buku,pakaian dan kasut.Letakkan anggaran kos yang diperlukanuntuk setiap satu dan jumlahkan kesemuanya.Kemudian bandingkan dengan bajet yang telah anda peruntukkan.Jika tidak selari,cuba kurangkan nilai setiap perbelanjaan agar ia tidak melebihi peruntukan yang sedia ada.Bahagi-bahagikan wang tersebut mengikut keperluan yang telah ditetapkan dan elakkan daripada berbelanja melampaui bajet terutamanya ketika membeli belah.
  2. Memilih Sekolah Yang Sesuai-Mewah dengan masyarakat majmuk,Malaysia memiliki pelbagai jenis sekolah.Antaranya seperti Sekolah Kebangsaan,Sekolah Jenis Kebangsaan Cina,Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil,Sekolah Rendah Agama Integrasi,Sekolah Rendah Pendidikan Khas dan sebagainya.Lantaran itu,terserah kepada anda untuk memilih sekolah yang bersesuaian dengan anak terutamanya kalau dia baru sahaja melangkah masuk ke darjah satu.Sebelum membuat keputusan,anda harus ingat bahawa setiap sekolah mempunyai sistem serta indentitinya yang tersendiri.Perbezaan ini bukan sekadar dari segi persekitaran.Tetapi ia turut berlainan dari aspek peraturan,bahasa pertuturan,buku serta silibus.
  3. Proses Pendaftaran Sekolah-Selaku ibu bapa,anda harus ambil tahu akan tarikh,masa dan lokasi pendaftaran persekolahan anak anda.Sekiranya anda was-was atau tidak tahu,adalah lebih baik anda merujuk kepada sekolah terbabit.Proses pendaftaran mungkin mengambil masa agak lama.Oleh itu,adalah lebih baik kalau anda mengambil cuti seandainya ia berlangsung pada hari bekerja.Ini penting supaya proses pendaftaran berjalan lancar.Di samping itu,cubalah datang lebih awal daripada waktu yang telah ditetapkan bagi mengelakkan kesesakan serta kelam kabut kerana terlewat.Usah lupa membawa wang secukupnya untuk pendaftaran anak.
  4. Utamakan Pengangkutan Yang Selamat-Sama ada dekat ataupun jauh sekolah dari rumah anda,anda harus berfikir tentang aspek pengangkutan.Ia bukan sekadar untuk menyenangkan anak anda ke sekolah,tetapi ia juga sebahagian daripada langkah untuk memastikan keselamatan anak.Bagi anak yang baru masuk sekolah (darjah satu),membiarkan dia menaiki basikal ataupun berjalan kaki bersendirian atau dengan rakan seusia tidak di galakkan kerana keselamatan tidak begitu terjamin.Jika anda tidak dapat menghantar serta mengambilnya,pilihlah perkhimatan bas sekolah.Walau bagaimanapun, semak dahulu syarikat bas terbabit,keadaan kenderaan yang di gunakan serta cara pemanduan pemandunya.Pilihlah syarikat yang mengutamakan keselamatan penumpang.
  5. Menyediakan Pakaian Dan Kasut-Memiliki pakaian,stoking dan kasut sekolah baru tentunya menyeronokkan kanak-kanak.Jadi sediakan sedikit peruntukan untuk membeli kedua-duanya.Menyediakan sekurang-kurangnya dua pasang baju dan kasut sudah memadai.Dengan ini dia boleh memakai pakaian serta kasut yang bersih setiap hari.Meskipun begitu,membeli pakaian baru bukanlah suatu kemestian kerana tidak semua keluarga berkemampuan.Anda boleh menggunakan semula pakaian sekolah lama sekiranya ia masih elok dan boleh di gunakan lagi.Misalnya jika pakaian sekolah si abang masih boleh di gunakan si adik ,tidak salah sekiranya ia di gunakan semula.Anda boleh membasuh dan mencuci pakaian tersebut menggunakan bahan pencuci agar ia kelihatan cantik dan baru.
  6. Membeli buku dan peralatan menulis-Buku dan alat tulis merupakan antara medium wajib dalam keperluan pembelajaran anak anda di sekolah.Namun,anda tidak perlu berbelanja banyak.Sebaliknya belilah mengikut keadaan kewangan anda misalnya dengan membeli buku-buku teks dan juga buku-buku rujukan penting sahaja yang akan di gunakan pada sesi awal persekolahan.Anda boleh membelinya lebih awal bagi mengelakkan kesesakan yang berlaku apabila membeli disaat akhir.Jangan membazir dengan memberikan anak begitu banyak alat tulis.Bilangan yang sedikit akan membuatkan anak anda lebih menjaga peralatan yang anda sediakan.
Tip-tip di atas ibu sengaja snapkan kat sini,mana tahu anak-anak ibu nak masuk alam darjah satu,boleh la..ibu baca kat sini..supaya ibu boleh beringat-ingat...takut nanti terlebih boros....Almaklumlah..anak pertama nak menempuh Alam persekolahan darjah satu.Buat masa sekarang kakak baru sekolah TBK...,baru 5 tahun...lambat lagi nak menempuh alam tersebut.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Sekeping Hati Yang Berpapan

