28 February 2011

"Kalau begitu,aku puasa saja..."

ARTIKEL RINGKAS INI DISIAR-KAN UNTUK BACAAN LELAKI,KHUSUSNYA PARA-PARA SUAMI........


SAYIDATINA Aisyah pernah menceritakan,"Kalau Rasulullah berada di rumah,baginda selalu membantu urusan rumah tangga.Jika mendengar azan,baginda cepat-cepat berangkat ke masjid dan cepat-cepat pulang kembali sesudah selesai solat.
"Kalau ada pakaian yang koyak,Rasullullah menampalnya sendiri tanpa perlu menyuruh Aisyah melakunya.Baginda juga memerah susu kambing untuk keperluan keluarga mahupun untuk di jual.Setiap kali pulang ke rumah,bila dilihatnya belum ada makanan yang sudah siap dimasak,sambil tersenyum baginda menyinsing lengan bajunya dan membantu isteri kesayangannya itu di dapur.
"Pernah Rasulullah pulang pada waktu pagi.Ketika itu baginda sangat lapar tetapi sampai di dapur,baginda lihat tiada suatu apa pun yang ada untuk sarapan.Makanan mentah pun tiada kerana Sayidatina Aisyah belum sempat ke pasar lagi.Maka Rasulullah bertanya:"Belum sarapan,y Khumaira?" Khumaira adalah panggilan mesra untuk Sayidatina Aisyah yang bererti kemerahan-merahan.
Aisyah menjawab dengan suara serba salah:"Belum ada apa-apa wahai Rasullullah."
Baginda lantas berkata,"Kalau begitu,aku puasa saja hari ini,"tanpa sedikit pun tergambar perasaan kesal di wajahnya....

Batu,Pasir,Air

Ada tiga kategori manusia di dunia ini....
  1. Yang sifatnya umpama huruf-huruf dipahat pada batuan keras.Mereka ini mudah marah,suka menghambur kemarahan dan kemudian menyimpan perasaan marah itu berserta dendam kesumat dalam tempoh waktu yang panjang.
  2. Yang sifatnya seperti huruf dilakar pada hamparan pasir.Mereka mudah marah,tapi hanya sebentar saja,kemudian melupakannya.
  3. Yang sifatnya seperti huruf-huruf di tulis pada air yang mengalir.Mereka tidak menyimpan sebarang perasaan buruk dan tidak mengendahkan kata-kata mahupun khabar angin yang negatif.Fikiran manusia kategori ini sentiasa bersih,tulen dan tidak mampu di ganggu-gugat oleh sesiapa dan apa pun jua...
  4. Anda dalam kategori mana????fikir-fikirkanlah sejenak...

25 February 2011

Ragam Si kakak Umur 1 Tahun 3 bulan

Waktu nie kitaorang pergi Sungai Congkak.Haziq kecik lagi..baru 5 bulan...kakaknya setahun lebih la...kakak gan haziq beza 2 tahun jer...Tengok la gelagatnya...tak duduk diam langsung.Time ni baru sampai...jauh giler...Haziq mengamuk jugak sebab nak tidur tapi tak dapat tido sebab panas..terpaksalah  kitaorng beransur dulu sebelum yang lain....Ibu lambat masukkan video ni..sebab hari tu..ibu mana ada blog lagi...blog baru start 2010 kot kalau tak silap la....komputer kat umah pun baru ada...Tu yang dah pandai berblog..untuk hilangkan boring....yalah sekarang surirumah sepenuh masa katakan.....hihihi

Note: Aku playback balik story lama hihihi

24 February 2011

Gelagat Nur Fatin Sahira

Ni Video kakaknya..baru 2 tahun lebih....sekrg dah besar dah..5 tahun.Sajer Ibu masukkan video ni...nak tgk gelagat kakak waktu kecik-kecik dulu...he..he..Dia pun suka tgk...

Video Haziq Hanif Baru Dapat Kaki

Waktu ni..,haziq belum setahun lagi...,si haziq ni cepat betul dapat kaki..tu yang hiper sangat-sangat tu...,mulutnya lagi bising dari kakaknya...,ibu suka tengok video ni...nampak haziq cam lucu jer...

Girl Or Boy

Hari ni nak cerita sikit...kebetulan ada gambar si budak hiper aktif ni.....tgklah dia bukan main lagi..duk kat patung  tu...sekali tgk cam perempuan..kan...kalau pegi mana2 mesti org tanya budak ni ..girl ke???jenuh ibu menjawab "bukan Boy"...kalau anda tgk?


Tgk...Patung tu..asyik pandang dia..jer...Haziq tetap dengan muka senyumnya...


Ni..lagi comelkan....perasan pulak aku ni...puji anak sendiri...bukan main seronok lagi..benda tu tak gerak pun..kalau menantang tu gerak,tak nak si haziq ni naik...penakut...apala anak ibu ni...sia-sia jer ada anu...Budak ni penakut no 1 dengan lipas,katak,ulat gonggok...lipas jauh lagi..kalau dia nampak mesti dah melalak...takut si lipas gigit dia punyer anu....he..he..

Pssttt!! story Haziq Hanif 3 tahun lebih....

22 February 2011

Ada Apa Dengan Cinta??

Assalamualaikumm......

Hari ni...nak story sikit..asyik salin resepi jer...penat jari jemariku....
Kakak sebelah umah aku ni..dah bersalin..sepatutnya aku dulu....,tgk2 dia dah bersalin dapat baby boy...Kandungannya baru 36 minggu...aku yang nak masuk 38 minggu ni..tak bersalin lagi...,baby dlm perutku tak nak keluar lagi kot..seronok kat dalam.Kadang2 memang rasa nak bersalin tapi...baby ni main2 jer..sekejep sakit sekejap tak...
             **************************************************
                                         Kalau kau org 
                                                     t
                                            Bengang tak????
           ****************************************************
Tapi bengang tak bengang terpaksa lah kena tunggu.........waktunya belum tiba lagi...tak kisah la...janji baby ni sihat dalam perutku yang membesar ni...he..he...tadi check perut...nurse cakap kalau tak bersalin lagi...minggu depan datang lagi...kesian kat laki aku...wifenya tak bersalin-salin lagi..hu..hu...
     *********************************************************

                                         

21 February 2011

Hasil Resepi Dari Mat

LEMPENG BAWANG


Bahan-bahan yg Di perlukan:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 cawan air-atau ikut lembut
  • 2 camca besar minyak makan
  • 1 biji telur
  • 1 labu bawang besar- di dadu kecil 
  • Garam secukup rasa
Cara Membuatnya:
  1. Satukan semua bahan-bahan di atas kecuali garam,kacau rata dan tambah garam secukup rasa,bila dah ok-rehatkan adunan 10 minit.
  2. Panaskan Non-Stick Pan berukuran 8 inci,oles sedikit minyak makan dan bila panas,tuang sesenduk bancuhan lempeng tadi,ratakan dan masak dengan api perlahan hingga permukaan lempeng kelihatan kuning.
  3. Berhati-hati terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga kekuninggan dan kelihatan sedikit garing.
  4. Angkat dan lakukan proses yg sama untuk baki bancuhan-buat hingga siap,hidangkan bersama kuah kari,sambal tumis atau sos kegemaran anda...