Author : Cik Rose Cute | 10:05 PM | 0Total Comments |
Angin Yang Marah
Berlalu di celah dinding
Pohon yang usang itu
Menghempap tubuh kerdil.


Angin ganas bersama ombak
Yang menggunung gulung
Memecah kesunyian senja


Membekam di ombak dada
Silih berganti mengimbau kembali
Aku terdampar di tepi pantai
Perahuku entah ke mana
Bersamaku hanyalah sekeping hati
Dan sekeping papan dan air mata..


Maha Kaya Tuhan
Menyelamatkan nyawaku..


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Resepi Puding

Author : Cik Rose Cute | 3:10 PM | 0Total Comments |
Puding Biskut Marie


Bahan-bahan;

  • 5 biji telur(pukul sekejap
  • 400gm biskut marie-di patah-patahkan(chetam guna perasa kopi)
  • 1 cawan gula(boleh di kurangkan)
  • 1/2 cawan serbuk koko (di ayak)
  • 1 tin susu cair
  • 3 hingga 4 sudu butter
Cara membuatnya:
  1. Sediakan kuali.Masukkan susu cair,gula dan serbuk koko.Nyalakan api,kacau sehingga serbuk koko bergaul rata dengan susu dan gula.
  2. Apabila dah mendidih,masukkan butter.Kacau hingga butter cair.Kemudian masukkan telur yang telah di pukul.Perlahankan api,kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan biskut marie.Tutup Api.Gaul sehingga keseluruhan biskut marie di litupi coklat.
  4. Sediakan loyang yang di lapik kertas minyak.Kaup adunan ke dalam loyang.
  5. Tekan dengan senduk plastik sehingga mampat.Masukkan dalam peti sejuk sehingga ke esokkan hari.
Topping:
  • 1/2 buku butter
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan serbuk koko
Masak secara double boiler,boleh di tuang ke atas puding.

PUDING MANGGA

Bahan-bahannya:
  • 10 gm agar-agar
  • 2 sudu susu cair
  • 1 cawan gula
  • 1 biji telur
  • 1 mangkuk mangga masak- blender
  • 3 cawan air
Cara-caranya:
  1. Agar-agar dan air di masak.gula 1 cawan dan mangga di kacau bersama sehingga sebati.
  2. Masukkan susu 2 sudu yang di campur dengan telur.
  3. Di gaul lalu di tuang di acuan ikut cita rasa sendiri dan masukkan ke dalam peti ais.
Nota Kaki Chetam;
Mangga boleh di gantikan dengan lain-lain buah seperti epal,laici dan lain lagi.

AGAR_AGAR CERMIN BERSUSU MAK LANG

Bahan-bahan;
  • Agar-agar
  • air
  • gula
  • susu cair
  • Pewarna ikut suka
  • Daun pandan
Cara-cara;
  1. Setelah agar2 dan gula hancur,bahagikan kepada 2 adunan untuk di campurkan dengan susu dan biarkan atas dapur dengan api yang kecik .
  2. 1 lagi adunan asingkan lagi kepada 3 warna merah,kuning,hijau.Masukkan ke dalam fridge supaya cepat keras.
  3. bila dah keras,potong kiub semua agar2 yang berwarna tadi.Agar2 yang di campur susu tadi di masukkan ke dalam bekas dan bolehlah di taburkan agar2 kiub tadi.
  4. Potongan agar2 kiub tadi akan terapung dengan sendirinya.
PUDING ROTI

Bahan-bahan;
  • 1 buku roti yang di buang bahagian tepinya.
  • Sedikit butter atau mentega
  • Kismis 
  • Susu segar(1 liter air yg dalam botol)
  • Sedikit gula
Cara-caranya;
  1. Roti di potong 2 atau 3.Paling senang guna gunting jer...
  2. Kemudian sapuan roti ni dengan butter/mentega di bahagian atas dan bawah sehingga habis.
  3. Masukkan susu segar ke dalam periuk,tambahkan sedikit gula
  4. Panaskan di atas api sehingga gula larut.Jangan tunggu sampai susu mendidih.
  5. Sediakan loyang,letak roti sebagai lapisan pertama,taburkan kismis.
  6. Tuang satu senduk susu,letakkan roti sebagai lapisan seterusnya dan ulang sehingga roti,kismis dan susu habis.
  7. Bahagian tepi roti hendaklah di carik2 halus dan di tabur sebagai lapisan di atas sekali.
  8. Bakar dalam oven,lebih kurang 150-180 darjah.
P/s;
Jangan letakkan kismis di atas sekali,nanti kismis akan hangus bila di bakar.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Rindu Kasih sayangmu...