*****************************************************************************
LEMPENG PISANG

Bahan-bahan:
  • 250gm pisang - di lecek halus
  • 200ml susu segar - Guna 100ml susu sejat t 100ml air.
  • 1 cawan quaker oat
  • 3/4 camca teh baking powder
  • Sedikit gula - jika perlu
  • Garam secukup rasa
  • Madu- untuk hiasan
  • Mentega-untuk hiasan
Cara Membuatnya:
  1. Satukan semua bahan2 di atas kecuali madu,mentega dan garam.Kacau rata dan masukkan garam secukup rasa.Rehatkan bancuhan tadi selama 5 minit(Tujuan biar ianya menjadi pekat sedikit)
  2. Lenser kuali Non-Stick Pan dengan sedikit minyak dan sapu di atas kuali,panaskan dengan api sederhana.
  3. Sendukkan bancuhan tadi ke dlm kuali dan leper-leperkan sedikit.Tutup permukaannya selepas 1-2 minit,buka dan jika permukaan kelihatan berlubang2,boleh terbalikkan lempeng,masak sekejap lagi,angkat dan buat kaedah yang sama untuk baki bancuhan.
  4. Hidangkan bersama mentega dan madu.
*********************************************************************************
BEBOLA UBI GORENG

Bahan-bahan:
  • Ubi kayu secukupnya
  • Kelapa parut putih-gunakan kelapa sedikit muda
  • Sedikit gula halus
  • Bancuhan tepung untuk menggoreng (tepung gandum 3/4 cawan t sedikit garam t 1 cawan air t sedikit pewarna kuning,gaul sebati hingga tidak berbintil-bintil @ bancuhan tepung beras seperti menggoreng pisang)
  • Sambal kicap
Cara Membuatnya:
  1. Ubi kayu di kerat-kerat kupas kulitnya,cuci dan belah-belah,rebus bersama sedikit garam hingga empuk.Toskan dan letak dalam bekas.Campur sedikit gula (anggaran 1 sudu camca teh)dan juga kelapa parut putih.Lenyek atau tumbuk perlahan menggunakan anak lesung batu hingga hancur dan semua bergaul rata.(kalau taknak goreng dgn tepung,boleh alihkan ke dlm loyang,tekan-tekan hingga padat,potong dan hidangkan.
  2. Kemudian buatkan bentuk bebola,buat sehingga siap.
  3. Celup dalam bancuhan tepung dan goreng terendam hingga kuning keemasan.
  4. Angkat dan toskan minyaknya di atas paper towel.Hidangkan bersama sambal kicap untuk minum petang atau pun sarapan pagi.
**********************************************************************************
CUCUR UDANG TEMBAM

Bahan-bahan:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan besar Instant Yest (Mauripan)
  • 1 3/4 cawan air - Yg ni kurang lebih,tapi mat sukat dekat-dekat 2 cawan air dia..
  • 1 mangkuk taugeh - Mangkuk sup kecil
  • 5 pokok kuchai - cuci dan kerat-kerat
  • 1 pokok daun bawang - hiris
  • 1/3 camca teh serbuk kunyit
  • 1 camca teh garam
  • 20 ekor udang sederhana besar,cuci bersih,tos dan lap kering-kering dengan paper towel.
Cara Membuatnya:
  1. Dalam satu bekas,masukkan tepung,serbuk kunyit,Instant Yeast,garam dan kacau rata..
  2. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yg tidak terlalu cair atau pekat.(Sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sedikit.
  3. Masukkan taugeh,daun kuchai dan daun bawang,gaul rata dan perap 30 minit.
Untuk cucur udang Tembam
  1. Panaskan minyak untuk goreng terendam.Panaskan senduk mungkin bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas.Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam panas 3/4 penuh.
  2. Lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas.Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk(Gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi)
  3. Ulangi proses membuat sehingga selesai.Goreng hingga kuning keemasan.
  4. Angkat cucur yang telah masak,toskan dan letakkan atas paper towel.Boleh hidangkan bersama sos lada..
Bahan Sos Lada:
  • 5 biji cili merah
  • 1/3 cawan gula pasir
  • 1/4 cawan cuka
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/4 camca teh garam
Cara Membuat sos:
  1. Kisar cili dan bawang putih hingga halus,tuang ke dlm periuk.
  2. masukkan gula dan garam,masak dengan api perlahan hingga pekat.Tuang cuka,kacau dan masak lagi hingga menjadi sederhana pekat.
  3. Sejukkan..

Ikan Singgang-Resepi dari Mat

Bahan-bahannya:
#
#
#

  • Ikan (tak kisah ikan apa-apa pun..)
  • 1 biji tomato-di belah 6
  • 2 batang serai- di titik
  • 1 genggam daun selasih
  • 3 keping asam gelugur.
  • Air secukupnya
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 kiub pati ikan bilis "maggi"(optional)
#
#
#
Cara membuatnya:
  1. Panaskan sedikit minyak di dlm periuk,tumis bahan tumbuk halus bersama serai titik,hingga harum.Tuang air secukupnya dan masukkan asam gelugur serta kiub ikan bilis dan biarkan mendidih.
  2. Masukkan ikan dan perasakan dengan garam secukup rasa  serta sedikit gula.
  3. Akhir sekali masukkan tomato,daun selasih dan masak sekejap.Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  4. Hidangkan segera bersama nasi putih dan ulam-ulaman...

ROTI SARDIN GULUNG

Bahan-bahan:

  • 8 keping roti putih
  • 2 biji telur-di pukul sedikit
  • 1 cawan serbuk roti-warna oren
Bahan INTI sardin:
  • 1 tin sedang sardin
  • 1 biji bawang besar- di dadu
  • 2 ulas bawang putih-di cincang
  • 1 cm halia-cincang halus
  • 1 camca besar cili kisar
  • 1 camca sos cili
  • 1 camca teh kicap cair
  • 1 biji limau kasturi-ambil jusnya
  • 1 pokok daun bawang-hiris halus
Cara Membuatnya:
  1. UNTUK INTI:Panaskan sedikit minyak dalam kuali,tumis bawang besar,bawang putih dan haliahingga harum.Masukkan cili kisar dan cili sos kacau rata dan masukkan sardin,kacau rata tambah kicap cair-masak hingga kering.
  2. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi dan hirisan daun bawang,kacau rata dan matikan api.Biarkan sejuk sebelum di gunakan.
Cara Membuatnya:
  1. UNTUK ROTI SARDIN:Ambil 1 keping roti putih,canai hingga leper isikan 1 camca besar inti,ratakan dan guling seperti Swissroll.Sapukan telur pada hujung roti dan gulung terus hingga melekat.Kemaskan dan susun di dlm bekas .(Buat kaedah sama pada baki roti dan inti.
  2. Panaskan minyak pada suhu sederhana untuk goreng terendam.Golek roti sardine gulung tadi dulu dengan telur,kemudian golekkan dengan serbuk roti,rata dan goreng hingga kuning keemasan.
  3. Angkat dan toskan atas paper towel.Buat hingga siap.
  4. Hidangkan bersama sos kegemaran anda,

BISKUT GERMAN @ DEUTSHE KEKSE ( DARI RESEPI UNCLE MAT )

Nak try ler buat biskut ni...cam best jer..lepas pantang nanti boleh try...Sekrg tak boleh la..perut tgh sarat ni...he..he..


Bahan-bahannya:

  • 125gm mentega berkualiti tinggi (marjerin Planta)
  • 125gm tepung kentang @ tepung gandum
  • 80gm tepung halus (Superfined/hongkong)
  • 40gm gula aising-di ayak
  • Secubit garam (resepi asal tak letak )
Kaedah Penyedian:
  1. Satukan tepung kentang @ tepung gandum dan tepung halus-ayak dan ketepikan.Putar mentega dengan gula aising hingga sebati.Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
  2. Ambil sedikit adunan,kemudian bulat-bulatkan dan susun atas dulang pembakar.Tekan hujung garfu di atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak.Buat hingga siap.
  3. Bakar dalam ketuhar yang telah di panaskan terlebih dahulu pada suhu 170 darjah,selama 15 minit(Mat tambah lagi 5 minit untuk mendapatkan biskut yang garing).
  4. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.

BISKUT KELAPA(DARI RESEPI MAT)

Bahan-bahan:
  • 225gm tepung jagung(corn strarch)"brown & polson"
  • 150 gm tepung gaandum
  • 1/2 camca teh baking powder (di satukan dan di ayak)
  • 95gm gula aising
  • 75 gm kelapa kering-di kisar halus
  • 25gm serbuk badam
  • 1 biji telur gred A
  • 1/2 camca teh esen vanilla
  • 200gm mentega atau secukupnya.
Cara menyediakan:
  1. Serbuk badam dan kelapa yang di kisar halus tadi di gaul bersama-sama tepung yang telah di ayak-ke tepikan.
  2. Dalam Mixing Bowl,masukkan telur,gula aising dan esen vanilla,pukul hingga menjadi krim.Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis.Peringkat ini adunan akan menjadi serbuk roti.
  3. Perlahankan speed dan masukkan mentega sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi hingga adunan bertukar menjadi doh yang lembut dan boleh di canai.Keluarkan doh dari Mixer bulat-bulatkan dan tutup dengan tuala lembab.
  4. Bahagikan doh tadi kepada 3 bahagian.Ambil satu bahagian dan canai di antara dua helai plastik menggunakan torak (alat pengelek )setebal 1/2 cm,terap ikut acuan kegemaran dan alihkan ke dulang pembakar.Buat hingga siap.
  5. Sapu kuning telur,hias ceri potong dan tabur sedikit kelapa kering.Bakar pada suhu 175 darjah selama 15-20 minit.Bergantung pada jenis oven anda.
  6. Angkat dan alihkan biskut atas jaringan.Sejukkan sebelum di simpan ke dalam bekas kedap udara.
BAHAN HIASAN:
  • Kuning Telur-Untuk di sapu
  • Hirisan Ceri-Untuk hiasan
  • Kelapa kering-untuk hiasan.

NASI 3 WARNA (DARI BLOG KAK ZANA FAHMI)

Mari kita mencubanya...


Bahan-bahan (4-6 orang)

  • 3 cawan beras (beras basmathi pun boleh)
  • 3 cawan air
  • Pewarna merah,hijau,kuning dan secubit garam
  • 1 ketul stok ayam (knorr @ maggie)
  • Beberapa helai daun pandan
  • 2 sudu makan marjerin
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
Cara-cara:
  1. Cucu beras dan toskan
  2. Blend bawang besar,bawang putih dan halia
  3. Panaskan periuk dan masukkan marjerin hingga cair
  4. Tumiskan bahan yang telah di blend hingga naik baunya.
  5. Masukkan 3 cawan air,stok ayam @ maggie,garam dan daun pandan (takde daun pandan gantikan serai pun tak per)
  6. Masukkan beras dan masak hingga nasi kering.
  7. Setelah nasi kering,buatkan lubang dengan belakang sudu pada 3 bahagian yg berbeza dan masukkan sedikit ketiga-tiga pewarna ke dalam lubang yang berbeza.
  8. Biarkan hingga nasi masak
  9. Kacau nasi setelah betul2 masak.

PETUA SELEPAS BERSALIN

LUKA BERSALIN


Bagi ibu-ibu yang baru bersalin,petua untuk menyembuhkan luka dengan cepat seperti berikut:

  1. Rebus segenggam daun jambu batu muda sehingga mendidih.Apabila suam,gunakan air ini untuk mencuci di bahagian sulit.Lakukan dua atau tiga kali sehari hingga luka sembuh.
  2. Ikan haruan di potong dan di cuci bersih.Rebuss bersama halia,beberapa biji lada hitam dan sedikit garam makan bersama nasi atau di buat sup.
  3. Rebus gamat dengan air yang banyak hingga mendidih.Sejukkan dan minum airnya atau sapukan di tempat luka.
  4. Campurkan biji kani,halia,akar kayu dengan air.Rebus kesemua bahan tadi sehingga mendidih.Dalam keadaan panas(suam),minum air rebusan tersebut setiap hari.
  5. Minumlah air rebusan daun pegaga setiap hari.Selain daripada di rebus,daun pegaga juga boleh di buat ulam.Makanlah bersama garam dan lada hitam yang di tumbuk halus.

20 February 2011

ADA APA DENGAN CINTA ? ?

Cinta kepada Allah lebih afdal.....,selain cinta kepada suami anda yg tersayang....cinta banyak membawa kita ke arah maksiat..kalau golongan remaja...pula..cinta remajalah yang paling best sanggup memberi apa saja kasih sayang untuk memadu kasih.Ada yang terlanjur...mengandung..dan membuang anak merata-rata tempat.Sekarang sudah jarang kita dengar baby yang orang jumpa merata tempat..betul tak???kalau tak jam 8.00pm mesti ada cerita baby kena buang.
Ni bukan nak cerita baby kena buang...ni nak cerita pasal CINTA.
Bak lagu XPDC..liriknya C.I.N.T.A..Pernah dengar tak?


C-cinta ku yang satu...
I-impian yang nyata..
N-nikmat yang berbeza..
T-tanpa kau dan aku
A-antara kau dan aku...


Begitulah bunyi liriknya kalau tak silap aku....lagu ni memang kegilaaan remaja..pada zaman 70 an...Aku pun suka jugak lagu ni...sampai sekarang...he..3

19 February 2011

BISKUT KACANG MASIN RANGGUP IDAMAN HATI

Ni pun dari majalah keluarga...jangan marah ye...


Bahan-bahan:

  • 83gm mentega
  • 125gm gula perang
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 biji telur
  • 250gm tepung kek
  • 1/2 sudu teh serbuk penaik
  • 167gm kacang tanah masin.
Cara-cara membuat:
  1. Pukul mentega bersama gula perang dan garam
  2. Masukkan telur dan esen vanilla
  3. Masukkan tepung kek dan serbuk penaik ke dalam adunan
  4. Akhir sekali masukkan kacang tanah masin.
  5. Bentukkan dan bakar pada suhu 180 darjah atau sehingga masak.

BISKUT COKLAT BADAM DESTINASI CINTA

Ni pun resepi dari majalah keluarga.


Bahan-bahan:

  • 138gm mentega
  • 55gm gula aising
  • 1 biji telur kuning
  • 60 gm badam kisar
  • 230gm tepung kek
  • 230gm coklat urai
Cara-cara membuatnya:
  1. Pukul mentega bersama gula aising sehingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur dan pukul sehingga sebati.Masukkan tepung kek ke dalam adunan.
  3. Akhir sekali masukkan badam kisar dan bentukkan.
  4. Taburkan coklat urai dan bakar pada suhu 180 darjah atau sehingga masak.

BISKUT COKLAT RATU HATIKU

Aku ambik resepi ni dalam majalah keluarga,anak sulongku yg tunjuk...Ibu kenapa tak buat biskut ni...?cam sedap jer...aku cakap gan dia...sekrg ibu tak boleh buat..sebab ibu tak larat ni...perut dah besar...tunggu hari jer..Lain kali ibu buat.Anak aku yg perempuan ni..memang hantu coklat pantang ada coklat memang dia suka...ni aku kena salin resepinya..siap ambik gambar lagi..walau pun gambarnya tak berapa cantik.


Bahan-bahan:

  • 100gm mentega
  • 65gm gula aising
  • 50gm susu cair
  • 120gm tepung roti
  • 10gm serbuk koko
  • secubit garam.
Cara-cara Membuatnya:
  1. Pukul mentega bersama gula aising dan garam sehingga kembang.
  2. Masukkan susu cair,tepung roti dan adunan.Kacau sehingga sebati.
  3. Terapkan doh sederhana tebal dengan acuan mengikut corak yang di kehendaki.Bakar selama 15 minit pada suhu 180 darjah sehingga masak.