Author : Cik Rose Cute | 2:30 PM | 0Total Comments |
Tahun ini masuk tahun ke tiga...Arwah Ibuku meninggalkanku...Betapa sepinya rasa hatiku..bila ibuku tiada bersamaku...Di saat ini aku sangat-sangat memerlukan ibuku...dapat datang melihat saatku ingin melahirkan anakku yang ketiga...Tapi apakan daya..sudah suratan Ilahi..Ibuku telah pergi.kerana menderita sakit barah otak.
Ibuku sakit tak la lama...dalam masa 3 bulan jer...Doktor sudah bilang Ibuku tiada harapan lagi untuk hidup.Aku tak menyangka selama umurnya awal 30 an..dia selalu mengadu sakit kepala....dan aku waktu itu masih kecil tak tahu apa-apa.Ibuku banyak menderita...kerana setiap kali dia kawin..pasti suaminya meninggalkannnya...Kata orang Ibuku selalu di tinggalkan..disaat dia di dalam pantang...kesian Ibukukan!...
Alhamdullilah....nasibku tidak seperti itu...kalau nasibku seperti itu...entahlah..aku bukannya seorang yang kuat seperti Ibuku...Di waktu Ibuku kecil...hidupnya memang susah...dia tidak pernah bersekolah...dari kecil lagi Ibuku sudah mencari wang bersama Wan (nenek) pergi menoreh getah.Subuh-subuh lagi sudah bangun untuk menemani..Wan (nenek) untuk kekebun getah.Bayangkanlah waktu itu dengan tak ada elektrik...cuma pelita sahaja menemani perjalanan mereka....bayangkanlah.....
Pada waktu itu...macam-macam binatang buas pun ada...Ibuku pernah ternampak harimau ingin melintas semak....Cuba Aku di saat itu mau terkencing di dalam seluar.Pengalaman Ibuku banyak membuatkan beliau begitu kuat menempuh saat-saat kematiannya.Ibuku pernah berkata kepadaku"kamu sekarang beruntung tak macam zaman aku anak dara dulu..".Ibuku memang seorang yang garang dalam mendidik anak-anaknya.Aku selalu kena di marahi,di pukul...kalau tak berkenan di hatinya.Lagi-lagi kalau angin kepalanya tidak baik waktu tu...memang kena pukul...kalau tak dengar arahannya.
Tapi itu semua sudah jadi memori indah dalam hidupku....Aku bersyukur kepada Tuhan...sebenarnya Ibuku selalu memarahiku banyak sebab..kalau tak takkan aku jadi seorang insan yang tak kenang jasa..Ibuku...Di saat ibuku sakit...Ibuku ingin aku menjaganya waktu sakit...tapi aku hanya menjaganya dua minggu sahaja..Aku terpaksa mengikut suamiku balik ke selangor.
Abang dan kakak iparku yang menjaganya...sehingga ibuku menutup matanya yang terakhir....
Semoga roh ibuku...aman bersemadi di sana....Al-fatihah...
Anakmu merinduimu....


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Resepi Puding

Author : Cik Rose Cute | 9:09 PM | 0Total Comments |
Puding Kukus Strawberi

Bahan-bahan (10 orang) 
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin laici (toskan dan simpan airnya)
  • 4 keping roti (Gardenia,high 5,etc )
  • 1 kotak jeli kristal strawberi/raspberi.
  • 400ml air (untuk menyediakan jeli)
  • 1 sudu besar gula pasir
  • Cara- cara
  1. Kisar roti ,susu cair,air laici,gula pasir dan telur sehingga hancur.
  2. Potong  buah laici mengikut saiz kesukaan anda dan ketepikan.
  3. Tuangkan adunan yang di kisar tadi ke dalam loyang dan kukus selama 30-45 minit atau sampai masak.Keluarkan dan sejukkan.
  4. Panaskan air dan masukkan serbuk jeli kristal (tambah 2-3 sudu besar gula pasir kalau suka manis) kacau sampai larut.
  5. Susun buah laici di atas adunan kukus tadi.Tuang jeli kristal yang telah di masak tadi ke atas adunan.Sejukkan dalam peti sejuk sebelum di hidangkan.                                                                                                             