KASTARD JAGUNG BERKUAH

Emmm..sedapnya..ni resepi aku ambik dari blog..lupa la pulak...biasa la..umur dah meningkat ni...,nak try buat nanti ni..bila habis pantang nanti...


Bahan2 untuk Kastard:

  • 1 cawan tepung kastard
  • 4 cawan air
  • 1 sudu besar serbuk agar2
  • 2 sudu besar gula
  • 1/2 tin jagung kremar.
Cara-caranya:
  1. Masak agar2 dengan air sampai hancur,masukkan tepung kastard (bancuh dengan sedikit air)gula dan jagung.
  2. Masak atas api yg sederhana dan terus mengacau sampai adunan pekat dan berkilat.
  3. Tuangkan dalam acu atau loyang dan biarkan sejuk sebentar,sebelum di sejukkan di dalam peti ais.
Bahan2 untuk kuah:
  • 1 tin susu cair
  • 2 gelas air
  • 6 sudu besar gula pasir
  • 1 tin fruit coctail atau longan.
  • 1/2 tin jagung biji
Cara-caranya:
  1. Masak susu,air dan gula dengan api perlahan sampai mendidih.
  2. Biarkan sejuk,masukkan dalam peti ais supaya sedap di makan bila sejuk.
  3. Untuk menghidang,masukkan kuah dalam mangkuk besar,masukkan fruit coctail atau longan dan jagung.
  4. Kemudian masukkan kastard yang telah di sejukkan di dalam peti ais.

MEE GORENG

Bahan-bahan:

  • Mee kuning-satu bungkus
  • 4 ulas bawang putih-di kisar
  • 2 ulas bawang merah- di kisar
  • Cili kering-di kisar
  • Udang kering-di kisar
  • Garam and gula secukup rasa
  • Cili sos
  • Tauge
  • Fishball
  • Daging-Di hiris nipis2
  • Sayur sawi
  • Tomato buah
  • Carrot -jika suka
  • Telur di goreng hancur.
Cara-cara Membuatnya:
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yg di kisar hingga garing dan harum.
  2. Masukkan daging,fishball,udang dan sos cili masak hingga daging empuk.
  3. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  4. Masukkan tomato buah,carrot,telur,tauhu dan mee kuning,kacau rata dan mesra.
  5. Akhir sekali masukkan sawi dan taugeh.Kacau rata dan balik-balikkan mee sehingga sebati semua.
  6. Boleh di hidangkan dengan hirisan timun,limau kasturi,untuk menambahkan masamnya.

BELANJAWAN UNTUK BULAN MAC

Ada apa dengan cinta??

Tak lama lagi nak masuk bulan mac..,Dalam bulan mac banyak perkara indah...nak tahu????
  • My birthday
  • Birthday anak keduaku(Haziq Hanif)
  • Mungkin aku tengah berpantang masa tu...(camna nak maman kek birthday aku ni...ada jawapan?)
Orang dalam pantang boleh makan kek ke?Itu soalan bodoh ker?Aku baru berhajat nak makan kek perisa Blue berry...hari tu ada jiran bagi rasa kek perisa tu emmm sedap!!!tak cukup rasanya..tu yang plan nak beli bila birthday aku dengan anak aku...camna erk...
Yang sebenarnya aku bukan nak karang pasal kek birthday..ni ha...untuk belanjawan bulan mac ni...
  1. Rumah-Rm 650.00
  2. Kereta-Rm 350.00 (kereta ni..bulan ni last bayar )
  3. Bil air-zero
  4. Bil api-Rm 73.09 (campur bulan lepas punya tak tahu la..berapa,bil bulan ni tak sampai lagi)
  5. Astro-Rm 84.00
  6. Bil tel-Rm 79.05
  7. Sekolah Sahira-Rm 155.00 (sekali transport sekolah)
  8. Penapis air-Rm 100.00
  9. Susu Haziq-Rm 60.00
  10. Pampers Haziq-Rm 60.00
  11. Hutang-Rm 300.00 (Dengan Abang Ipar pasal rotex hari itu)
  12. Belanjawan Dapur-Rm 300.00
Anggaran semua dalam-Total: Rm 2274.23 tu belum campur dengan bil api bulan ni lagi...



PAU PANDAN ( CHEF ZAM )

Bahan-bahan yg di perlukan:

  • 500gm tepung khas pau atau tepung Hongkong
  • 1/2 sudu kecil serbuk penaik
  • 1/2 sudu kecil garam halus
  • 1 sudu besar gula
  • 6gm yis
  • 2 sudu besar lemak sayuran
  • 250ml air suam
  • 1 sudu kecil pandan emulco
  • 1/2 sudu kecil pewarna hijau
  • Daun pandan-untuk lapik di bawah pau
Cara-cara:
  1. Campurkan ke semua bahan kering ke dalam sebuah mangkuk dan masukkan air suam,sedikit demi sedikit sambil di uli hingga doh menjadi kenyel serta tidak melekit di jari.
  2. Bahagikan doh menjadi 2 bahagian dan uli lagi sehingga benar2 licin
  3. Rehatkan doh di dlm 2 biji mangkuk dan tutupkan dengan tuala basah sehingga doh naik 2 kali ganda dari saiz asal (30-1 jam)
  4. Tumbukkan doh untuk mengeluarkan gas yg terperangkap dan uli lagi selama 5 minit.
  5. Bahagikan doh menjadi doh dan pastikan intinya tidak bocor.Letakkan sekeping kertas minyak kecil di bawah setiap doh sebagai alasnya.(daun pandan pun boleh)dan rehatkan doh selama 30 minit lagi sebelum di kukus.
  6. Di kukus selama 10 minit sahaja...
INTI KELAPA:
  • 200gm kelapa parut
  • 2 ketul gula melaka
  • 50gm gula pasir
  • 1 gelas air.sedikit garam
  • 1 helai daun pandan- di simpul
Cara-caranya:
  1. Masak gula melaka dan daun pandan dengan air dan biarkan cair
  2. Campurkan dengan gula pasir dan sedikit garam
  3. Kemudian tapis dan masukkan pula ke dalam kuali.
  4. Akhir sekali masukkan kelapa parut dan gaul rata sehingga kering.

MEE KARI

Bahan-bahan:

  • 8 ulas bawang merah-di hiris
  • 4 ulas bawang putih-di hiris
  • 10 tangkai cili kering- di kisar
  • 1 cawan udang kering-di rendam and di kisar
  • 1 cawan rempah kari daging (babas pun boleh)
  • 1 biji kelapa santan
  • 2 inci halia-di titik
  • 2 inci lengkuas- di titik
  • 2 batang serai -di titik
  • 3 keping asam keping
  • Garam dan gula secukupnya
  • 1/2 kg daging(batang pinang)
  • 10 ekor udang- besar2
  • Fish ball
  • kerang
  • Tauhu sponge yang sudah di goreng.
Cara-cara Membuatnya:
  1. TUMIS BAHAN YG DI KISAR HINGGA GARING DAN NAIK BAU.
  2. MASUKKAN REMPAH KARI DAGING YG TELAH DI BANCUH DENGAN AIR,HALIA,LENGKUAS DAN SERAI.
  3. mASUKKAN AIR DAN BIARKAN IA MENDIDIH
  4. MASUKKAN DAGING DAN BIAR HINGGA DAGING EMPUK(JIKA TIDAK PAKAI DAGING BATANG PINANG REBUS DAGING TERLEBIH DAHULU DAN MASUKKAN DENGAN AIR REBUSAN SEKALI)
  5. KEMUDIAN MASUKKAN SANTAN DAN ASAM KEPING DAN BIARKAN HINGGA MERENIH.
  6. MASUKKAN UDANG,KERANG DAN FISHBALL,MASUKKAN GARAM DAN GULA SECUKUP RASA.
  7. AKHIR SEKALI MASUKKAN TAUHU SPONGE.
Bahan2 yang di makan bersama:
  • Mee kuning
  • Timun di hiris halus
  • Tauge
  • Telur rebus-telur puyuh @ telur ayam-di belah dua atau empat
  • Daun sup and daun bawang-di hiris halus
  • Bawang goreng
  • Limau kasturi
Selamat Mencuba...

17 February 2011

Kandunganku 37 Minggu..

Pejam celik-pejam celik...kandunganku hari ini dah masuk 37 minggu...kakiku dah mula membengkak...tidur malam pun tak lena....Aku melihat suamiku..lena tidur siap berdengkur lagi...Lelaki...mana dia tahu sengsara wanita mengandung...Dua,tiga hari ni...perutku asyik memulas cam nak terberak...jer..dengan sakit belakang,peha macam nak sengugut pun ada....Bagiku yang mengandung anak yang ke tiga..itu perkara biasa...normal bagi Ibu mengandung.Tanda-tanda nak bersalin rasanya tak lagi...
Sebab ku merasakan perutku belum turun ke bawah lagi...,kalau nak bersalin perut kat atas tu rasa kosong...sebab kepala baby dah turun kebawah memasuki saluran.Buat masa ni belum lagi...tunggu jer la...
Aku pantang sendiri jer..mak mertuaku tak dapat datang...tak per ler...aku dah ada pengalaman...,jangan anak-anakku buat hal sudah..gila meroyan pulak aku nanti.Kalau tak arwah Ibuku yang datang..tapi Ibuku dah tiada di dunia...ni.(Al-Fatihah) semoga rohnya di cucuri rahmat ke atasnya.
Suamiku dah mula risau siapa yang akan masak untuknya....Takkanlah aku kot...,sebagai suami harus pandai jugak berdikari...jangan harapkan emaknya sajer...nanti kalau diaorg dah tiada...kita jugak yg kena buat sendiri....,suami aku mengharapkan emaknya datang...tapi emaknya tak dapat datang..elok jugak kesian orang tua tu...dah tak larat nak dukung baby..Mak mertua aku selalu sakit tangan dan kebas  bila lepas buat kerja...sakit lutut la..biasa ler orang dah berumur...

16 February 2011

ROTI SOSEJ

Bahan-bahan (untuk 4 orang):

  • 8 keping roti tawar(gardenia @ apa2 jenis roti) Di buang tepinya.
  • 8 sosej ayam @ daging
  • 1 biji telur-di pukul sedikit
  • Secubit garam
  • Sedikit serbuk lada sulah.
  • Breadrumbs (serbuk roti) secukupnya
  • Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
  1. Gelek roti hingga nipis/leper.
  2. Balut sosej dengan roti yang leper tadi...Gulungkan..
  3. Potong lebihan sosej yg lebih di tepi roti supaya nampak kemas dan cantik.
  4. Masukkan garam & serbuk lada sulah dalam telur.Celupkan gulungan roti tadi ke dlm telur.
  5. Salut @ golek-golekkan roti yang di celup dengan telur ke dalam breadcrumbc.
  6. Goreng gulungan roti tadi ke dlm minyak yg panas hingga kuning ke emasan.
  7. Dah siap...enak di makan bercicah sos & mayonis.

RICH CHOC PUDING

Bahan-bahan-(1 loyang sederhana besar)

  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula 
  • 1/2 cawan susu tepung
  • 1/2 sudu teh garam
  • 4 1/4 cawan air
  • 4 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 sudu esen vanilla
  • 3 sudu besar butter
  • 1 paket serbuk agar-agar(10-11gram)
Cara-cara:

  1. Campurkan semua bahan2 kecuali butter dan kacau selalu sehingga mendidih.
  2. Masukkan butter,kacau hingga pekat,angkat dan masukkan ke dalam loyang atau acuan yang anda sukai.
  3. Basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding,apabila sudah beku insya Allah senang nak keluarkan puding tersebut.

PENGAT NANGKA BERSUSU

Bahan-bahan:

  • 500gm nangka
  • 1 liter santan pekat
  • 200ml air
  • 1/2 sudu teh garam
  • 200gm sagu
  • 2 helai daun pandan
Cara membuatnya:
  1. Masak santan pekat,daun pandan dan sedikit air sehingga sedikit mendidih.
  2. Kemudian masukkan garam dan gula...tunggu sebentar sehingga gula hancur.
  3. Kemudian masukkan sagu dan biarkan sagu kembang...,sedia untuk di hidangkan.

15 February 2011

KEK CORROT BERKRIM KEJU

Bahan A:

  • 4 biji telur gread A
  • 3/4 cawan minyak jagung
  • 280gm gula halus
Bahan B:
  • 250gm tepung gandum
  • 3/4 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 1/2 sudu kecil baking powder
Bahan C:
  • 400gm carrot - labu pun boleh
  • 80gm Walnut -badam cincang pun boleh
Cara Membuatnya:
  1. Pukul telur hingga pekat,masukkan gula dan pukul lagi hingga kembang.Masukkan minyak dan pukul rata.
  2. Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan gaul rata.Akhir sekali,masukkan bahan C campurkan sehingga sebati.
  3. Masukkan dalam acuan 9 inci dan bakar selama 50 hingga 60 minit suhu 170 darjah
  4. Sejukkan dan hiaskan dengan krim keju.
KRIM KEJU
Bahan2:
  • 125gm cream chese.
  • 100gm mentega
  • 150gm gula icing
  • 1 sudu besar pati oren (sunquik pun boleh )
Cara Membuatnya:
  1. Pukul keju hingga kembang dan masukkan mentega,gula dan oren dan pukul hingga sebati,bolehlah di hias di atas kek.

KEK LABU MANIS (SaLAM DARI BORNEO)

Bahan-bahan A:

  • 4 biji telur-telur gread A
  • 3/4 cawan minyak jagung
  • 280gm gula halus
Bahan-bahan B:
  • 250gm tepung gandum
  • 3/4 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 1/2 sudu kecil baking powder.
Bahan-bahan C:
  • 400gm labu (boleh di kurangkan ke 300gm jika mahukan kek yang kering sikit )
  • 80gm Walnut
Cara-cara Membuatnya:
  1. Pukul telur hingga pekat,masukkan gula dan pukul lagi hingga kembang.
  2. Masukkan minyak jagung dan pukul rata.
  3. Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan kacau rata.Akhir sekali masukkan bahan C,campurkan hingga sebati.
  4. Masukkan ke dalam acuan 9 inci dan bakar selama 50 hingga 60 minit suhu 170 darjah.

AGAR_AGAR ROTI

Bahan-bahan:

  • 1 paket agar-agar
  • 6 cawan air (ikut sukatan plastik agar-agar tu..)
  • Gula-ikut manis
  • 1 tin susu cair
  • 6 keping roti
  • 1 biji telur 
  • 3 jenis pewarna.
Cara Membuatnya:
  1. Roti,susu cair dan telur di satukan apabila roti kembang blender hingga halus.
  2. Agar-agar di rendam sekejap kemudian toskan,satukan agar-agar dengan 6 cawan air dan masak hingga agar2 hancur dan tapis.Masukkan semula ke dlm periuk.
  3. Masukkan gula ikut manis anda sendiri,apabila gula sebati masukkan bahan2 yg di blender tadi.Kacau sekejap dengan api perlahan.
  4. Bahagikan ke 3 bahagian dan masukkan warna tiap2 bahagian tersebut dan kacau rata.
  5. Tuangkan 1 warna di tengah loyang hingga habis (sekali tuang habiskan 1 warna ) dan diikuti dengan warna yg lain juga di tengah loyang.Tak payah tunggu keras.
  6. Sejukkan di dalam peti sebelum di potong.