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Resepi spagetti (Teratak Chetam )

Author : Cik Rose Cute | 8:45 PM | 0Total Comments |
Spagetti Ala Melayu

Bahan-bahan;
  • 3 labu bawang besar-Cincang
  • 2 ulas bawang putih-Di mayang
  • 2 batang daun selari-cincang
  • 1 biji lada hijau-cincang
  • 2 batang lobak merah-hiris halus
  • 125gm cendawan butang
  • 4 biji tomato-hiris agak halus
  • 2 biji cili hijau-tumbuk
  • 3 sudu besar tomato puri
  • 250 gm daging cincang
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 1 bungkus spagetti 
  • Sedikit serbuk lada sulah
  • Garam secukup rasa  
Cara Membuatnya;
  1. Tumis bawang besar dan bawang putih.
  2. Masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang.
  3. Masukkan bahan daun saleri,lada hijau,lobak merah dan cendawan butang.Kacau sebentar.
  4. Masukkan bahan tomato,cili hijau,sos tomato puri,daging cincang dan air secukupnya.
  5. Masukkan garam,gula dan lada sulah.Kacau sebati.
  6. Biar kuah agak pekat dan angkat. 
Cara Menyedia spagetti;
  • Didihkan air bersama garam dan masukkan spagetti.
  • Masukkan 1 sudu besar minyak bila hampir lembut dan toskan.
Spagetti Berkuah
  
Bahan-bahannya;

  • 850 ml air
  • 200 ml santan
  • 4 sudu besar minyak masak
  • 2 kiub pati tom yam
  • 2 camca besar kerisik
  • 1 camca teh gula,garam 
Bahan Di kisar;
  • 1 biji bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar cili mesin
  • 4 biji cili merah
  • 4 sudu besar bawang goreng.
Cara membuatnya;
  1. Panaskan minyak,tumis bahan kisar hingga wangi.
  2. Masukkan air,santan,pati tom yam,kerisik,gula,garam.
  3. Kacau dan biar mendidih.Reneh selama 10 minit.
  4. Siap (300 gm Spagetti,rebus ikut arahan bungkusan)
  5. Hidang di hias dengan lobak merah parut,telur puyuh rebus atau telur ayam,tomato dan limau kasturi.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Bubur Kacang Merah

Author : Cik Rose Cute | 2:20 PM | 0Total Comments |
Bahan-bahan;

  • 300gm kacang merah
  • 2 cm halia-hiris
  • 1 daun pandan
  • 1 buku gula sira
  • 2 cawan gula pasir
  • 4 cawan santan cair
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu makan biji sagu
Cara penyediaan;
  1. Rebus kacang merah dengan 4 cawan air dalam periuk,sehingga kacang kembang.Masukkan halia,daun pandan dan garam.
  2. Masukkan gula sira dan gula pasir.Kacau hingga gula larut sepenuhnya.
  3. Masukkan santan kelapa cair dan biarkan hingga mereneh.
  4. Masukkan biji sagu dan santan pekat.Kacau berterusan.
  5. Setelah sagu kembang dan menjadi jernih berkilat,keluarkan daun pandan.
  6. Sedia untuk di hidangkan.Boleh di hidangkan panas-panas atau di sejukkan terlebih dahulu ke dalam peti ais.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Sup Udang Thai

Author : Cik Rose Cute | 2:12 PM | 0Total Comments |
Bahan-bahan;

  • 350 gram udang besar
  • 1 sudu makan minyak masak
  • 1 batang serai-cincang kasar
  • 2 helai daun limau purut-cincang
  • 1.2 liter air rebusan ayam atau ikan (stok)
  • 1 biji limau nipis
  • 1 sudu makan sos ikan
  • 1 tangkai cilipadi-buang biji dan cincang halus
  • 1 biji bawang besar-hiris nipis
  • Garam dan lada sulah secukup rasa
  • 1 sudu makan daun ketumbar-cincang untuk taburan.
Cara Penyediaan;
  1. Bersihkan udang,asingkan kepala dan kulit,tinggalkan sedikit kulit dan ekor.
  2. Panaskan minyak dalam periuk,masukkan kepala dan kulit udang.Goreng sehingga bertukar warna menjadi kemerahan anggaran selama 3- 4 minit.Masukkan serai,daun limau purut,lada hijau dan stok.
  3. Ambil sedikit hirisan kulit limau nipis.Sagat kulit limau nipis yang tinggal-masukkan kulit yang telah di sagat ke dalam periuk.Biarkan ramuan mendidih.
  4. Setelah mendidih,kecilkan api,tutup periuk dan biarkan mereneh selama 20 minit.
  5. Tapis air rebusan tadi,buang bahan yang ada dalam periuk dan masukkan semula air rebusan tadi.
  6. Perah limau nipis,masukkan sos ikan,garam dan lada sulah secukup rasa pada air rebusan.Panaskan atas api sederhana sehingga mendidih-kecilkan api,masukkan udang dan biarkan masak selama 2-3 minit.
  7. Masukkan cilipadi dan hirisan bawang besar,kacau seketika dan tutup api-sendukkan ke dalam mangkuk dan taburkan daun ketumber.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Kek Pisang Kukus