AGAR_AGAR SANTAN GULA MERAH

Bahan-bahan:

  • 10gm serbuk agar-agar
  • 1/2 cawan gula merah
  • 1/4 cawan gula putih
  • 1150ml air
  • 120ml air campur 1 paket santan kara (guna 100ml santan kotak cap ayam )
  • 1 biji telur di pukul dengan santan tadi
  • Secubit garam
  • 1 helai daun pandan.
Cara-caranya:
  1. Masak air dengan gula dan daun pandan (kalau guna     gula merah cap bintang tak payah tapis)
  2. Bila gula sudah larut masukkan serbuk agar-agar dan kacau hingga semuanya larut.
  3. Kecilkan api,kemudian tuangkan campuran santan dengan telur,garam dan kacau terus hingga mendidih.
  4. Tuang ke dalam acuan yang anda suka.
  5. Sejukkan baru di dinginkan dalam peti sejuk.

PUDING KAREMAL LARIS COKLAT (KAK UMMI)

Bahan-bahan:


Bahan A:

  • 1 tin susu cair (kak ummi guna susu nestle ideal)
  • 5 sudu besar gula
  • 3 biji telur gread A
  • 1 sudu kecil esen vanilla.
Bahan B:
  • 1 tin susu cair
  • 5 sudu besar gula
  • 3 biji telur gread A
  • 4 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu kecil serbuk Nescafe + 1 sudu kecil pes coklat.
Bahan C:
  • 2 sudu besar gula hangus dan campur 4 sudu besar air panas atau boleh guna 2 sudu besar madu.
Cara-cara Membuatnya:
  1. Kacau bahan A dan bahan B dalam dua bekas berasingan -Tapiskan.
  2. Panaskan periuk kukusan,masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8x8 inci (kak ummi guna loyang bulat berdiameter 7 inci.
  3. Bahagikan dua setiap adunan dan tuangkan separuh dari adunan A ke dalam loyang.
  4. Kukus selama 5 minit atau hingga masak.
  5. Bila dah masak,tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan bahan B ke atas adunan Bahan A.
  6. Ulang adunan A dan adunan bahan B berselang seli sehingga habis.Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan,potong dan hidangkan.

BEBOLA ROTI GORENG (DARI KAK UMMI)

Bahan-bahan:
  • 14 keping roti (plain white bread)-potong menjadi kepingan kecil.
  • 2 biji telur - bersaiz besar.
  • 3 batang cilimerah -potong kecil
  • 1 biji bawang besar- didadu halus
  • Sedikit daun sup/bawang - di hiris
  • 2 sudu teh serbuk lada sulah
  • Garam secukup rasa
  • perasa ikan bilis
  • 6 ekor udang sederhana - di potong kecil-kecil
  • Minyak untuk menumis.
Cara Untuk Menyediakan:
  1. Masukkan roti ke dalam mangkuk yang besar.Kemudian masukkan telur,cili merah,bawang,perasa ikan bilis dan daun sup/daun bawang.
  2. Gaul rata-rata,akhir sekali...Masukkan garam dan lada putih serbuk.
  3. Gaul rata-rata dan kepal-kepalkan menjadi bebola.Buat bebola roti hingga habis.
  4. Gorenglah seperti anda menggoreng jemput-jemput biasa,hidangkan bersama sos cili yang anda gemari.

14 February 2011

NASI GORENG PATTAYA (DARI KAK UMMI)

Bahan-bahan-anggaran saja

  • 3 mangkuk sedang nasi putih.
  • 3 tangkai cili merah-di tumbuk.
  • 4 tangkai cilipadi -di tumbuk.
  • 1 labu bawang besar- di dadu.
  • 3 ulas bawang putih -di cincang.
  • 150 gm isi ayam- di potong kecil2
  • 1 kiub pati ayam
  • 1/2 batang lobak merah-di hiris batang mancis
  • 6-8 urat kacang panjang.
  • 2 sudu besar kicap pekat manis.
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah.
  • Garam secukup rasa.
  • Minyak untuk menggoreng nasi.
UNTUK TELUR DADAR NIPIS:
  • Dapatkan 2 keping telur dadar nipis
  • 4 biji telur
  • SEdikit garam.
Cara Memasak:
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan yg di tumbuk hingga naik bau dan cili garing sedikit dengan api sederhana.
  2. Masukkan isi ayam dan kiub pati ayam-kacau sedikit.
  3. Masukkan kicap dan lobak merah-kacau sebentar.
  4. Masukkan nasi dan kacau seketika biar rata.
  5. Masukkan garam dan serbuk lada sulah.Goreng nasi hingga rata dan nampak berasap.
  6. Tutup api dan ketepikan nasi.
  7. Panaskan Non-stick pan dengan beberapa titis minyak masak dan tuangkan telur yg telah di pukul sikit tadi,bahagikan untuk 2 keping dadar.
  8. Masak  dengan api perlahan (tutup pan)
  9. Bila telur telah masak,tutup api dan sendukkan nasi goreng dalam ukuran mangkuk yang sesuai dan telangkupkan aje ke atas telur dadar dalam kuali tadi.Buat lipatan telur tepi,telur menutupi nasi.Ambil pinggan sesuai dan tekapkan nasi yang telah di bungkus dengan telur tadi dan telangkupkan @ terbalikkan pan di tengah2 pinggan.
  10. Picitkan soso di atas telur dan hidangkan.

Hospital Banting

Salam....
Hari ini..pukul 6.00am...ibu dah bangun....sembahyang subuh,mandi dan terus bersiap untuk ke hospital Banting.Si haziq dah bangun..,dia menyuruh ibu bukak tv..ibu bukakkan...emmm..biasalah si haziq kalau menonton tv cerita kartun..mesti ada botol susu dekat mulutnya...susu tak minum..cuma nak kebab kat mulut...itulah perangai si haziq..anak ibu yang no dua.
Abah gan kakak belum bangun lagi...,biasalah abah katanya nak bertolak awal..tapi dia masih membuta.
Dah hampir pukul 6.40am,baru lah ibu kejutkan abah gan kakak.Si kakak bila tengok ibu dah siap lawa mulalah tak nak ke sekolah.Di pujuk barulah nak mandi dan pakai baju sekolah.Itupun dalam siapkan dia airmatanya asyik mengalir nak ikut sekali..ibu pergi ke hospital Banting.Ibu cakap gan dia..ibu nak check baby kakak barulah..airmatanya berhenti mengalir.Dah siap..Ibu hantar kakak kat jiran sebelah.Waktu kakak ke sekolah lambat lagi...pukul 8.00am baru van sekolahnya datang...
Barulah ibu bertolak ke hospital Banting...waktu pagi2 ni..biasalah jalannya jem...lambat jugaklah nak sampai kesana...pukul 7.35am baru sampai.
SAmpai sana..Ibu ingatkan area pesakit luar...,tapi bukan..area pesakit pakar.Nasib baik abah belum parking kereta lagi..kalau tak mengamuk laki aku ni....,bisik ibu dalam diam.Dari jauh ibu tengok abah korner balik keretanya.Kitaorang cari bahagian pakar kat belakang bangunan kecemasan.Sampai kat sana ibu terus register kad buku merah dan duduk sementara menunggu ambik no giliran.Biasa la..hospital kerajaan mesti lama nak buat apa-apa hal..(kalau sesiapa pernah pergi hospital kerajaan tentu tahu..).
Akhirnya dapat no giliran 3503....tak lama kemudian abah datang dengan si haziq.No ibu di panggil tapi bukan untuk jumpa doktor..tapi jumpa nurse kat dalam..timbang berat gan check darah tinggi ke tak.Dah siap semua tu..barulah keluar,sebelum tu nurse ada tanya dah makan atau belum,ibu cakap belum...,diaorang suruh ibu pergi makan terlebih dahulu kemungkinan doktor belum sampai.Ibu & abah pergi kantin hospital...nasi lemak dah beli dah..kat tepi jalan..cuma order air jer dua...abah ada ambik bihum goreng..ingatkan nak suap untuk haziq tapi pedas sikit,haziq tak nak makan.
Dah siap makan barulah kitaorang masuk kat situ balik.Sebenarnya jumpa doktor bukan apa...Ibu nak bersalin kat hospital banting..tak nak pegi hospital klang...sebab ibu tak ada masalah apa-apa pun..darah tinggi tak ada,kencing manis tak ada,cuma bersalin sebelum ni...ibu Operate..tu yang diaorang cam tak bagi jer nak bersalin kat sana.Sakit hati betul...tapi tak kisah la...21/02/2011..diaorang suruh datang lagi...malas nak layan...ibu dah dekat nak bersalin dah...Abah bagitahu kita pergi klang jer lah...nak buat camna?Lantak la..doktor suruh datang pada tarikh tu...bukannya ada problem apa-apa pun...cuma doktor tu nak tahu boleh bersalin normal atau tak....Betul jugak cakap abah tu...nanti pening pulak kepala ibu...campur pulak dah dekat nak bersalin ni...lagi 24 hari lagi.Kadang-kadang Doktor ni buat kita sakit hati jer...Abah dah mara-marah...lagi la..ibu sakit hati..,abah tak nak ikut masuk..dengar apa yang doktor cakap...biasa la..lelaki..semuanya nak senang jer...betul tak kawan-kawan blog yang dah kawin...?