Author : Cik Rose Cute | 1:57 PM | 1Total Comments |
Bahan-bahan;
  • 1-1/2 cawan tepung gandum,ayak bersama 1 sudu baking powder
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 2 biji telur
  • 2 biji pisang masak di lecek/ dikisar 1/2 cawan pisang lecek/ kisar
  • 2 sudu teh minyak jagung
  • 1/2 sudu teh susu
Cara Penyediaan;
  1. Panaskan kukusan
  2. Pukul telur dan gula hingga kembang dan warna pucat,masukkan minyak jagung,susu dan pisang.Kacau atau putar hingga sebati.
  3. Masukkan tepung yang telah di ayak bersama baking powder.Kacau perlahan-lahan hingga adunan sebati.
  4. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah di gris dengan minyak atau marjerin.Masukkan ke dalam kukusan dan kukus hingga masak anggaran selama 15 minit.Uji dengan cucukan lidi untuk memastikan kek masak
  5. Setelah masak,biarkan sejuk pada suhu bilik sebelum di keluarkan dari loyang.
Nota;Jangan buka penutup kukusan semasa memasak (anggaran 15 minit) untuk masalah kek menjadi bantat.

Kek Marble Milo

Bahan-bahan;
  • 250g mentega
  • 1-1/2 cawan tepung
  • 1 cawan gula kastor
  • 1sudu teh serbuk penaik
  • 3 biji telur
  • Sedikit esen vanila
  • 3 sudu besar serbuk milo-Campur sedikit air dan di jadikan pes
Cara penyediaan;
  1. Putar mentega dan gula dengan menggunakan elektrik mixer sehingga putih.
  2. Masukkan telur satu persatu dan esen vanila.Putar hingga kembang.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.Kacau dengan senduk kayu pun boleh juga.
  4. Ambil sebahagian dari adunan tadi,campurkan dengan pes milo tadi
  5. Tuang ke dalam dulang pembakar secara berselang seli.Bakar selama 50 minit.








Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ

Author : Cik Rose Cute | 5:59 PM | 0Total Comments |
Jemput Bilis Daun Kunyit

Bahan (Anggaran)

  • 1/2 kg tepung gandum
  • 1 cawan ikan bilis-di mesin separuh hancur
  • 1 labu bawang besar (di dadu)
  • 1 tangkai cili merah- di cincang halus
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 helai daun kunyit- di hiris halus-halus
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya (Adunan mesti lembik sedikit,jika nak jemout lembut)
  • Minyak masak untuk goreng terendam.
Cara-cara
  1. Campurkan kesemua bahan kecuali minyak masak.Adun dan kacau sebati.(Pastikan adunan tidak kental,biar lembik sedikit)Biarkan sebentar dalam 10 minit.
  2. Panaskan minyak dan sudukan ke dalam kuali(guna jari pun boleh)
  3. Goreng dan balik-balikkan selalu hingga nampak kekuninggan.
  4. Angkat dan hidangkan dengan cili sos kegemaran.
Cucur Siti Nurhaliza

Bahan-bahan:
  • Susu sejat (1 sudu)
  • Bunga kantan( Di hiris halus)
  • Daun bawang(Di hiris Halus)
  • Roti Gandenia( Di potong halus)
  • Bawang besar(Di potong Halus)
  • Udang Kering(Tumbuk)
  • Tepung Gandum( separuh)
  • Telur ( 1 biji)
  • Garam secukup rasa.
  • Minyak masak
Cara-cara:
  1. Campurkan semua bahan di atas kecuali minyak masak.
  2. Gaul semua bahan dengan menggunakan air hingga lembik dan sebati.
  3. Biarkan 10 minit baru di goreng menggunakan sudu atau jari anda.
  4. Siap untuk di hidangkan bersama sos kegemaran anda.


Nak Tempah edit blog Comel Dan kemas dengan harga murah Tekan Sini Tau..ツ