13 February 2011

ROTI GULA MENTEGA (RESEPI SUE SARAWAK)

Bahan-bahan:

  • 1 buku roti-Roti yang hampir expired dan buang tepinya.
  • Butter/marjerin secukupnya.
  • Gula pasir secukupnya.
Cara-cara:
  1. SApukan roti dengan butter/marjerin secukupnya,setelah itu taburkan gula ikut suka manisnya.Susun di dalam dulang pembakar.
  2. Panaskan oven pada 180 darjah selama 5 minit,masukkan roti ke dalam oven dan kecilkan suhu  pada 120 darjah-150 darjah bergantung pada oven masing2.
  3. Bakar selama 15 hingga 20 minit.
  4. Siap untuk di hidang.

ROTI JALA (RESEPI SUE SARAWAK)

Bahan-bahan:
  • 2 cawan tepung gandun
  • 2 cawan air
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecik garam halus
  • Beberapa titik pewarna kuning.
Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sebati.
  2. Perapkan selama 1/2 jam.
  3. Panaskan kuali dengan api sederhana.
  4. Sediakan kuali leper Non-stick dan masukkan ke dalam acuan roti jala.
  5. Tebarkan/kirai adunan di atas kuali yang di panaskan tadi
  6. Biarkan hingga roti jala tu masak.
  7. Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa anda.

KUIH BAKAR PANDAN (RESEPI SUE SARAWAK)

Bahan-bahan:

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air pandan
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan susu cair (susu sejat)
  • 3 biji telur
  • Sedikit pewarna hijau
  • Sebagai hiasan -sedikit bijan jika suka
Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan.
  2. Blender hingga sebati.
  3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi ke dalamnya.
  4. Taburkan bijan (jika suka)
  5. Bakar 40 minit pada suhu 180 darjah hingga masak.

11 February 2011

Resepi Bakso

Ni memang aku suka...,setiap kali my hubby pegi pasar malam..mesti aku kirim bakso.Memang la..sedap tapi bihumnya sikit jer...biasa la orang berniaga mesti nak untung jer..Aku tengok resepi ni dalam blog member...aku ambik je la...mana tahu nanti boleh cuba buat...he..he...


Bahan-bahan:

  • Mee hoon /bihum 1 bungkus (4oogm)
  • Kalau suka mee kuning pun boleh.
  • Taugeh @ carrot (Di hiris)
  • Kobis di hiris halus.
Untuk Bahan Bebola:
  • 400gm daging cincang
  • 2 biji bawang merah- di racik
  • 2 biji bawang putih- di racik
  • 2 biji telur -1/2 biji
  • 1 sudu kecil tepung ubi @ tepung jagung
  • Sedikit serbuk lada sulah dan garam
Untuk Bahan Kuah:
  • 3 biji bawang merah- di hiris
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1 sudu kecil lada sulah (biji)
  • 1 batang serai di ketuk
  • 1 sudu besar pati daging @ pati ayam.
  • Sedikit serbuk lada sulah
  • Garam dan perasa.
Cara Membuat Kuahnya:
  1. Tumbuk bahan seperti 3 ulas bawang putih,1/2 inci halia,1 sudu kecil lada sulah.
  2. Tumis bawang merah yang di hiris hingga kekuningan,masukkan bahan yang telah di tumbuk tadi,tumis sehingga garing dan naik bau.Masukkan serai sekali.
  3. Masukkan air,pati daging @ pati ayam,serbuk lada sulah,garam dan perasa.
Cara Membuat Bebola:
  1. Sementara menunggu kuah mendidih,gaul semua bahan untuk membuat bebola daging.
  2. Bentukkan bulat mengikut saiz yang  kita suka.Siap membentukkan masukkan ke dalam kuah tadi biar mendidih.Kuah siap apabila bebola tadi timbul
  3. Siap kuah dan bebola.
Untuk Bihum:
  1. Rendam bihum dan celur,kemudian tapis.
  2. Hidangkan bihum dengan taugeh dan kubis.Tuang kuah dengan bebola.Boleh juga guna mee lain @ maggie.
  3. Biasanya di indonesia,bakso di hidangkan dengan cilipadi yang di tumbuk berasingan dengan kicap,kicap yang sering di gunakan kicap ABC.
  4. Tak tahulah kat tempat lain ada ke tidak,tapi kalau kat batu pahat boleh jumpa.

Kuih Seri Muka

Kuih seri ni..memang aku suka...ari tu dah buat tapi tak jadi...,dah la tak jadi tak cantik..tak tengok resepi main buat jer..sekarang dah ada resepinya...insya Allah..kali ni buat mesti jadi...

Untuk Bahan Lapisan Bawah:

Bahan2:

  • Saiz Loyang 22cm/3
  • 500gm beras pulut
  • 400ml santan cair
  • 1 sudu garam
  • 2sm minyak
Untuk Bahan Lapisan Atas:

Bahan2:
  • 120gm tepung gandum
  • 3 sm tepung jagung
  • 140 gm gula
  • 3 biji telur
  • 450 ml santan pekat
  • 1/2 garam
  • 300 ml air tambah 10 helai daun pandan di kisar untuk di jadikan air pandan (bagi yang tak mudah nak dapatkan daun pandan boleh di gantikan dengan 1 st pandan peste)
Cara-cara untuk lapisan Bawah:
  1. Sediakan kukusan terlebih dahulu.Biarkan air mendidih.
  2. Bersihkan beras pulut dan di rendam selama 10-20 minit.
  3. Toskan beras pulut(tak perlu lama2 rendam beras pulut sekejap pun boleh)
  4. Satukan semua bahan-bahan di dalam loyang dan di kacau sedikit agar minyak dapat di ratakan.
  5. Kukus di atas kukusan yang telah sedia mendidih selama 20-30 minit.
  6. Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi.Siap untuk di lapis dengan lapisan atas.
Cara-cara untuk Lapisan Atas:
  1. Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit pun boleh.
  2. Masukkan santan yang telah di larutkan dengan garam.Di ikuti dengan air pandan dan di pukul / di kacau lagi.
  3. Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dalam adunan tadi.Di pukul atau di kacau lagi agar tidak berbiji-biji.Hendaklah di tapis adunan ini dan siap untuk di kukus.
  4. Sekali lagi dengan kukus yang sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...,Letakkan loyang yang berisi pulut tadi tu...ke dalam kukusan dan dengan perlahan-lahan tuangkan lapisan atas.
  5. Kukus ia selama 45 min atau 1 jam.
PERINGATAN:Kuih ini hendaklah ia betul-betul sejuk baru ia mudah di potong dan cantik di hidangkan jadi selamat mencuba.

Roti Goreng Ranggup

Bahan-bahan:

  • 8 keping roti
  • serikaya-secukupnya
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 cawan air
  • 2 sm marjerin
  • 1 sudu kecil garam dan gula (gula bukan nak bagi perasa tapi nak bagi kuih sedikit berkilat jer..)
  • Sedikit pewarna kuning.
Cara-cara:
  1. Di dalam bekas,satukan tepung bersama marjerin,garam dan gula.Bancuh dengan air (guna Whisk lagi senang)warnakan kuning ketepikan.
  2. Ambil 2 keping rati dan intikan dengan serikaya dan potong ikut citarasa anda,nak cantik buang kerak tepi pun boleh.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali untuk menggoreng.
  4. Celupkan roti tadi ke dalam adunan tepung dan goreng segera sehingga ke perangan.
  5. Tips: Roti yang di potong pada saiz kecil lebih menarik perhatian si manja anda.
Roti ni..ranggup di luar tapi lembut lagi kat dalam...sedap di makan ketika panas suam-suam...

Rendang Ayam Bersama Pulut Kuning

Bestnya pulut kuning....last makan pulut kuning masa aku kahwin  5 tahun lepas...dah lama tak merasa...sedihnya...Ni jumpa resepi dalam blog kak hanieliza..terus ambik.

Bahan-bahan:

  • 1 Ekor ayam
  • 2 cawan kerisik
  • 2 helai daun kunyit (Mayang halus atau koyakkan)
  • Garam
Bahan Untuk Di blender:
  • 3 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 batang serai
  • 3 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 15 cili kering
  • 25 biji cili padi.
Cara-cara:
  1. Ayam di buangkan kulit dan di potong kecil.Basuh dan toskan.
  2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam kuali besar dan kacau hingga sebati.
  3. Masak dengan api sederhana sehingga ayam lembut dan kuahnya pekat dan naik minyak.
  4. Rasakan garam dan bila telah pekat boleh angkat dan di hidangkan.
Pulut Kuning
Bahan-bahan:
  • 1 kg beras pulut(basuh)
  • 3 keping asam keping
  • 3 sudu besar serbuk kunyit (bancuh dan tapiskan )
  • Air secukupnya untuk merendam pulut
  • 1 biji kelapa (3 cawan santan pekat)
  • 1 sudu kecil gula
  • Garam secukupnya.
Cara-cara:
  1. Rendamkan beras pulut dengan asam keping dan larutan kunyit selama beberapa jam untuk mendapatkan warna kuning.(sekali- sekala gaulkan bahan ini supaya beras pulut ini rata warna  kuningnya.
  2. Toskan beras pulut dalam tapisan.
  3. Panaskan kukusan.Masukkan pulut dalam kukusan yang telah di didihkan airnya.
  4. Kukus sehingga naik wap airnya.
  5. Angkat keluarkan pulut dan masukkan dalam mangkuk besar.
  6. Tuangkan santan yang telah di gaulkan dengan garam dan gula.
  7. Gaul dan kacau rata santan dan pulut.Masukkan semula dalam periuk kukusan.
  8. Kukuskan semula sehingga naik wap lagi (20-25 minit)
  9. Bila telah naik wap tutup api dapur dan tekan pulut dalam acuan (jika mahukan pulut berbentuk cantik)
  10. Hidangkan pulut dengan rendang atau gulai ayam atau daging.

Nasi Minyak

Ni pun dari blog kak hanieliza,tgk cam best jer...nanti habis pantang boleh la buat...My hubby suka nasi minyak.Jangan marah ya kak...saya curi resepi...he.3

Bahan A;

  • 1 kg beras bathmati
  • 3 sudu besar minyak sapi
  • 1 liter air
  • 1/2 cawan susu cair (bancuh 1/2 cawan air )
  • 50 gm daun ketumber(Potong Pendek)
  • 50gm daun pudina
  • 1 cawan kismis kuning
  • 1 sudu besar pewarna kuning di bancuh dengan 1/2 cawan air.
  • Garam secukupnya.
Bahan B;
  • 3 ulas bawang merah(Di hiris)
  • 3cm halia ( Di hiris)
  • 5 cm kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 kuntum buah pelaga.
Cara-cara:
  1. Beras di basuh dan di rendamkan selama 30 minit.Tapiskan..
  2. Masukkan bahan B di dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
  3. Masukkan beras,kismis daun ketumbar dan daun pudina.
  4. Biarkan nasi masak seperti biasa.
  5. Bila telah masak siramkan bancuhan susu cair
  6. Curahkan bancuhan pewarna kuning ke atas nasi pada 3 tompok yang berasingan.
  7. Masakkan lagi sehingga nampak nasi cantik.
  8. Gemburkan nasi perlahan dan hidangkan.


Nasi Ayam

Ni resepi dari blog kak hanieliza,aku suka makan Nasi Ayam tu yang aku ambik resepi kat blog kak hanieliza.Bila nak buat entah la...,ni tengah sarat mengandung...lain kali boleh la cuba.


Bahan-bahan;

  • 1 Ekor ayam (potong 4 )
  • 4 tin susu beras AAA
  • 5 ulas bawang putih (di ketuk)
  • 1 inci halia (di ketuk )
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 2 helai daun pandan (di simpul)
  • Garam secukupnya.
Untuk Sayuran;
  • Daun salad.
  • Bawang goreng
  • Timun 
  • Tomato
  • Daun sup& daun bawang ( di racik )
Untuk Sos Cili:
  • 10 biji cili merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar cuka atau jus limau nipis
  • Gula dan garam secukupnya.
Cara-cara Membuatnya:
  1. Rebuskan ayam,halia,bawang putih,garam,kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih dan buah pelaga.
  2. Bila sudah mendidih angkat dan toskan ayam.
  3. Lumurkan kicap cair pada ayam dan gorengkan dalam minyak yang banyak sehingga masak.
  4. Ambil 5 tin susu air rebusan ayam dan masukkan ke dalam Rice Cooker.Masukkan beras dan daun pandan (masukkan beras seperti masak nasi biasa ).
  5. Air rebusan yang lebih tadi masukkan garam dan carrot dan biarkan mendidih.(Sekiranya nampak sikit bolehlah tambahkan air supaya dapat seimbangkan dengan hidangan nasi.
  6. Sediakan bahan cili sos dan kisar.Rasakan masin dan masam dan manisnya.
  7. Sayur dan ayam di potong kecil.
  8. Hidangkan dalam pinggan bersama nasi dan sup yang telah di masukkan daun sup dan daun bawang goreng.
TIPS;Ayam boleh juga di bakar pada suhu 180 darjah selama 30 minit.

Bubur Jagung (Minum Petang )

Bahan-bahan;

  • 500gm jagung frozen
  • 3 cawan santan pekat (1 biji kelapa)
  • 1 cawan air
  • 1 cawan gula perang
  • 2 sudu besar gula (sekiranya kurang manis)
  • 2 sudu besar sagu mata ikan (basuh dan toskan)
  • Garam
  • Daun pandan
Cara-cara:
  1. Masukkansemua bahan kecuali santan pekat ke dalam periuk.
  2. Masakkan sehingga mendidih dan nampak sgu jernih.
  3. Masukkan santan pekat dan kacau perlahan2 sehingga mendidih sekali lagi.
  4. Hidangkan.